Invictus

Invictus https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346185/bmid_invictus-ti9-346185.jpg 4 116 22

Orel série

< 15. díl >

Hispánie: obsazená, ale neporažená. Je po půlce prvního století našeho letopočtu a v Římě vládne císař Claudius. Říše se nadále rozrůstá a podmaňuje si stále nová území, za což vděčí nesmírné síle a výkonnosti svých skvěle vyzbrojených a vycvičených legií. K jejich příslušníkům patří i dva nerozluční přátelé prefekt Cato a centurion Macro. Po těžkých bojích v Británii byli odesláni zpět do metropole a za zásluhy vyznamenáni císařem, ale po krátkém pobytu jsou odveleni do Hispánie, která se nechce podrobit a kde vypuklo povstání. Jdou tedy vstříc novým zkouškám a dobrodružstvím.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Invictus , 2016


více info...

Přidat komentář

Mystifica
24.08.2023 3 z 5

Zajímavá bitevní scéna a v příštích knihách lze očekávat zase trosku jiný typ příběhu, soudě podle konce. Navíc, stále se nerozuzlila jiná linie příběhu

Jiruka Kareru
18.04.2022 5 z 5

Tento díl mě donutil přemýšlet nad dějem. Hlavně nad událostmi týkající se Catonovy manželky. Díl byl citelně slabší. Za sebe ale dávám čtyři hvězdy, jelikož samotný děj v Hispánii byl zajímavě napsán.


Zmitko.m
20.03.2022 3 z 5

Caton s Macronem opět nezklamali. Tentokrát mi to však nepřišlo tak napínavé. Jsem zvědav, jak dál bude třeba vysvětlena ta linka ohledně Catonovy mrtvé manželky. Nějak nevěřím tomu, že by se zadlužila a podváděla ho. Tento díl mi přijde jako lepší průměr. Za absolutní TOP stále považuji Krvavé havrany.

lampernaqui
17.06.2021 3 z 5

Oproti ostatním dílům série jednoznačně slabší. Já chápu, že ani ostatním části nejsou nic originálního - hrdinové dostanou úkol, moc se jim to nelíbí, přesto jdou, nějaký přítel se změní v nepřítele, všechno zázračně vyhrajou. Ale i přesto, že se změnilo prostředí a tentokrát jsme zavítali do Hispánie a do zajímavého prostředí dolů a otroků, tak román nebyl tak čtivý jako kdysi. Doufejme, že nenastala sestupná tendence jako u mých dalších autorů. Bylo by možná fajn už oba hrdiny opustit a zkusit něco jiného.

Lolila
20.01.2021 5 z 5

Zábavné, oddychové čítanie. Výborne zohratá dvojica Cato a Macro opäť spolu bojuje, tentokrát v Hispánii. Uvidíme, čo prinesie ďalšia časť.

psd856
16.11.2020 4 z 5

trošku předvítalné čtení

lusev
07.07.2019 3 z 5

Za mě trochu podprůměrný román ze série Cato/Macro, předem jasná zápletka i rozuzlení. Uvidíme, co přinese další díl!

francouz
19.05.2019 5 z 5

Já si již bez dvojice hlavních hrdinů ani nedokážu představit takové to odlehčené čtení, po náročné cestě sudetami.
Ano je to opravdu perfektní dvojice, která na pozadí šíleného boje o moc, v té době největšíme a nejdokonalejšímu imperiu, chce jenom žít svůj obyčejný život. Ale ten, protože jsou oba vojáci, prostě ani jednoduchý být prostě nemůže.
Tentokrát si z kravevé Británie odskočí do neméně nebezpečné země, jakou byla hispánie, kterou v té době sužovala revolta utlačovaných místních obyvatel.
Ale to by nebyli naši hlavní hrdinové, aby si neporadili i v této ožehavé situaci. opět s nadhledem uvažující a na nástrahy připravený Cato a rozhodný a neústupný bojovník Macron, svádějí neúnavné boje za zády spojené s nástrtahou politiků.

vincek1
18.04.2019 5 z 5

další příběhy mých oblíbených hrdinů. Tentokrát se děj přesunul na kontinent. Nevím přesně čím to je, příběhy obou hrdinů se sice občas jakoby opakují, ale přesto se čtou jako úplně nové. Určitě pomáhá změna prostředí a tím pádem mentalita bojující protistrany. Možná jsem zaujatý, ale romány pana Scarrowa jsou pro mně špičkou v této oblasti. Doporučuji a těším se na další, avizovaný díl.

Richie1
01.04.2019 3 z 5

Cato s Macronem jsou na další misi, tentokrát v Hispánii, kde se snaží potlačit revoltu místních kmenů. Nové prostředí je ale asi jediná změna, jinak jde vše jako obvykle. Cato vždy najde nejlepší východisko z každé šlamastiky a navíc se vrhá do každého boje a do každého smrtelně nebezpečného dobrodružství, z kterého vždy nakonec téměř zázračně vyvázne. Popisy bojů jsou místy komiksové úrovně, historická fakta ne zcela nevěrohodná. Prostředí hispánských dolů bylo aspoň trochu zajímavé, jinak by byla kniha poměrně nudná s předvídatelným dějem. Scarrowova sága je už pouze rutina, lehce odpočinkové čtení průměrné kvality. 50%

Psenda31415
11.09.2018 3 z 5

Po přečtení všech doposud česky vydaných dílů této serie, musím konstatovat, že se mi, po optiovi/centurionovi/prefektovi Catonovi a Macronovi a vůbec římské armádě, bude stýskat :-)
To však nemění nic na tom, že tento díl byl jedním z nejslabších celé serie a to především kvůli změně překladatele. Nikdy bych nemyslel, že to poznám po pár stránkách, ale u této knihy je to tak. Slova jako "vyflajzni", "Vítězosláva", "zatrachtilá smůla" atd. překladatel nejspíš dlouho hledal ve slovníku hovorové staročeštiny :-). Holt když postavy 14 knih mluví stejným stylem a najdenou zlom, je to hodně znát.
SPOILER
Na závěr jsem se konečně dočkal smrti císaře Claudia, byť jen v epilogu. Na to jsem čekal už několik dílů ze serie :-o. Další díl by proto mohl být pecka!

OlafSveinsson
26.08.2018 4 z 5

Patnáctý díl, co k tomu říct. Pletichy v Římě, povstalci v Hispánii, boj proti přesile. Kniha už nedosahuje kvalit prvních dílů z Británie, ale pořád má příběh rychlé tempo a pěkně se čte. Škoda, že autor nedotáhl některé zajímavé příběhové linky, tak třeba v příštím dílu. Každopádně si myslím, že příběhy Macrona a Catona by už se měly uzavřít, aby celá série neupadla do průměru.

klokan.1905
22.06.2018 5 z 5

Invictus...
Naši hlavní hrdinové prefekt Cato a centurion Macro byli z Británie odesláni zpět do Říma, aby zde byli za zásluhy při boji pro říši vyznamenáni samotný císařem... Z Říma jsou však následně odveleni do Hispánie, aby zde pod velením legáta Vittelia potlačili povstání vedené Iskrebelem...
Ke knize nechci nijak více prozrazovat, určitě si ji přečtěte... Předtím si však nezapomeňte přečíst předchozích 14 dílů... Byli byste totiž o hodně ochuzeni...
Koukal jsem na ediční plán nakladatelství BB art a zjistil jsem, že se již na podzim můžeme těšit na další pokračování, které by se mělo jmenovat Den císařů... Přečetl jsem si upoutávku a musím říct, že už se moc těším... ;-)

Ramiel
16.04.2018 2 z 5

Sestupná tendence kvality děje bohužel pokračuje. Dějová linka o Julii taková nijaká, tyhle věci z červené knihovny mě moc neberou. Takže přesun do Hispánie jsem uvítal. Ale jaké bylo mé zklamání, když se zde vlastně nic nového neudálo a Hispáncům samotným nebyl věnován skoro žádný prostor. Cato s Macronem se znovu dostanou do obležení ohromné přesily, stejně jako už v X předchozích knihách, jen na ně neútočili Germáni, Britové, Parthové nebo krétští otroci. Ono asi už přijít s něčím neotřelým a novým v této sérii ani nejde. Zvláštní mi připadá i ta marná snaha Vitellia o odstranění Catona a Macrona. Nějak si neumím představit, že člověk v jeho vysokém postavení, by si neuměl poradit s dvěma "no name" vojáky. Snad bude příští kniha zajímavější, ale moc už tomu nevěřím.

jindrich7442
14.03.2018 3 z 5

Zdá se mi, že příběh přestává mít šmrnc. Zřejmě by bylo na čase nechat Macrona a Catona jejich osudu a raději se pustit do něčeho nového. Příběh zdlouhavý, spousta nepodstatných detajlů. Nerozumím obratu ve vztahu hlavních postav. Proč se z Julie stala zlatokopka a děvka? Stále jsem doufal, že se jedná o nějakou z intrik a způsob jak Catovi víc ublížit. Závěr hodnotím jako katastrofální, neboť 320 stran věnovaných nepodstatným detajlům ukončit spláchnutím tisícového vojska rebelů na dvou stránkách já laciné. Čeká mě Aréna, která vznikala v době jako 9. díl "Gladiátor" - což nebude náhoda a doufám, že to bude záruka kvalitnějšího čtení - a příběhově se váže na Macronovu minulost, než poznal Catona. Doufám že mi napraví chuť.

Badun
08.02.2018 4 z 5

Je to trochu šité horkou jehlou. Celá záležitost s Julií je dost podivná a jen sám autor ví jestli se v tom neodráží rozvod, kterým procházel v průběhu psaní. Trochu mě to zklamalo oproti předchozím dílům, situace s Julií i Cristem je jen naznačená a nedotažená, jakoby to chtěl vyřídit co nejdřív a nezabývat se tím. U předchozích dílů jsem oceňoval i historické pojednání na konci, tady je jen něco málo o pretoriánech, což bylo už popsáno dříve a o Hispánii a místních kmenech vlastně nic. Ale snad se to v příštím díle zase zlepší. Každopádně i tak je to nadprůměrné čtení.

JohntheII
06.01.2018 5 z 5

Vyloženě kniha, která nás připravila na další díl. Všechno se odehraje hrozně rychle, příprava v Římě, cesta do centra rebélie i její samotný konec.Čekal jsem, že se z vůdce rebélie stane druhý Ajax, jenže přišel bum a zmizel ze scény tak rychle, jak se objevil. Z Catona se stal velmi chladný profesionál, možná až moc, dokonce i Macro si toho všimnul. Opravdu se těším na další díl, protože od Catona čekám ještě velké rozhodnutí. Oproti Británii to bylo slabé,ale chápu autora,že si potřeboval připravit půdu.

flanker.27
03.01.2018 4 z 5

Sále žiju v tom, že se ohledně Julie dočkáme nějakého překvapení, nějak se mi nezdá, že by to autor ukončil takhle, aniž by vlastně Catona nechal promluvit s Cristem. Jinak mi skoro přišla lepší první polovina v Římě a cestou než závěrečná akce. Ostatně vůdce povstalců by také na konci měl ještě dostat slovo.

Cernejdrak
31.12.2017 4 z 5

Tento díl byl takový klidnější, doufal sem že se v Hispánii zdrží déle, možná se tam ještě vrátí, ale chápu že autor potřeboval je rychle dostat z Říma, aby mohli rozjet plány na zbavení Císaře.
Ale jinak pěkný díl jako všechny ostatní, jsem přečetl za pár hodin :)

apq
26.12.2017 5 z 5

Opět další skvělý díl , doufám že vyjde další .