osman111 osman111 komentáře u knih

☰ menu

Paní Stendhalová Paní Stendhalová Rafel Nadal (p)

Španělská občanská válka, nejzapadlejší vesnička v horách a osudy obyčejných lidí. Malé osudy na pozadí velkých dějin mám nejraději, ale tady vůbec nevím, jak hodnotit. Úsporné popisy velkých zvratů, nijak zvlášť detailně vykreslené postavy, hodně pozvolný rozjezd, který se vlastně nerozjel. To vše může mít za následek, že kniha zapadne mezi ostatní, mezi průměr.

Téma je skvělé, autor pracuje s nejednoznačností pravdy a spravedlnosti a velmi věrohodně popisuje, jak může občanská válka kompletně změnit chod jedné bezejmenné, nedůležité vesnice a život každého jednoho obyvatele.

Řekla bych, že je to jedna z těch knížek, co se musí nechat uležet.

22.03.2024 3 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Autobiografie nečtu vůbec a na knihy (kterých se teď vyrojilo asi tak sto milionů), které nějakým způsobem navazují na Harryho Pottera, jsem se dívala trošku s despektem. Působilo to na mě, že chtějí autoři prostě z tohoto neopakovatelného fenoménu ždímat, dokud to aspoň trochu jde.

Nikdy jsem se přímo rolí Draca na celý příběh nezamýšlela, brala jsem ho jako slizkého záporáka, nic víc. Ale ono to bylo jinak. Ty důvody proč byl, jaký byl, jsou zcela pochopitelné a teď ho vnímám jako člověka, který byl prostě ztracený. Genialní J. K., no..
Ale jak řekl sám velký Albus Brumbál, o tom jací opravdu jsme, nesvědčí naše schopnosti, ale naše volby.

Tom je nejen bravurní herec, ale také skvělý autor. Pokorný, autentický, naprosto upřímný. Oceňuji, jak moc šel s kůží na trh a nebál se odhalit své psychické problémy, závislosti a pletky se zákonem. To, že přesně popsal, jak snadno se může člověk dostat na úplné dno. Nenápadně, plíživě. A taky to, co ho vrátilo zpátky a co je vlastně důležité.

Je to kniha, kterou budete číst opakovaně, protože popisuje natáčení, interakci s britskými hereckými velikány a má prostě všechno, co byste si od ní přáli. A hlavně má obrovskou přidanou hodnotu. K Tomovi teď necítím nic, než obrovský respekt (a to s tou mudlovskou š. - víte co, to co se nesmí řikat, jsem mu teda odpustila).

01.07.2023 5 z 5


Ztracené květiny Alice Hartové Ztracené květiny Alice Hartové Holly Ringland

"Život se žije směrem kupředu, ale pochopit ho lze jen zpětně. Člověk nevidí místo, na kterém stojí, dokud na něm stojí."

Znáte ten pocit, kdy od první stránky víte,  že to bude skvělé?
Tak to je přesně ona.

Psychologický román o hledání sebe sama, léčivé schopnosti přírody a síle komunity.

Neznám knížku, kde by byly tak bravurně vykreslené ženské postavy. Silné ženy s až květinovou křehkostí, nezlomností a schopností se přizpůsobit nepříznivým podmínkám a zakořenit. Autorka nám představila celou škálu různých postav, z nichž ani jedna není černobílá a vy vlastně nevíte, zda je sympatická, zda ji chápete a odpustíte jí. Skvělé.

Spojení poetického vyprávění, toxických vztahů a drsné australské přírody je prostě dokonalost. Tato kniha má všechno.
Za mě nutnost a řadím ji mezi top knihy roku (jo už v březnu). Napsat knížku částečně květomluvou? Odvážné a v tomto případě skvělá volba. Upřímně nevím, kdy jsem byla z nějaké knihy takto nadšená.
Takže asi tak.

11.03.2023 5 z 5


My My Jevgenij Ivanovič Zamjatin

Antiutopický román z roku 1920!!

Neexistují jména, vše se podřizuje blahu Jednotného státu, duše a fantazie jsou (téměř) vymýcené nemoci, vše je řízeno Dobroditelem, a to od  počtu zkousnutí při jídle až po minuty na odpočinek.

Jakou zemi Vám to připomíná?

Jsem nadšená. Deníková forma hlavního hrdiny D-503 je dokonalá. Rozum, matematika, nalajnovanost.
D-503 je šťastný, žije přece v dokonalém státě. Je šťastný dokud...
Dokud nepříjde žena I-303 a zjištění, že šťastný není.
Onemocní touhou, začnou se mu zdát sny (známka nemoci) a pochybnosti narůstají.
Nebudu více prozrazovat.

Toto prosím vyšlo 20 let před Orwellem. Nechápu, že tato kniha nemá více pozornosti. Pokud se Vám Orwell líbil (jakože asi jo), určitě si ji přečtěte.

Doporucuji přečíst po Svědectví o životě v KLDR od Niny Špitálnikové).

Není to oddychovka, nečte se úplně lehce, ale prosím, opravdu do toho jděte.

05.03.2023 4 z 5


Soukromá tajemství Soukromá tajemství * antologie

Chtěla jsem změnit svůj pohled na povídky. Takový byl plán. No, bohužel.
Tady tyto nejsou špatné, ale.

Ani jeden z  autorů nešel do hloubky, čemuž se nedivím. Na pěti stránkách prostě Annu Kareninu nenapíšete. A tak je výsledek ten, že  všechny povídky vyzněly jenom plytce. Nic víc. Nebudu se rozepisovat o každé zvlášť, protože, zcela upřímně, k většině nemám co říct. Po obrácení stránky jsem zapomněla, o čem byly. Přemýšlím jen nad povídkou Hany Mornštajnové, takže i přes to, že ji nehodnotím kladně, myslím, že je nejlepší. Zanechala totiž ve mě aspoň něco, i když to není pozitivní.

Povídka Hany Mornštajnové nebyla špatná, ale téma psychicky týrané ženy by si zasloužilo obsáhlejší formát. Měla jsem pocit, že autorka dostala zadání, do hodiny něco napsala a poslala. Šmitec. Nic hlubokého, i když téma je skvělé. Mohl z toho být román a mrzí mě, že není. Taky mě mrzí, jak k tématu přistoupila. Prvoplánové hraní na city, šokovat a konec. Co bylo za tím? Proč se to dělo? Jaké byly ty plíživé nenápadné náznaky? Odkud to celé, na obou stranách, pramenilo? Autorka, jak už je zvykem, jenom popsala smutný příběh. A já se ptám, nešlo by to lépe?

02.02.2023 2 z 5


Strach Strach Jozef Karika

Hrůza, šílenství, bezmoc.
Nevím, jestli dokážu správně uchopit to, co jsem právě přečetla. Čeká Vás Karika, takže asi víte. Napětí od první stránky, které se postupně stupňuje v šílenství, až dojdete ke konci, kde Vás to totálně odpálí.
Věděla jsem, co mě asi čeká. Ale toto?
Nechápu, že autor nemá více pozornosti. Za mě není v tomto žánru nic lepšího. Prostředí slovenských hor, lesy, extrémní mrazy, nečernobílé postavy, zvraty, když to absolutně nečekáte. Nikdo neumí popsat atmosféru lépe. Nikdo. Pokud jste otevření mysteriózní zápletce, jděte do toho. Vtáhne Vás okamžitě.
A přečtěte si všechno od Kariky, aspoň se dozvíte něco o slovenských horách.

02.02.2023 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Petru Dvořákovu považuji za jednu z  nejlepších současných českých autorek. Vrány jsou fenomenální.
Dědina je jiná.
Neměla jsem pocit, že jde o Petru Dvořákovou, že je to ona. To v čem je tak zajímavá a jiná mi v Dědině malinko chybělo. Bylo to syrové, bez příkras a absolutně autentické tak, jak to autorka umí, ale to nestačilo. Měla jsem pocit, že by mi stačila ukázka, přečíst 50 stran a už nepokračovat. Upřímně nevím, jak hodnotit. Není to vůbec špatná knížka, jen mám asi na autorku vyšší nároky, protože to umí lépe. Nicméně téma je neotřelé a velmi realisticky popsané. A to je možná to, co mi vadilo. Popis. Popis života na vesnici, skvělý popis, jazykově hodnotný, bez chybičky, ale popis.

29.01.2023 3 z 5


Muži, kteří nemají ženy Muži, kteří nemají ženy Haruki Murakami

Skvělé, opět!
Kvalita napříč knihou je stoupající. První povídky tedy hodnotím spíše jako slabší.
A pak se to rozjede.
Dokonale propracované mužské postavy tak jak to umí jenom Haruki. Ženy nepřítomné, tajemné, magické. Odejdou a neřeknou ani slovo. A není to v pohodě ani po letech, prostě není. Motivy kočky a hada, magický realismus v té nejryzejší podobě.
Celou knihou provází pro Murakamiho typický jazz a děj plyne v podobném tempu. Osobně miluju autorovy evropské odkazy a v této knize mi bylo dopřáno. Celá jedna povídka o Řehoři Samsovi. V podání japonského autora? No, dost originální.
Za mě skvělý kousek a určitě do toho běžte.

23.01.2023 4 z 5


Ztracená duše Ztracená duše Olga Tokarczuk

Nebudu hodnotit text, protože ten ve mě nic nezanechal a nemyslím si, že o něj v knize jde.
Co hodnotím velice kladně, je grafické zpracování.
Osobité, milé, nádherné.
Zažloutlý čtverečkovaný papír, krásné skici, které působí tak osobním dojmem, jako by byly jen pro vás.
Upřímně jsem se nesetkala s dokonalejšími, milejšími ilustracemi. Nádhera.

10.01.2023


Když duše bolí Když duše bolí Zuzana Peterová

Tak především se nejedná o postřehy psychoterapeutky, nýbrž o krátké povídky, které spojuje stejný motiv. Bolavá duše více či méně, jasněji či náznakem spojuje všechny postavy.
U povídkových sbírek se mi stává, že se mi líbí jedna nebo dvě a ostatní zapadnou nebo mě ničím nezaujmou. Tato kniha je výjimka. Autorka laťku drží po celou dobu velmi vysoko a bravurně zvládá poetická zakončení. Myslím, že situace popsané v povídkách nejsou každému vlastní, ale pocity ano. Myšlenkové pochody a zkratkovitá jednání v krajních situacích jsou mistrně vyobrazeny. Doporučuji.

10.01.2023 4 z 5


Svolení Svolení Vanessa Springora

Myslím, že tato kniha může být pro mnohé působivější než Lolita. Surovější, bez obalu.
Pohled oběti není tak zajímavý jako pohled pachatele, ale oceňuji barvitý a bezútěšný popis, propracovanou psychologii hlavní postavy a poměrně zdařilý jazyk. Je překvapením, že v českém prostředí neslaví větší úspěch. Obsahově je velice hodnotná.

05.01.2023 5 z 5


Mapa Anny Mapa Anny Marek Šindelka

Marek Šindelka předvedl, jak do prózy vetknout poezii.
Jazykově dokonalé, poetické, jemné, ale svým nezaměnitelným způsobem tíživé.
Malá nenápadnost, která vás srazí a donutí přemýšlet.

28.12.2022 4 z 5


Obrazy ve verších Obrazy ve verších Mariana Há / Horská

Neposuzujte knihu jako poezii a budete nadšeni.
Jedná se spíše o jednoduché, někdy bezduché říkanky, které doplňují obrazy z autorčiny tvorby. Mariana Há čtenářům poskytuje malou soukromou výstavu a rozhodně se nesnaží o vysokou poezii. Nerada bych proto hodnotila knihu jako poezii, protože slova v této knize stěžejní nejsou.

27.12.2022 3 z 5


Mazl tov Mazl tov Margot Vanderstraeten

Mimořádně důležitá kniha, ve které se velmi nenásilnou formou dozvíte více než běžným studiem. V knize sledujeme jednu ortodoxní židovskou rodinu v průběhu zhruba dvou dekád, což umožňuje nahlédnout, jak u ortodoxních židů fungují různé životní i každodenní situace. Sledujeme rodinu v Antverpách, Izraeli a New Yorku, kde se život této uzavřené komunity velmi liší-jak u Chasidů, tak u moderně ortodoxních židů. Autorka s tématem pracuje velice jemně a s respektem, umožňuje tak čtenáři pochopit oddělenost, uzavřenost a stranění se.
Osobně knihu považuji za skvělý začátek, pokud máte v plánu se o toto téma zajimat do hloubky.

22.11.2022 5 z 5


Matka Matka Karel Čapek

Matka je pro mě nejzásadnější Čapkovo dílo. Nesmyslnost války a zbytečné smrti je právě z pohledu matky tím nejsilnějším tématem. Dokreslení beznaděje pomocí amplionu je geniální. Málokteré protiválečné drama má takovou moc zasáhnout jako právě Matka.

18.11.2022 5 z 5


Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo Pavel Kosatík

Na prvním díle této série oceňuji dvourovinu vyobrazení. Přirovnání k ringu určitě dopomohlo k celkovému dokreslení tehdejší nálady ve společnosti. U tohoto bodu však klady končí.
Měla jsem pocit, že autor knihu nesmyslně utnul, nejdůležitější události vynechal a čtenáře ošidil pouhým "A bylo to tak, jak si vysnil". Ve třetině příběhu místo pokračování přišel konec, jakoby už autor neměl čas, tak to prostě ukončil.
Takto to na mě působí jako zbytečná práce, přestože si Pavel Kosatík vedl celou dobu slibně. Celkový dojem tedy je, že kvůli náhlému konci a neschopnosti autora (možná to byl záměr?) jit do hloubky si z knihy odnáším pramálo.

18.11.2022 3 z 5


Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

Zvláštní kniha, ve které postavy hrají druhořadou roli. Měla jsem pocit, že hrdinové v knize nebyli hybateli děje, ale sloužili spíše k dokreslení atmosféry, jako nahraditelný prvek, který autor může před vydáním vyškrtat. Příroda s jasně daným řádem věcí pěkně kontrastuje s hlavním hrdinou, který přišel hledat sám sebe a nic v jeho životě není ustálené. Klid nachází právě v drsné horské krajině, ve které jsou životy striktně řízeny přírodou, se kterou člověk plyne tempem, které mu udá. Kniha o odcházení a přicházení, neměnnosti a změně, lidské velikosti a malosti. Jedná se o zdánlivě obyčejnou knihu s myšlenkami, které ve Vás musí uzrát.

10.09.2022 5 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Další zvláštní kniha Viktorie Hanišové!
Viktorie je bezpochyby jednou z našich nejlepších současných autorek. Kniha je napsána velice citlivě a houbařská linka je naprosto skvělá. Věřím, že se toho i spoustu přiučíte. Zároveň oceňuji náznakově vykreslený životní příběh hlavní hrdinky a konec, který ve Vás zůstane ještě dlouho. Jde opět o originální počin. Těším se na její další knihy. Autorka je sázka na jistotu.

17.11.2021 5 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Kniha je skvělá, to všichni víme. Autorčin styl psaní je každým dílem lepší a lepší. Abych jen nechválila, tak musím uznat, že některé momenty a zvraty jsem si více užila ve filmu (možná je to způsobeno hudbou, nebo vhodnějšími, působivějšími slovními spojeními). To však nemění nic na tom, že je kniha dokonale vymyšlená a já žasnu nad kvalitou, která rozhodně neklesla, spíše naopak. Přečtěte si knihu, hodně věcí Vám do sebe zapadne a vyjasní se. Ne vše je ve filmu explicitně vyjádřeno.

27.09.2021 5 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Tento díl byl tolik odlišný od prvních dvou! Řekla bych, že ve třetím díle je o trochu méně akčních scén, což nepovažuji za nedostatek. Právě naopak. V tomto díle jsem si dostatečně užila nezapomenutelnou bradavickou atmosféru. Pokud nebyl Harry Potter Vaší nejoblíbenější sérií, po tomto díle už určitě bude.

22.09.2021 5 z 5