Bizarní povídky

Bizarní povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429260/bmid_bizarni-povidky-5gv-429260.jpeg 4 235 68

Svět je čím dál bizarnější. Překvapivé a nepředvídatelné povídky od držitelky Nobelovy ceny za literaturu, díky nimž se budeme na realitu kolem sebe dívat úplně jinýma očima. Odkud se bere pocit podivnosti? Je podivnost vlastností světa, nebo se skrývá spíše v nás samých? Původně francouzské slovo bizzare znamená „(po)divný, nestálý“, ale také „směšný“ a „zvláštní“. Právě taková — udivující a mimo všechny kategorie — je nejnovější kniha Olgy Tokarczukové. Deset povídek, každá v úplně jiném prostoru. Volyň během vpádu švédských vojsk, současné Švýcarsko, vzdálená Asie, imaginární místa. Díky proměnlivému rytmu povídek si čtenář ani na chvíli nemůže být jistý, co se stane na další stránce. Autorka nás vyvádí z rovnováhy, vystrkuje z komfortní zóny a ukazuje, že svět je čím dál méně srozumitelný. Prvky grotesky, černého humoru, fantastiky a hororu odhalují, že nic v realitě není takové, jak to na první pohled vypadá.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Host
Originální název:

Opowiadania bizarne , 2018


více info...

Přidat komentář

soukroma
07.12.2023 3 z 5

Od autorky jsem už pár knih, různého žánru, četla, ale pořád jí nemůžu přijít na chuť, takže hodnocení bývá sotva průměrné. Líbí se mi její přibližování děje přírodě i přibližování čtenáři míst nám poměrně blízkým, polsko-české pomezí. Ale buď je trochu urputná (až příliš ekozuřivá, až militantní, přírodně mytická, pohanská či katolická), nebo naopak vágní (tj. pro mne nesrozumitelná pointa), takže tyto plusy nepřeváží všechny ostatní mínusy. A totéž platí pro její povídky v této sbírce...
Většina vlastně není bizarních vůbec, to jen jejich konec, který jakoby v jednom okamžiku přeskočil na paralelní kolej k celému rozehranému tématu a odvedl pozornost do nicoty. Typicky Zavařeniny nebo Švy, které se mi až do samotného "konce" velmi líbily, nebo třeba Srdce či Cestující, které mne nezaujaly.
Mytické a sci-fi povídky (Zelené děti a Návštěva) mne neoslovily vůbec. Transfugium zato ano, byť není úplně originální, jak je také přiznáno odkazem aspoň na Ovidiovy Proměny.
Poslední povídka mi neseděla komplet, spojuje v sobě mystiku, náboženství a sci-fi, nedočteno.
Jediná povídka, která mi i utkvěla (ovšem nedá se pro její děsivost a realismus zrovna říci, že se mi přímo líbí), je Pravdivý příběh (autorka to pojmenovala zcela odpovídajícím způsobem).

"Dnes je těžké najít věc, která je pěkná na první pohled. Dnešní nakupování připomíná spíš přehrabování v odpadcích."

yvett239
21.11.2023 3 z 5

Touto knihou jsem se s autorkou seznámila. Jednak mě zaujala obálka, jednak jsem chtěla vědět, jak píše držitelka Nobelovy ceny (neboť jsem asi ještě žádného držitele Nobelovky nečetla). A kromě toho mám ráda povídky (hlavně tedy od Maupassanta), tak jsem si chtěla rozšířit obzory. Povídky byly bizarní, podivné, znepokojivé... a takto napoprvé jsem vlastně nevěděla, co si o nich mám myslet. Vždycky jsem po dočtení měla svůj šokovaný WTF výraz, až se mě nezřídka kdy okolí zeptalo, co se mi stalo. :D Nejvíc mě bavily Zavařeniny. Souhlasím s ostatními komentáři, že třeba Transfugium by bylo zajímavé rozpracovat do většího celku. Sci-fi mám ráda, takže bych si ho i ráda přečetla.

Jak to tak vnímám po roce od přečtení, asi si to v budoucnu přečtu ještě jednou, protože za jedno přečtení jsem si komplexní názor zkrátka utvořit nedokázala.


Alix
17.11.2023 5 z 5

Pět hvězd dávám, protože povídky byly opravdu bizarní a znepokojivé. Aspoň pro mne. Mne znepokojila především beznaděj, kterou jsem z každé povídky cítila. Žádný šťastný konec, vlastně vůbec žádný konec. Poslední povídka mne ale úplně dorazila. Přečetla jsem v originále, ale nepochybuji, že v českém překladu to bude stejně znepokojivě úžasné.

tonysojka
10.11.2023 2 z 5

Přečetl jsem čtyři a půl povídky z devíti.
Na víc už nemám sílu.
Číst si o švech na ponožkách nebo o pojídání zavařenin mi připadá ztrátou času.
Ale já nikdy nebyl na povídky,snad to bude tím.

huhuhu
09.11.2023 4 z 5

Asi do poloviny knihy jsem si říkala, že zase až tak bizarní ty povídky nejsou. Zajímavé a originální, to ano, ale bizarní? Nicméně poté (když jsem se dostala k povídce Transfugium a dál) jsem změnila názor, protože několik posledních povídek si přívlastek "bizarní" už opravdu zasloužilo.
Celkově mě kniha dost zaujala, ač žánrům jako sci-fi, dystopie apod. příliš neholduji. Bylo to nepříjemné a znepokojující čtení, které nutí k zamyšlení. A to je - vzhledem k tématům - jen dobře.

Dunkelhell
20.08.2023 2 z 5

Jsou povidky a povidky. Tyhle jsou pry dokonce "bizarni" a ziskaly Nobelovu cenu.
Asi ziju na jine ctenarske planete, nez ostatni ctenari, ale ja v nich nic skutecne bizarniho neshledal. Podle me to jsou spis prumerne umele vytvory na vlne modnich post-modernich temat, kterych se da vycucat z prstu tucet. Psany s rutinni remeslnou zrucnosti, to ano, ale rozhodne ne na Nobelovku. Inflace hodnot. Zadny skutecny pribeh za me. :)

markulina711
28.06.2023 3 z 5

Moje první setkání s autorkou a asi poslední. Dělalo mi obrovské potíže dostat se na konec každé povídky. Nebýt ten soubor tak subtilní, tak to nedočtu. Ačkoli náměty jednotlivých povídek by mne i zaujaly, nesedla mi nejspíš forma, nedokázala jsem udržet pozornost. Z odstupem nemůžu ani říct o čem jednotlivé povídky byly, jen že ve mně zanechaly krajně znepokojivý pocit.

Janina2609
25.06.2023 4 z 5

"Tak jako nadměrný pocit uspokojení zvěstuje blížící se chaos, předchází pocit bezpečí brzké ráně osudu."

Soubor povídek a jedna lepší než druhá. Autorka má zjevně velkou představivost a díky jazykové dokonalosti textu donutí pracovat i čtenářovu fantazii. Líbí se mi časový rozsah povídek - z minulosti i z budoucnosti - z toho vyplývají i dvě mnou nejlépe hodnocené - Zelené děti a Transfugium. Ale vlastně i ty z přítomnosti jsou skvělé (Srdce).
I když zdánlivě jednoduchá kniha, tak po přečtení ve vás něco zanechá a to je fajn.

LukasZdan
06.05.2023 5 z 5

Bizarní povídky od Tokarczukové mě osobně velmi nadchly. Škoda jen první třístránkové povídky, kterou jsem přečetl a knihu odložil. Kdybych jen věděl, že jsem udělal chybu. Tokarczukové povídky mají v sobě nádech magického realismu, některé povídky mi tak připomněly sbírku Sobí hora od Karin Tidbeckové nebo román Amatka rovněž od Tidbeckové. Bizarní to ale opravdu je, na to se musíte připravit, ale je to velmi dobře podané, takže i přesto, že bizarnostem neholdujete, nemusíte se toho bát.

kosátkoo
19.04.2023 5 z 5

Bavilo mě to!

Rade
13.03.2023 4 z 5

Bizarní povídky jsou bizarní. Znepokojivé. A občas úsměv hodně tuhne na tváři.
Ty, které asi nejvíc zaujaly:
Švy s paranoidními představami osamělého důchodce.
Návštěva mi malinko připomněla Ishigurovu Kláru a Slunce.
Pravdivý příběh se může jevit jako noční můra návštěvníků cizích zemí.
Transfugium s poněkud depresivním, ale zároveň kupodivu i pozitivním vyzněním.
Hora Všech svatých zaujala posedlostí svatými relikviemi, která může vést až k absurdním koncům. (Moje dobrá známá, věřící praktikující katolička, má sama velký problém s uctíváním ostatků v současném světě, slavnostní přenášení lebky sv. Václava ji spíš znepokojuje, než oblažuje).
Anebo povídka Kalendář lidských svátků, která pro mě měla až hororové rysy.
Společným rysem všech povídek je pak více či méně patrný prvek absurdity, za což palec nahoru; i celkem reálný Pravdivý příběh by bez prvků absurdity neskončil, jak skončil.
A skvělý překlad Petra Vidláka, který jsem obdivovala již v autorčině knize Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých.
*
"Dnes víme, že člověk se rodí jako soubor různých potenciálů a období dospívání není vůbec obdobím obohacování a učení, ale spíše eliminací dalších a dalších variant vývoje. Nakonec se z divoké, bujné rostliny stáváme něčím jako bonsají - zakrslou, zastřiženou a umělou miniaturou možného sebe sama."

evickakyticka
17.12.2022 3 z 5

Zajímavé povídky. Nejvíce se mi líbily Zelené děti, Návštěva a Zavařeniny. Jako odpočinek mezi romány je to fajn počtení. Bizarnost je lehce podaná, žádné extrémně ujetosti. Aspoň za mě.

Nifredil
15.12.2022 4 z 5

Její romány jsou daleko lepší, přesto nelituji přečtení, Olga je vždy sázka na jistotu. Mistrně vystavěné, jazykově úžasné a témata opravdu bizarní. Taková, s kterými se čtenáři dystopií, sci-fi nebo jiné podobné fantastiky setkávají. Tady mají podobu špičkové literatury. Co je zajímavé je to, že po přečtení zůstává hlavně pocit z knihy, jednotlivé povídky jako by zmizely a zůstává to zvláštní snové fantaskno tak typické pro Olgu Tokarczukovou.

Malinali
05.08.2022 1 z 5

Bizarní povídky jsou opravdu bizarní. Ani jedna mě nezaujala. Špatně se mi četly a zřejmě jsem vůbec nepochopila jejich význam nebo sdělení čtenáři....

D_žejn
11.07.2022 4 z 5

Laureátka Nobelovy ceny Olga Tokarczuk je známá svými neobvyklými tématy i jejich odvážným zpracováním. Často v nich kritizuje stav patriarchální společnosti, akcentuje témata jako toxická maskulinita, genderová nerovnost i netečnost ke klimatické krizi.

Stejně je to i s Bizarními povídkami, 10 různých témat, prostředí, často situovaných do futuristické budoucnosti i období 17. století. Nečekejte žádnou politickou agitku, to autorka nemá zapotřebí, ale spíš drobné narážky na odtrženost člověka od přírody, reality a egoismus jednotlivce.

Bizarní povídky nejsou pro každého, otevřené konce, velká pestrost i sci-fi motivy však pozorného čtenáře odmění nevšedním zážitkem.

tamara1351
29.06.2022 4 z 5

Knihu jsem četla bez větších očekávání.Povídky nejsou moje top,ale tyto mě neskutečně bavily.S každou další se moje nadšení zvyšovalo a k poslední povídce nemám slov.Mistrně vystavěné,jazykově vytříbené,v celkovém vyznění značně znepokojivé.

janamaluveckova
28.06.2022 2 z 5

Autorka skvělých knih si tady vybrala dovolenou a polepila nápady ze šuplíku do jakýchsi (pa)tvarů... Kdyby nebyla slavná, vyrazí s ní každý nakladatel dveře... Ne že by tam nebyly nápady a hezká místa, ale vše je někde na půli cesty. Zklamání.

sarka45
16.05.2022 4 z 5

Pokud bych měla hodnotit jedním slovem, pak by pro mě tato kniha byla ZNEPOKOJUJÍCÍ. Povídky většinou ve mně vyvolaly tento pocit. Patrně jsem je vnímala úplně jinak než hodnotitelé přede mnou. Některé byly vlastně sci-fi, některé se týkaly minulosti, některé jsem pochopila, u jiných mi pointa tak nějak unikla. Přišly mi tak nějak ze života, ve kterém se také ne vždy dozvíme, proč a jak se nám věci dějí. Nutily k zamyšlení, každý si v nich patrně najde něco jiného. Humorné mi tedy nepřišly. Povídka Pravdivý příběh mi naopak přišel velice děsivý - ta absolutní bezmoc a bezvýchodnost situace - a přesto tak reálný a uvěřitelný. Uf. Nebylo to snadné čtení, ale určitě to stálo za to.
Jazykově se mi tato kniha líbila moc a fascinuje mě nahuštěnost nápadů, které by vystačily na několik románů.
Doporučuji lidem, kteří rádi o věcech přemýšlejí, rozhodně to není letní čtení na pláž.

StihOMam
10.04.2022 4 z 5

Osobne nahlizim na knihy povidek jako na dila spisovatelsky velice narocna a po letitych prumerech je uz spis nevyhledavam. Nicmene Bizarni povidky si me samy nasly a autorka me natolik nadchla, ze jsem se tesila na kazdy kousek cteni. Bavilo me to. Neskutecne!
Olgu Tokarczuk jsem tedy nasledne zaradila do hledacku a hned dalsim dilem se utvrdila ve spravnem rozhodnuti.

Hellrampage
28.02.2022 1 z 5

Tieto poviedky boli pre mňa fakt bizarné. Len je škoda, že som nenašiel ani jednu, ktorá by ma bavila alebo ktorú by som si zapamätal. A je to škoda, pretože s touto poľskou autorkou som sa stretol prvý krát a asi naposledy. Absolútne mi nesadol jej štýl písania - píše zastarale, vo veľkých blokoch textu bez odsadenia a jej prúd myšlienok je ako roztrhnutá hrádza - skáče z jednej na druhú a vy sa v tom neorientujete a stratíte sústredenie. Ako tak sa dali prvé tri poviedky, inak knihu neodporúčam.