murray murray komentáře u knih

☰ menu

Smrtící zázrak Smrtící zázrak Angie Kim

Libilo. Vůbec jsem netušila do čeho jdu, ale je to dobré čtení. Psychologicky detailně propracované postavy, zvláštní napětí a tíživá atmosféra příběhu. Od začátku víte, že se stalo neštěstí a někdo umřel. Ale je potřeba dát prostor všem postavám, aby odvyprávěly svůj příběh a nakonec se dobrat pravdy. Té skutečné pravdy, protože to, jak se věci jeví na první nebo druhý pohled, to nemusí nic znamenat. A skoro každý měl nějaký motiv....

23.03.2022 5 z 5


Náš Coney Island Náš Coney Island Billy O’Callaghan

Některé pasáže skvělé. Hodně jsem si prožila a užila jeho minulost a hlavně "výlet do Irska". Mám ráda ty popisy bezútěšné kruté krajiny a drsných uzavřených lidí, kteří do ní patří a bez ní umírají.
I její osobní historie byla dobře napsaná.
Ale nějak jsem vlastně nepochopila, proč ti dva zůstávají ve svých životech, se svými partnery.... a vlastně ani nevím, jestli věřím tomu, že sebe navzájem milují. Což asi souvisí. Protože kdyby se tak moc milovali...... přece.... nebo ne? Rozhodně se dá o tom příběhu přemýšlet, když je vám takových nějakých 40+ a něco už jste si prožili.

16.06.2020 3 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Uf! Tihleti obyčejní hrdinové, teda vlastně antihrdinové. Všichni tři mě trochu štvali a všechny tři jsem dokázala pochopit. Každý měl svoji prvadu, svůj život, svoje přání. Nejvíc mi ze začátku lezl na nervy Viktor. Jakože spratek rozmazlenej. Nesnesitelnej. Ale kdo ho rozmazlil, v čem to musel žít...? A pak se tak trochu napravil, hrozně jsem mu fandila, aby raději lítal po venku, než hrál hry (sama jsem máma, tak asi přece vím, co je pro dítě nejlepší.... ha, jakže se tak kniha jmenuje?).
A Eva, chudák ženská řeklo by se, jenže jak z toho ven?
Skvělá Petra Soukupová, díky za knihu a těším se na další.

27.05.2020 5 z 5


Život k sežrání Život k sežrání Mikäel Ollivier

Velmi citlivě vyprávěný příběh jednoho tak trochu nešťasného kluka. Až takový happy end jsem nečelaka, ale Benovi ho přeju. Kniha na dva večery nebo jedno deštivé odpoledne.

11.05.2020 5 z 5


Zmizení Edwina Lindy Zmizení Edwina Lindy David Jan Žák

Líbilo. Napínavé a strhující. Docela těžko se mi hledají knihy pro děti cca 11 - 13 let, které nejsou úplně hloupé, nejsou moc fantasy, nejsou to dívčí romány..... Tohle je dobré. Souhlasím s tím, že věty jsou občas kostrbaté a není to kdovíjak jazykově vytříbené, libozvučné a psané nádhernou češtinou. Ale má to spád, je to dobrodružné a přitom i uvěřitelné. A po dočtení okamžitě potřebuji vědět, jak to bylo dál, protože jak řekl můj syn - ono to vlastně ještě ani nezačalo.

24.04.2020 4 z 5


Jan Palach - Hrdina, nebo oběť? Jan Palach - Hrdina, nebo oběť? Vladimír Liška

Souhlasím s předchozími komentáři. O Janu Palachovi to vlastně moc není. Ale je zajímavé připomenout si, proč se to vlastně všechno stalo.

24.04.2020 3 z 5


Camille Camille Pierre Lemaitre

Docela dobré. Poměrně neobvyklý způsob vyprávění, ale když jsem se začetla, nedalo se přestat číst. Nějaké odkazy na předchozí díl (díly), ale nic zásadního, dalo se vše pochopit. Vlastně docela milé překvapení na knihu, od které jsem nic nečekala.

22.04.2020 4 z 5


Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Čekala jsem něco trochu jiného, ale přečetla jsem to se zájmem. Asi hlavně proto, že jsem si dokázala přiřadit popisovaná historická místa těm současným, kde se dost často pohybuji.

22.04.2020 3 z 5


Na Moravě nekvetou olivy Na Moravě nekvetou olivy George Agathonikiadis

Mě to bohužel nezaujalo a nebavilo. Nedočteno.

22.04.2020 1 z 5


Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Petra Soukupová je bez debat moje nejoblíbenější spisovatelka. Přála bych si tuhle knihu číst, když mi bylo dvanáct. Nebo šestnáct. Ale to je jedno, stejně je to skvělé i teď, když jsou v tomhle věku moje děti.

09.03.2020 5 z 5


Chlapec a jeho pes na konci světa Chlapec a jeho pes na konci světa Charlie Fletcher

Podle mě skvělá kniha! Koupila jsem ji synovi, ale zhltla jsem ji nakonec sama. Moc mě nebavila na začátku část o moři, ale to je obecně můj problém, knihy o vodě a lodích nejsou pro mě. Ale jakmile jsme se dostali zpátky na pevninu, tak to byla jízda. Napínavá a strhující. A dějový zvrat a totální šok na konci! Opravdu nečekané, skvělé.

06.03.2020 4 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Pro mě velké, velké zklamání. Nemohla jsem příběhu uvěřit, vcítit se do postav, pochopit je. Moje druhé setkání s autorkou a navzdory všeobecnému nadšení, které její knihy vyvolávají.... pro mě zkrátka nejsou.

17.01.2020 2 z 5


Škvíry Škvíry Marka Míková

Nádherná knížka nejen pro děti. Trochu snová, trochu realistická. Zvířata, lidé, hudba, minulost, budoucnost. Moc se mi líbila. Snad se má Matylda dobře.

17.01.2020 5 z 5


Pax, můj liščí přítel Pax, můj liščí přítel Sara Pennypacker

Četla jsem ji už před delší dobou. Synovi nahlas. Chvílemi s hlasem zlomeným, chvílemi jsem jen polykala slzy a čekala, až zase popadnu dech a budu moci ve čtení pokračovat. Není to kniha pro malé děti, ale větší děti ji pochopí a procítí, pokud jsou vnímavější. Potom se budete potřebovat k sobě přitulit a povídat si o tom příběhu a o životě. Jsem ráda za ten neuvěřitelný společný zážitek. Děkuji.

07.11.2018 5 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Zajímavý nápad, napínavé čtení. Koupila jsem ji synovi (11 let) a následně jsem si ji přečetla i já. Začátek byl trošku brutální, ale potom to bylo opravdu velmi napínavé čtení a nedalo se přestat, dokud jsem nedočetla. Atmosféra Prašiny jako místa je jedinečná, příběh zamotaný, ale přesto srozumitelný, dětští hrdinové jsou uvěřitelní a zdají se fajn. Jediné, co mi v příběhu malinko vadilo, byla postava dědečka, respektive se mi zdál zvláštní jeho vztah k vnukovi. Byl takový..... chladný.... Ale to je jen moje malinká připomínka k jinak dobré dětské knize.

07.11.2018 4 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Já vám nevím. Podle ohlasů jsem čekala super skvělou, vtipnou a chytrou knihu. Jsem zklamaná. Velmi zklamaná. Příběhu jsem nedokázala uvěřit. Hlavní hrdinka má být asociální a do sebe uzavřená podivínka, ale ve všech situacích se setkává jen se samými milými a chápajícími lidmi a vlastně ji všichni milují. Našlo se pár zajímavých pasáží, ale zbytek mě neoslovil a měla jsem chvílemi pocit, že knihu psali dva různí lidé. Může to být i vinou překladu, ale to nedokážu posoudit. Typická ukázka knižní nadprodukce dnešní doby řekla bych. Zcela zbytečná kniha.

07.11.2018 2 z 5


Kouzelníkův únik z reality Kouzelníkův únik z reality Lars Vasa Johansson

Opravdu se skvěle bavím při čtení této knihy. Paráda!

09.03.2017 5 z 5


Muž bez psa Muž bez psa Håkan Nesser

Podle mě perfektní. A ne, opravdu to není klasická detektivka. Zejména v první polovině i dosti vtipné, postupně mrazivé. Přestože v určité fázi je už jasné, co se vlastně stalo, stejně jsem se nemohla odtrhnout a druhou polovinu knihy jsem doslova zhltla na posezení.

25.02.2016 5 z 5