pettrass pettrass komentáře u knih

☰ menu

Noční pták Noční pták Brian Freeman

Dlouho jsem přemýšlela, jak knihu hodnotit a co bych o ní chtěla napsat. Čím déle nad tím přemýšlím, tím víc jsem rozpolcená. Na jedné straně se mi kniha líbila, byla čtivá a pro mě zajímavá. Na straně druhé příběhu něco chybělo - hlavně závěrečné rozuzlení mě docela zklamalo, čekala jsem něco víc šokujícího, originálnějšího (nechci psát více, ať nespoileruju :-)), ale to já čekám vždy :-). Jsem náročná.
Téma manipulace s lidskými vzpomínkami, jejich smazání a pak nahrazení vzpomínkami lepšími mělo velký potenciál, který se podle mě v knize dal využít lépe. Od začátku bylo jasné, že celý příběh se bude točit kolem toho, jak snadné jde takovou manipulaci s lidskou myslí využít a zneužít. Ústřední dvojice byla zajímavá a jejich vztah a interakce úplně jiné než jsem očekávala, ale byla jsem za to ráda. Celkově se mi příběh líbil, vyděsil mě a znovu oživil to, čeho se já bojím nejvíce - že někdo bude manipulovat s mou myslí.

29.05.2018 4 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Musím přiznat, že Paula Hawkins píše čtivě. Trochu jsem se ztrácela v postavách, děj byl jednoduchý, nic moc originální a samotný závěr mi přišel příliš stručný a nedotažený. Na druhou stranu se mi líbily kratičké kapitoly a vyprávění příběhu více postavami. I přes výtky se mi kniha líbila, jen jsem trochu rozmazlená lepšími detektivními příběhy s více propracovanějšími zápletkami.

28.06.2017 3 z 5


Kouzelné koláče Kouzelné koláče Ellery Adams

Přesně takovou knihu jsem potřebovala. Žánr "cozy mystery", jak jsem se dočetla na obálce knihy, je přesně pro mě - milé, zábavné, lehké čtení s detektivní zápletkou odehrávající se v malém městečku. Když k tomu všemu ještě připočtu, že hlavní hrdinka knihy neustále peče koláče a otevře si malé pekařství, je to román přesně pro mě.

16.06.2017 4 z 5


Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Opět perfektní kniha!!! Nechápu, jak to Nesbo pořád dělá, že píše tak poutavé knihy a po každé se zcela jiným příběhem. Nemohla jsem se od knihy vůbec odtrhnout a neustále netrpělivě čekala, jak se příběh bude vyvíjet. Velkou část čtenářského prožitku taky dělá kvalitní zpracování překladu do češtiny a kniha vůbec nepůsobí odflákle, jak spousta knih, co dnes vychází. Příběhy z drogového prostředí moc nemusím, ale tenhle byl hezky zpracovaný a hodně komplikovaný. Harry v knize opět utržil spoustu šrámů a už se těším, co mu Nesbo zase provede v dalším díle, a jak se Harryho postava bude dál vyvíjet.
(Jedinou negativní stránku vidím v tom, že mi z celé série zbývají už jen dvě knihy.)

05.06.2017 5 z 5


Vyzvědačka Vyzvědačka Paulo Coelho

Nikdy jsem moc nepochopila proč je zrovna o Mata Hari napsáno tolik různých zpracování knih a proč její postava i po tolika letech lidi fascinuje. Mata Hari mi nikdy nebyla sympatická a pravděpodobně ani nebude. Jediným pozitivem, které jsem v příběhu a knize shledala, byl jeho rozsah. Na to jak krátká kniha je, jsem se však docela nudila a nutila knihu vůbec dočíst.

09.05.2017 2 z 5


Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Opět příběh, který mě vtáhl. Už ani nevím, jestli má cenu pořád psát ty samé komentáře o tom, jak dobře Nesbo píše a jak moc se mi líbí jeho knihy, příběhy a Harry.

Spasitel byl zase trošku jiný příběh. Líbilo se mi, že jsme tentokrát mohli sledovat příběh i s pohledu nájemného vraha. Upřímně jsem se mu divila, že po všech těch prekérních situacích, se na to prostě nevykašlal a nejel domů.

PS: Na oční bulvu ve vysavači asi dlouho nezapomenu. :-)

09.05.2017 5 z 5


Druhý hrob nalevo Druhý hrob nalevo Darynda Jones

Druhý díl tohoto "paranormálního thrilleru" (nevím, proč mě právě toto označení u této knihy zase opět tolik vadí - thriller je podle mě něco jiného) byl o něco slabší než díl první. Kdyby autorka ubrala zápletek a lépe propracovala hlavní zápletku (v podstatě ani nevím, která ze zápletek byla ta hlavní), nebylo by to na škodu a rozhodně by to knize pomohlo. Místy hodně pubertální, ale vcelku se mi to i přes výhrady líbilo a budu pokračovat ve čtení dalších dílů této série. Pro mě je to odpočinková literatura, která neurazí a doufám, že další díly budou jen a jen lepší.

26.04.2017 3 z 5


Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

Velmi jsem se těšila na další osudy Jamieho a Claire, ale jsem z knihy zklamaná a rozladěná. Nechápu proč každá kniha Diany Gabaldon musí mít tolik stran - rozsah 1016 stran je už i na mě moc!!! Knihou jsem se pročítala necelý rok, vůbec mě nebavila a nemohla jsem se do ní začíst. První díl byl super, druhý o něco míň a tenhle ani nevím, jak hodnotit. Dvě hvězdičky jsem dala proto, že aspoň některé části se mi líbily, i když jich bylo pomálu. Třetinový rozsah by určitě pomohl i příběhu, který nemusel být tak rozvláčný - neustále se opakující boje a příkoří obou hrdinů a jejich příbuzných už mě vytáčely a bylo mi celkem jedno, co se s nimi stane a jen jsem neustále kontrolovala, jestli se už blížím konci. Nevím jestli vůbec někdy přečtu pokračování a docela lituji, že jsem si další knihy koupila a ne jen vypůjčila v knihovně.

04.04.2017 2 z 5


První hrob napravo První hrob napravo Darynda Jones

Když jsem si přečetla knihu a pak anotaci a zařazení knihy nakladatelem, byla jsem rozpolcená. Asi jsme každý četli jinou knihu. Paranormální thriller si představuju úplně jinak a možná i díky tomu, se mi kniha moc líbila. Pro mě je to jednoznačně oddychová literatura. Detektivní linka příběhu byla jednoduchá a když se nad ní zpětně zamyslím, připadala mi spíše okrajová a v tom množství různých příběhů a událostí v knize se trochu ztrácela. Hlavní hrdinka, Charley, je sympatická, plná nadsázky a velmi pubertální. Hodně mě v knize štvalo slovo "detektivka" - vím, že se u nás přechylují i povolání, ale tohle mi připadá divné. Ale i přes menší výhrady se už těším na další díl.
Ale jako vážně Thriller???

31.03.2017 4 z 5


Terapie láskou Terapie láskou Matthew Quick

Příjemně jsem se bavila. Jsem ráda, za jednoduchý nekomplikovaný příběh (už mě neskutečně nudí, že v každé druhé knize je milion dějových linek z minulosti a současnosti). Patovi jsem fandila a bavila jsem se, jak ho iritují špatné konce u povinné literatury :-). Jeho snaha být lepším člověkem pro svou ženu a jeho úvahy nad tím, co se děje kolem něj, byly zábavné (místy trochu smutné), ale ta psychika nám dá všem někdy pořádně zabrat.

27.03.2017 4 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Skvělá kniha od skvělého autora. Čím víc čtu příběhy Harryho Hollea, tím jsem víc nadšená. Nesbo píše přesně tím stylem, který mám ráda a který mě baví a nutí číst dál a dál. Pentagram se mi obzvlášť líbil. Nevím, asi jsem divná, ale příběhy sériových vrahů ráda čtu - i když tady to tak přesně nebylo (ale nebudu spoilerovat, není to hezké :-)). Pro Harryho nakonec všechno dobře dopadlo, i když jsem se o něj chvílemi bála. A můžu se hned vrhnout na další knihu.

27.03.2017 5 z 5


Šance na lásku Šance na lásku M. J. Summers (p)

Doufala jsem v nenáročné a odpočinkové čtení na neděli, ale něco tak hrozně klišoidního, neoriginálního a trapného jsem už dlouho nečetla a opravdu poctivě jsem knihu četla asi jen do devadesáté strany. Vím, že teď už se vydává kde co a od takové literatury toho moc neočekávám, ale chci toho moc, když si chci přečíst aspoň trochu dobrý nenáročný román pro ženy???

27.03.2017 1 z 5


Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Abych se přiznala, tak po prvním dílu, který se mi velmi líbil a moc mě bavil, jsem zas tak z druhého dílu nadšená nebyla. Kniha je neskutečně rozvláčná a zdlouhavá a neustálé příkoří, které autorka způsobuje svým postavám, nechápu. Kniha by se klidně dala zkrouhnout zhruba o polovinu (hlavně děj odehrávající se ve Francii), bohatě by to stačilo a určitě by to příběhu pomohlo. Mám ráda Claire i Jamieho, ale chvílemi jsem se opravdu nudila.

27.03.2017 3 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Moc se mi líbí Harry Hole (i když mě někdy štvou ty jeho alkoholické orgie). Je to sympatický hlavní hrdina a vždy mu fandím, aby se dopátral pravdy.

Tématiku druhé světové války v knihách mám ráda a moc se mi líbilo i zpracování příběhu z pohledu vojáků bojujících na straně Německa s Rusy. Velmi citlivě a decentně Nesbo nastínil i jejich příběhy po válce, kdy byly odsouzeni jako kolaboranti s Německem, a ukázal, jak je tato veřejná odsouzení ovlivňovala i po zbytek jejich života. V současnosti pak Harry Hole řešil konflikty s příslušníky neonacistů a jejich pohledem na dnešní svět. Na konci knihy pak Nesbo obě linky propojil velmi přesně a všechno pak dávalo smysl.

Jen mě mrzí, že jsem pachatele odhalila daleko dříve než Harry, který část příběhu, který jsme mi měli možnost číst střídavě s jeho příběhem, dostal až na konci knihy.

02.02.2017 4 z 5


Dokonalý cizinec Dokonalý cizinec Renée Knight

Téma knihy mě zaujalo a těšila jsem se až si ji přečtu. Kniha je čtivá, hezky svižně napsaná (oceňuji její stránkový rozsah), líbilo se mi i samotné vyprávění příběhu. Jen jsem čekala o maličko víc - příběh měl k tomu určitě potenciál a je škoda, že nebyl plně využitý a samotné rozuzlení nebylo šokující a více dramatické.

02.02.2017 4 z 5


Panství Edenbrooke Panství Edenbrooke Julianne Donaldson

Panství Edenbrooke je pěkná, milá kniha, u niž jsem při čtení nemohla skrýt úsměv. Někdy přesně takovou knihu potřebuji. Je pravda, že se toho v knize moc nestalo a některé pasáže mě moc nebavily a připadaly mi trošku uhozené (hlavně únos na konci knihy). Ale všechno dobře dopadlo. Přesně tak, jak jsem si na začátku knihy myslela. Líbilo se mi hašteření hlavních hrdinů a samotný popis panství působil idylicky. Určitě si knihu zase někdy přečtu.

12.01.2017 4 z 5


Mrtvý posel Mrtvý posel Vlastimil Vondruška

Dobře. Knihu jsem přečetla. Přiznám se, že hlavně kvůli čtenářské výzvě 2017. Po slohové stránce mi kniha přišla velmi kostrbatá a odfláknutá. Od všemi vychvalovaného autora jsem očekávala něco víc. Příběh nebyl ničím zvláštní a rozuzlení mě opravdu zklamalo a připadalo mi bez nápadu a neoriginální.

11.01.2017 2 z 5


Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Konečně nemá autorka v knize dvě příběhové linky, ale jen jednu. Za to jsem neskutečně vděčná! Kniha se četla lehce, svižně ubíhala a autorka mě navnadila na příběh spojený s pečením. Líbil se mi příběh Polly a změny, kterými si prošla, někdy mi připomínala mně samotnou - hlavně v jejím postoji k pečení. Příběh mě bavil a jelikož od toho typu literatury neočekávám nic převratného, byla jsem příjemně překvapená a knihu jsem si velmi užila. Samozřejmě i zde byly pasáže, které podle mě nemusely v knize být - hlavně ty závěrečné, které už pro mě byly docela kýčovité - ale i tak ve mně kniha zanechala příjemný pocit. Těším se až konečně upeču nějaký ten chleba a určitě si na něj dám i med (škoda jen, že ho pro mě nevyrobí sličný mladík v pohádkovém domě :-)).

11.01.2017 5 z 5


Nejdelší jízda Nejdelší jízda Nicholas Sparks

Musím se přiznat, že mě kniha moc nebavila. Možná to bude tím, že jsem jako první viděla film (I když to mi zpravidla u jiných knih a autorů nevadí a někdy si knihu přečtu jen proto, že jsem viděla její filmové zpracování.). Nicholas Sparks pro mě nikdy nebude srdcový autor a pravděpodobně od něj nic jiného číst nebudu. Nesedí mi jeho vypravěčský styl a vadilo mi, že příběhová linka Iry byla psána ich formou a příběh vyprávěný z pohledu Sophie a Lukea byl v er formě.

Je to jeden z mála autorů, u kterých jsou pro mě více snesitelnější filmová zpracování jeho knih než samotné romány.

08.12.2016 2 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Příběh dvou mladých lidí, jejich rodin a kamarádů mě velmi zaujal a nutil mě zapřemýšlet nad dobou a obtížemi, kterými si museli potýkat. Werner vyrůstal v nacistickém Německu se svou sestrou v domě pro sirotky, byl velmi chytrý a plný plánů na slibnou budoucnost inženýra. Díky svému nadání dostal příležitost studovat na dobré škole, kde se hlavně učilo, jak správně bojovat a zemřít za svou vlast. Autor v knize krásně ukázal, jak snadno byli mladí lidé v nacistickém Německu ovlivnitelní a když něco dělali ostatní, tak to dělali také (ne že by měli možnost volby). Werner zaujal svého profesora a začal mu pomáhat s konstrukcí přijímačů, pomocí nichž měl vyhledávat pozici odbojářů. Ale ne vždy je vše černé a bílé a pochybnosti ve Wernerovi vždy byly a někdy je potlačoval více a někdy vyplouvaly na povrch. A pak přišel zlom, kdy si Werner uvědomil, co je pro něj důležité a jaký chce být. Naopak mladá Francouzka Marie-Laure, která v dětství oslepla, měla milujícího otce, který by pro ni udělal cokoli a hlavně jí pomáhal přežit ve světě bez očí. Její válka byla jiná než Wernerova, ale ke konci příběhu se vlastně potýkali se stejnými problémy a s tím, jak přežít. Kniha samozřejmě není jen o Wernerovi a Marii-Lauře, objevují se v ní i jiné postavy, které dotváří tento krásný válečný příběh – nacistický voják (pátrající po vzácném diamantu a snu o velkolepém Hitlerově muzeu), Jutta (Wernerova sestra, která má jasnou představu o době a věcech, které se dějí kolem nich), Etienn (strýc Marie-Laury, který stále nedokázat překonat traumata z předchozí války a musí se vypořádat s tou další), … Moc se mi kniha líbila. 

15.11.2016 5 z 5