Svolení

Svolení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463537/bmid_svoleni-6Zh-463537.jpg 4 409 96

Pohledná mladá dívka a starší zkušený muž. Jenže toto není Lolita. Toto je skutečný život, v němž není radno si podobné vztahy romantizovat. Osmdesátá léta minulého století v Paříži. Třináctiletou V. vychovává rozvedená matka, kterou více než dcera zajímají vlastní problémy. V. vyplňuje prázdnotu svých dní četbou. Jednoho dne potká na večírku charismatického staršího spisovatele G. M., jenž ji uhrane zamilovanými pohledy, vřelou pozorností a brzy také vyznáním lásky a slibem, že jí nikdy neublíží. V. se mu oddá tělem i duší a nenechá se odradit ani hrozbou policejního vyšetřování. Vše se zhroutí ve chvíli, kdy se V. dozvídá, že G. M. je vztahy s nezletilými proslulý. Za přívětivou maskou se skrývá pedofilní predátor, chráněný příslušníky pařížských literárních kruhů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Biografie a memoáry

Vydáno: , Host
Originální název:

Le Consentement , 2020


více info...

Přidat komentář

MilaJ
09.03.2024 2 z 5

Velmi důležité tema, zvlášť v dnešní době. Styl psaní neosobní jako kdyby tento příběh prožil někdo úplně jiný. Možná proto, že autorka nechtěla tu bolest prožívat opět po tolika letech.

Kanylka
04.03.2024 3 z 5

Hnusná záležitost....Hnusná matka.......Hnusný otec


martineden
25.01.2024 5 z 5

Šílená záležitost. Autentické, syrové, drásavé, smutné, Vypravěčce jsem držela palce, její svědectví je tak důležité, šla s kůží na trh, je to síla. A naprosto chápu, že se vypořádává s následky dlouhá desetiletí. Asi by to měly číst hlavně maminky dospívajících slečen, protože opravdu velkou chybu dle mého názoru, udělala svou netečností matka hlavní postavy.

Nuttelka
25.01.2024 3 z 5

Ano, kniha není vůbec jednoduchá, je to velmi syrový příběh, či zpověď, jak si to každý přebere sám.. ale.. naprosto souhlasím s MíšaS., napsala to přesně tak, jak si to myslím také.. víc k tomu asi nemám co dodat. Příběh V. se mi jaksi vůbec nedotkl, bohužel. Samozřejmě největší vinu nesou rodiče, psychika a chování dětí se pak od toho všeho odvíjí, ale aby ji v tom všem pak ještě podporovali?! Strašný!
Každopádně Helena Dvořáková knihu načetla bravurně, audioknihu opravdu doporučuji..

Krisglas
03.12.2023 3 z 5

Působivý příběh, který by zasloužil rozepsat do pořádného románu. Takhle se jedná spíš o deníkovou obžalobu.

Mosula
09.08.2023 5 z 5

Výborná kniha. Surový příběh, krásný jazyk. Ta pachuť nespravedlnosti ve mně asi ještě nějakou chvíli zůstane.

vendul_
07.08.2023 3 z 5

No nevím. V knize se rozebírá ožehavé téma. Samozřejmě je to strašné a odsouzeníhodné, ale styl, jakým jen kniha napsaná, mi přijde chladný. Neosobní. Nevím, jak to lépe vyjádřit. Přečetla jsem za jeden den, ale divím se, že přesto, že jsem extrémně citlivý a empatický člověk, tak se mě autorka vnitřně nedotkla.

Anniee
03.08.2023 4 z 5

Takový lehký čtení na léto. Akorát že vůbec.
Nebudu tady polemizovat nad tím, čí to celý je nebo není vina. Vypíchnu jen jedno - matka. Proboha. Rozum mi zůstával stát nad chováním G. , samozřejmě, ale ta máma?! Ještě ho pozve na oběd?! No to jsem dost nedávala. Díky matce a otci na baterky (nedokážu říct, kterej z nich byl vlastně horší), se V. potácí životem s magorem v patách. A ještě si to dává za vinu.
Náročný čtení, ale tak nějak důležitý. A bolavý.

Teraesa
20.06.2023 5 z 5

Chce to veľmi veľa odvahy, po desiatkach rokov vyjaviť svoju ťažkú minulosť. Verím však, že autorku to v mnohom oslobodilo. Aké to je, žiť celý život s tým, ako vám vaše bolestivé dospievanie dýcha na krk? Táto kniha nie je len priznaním, je to vyliatím svojej duše. Na nič sa nehrá, všetko píše tak, ako to bolo, píše to s cieľom oslobodiť sa. Aj vďaka tejto úprimnosti kniha pôsobí čisto, silno a bojovne. Niečo také je veľmi výnimočné a hlboko to oceňujem.

MíšaS.
28.05.2023 2 z 5

Tato kniha mi doopravdy způsobila nekonečná muka, anebo jak je dnes moderní říkat depresi. Ale asi ne, tak jak si myslíte. Já totiž nevím, jak mám knihu hodnotit a sama před sebou se stydím za to, že pomalu obhajuji pedofila, a to nechci, ale nemůžu si pomoc a asi ty největší problémy, co s knihou mám napíšu níže.

Ještě jednou - NECHCI obhajovat pedofilii, ale zároveň nemohu přehlédnout autorčiny sexuální hry na prázdninách s kamarády, a poté se sousedem. Ano, nedošlo k samotnému aktu, ale autorka by o sobě neměla mluvit jako o malém dítěti, co nic nechápalo.
Neobhajuji chování G., ale nikde jsem se nedočetla, že by jí do něčeho nutil, či jí vydíral, vyhrožoval, a i když komentář Sisssi je drsný, tak mě to tak také přijde, dokud jí někdo neřekl, že je to špatné, tak si to užívala. Chlubila se spolužačkám a líbilo se jí, že na ni žárlí. G. jí prostě oblboval krásnými, chytrými slovy, ale znám několik dospělých žen, které by se takhle oblbnout také nechaly, anebo už byly takto oblbnuty.

Jediní viníci jsou zde rodiče. G. a jeho choutky jsou jiná kapitola. Rodiče vše věděli a místo, aby rázně zasáhli, vztah tolerovali, popřípadě dělali, že se vůbec nic neděje.
Znovu říkám, neobhajuji pedofilii, ale nevím proč mi přijde, že V. dává všechno za vinu G., a svojí matce, která tento vztah tolerovala, ale do svědomí by si asi měla sáhnout i ona.

Také souhlasím s komentářem Mychaeli, 14 nebo 15 let?, ten rok už tolik roli nehraje v dospívání, zvlášť ne u holky, co četla ruské, francouzské klasiky, žila ve volnomyšlenkářském a svobodomyslném prostředí, nemohla být tak nevinná a ve 14 letech nevědět, co po ní G. chce a že to není tak úplně v pohodě. A to, že jí ukecával, obelhával z něj nedělalo stvůru, ale prostě jen chlapa, co k tomu, aby získal co chce, je ochoten využít všech zbraní. Stvůru z něj dělá to, že jezdil za sexuální turistikou do zemí 3. světa a tam zneužíval děti, které prodávali jejich rodiče kvůli penězům.
A teď do mě...

A po literární stránce? Myslela jsem si, že kniha bude psaná románovou formou, ale toto je takový terapeutický deník, který je zkratkovitý a přeskakuje období. Snad ale pomohl Vanesse najít klid a pokoj.

Petra21
26.04.2023 5 z 5

Bolelo to. Opravdu fyzicky bolelo číst tvrdou a nekompromisní pravdu, nahlížet na pokryteckou společnost a neuvěřitelné ospravedlňování neospravedlnitelného. Skláním se před autorčinou odvahou a děkuji za tento důležitý granát hozený přímo doprostřed intelektuálních literárních kruhů (a nejen do nich). Opravdovost, hořkost a bezpráví slzí z každé stručně napsané stránky. Nejen že křičí nad hrůzou nebezpečí pedofilie (jakkoliv se schovává za oboustrannou "lásku"), ale otevírá i málo probírané téma určitého nebezpečí ukryté právě v literatuře a nekritické auře kolem mnohých zhýralých autorů.

VeruHoráková
14.04.2023 3 z 5

Asi nikdo nemůže říct, že se mu ta kniha líbila, protože tenhle příběh není hezký, tím spíš, že se jedná o autobiografii. Vlastní matka věděla, že její dcera spí se starým chlapem a v podstatě s tím neměla problém. Věděla o tom i spousta jiných lidí a přátel a nikomu to nepřišlo zvláštní natolik, aby s tím něco dělali, takže chápu, že se to mohlo dít. Co se týče samotné knihy, čekala jsem, že to bude psaný víc jako román, ale spíš to byl popis toho, jak se Vanessa/autorka stala obětí, ale jinak se kniha četla rychle. Rozhodně to bylo zajímavé čtení, ale znovu bych už knihu nečetla.

Miriam
20.03.2023 5 z 5

Autobiografický román, který asi nikoho nenechá úplně chladným. Jsem ráda, že tahle kniha vyšla a autorka šla s pravdou na povrch. Po celý svůj život se s tím snaží vyrovnat. Pro mě zase jen ujištění, že prostředí v jakém vyrůstáme nás ovlivní po celý náš život.

evismaior
23.02.2023 4 z 5

80% - ředitelka francouzského nakladatelství Juillard Vanessa Springora způsobila svým románem v roce 2020 ve Francii celkem pozdvižení. Popisuje v něm, kterak ve třinácti-čtrnácti letech jako mladičká dívka dávající po rozvodu rodičů přednost spíš knihám navázala sexuální vztah s obdivovaným literátem G.M. ověnčeným mnohými cenami, jak tento vztah probíhal a jak ovlivnil její další život. Kniha je tedy vlastně její autobiografií a dotyčný je skutečnou postavou známou ve francouzských literárních kruzích. A z toho možná mrazí ještě víc - Gabriel Matzneff svou preferenci nezletilých nikterak netajil a ve svých knihách barvitě popisoval své vztahy s mladičkými dívkami, svoje vyjížďky za chlapečky na Filipíny, neváhal na toto téma hovořit v televizních debatách a obhajovat tyto vztahy, které s neotřesitelnou sebedůvěrou považuje za povznášející i pro toho nedospělého člověka. A řada francouzských osobností z literárních kruhů ho dokonce otevřeně podpořila v petici proti kriminalizaci takového jednání z roku 1977 (mj. i Jean-Paul Sartre nebo Simone de Beauvoir). Tak nějak se prostě vědělo, že je to pedofil, ale nikdo se nad tím moc nepozastavoval, dokonce to celkem skousla i autorčina matka (v knize je zmíněno, že s vědomím dceřina vztahu zvala G.M. k nim domů na večeře a dodnes na toto autorce říká, že prostě byla jako dívka předčasně vyspělá a měla svoji hlavu a ona s tím jako matka nic moc nemohla dělat). Až když Springora vydala svůj román, zahájila policie proti osmdesátníkovi Matzneffovi vyšetřování (ovšem autorka si byla vědoma toho, že už je vše promlčené a snad i proto čekala s vydáním tak dlouho - dá se říct, že jí šlo spíš o vyvolání té společenské diskuze, než aby ho po letech viděla za mřížemi, knihu prý začala psát ještě před hnutím Mee too jako způsob jak se vyrovnat s tím, co prožila a s čím pak v sobě bojovala celý život).
Těžko tedy nějak hodnotit literární kvality autobiografického díla. Autorka píše s jistou mírou dospělého nadhledu a ironie (kamarád začal mít zájem o jiné dívky, matka má peníze jen ze zdlouhavých korektur a dceři se moc nevěnuje, otec se na ni vykašlal úplně a zanechal v ní "prázdno a nesmírnou potřebu něčího pohledu. Všechny přepoklady tedy mámě pohromadě".), což na jedné straně působí sympaticky a čtivě, na druhé straně jsem v tom cítila spíš dospělou ženu, která možná spíš podvědomě než záměrně vše popisuje tak, aby nemohla být viněna z ženské hysterie (což Matzneff v souvislosti s dospělými ženami často zmiňuje) - a zkrátka ten pohled dospívající dívky se z toho trochu vytrácí - kniha je navíc poměrně krátká a útržky z autorčina dalšího života negativně ovlivněného touto zkušeností jsou spíš zkratkovité.
Zaujala mě ale její snaha najít odpověď na otázku, zda lze nějak omluvit vztah padesátiletého a třináctileté - a zvláštní je, že její odpověď zní ano, ale ve zcela odlišných případech, kdy by šlo o skutečnou lásku muže, který se do té dívky zamiloval nikoli kvůli jejímu věku, ale prostě kvůli ní - a jinak měl vždy vztah s ženami ve svém věku, není to žádný "specialista" na dospívající mladé lidi.

AnnaR.
19.02.2023 4 z 5

Mě přišlo naprosto odpudivé, že matka věděla, že její dcera spí se starým chlapem a v podstatě to schvalovala. Navíc o té situaci věděla spousta známých a přátel a nikomu to nepřišlo divné. Tomu pedofilovi vycházely o zneužívání (nejen nezletilých dívek, ale i chlapců) knihy, tudíž na své úchylce vydělal slušné prachy, ale ještě se mu dostávalo i uznání v podobě literárních cen. Docela humus!

KK22
08.02.2023 4 z 5

Přečteno za jeden den... knížka s krátkými kapitolami, místy opravdu šokující... takže člověk má potřebu číst od začátku až do konce. O to silnější příběh, že se jedná o autobiografii!

osman111
05.01.2023 5 z 5

Myslím, že tato kniha může být pro mnohé působivější než Lolita. Surovější, bez obalu.
Pohled oběti není tak zajímavý jako pohled pachatele, ale oceňuji barvitý a bezútěšný popis, propracovanou psychologii hlavní postavy a poměrně zdařilý jazyk. Je překvapením, že v českém prostředí neslaví větší úspěch. Obsahově je velice hodnotná.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Hodně silná, čtivá knížka. Rozhodně doporučuji!

kalinkacz
26.12.2022 4 z 5

Svolení - krátký, ale o to náročnější poslech (poslouchala jsem knihu jako audioknihu).
Řeknu vám, že tyhle 4 hodiny mi daly zabrat. Ne, že by kniha byla špatná (jen teda musím zmínit její jednoduchost), ale některé scény mi byly místy dost nepříjemné..
Příběh vypráví vztah mladé dívky s o mnoho let starším spisovatelem… Díky tomu, že se jedná o příběh autobiografický, tak mi mrazilo o to víc…
Zážitek, na který rozhodně jen tak nezapomenu!

michaela.97
07.12.2022 4 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audio a zhltla jsem ji jedním dechem. Asi jako některé čtenáře, tak i mě trochu zaskočil začátek knihy, ve kterém autorka popisuje své první zkušenosti se sexualitou. Vím, že malé děti zkoumají svá těla a poznávají se, ale v tomhle případě jsem i přesto byla trochu zaskočená a bála jsem se, co od zbytku knížky dostanu. Nakonec jsem se ale do poslechu tak zabrala ….

Jsem ráda, že někdo otevřel tohle téma. A že autorka sebrala odvahu a vrátila se skrz psaní zpátky do minulosti. Přijde mi dobře, že autorka ukázala přesně to, co mi na tomhle celém přijde nejhorší. Že i když má někdo poměr s nezletilou osobou (v tomhle konkrétním případě teprve s dítětem), tak se to tomu dítěti nejeví jako hrozba. Zvlášť, pokud je vyspělejší (asi jako autorka). Ale následně, v pozdějším věku, ji taková zkušenost velmi ovlivňuje. Negativně. Ať už ve vztazích partnerských, tak třeba i ve vztahu k sobě samé.

Velmi mě navíc fascinuje ten fakt, že muž (spisovatel G.M.) dělal malým dětem takové věci, psal o nich knihy a ještě za to, co napsal, byl společností chválen a obdivován. I když každému bylo jasné, že jde o skutečnost, že jeho knihy nejsou fikcí. Lidi ho zbožňovali.

A co autorčina matka? Na tu jsem byla celkem naštvaná, i když se na její postoje a rozhodnutí snažím nedívat jen černobíle.

Knížku můžu rozhodně doporučit, ale není to příjemné čtení/poslech. Minimálně ale čtenáře přivede k zamyšlení nad tématem, před kterým dost možná ne–chtěně zavíráme (jako společnost) oči.