Knihy Jakubovy přehled

Olga Tokarczuk

Opus magnum světoznámé polské autorky. Rok 1752. Podolí, součást Polského království, území ležící na dnešní západní Ukrajině, oblast osídlená křesťany, židy i muslimy. Polskou společnost soužil rozkol mezi vládnoucím královským dvorem, venkovskou šlechtou a bezzemky, jejichž síla se v osmnáctém století začala naplno projevovat. Díky kvetoucímu obchodu s muslimským světem docházelo k bohaté kulturní výměně. Pozvolný hospodářský a morální úpadek však plíživě pronikal do všech pater společnosti, která se pokoušela nalézt viníka. Židé mezitím čekali na svou příležitost k emancipaci. Podstatná část příběhu se odehrává i v židovském městě Brünn, tedy v Brně, ale i v jiných středoevropských městech, takže se čtenáři nabízí zvláštní paralela se současným dramatickým střetem s jinými kulturami. Díky poutavému vyprávění Olgy Tokarczukové získáváme neodbytný pocit, že tento střet je v této části světa přítomen odpradávna. Román je obrazem dávného Polska, mocného a vlivného království na vrcholu své státnosti, ale zároveň těsně před pádem do osudové propasti zájmů sousedních mocností.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , Host
Originální název: Księgi Jakubowe, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Knihy Jakubovy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

marvarid
15.08.2025

Zpočátku nádherná kniha, okouzlující, široce rozkročená po dějinách Polska, Ukrajiny, Turecka, zkoumající velká světová náboženství na osudech členů jedné pozoruhodné sekty, jejich podporovatelů a odpůrců. Ale někde ve ¾ začne příběh ztrácet dech a hlavní protagonista se postupně stává nechutným politikařícím dědkem - což asi odpovídá vývoji každého samozvaného „spasitele“ a o náboženství a slepé víře to také neříká nic pěkného. Takže koncem románu jsem se spíš protrápila, ale celkově hodnotím pozitivně a jsem ráda, že jsem se do té bichle pustila.

všech 24 komentářů

Související novinky - Knihy Jakubovy (0)

Má duše se nenechá zavřít do vězení, do klece ze železa nebo do klece ze vzduchu. Má duše chce být jako loď na nebi a hranice těla ji nemohou zastavit. A žádné zdi ji neuvězní: ani ty, které postavily lidské ruce, ani zdi slušnosti, ani zdi laskavosti nebo dobré výchovy. Nepolapí ji krásná slova, hranice království, dobrý původ – Nic. Duše přelétává nad tím vším velmi snadno, je nad tím, co se nachází ve slovech, a mimo to, co se ve slovech nenachází. Je mimo radost a mimo strach. Překračuje to, co je hezké a vznešené, jakož i to, co je zlé a strašné. Pomoz mi, dobrý Bože, a zařiď, aby mě život nezranil. Dej mi schopnost mluvit, dej mi jazyk a slova a pak vyslovím pravdu o Tobě.

Není to snad pojivo lidského světa? Nepotřebujeme snad jiné lidi proto, aby nám dopřáli tu radost, že jsme lepší než oni?

všech 5 citátů najdete u autora

Ocenění knihy (1)

2015 - Nagroda Literacka „Nike”

Kniha Knihy Jakubovy v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně99x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi