Ztracená duše

Ztracená duše https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463516/bmid_ztracena-duse-KAs-463516.jpg 4 167 55

Kdyby na nás někdo dokázal pohlédnout z výšky, spatřil by svět plný zchvácených, unavených lidí a jejich ztracených duší. Byl jednou jeden člověk a ten pracoval tak usilovně a rychle, až utekl své vlastní duši. Žilo se mu bez ní celkem dobře — spal, jedl, pracoval, řídil auto, a dokonce hrál tenis. Jen občas ho přepadl zvláštní pocit, že se svět kolem něj jaksi zploštil, jako by se on sám pohyboval jen po stránce v sešitě do matematiky, po papíře pokrytém hustou mřížkou malých čtverečků… První kniha nositelky Nobelovy ceny Olgy Tokarczukové vyprávěná nejen slovy, ale především obrazem. Dojemnému příběhu o trpělivosti, vnímavosti a návratu k sobě samému vdechla duši výtvarnice Joanna Concejová. Její něžné, melancholické ilustrace dávají čtenáři ohromný prostor, aby se zastavil a navázal rozhovor s vlastním nitrem.... celý text

Literatura světová Novely Obrazové publikace
Vydáno: , Host
Originální název:

Zgubiona dusza , 2017


více info...

Přidat komentář

lentolog
01.02.2024 5 z 5

Minimalistická poeticko-filozofická kniha o pomalosti, kde dominujú obrazy nad textom. (KN. 5/24)

Iki1
02.01.2024 4 z 5

Poetické vyprávění s krásnými ilustracemi jsem si vybral na začátek nového roku, kdy tak trošku bilancujeme a přemýšlíme, kde v životě přidat, či v tomto případě ubrat. A ano, velkou pravdu má autorka, že spěch je cesta do pekel a alespoň občasné zastavení a zapřemýšlení nad vlastním životem je určitě ku prospěchu věci. Už jen proto, že málokdo z nás se vydá v neděli do kostela.


Karolína18
17.12.2023 5 z 5

Toto bylo tak krásné něžná pohlazení. Úžasné ilustrace, které se musí dotknout snad každého, takto před Vánoci ideální záležitost. Navíc myšlenka, která mnou zarezonovala a pomohla si uvědomit, že opravdu není kam spěchat a někdy se člověk musí zastavit, aby měl vůbec možnost žít.

jaryn
21.10.2023 2 z 5

Fakt, že jsem knížku přečetl (včetně prohlížení obrázků) asi za pět minut, by ani tak nevadil. Myšlenka o čekání na "pomalou" duši taky dobrá, ovšem řečeno to bylo přece jen jaksi z mosta do prosta, takže jsem poněkud v rozpacích...

Renatka11
10.05.2023 4 z 5

Tuhle knížku jsem si dneska v knihovně půjčila vlastně omylem, když jsem si šla pro poslední Tokarczukovou, ale místo Vnímavého vypravěče požádala o Ztracenou duši. Nakonec jsem si tak odnesla obě a nelituju. Tahle jednohubka je nádherná graficky a nese hezké a jednoduché poselství, že je dobré občas zpomalit, abychom se měli šanci vrátit k sobě samým.

momo01
01.05.2023 5 z 5

Po přečtení zkoumám, kde je moje duše... A ty nádherné ilustrace...

jefff
15.02.2023 5 z 5

Silná kniha se silným sdělením, kdy spisovatelka na krátké ploše dokázala vystihnout to, co jindy vydá na celou dlouhou knihu.

osman111
10.01.2023

Nebudu hodnotit text, protože ten ve mě nic nezanechal a nemyslím si, že o něj v knize jde.
Co hodnotím velice kladně, je grafické zpracování.
Osobité, milé, nádherné.
Zažloutlý čtverečkovaný papír, krásné skici, které působí tak osobním dojmem, jako by byly jen pro vás.
Upřímně jsem se nesetkala s dokonalejšími, milejšími ilustracemi. Nádhera.

Pavlína197
08.07.2022 4 z 5

Zase jedna kontroverzní kniha.
Potvrzuji, co píší ostatní - pěkné zpracování, krásné ilustrace, celkem asi jeden a půl strany textu. Text mě příliš nezaujal, ilustrace se mi líbí moc. Jestli kniha stojí za ty peníze, musí každý posoudit sám, já ji mám půjčenou z knihovny. Na to, abych se potěšila hezkými obrázky a připomněla si, že mám zpomalit nebo se zastavit, mi to stačilo.

Syllvanium
12.05.2022 3 z 5

Jsem malinko v rozpacích. Nelze říct, že by příběh nezahřál u srdíčka, ale stejně jako mnoho lidí přede mnou, nemohu zastírat jisté zklamání nad délkou této záležitosti - celý příběh by se vešel na dvě stránky.
Tedy z jedné strany věci, čekala jsem trochu víc textu - takhle to bylo moc peněz za málo čtení. Ale ze strany druhé, šlo o velmi hřejivé pozastavení, milou pohádku pro uspěchaného člověka, která mu připomene, jak je potřeba občas zvolnit, zastavit a rozhlédnout se kolem sebe, než bude pokračovat dál. A ty ilustrace! Jsou kouzelné, milé a hladí po duši.
Velmi ráda bych od této umělkyně viděla více knih. Všechno dobré, co lze najít na této knížečce, je především její zásluha.

Tilte
07.05.2022

nepochopila jsem to

Dajine
10.04.2022 5 z 5

Kniha, která bere dech.

Josefie
19.03.2022 2 z 5

Sice to bylo hezký, ale na to aby z takovýho mála někdo vydal knížku to fakt neni. Kdyby to viselo někde na internetu, tak bych tomu dala pět hvězd. Ale tištěné knize dávám 2/5. Ikdyž jsem si to půjčila v knihovně tak stále musím myslet na to že něco takového stojí 400kč, jako kupující bych byla zklamaná, myslím že takovou hodnotu to nemá. Možná jen tehdy, kdyby tam těch obrázků nebo textu bylo o trošku víc.

intelektuálka
28.02.2022 5 z 5

Milé, kouzelné, pohádkové .... čtení ?
Ne - je to pozastavení - rozjímání - zklidnění a naslouchání sobě ...
Formou krátkého textu - ale hlavně formou pěkných ilustrací ....

.... pro dítě, které bydlí v dospělém člověku a dříme ... na koho doléhají otázky pomíjivosti ...."

P. S. Proč by mne Olga Tokarczuk měla překvapit ?
Po zpracování náročných temat i její duše potřebuje odpočinek ....
A od autorky Nobelovy ceny přece lze očekávat rozmanitost v tvorbě ....

Do dnešních bouřlivých dnů jak dělané - doporučím.

amejzlík
08.02.2022 5 z 5

Nádherný příběh, který člověku připomene, že je občas dobré se v každodenním shonu na chvíli zastavit. Během čtení jsem měla pocit, jako bych se propadala do těch kouzelných ilustrací. Tato kniha promlouvá ke čtenáři především obrazem.

heczek
15.01.2022 4 z 5

Kniha, která která k vám hovoří textem i nádhernými obrázky.

Jak zde bylo psáno, že je to plýtvání papírem.. Dovolím si nesouhlasit. Není větší plýtvání papírem příběh se stejnou pointou poskytující stejné zamyšlení o 250 a více stranách?
Tato kniha má právě tu výhodu, že když vám nebude dobře na duši, vezmete ji, přečtěte 2 stránky textu, který k vám hovoří sám, sami si odpovíte na otázky, pokocháte se krásnými obrázky a je vám lépe.

Pro mne osobně lepší kniha než mnoho těch sáhodlouhych motivačních, psychologických..

dominga
27.11.2021 5 z 5

Vidím, že niekto tu čakal 500 stranovový román. Ale to je len problém očakávania. Krásna kniha, kde netreba nič viac. Stíšme sa, čakajme, buďme schopní žiť sami so sebou a pre seba. Možno sme tiež stratili dušu a ani o tom nevieme.

IvetaZ
06.10.2021 4 z 5

,,Úvaha o duši, kterou neustále někde zapomínáme a před níž bezděčně utíkáme."
Velmi krátký příběh, ale i v málo slovech je někdy hodně pravdy. I kdyby jen pět minut jste se u této knížky zamysleli nad svou duší, mohlo by se stát, že až vás příště zase někam život potlačí, vy se tentokrát vzepřete a dáte přednost sobě. A kdo ví, třeba vám bude lehčeji než kdy dřív...

jankka0s
04.10.2021 1 z 5

Souhlas s komentářem Mag1: krásné ilustrace, ale to co si přečtete v anotaci je prakticky to, co se dočtete v knize. Nikdo mě nepřipravil na to, že najdu pár stránek s dohromady asi stovkou slov. Těšila jsem se na další výživnou knihu od Olgy, s kterou se zabalím na pár večerů do deky a teď tohle. Fakt zklamání a knihu hodnotím jako prvoplánový kýč a podvod na čtenáři.

Greenfingers
09.09.2021 5 z 5

Knihu hodnotím jako celek: krátký příběh o uspěchané době a návratu k sobě samému je doplněn nádhernými ilustracemi, které tvoří organickou součást tohoto dílka. Snoubí se zde myšlenky (slovo) s obrazem a výsledný efekt je velmi působivý. Rozhodně zajímavý nápad i zpracování.