Británie

Británie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334357/bmid_britanie-IsQ-334357.jpg 4 140 25

Orel série

< 14. díl >

Římská provincie Británie roku 52 našeho letopočtu. Zatímco centurion Macro, který utrpěl zranění během hlídky, je nucen zůstat v pevnosti, prefekt Cato táhne s legionáři do srdce hor ovládaných nepřáteli. Jeho úkolem je zlikvidovat baštu druidů a zpečetit tak vítězství Říma nad britskými kmeny. S blížící se zimou, která přináší studený déšť a sněžení, však vojsko během pochodu naráží na stále nové a nové překážky. Když předsunuté hlídky Macronovi ohlásí, že kolem pevnosti potkávají čím dál méně Britů, zkušený římský voják a velitel pojme mrazivé podezření. Zastřely snad ambice úsudek zastupujícímu guvernéru Quintatovi, a on proto podcenil nepřátele? Pokud totiž Britové skutečně v horách přichystali na Římany vychytralou a smrtící past, bude to právě Cato se svými muži, kdo se do ní chytí.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Britannia , 2015


více info...

Přidat komentář

Filatov
06.04.2024 5 z 5

Jo tohle je ono! Nic moc politika, jenom drsná, tvrdá a syrová Británie, ve které legionáři dostanou pořádně na zadek. Takhle to má vypadat. Quintatus nebyl nejostřejší tužka v penále a podle toho tak tažení dopadne.

MKrat
01.01.2024 5 z 5

Scarrow opět nezklamal...


cziss
15.11.2023 4 z 5

Tento díl se mi celkově líbil, protože je trošku odlišný od těch ostatních. Zejména zde má hlavní prostor Cato a Marco spíš pouze sekunduje. Druhý rozdíl je v tom jak příběh končí, i když ne všemu, co nám autor předeslal, tak úplně věřím. Je zde hodně boje a akce. Politiky je tak akorát. Jen by si mohl Scarrow odpustit některé pasáže, kde z Catona dělá až moc velkého hrdinu nebo nám ukazuje (poměrně dost často) jeho nepřirozeně ryzí morálku.

petr_
22.10.2023 4 z 5

I taková vojenská tažení existovala. Ne vždy dopadnou dobře a vojenská štěstěna bývá pomíjivá, i úspěšná výprava(což není tento případ) mohla končit bojem o život a hladem v cizí zemi.

Mystifica
05.08.2023 3 z 5

Mne se četlo dobře, schéma je podobné jako u ostatních dílu a vypadá to ze se schyluje opět k cenovému posunu v Římě v příštích knihách.

Zmitko.m
08.09.2021 4 z 5

Dobrý díl, zachycující velké tažení do hor Británie. Kvalitativně však nemá na Krvavé havrany. Hodnotím spíše jako takový lepší průměr.

lampernaqui
24.05.2021 4 z 5

Tentokrát nás čeká takový výplňový díl. Filler neobsahuje žádné velké politikaření ani jednu bitvu za druhou, jako jsme zažili v Krvavých havranech. Tentokrát je to spíše o jednom tažení, které se změnilo v pomalý ústup. Hlavní hrdinové se samozřejmě nachomýtnou ke všemu podstatnému. V rámci série jde o průměrný díl, ale čtivé to je stále a oba Římané mě pořád baví.

Lolila
07.01.2021 5 z 5

Výborné čítanie. Cato s Macronom sú opäť zatiahnutí do politiky. Zastupujúci guvernér túži dosiahnuť slávu a vydá sa do boja proti Britom aj napriek nepriaznivému počasiu a iným nevhodným podmienkam. Dobrodružné, plné napätia, ...... skvelá séria.

Kiki12
02.01.2021 5 z 5

Na tenhle díl jsem se dlouho těšila a byla jsem spokojená tak napůl. Dobré akční scénky, hlášky a malé zasvěcení do léčitelství. To bylo opravdu dobré a hodně to vypovídá o té době a o léčitelství ve starověké armádě.
Ale ty politické čachry machry... No patřilo to k době...

psd856
16.11.2020 4 z 5

velmi dobrý příběh

apq
20.03.2020 5 z 5

Velmi povedený díl a za mě také jeden z nejlepších.

francouz
03.04.2019 5 z 5

Po přečtení zlodějky knih, jsem opravdu potřeboval něco na zklidnění, a tak jsem si otevřel další díl, této výborné série.
Opět jsou na scéně Cato a jeho věrný druh Macro. A tak jako vždy, i tentokrát jsou zataženi do pletichy politiky. Nicméně tenokrát tu politiku nemá na svědomí jejich letitý "kamarád" , ale voják, který si uvědomuje, že má nyní jedinečnou šanci se zviditelnit.
A k tomu jak jinak použije figurky na šachovnici, které jsou přece postradatelné. Tak jako ve všech válečných konfliktech to jsou řadoví vojáci a důstojnici, kteří jsou zde přece od toho, aby naplňovali fantastické strategie, které vytvářejí Ti co se klepou po zvěčnění svého jména, po povýšení, po tom, být u toku dějin.
I tenotkrát to jak Marco, tak zejména Cato prohlédnou, ale jsou zde hlavně proto, aby chránili svoje podřízené, takže jsou první v útoku a poslední při ústupu, prostě opět skvělá oddechovka.

vincek1
21.03.2019 5 z 5

Pravda je, že četbu románů z tohoto období evropských dějin jsem zanedbával, ale pan
Scarrow mě k němu zase přivedl. Je pravda, že jsou životní příběhy hlavních hrdinů plné napětí a krve, ale lidská stránka je zde také silně zastoupená. Nyní mě čeká román
Invictus a doufám, že časem přijdou další. No a pak se poohlédnu po knihách, které popisují obsazování Británie Římany očima místních obyvatel.
Doporučuji.

Richie1
27.10.2018 3 z 5

Scarrow si opět vyfabuloval další britské dobrodružství, tentokrát výpravu proti druidům na ostrově Mona. Ovšem více než jeho historické fantasie mě zklamaly především popisy bojových scén, a těch bylo v tomto díle docela dost. Přijde mi, že autor si už moc nedává práci s vykreslením bojů - jde spíše o jakési komiksové zpracování téměř nadpřirozených bojových schopností jeho hlavního hrdiny Catona. Téměř z každého boje vyvázne jako vítěz, přičemž se samozřejmě vrhá do těch nejtěžších střetnutí. Zároveň má autor často zmatek - např. při dobývání opevnění u moře v jednu chvíli Cato odhodí meč, o pár vteřin později ho vytasí a o dalších pár vteřin ho zase vytáhne z pochvy. Takže buď má u sebe tři meče ... nebo je to prostě zmatek autora. Nesmyslné je mnohokrát opakovaný způsob - bodnutí a několikeré otáčení mečem v ráně. Něco takového je v reálném boji naprosto nemožné - pokud by to někdo zkoušel, rychle by o svou ruku s mečem přišel. Římští legionáři s gladiem především bodali, rychle a účinně. Žádné nesmyslné kvedlání v ráně. Přitažené za vlasy je i bodnutí barbara, kterému se vyřinuly na zem krvavé vniřnosti - z jednoho bodnutí je něco takového nemožné. Podobných hloupostí je v popisech bojů spoustu, a to mi dost kazilo zážitek. Scarrow prostě jen napsal akční příběh, jehož kvalita je docela nízká.
Celá sága má sestupnou úroveň, tento díl mě také nenadchnul. 50%

klokan.1905
12.06.2018 5 z 5

Británie
Již čtrnácté pokračování ze série Cato se odehrává v roce 52 našeho letopočtu... Hned z počátku děje je centurion Macro během hlídky zraněn a zatímco prefekt Cato táhne s legionáři do hor ovládaných nepřáteli, zůstává zraněný Macro v pevnosti... V horách se Římané pod vedením zastupujícího guvernéra Quintaty pokusí zlikvidovat sídlo druidů a zpečetit tak vítězství Říma nad britskými kmeny... V tuto dobu však nastupuje zima - studený déšť, který přechází ve sněžení a mráz... Navíc Britové přichystali na Římany vychytralou a smrtící past... Zda se do této pasti Cato a jeho muži chytí se dozvíte, když otevřete a následně se začtete do této skvělé knihy...
Jestliže máte rádi historické romány, tak určitě sáhněte po této fantastické sérii... Skvělé čtení, nádherné obaly všech knih...

ropo
22.05.2018 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, nemám co vytknout. Už se těším na další díly.

čef
22.12.2017 5 z 5

Cato si zoufale přeje "zachovat se zásadově a vzepřít se vůli mocných mužů a žít ve světě, v němž mají čest, poctivost a úspěch větší cenu než úlisnost, chamtivost a ambice". Pochopitelně bude zklamán, nucen vybojovat předem ztracené bitvy a s těžkým srdcem obětovat mnoho svých spolubojovníků jenom proto, aby se pokusil uspokojit touhu po moci svého nadřízeného při katastrofálně špatně připraveném tažení. Všechny díly této série jsou skvělé, tento je však možná ještě o chloupek skvělejší.

orinka3
06.10.2017 5 z 5

Má první kniha od tohoto autora. Od začátku mi bylo jasné, že jde o ryze chlapskou četbu. Což knize rozhodně neubírá na kvalitě a napínavosti. Tedy, pokud někoho zajímají neustálé boje pořád dokolečka. Ono mi to vlastně spíš připadalo jako přímý přenos z bojiště kdesi v Británii. Musím vyslovit obrovské uznání Catovi, Macronovi i jiným za obdivuhodné fyzické výkony. Počasí hnusné, zbroj těžká, všude mokro a Macron do toho se svou bolavou nohou...nu, my bychom nevydrželi ani dva dny, a to bez boje. A oni museli. Vypíchla bych pochvalu za úžasnou záchrannou akci na rozbouřeném moři. Cato, přestože není kdovíjaký plavec, se pouští do riskantní záchrany původně předem ztracených námořníků na potápějící lodi. Všechna čest, milý Cato!

LittleZedd
30.09.2017 4 z 5

Macro a Cato. Stále spolu, stále kámoši, stále útrapy vojenského života a nakonec stále někdo, kdo jim velí a je zaslepen svou politickou kariérou. Horké kameny z ohně zase musejí tahat právě Macro a Cato.
Opakující se scénář s obměnou prostředí a situací. Díla už nemají valnou, historicky vypovídající hodnotu, ale jako literatura s prostředí římských legií jsou stále velmi pěkně zpracovaná a čtivá.

soukroma
27.08.2017 5 z 5

Výborné - už jsem úplně zapomněla, jak je Scarrow dobrý (četla jsem vlastně jen první knihu série a poté mě totiž otrávil Riches svojí povrchní sérií - a odradil mě od všeho aspoň trochu podobného zaměření). Příběh je velice čtivý, nepostrádá dějinné souvislosti, napětí, citovost a dobovou, místní i klimatickou atmosféru. Postavy jsou uvěřitelné, nejsou to supermani (ale na konci jim už musí okolí pomoci, aby vůbec oba pánové vyšli z bojů živí), mají svoje mouchy a stesky, ale jsou morální a nepostrádají odvahu a zodpovědnost. I když i tady jsem některé pasáže přímého krvavého boje prostě vypustila, není jich tolik, aby si nepočetly i měkkosrdcaté dámy. Budu se asi vracet zpět po stopách Catona a Macra v přechozích dílech...