Zmizení Edwina Lindy

Zmizení Edwina Lindy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402855/bmid_zmizeni-edwina-lindy-5Yu-402855.jpg 4 61 26

Tromby série

1. díl >

Poslední rok byl pro Edwina jako zlý sen. Potom, co za podivných okolností zmizel ve skalách jeho otec a málem přišel o maminku, začínají i na Edwina dorážet temné síly. Brzo si uvědomí, že se jim musí postavit čelem a bojovat, stejně jako hrdinové jeho milovaných fantasy knížek. Spolu s kamarády se rozhodne ochránit tajemství, které mu zanechal otec: mapu Šumavy a záhadný zápisník, který by v rukou mocných proměnil šumavské hvozdy v kamennou poušť.... celý text

Přidat komentář

Rozari
27.09.2023 5 z 5

Posloucháme se syny (8 a 9,5 let) v autě jako audioknihu a dost nás to s manželem zaujalo :-) Syny tedy samozřejmě taky :)))
Přednes Miroslava Táborského je na jedničku.
Příběh je dobrodružný, tajemný, místy až temný. Jsme zhruba v půlce, celí netrpěliví, jak to celé dopadne.
Situace se šikanou jsou někdy na naše hochy až moc, ale zase jsem ráda, že posloucháme společně a můžeme to s nimi hned probrat.

pepa4081
26.04.2022 4 z 5

Knížka se mi líbila asi ještě víc, než Prašina. Tady je totiž všechno uvěřitelnější. Výborný příběh, pro mladé čtenáře. Doporučuji
Velmi uspokojivé.


Aldaa
24.03.2022

Super knížka, hezky se čte, nemálo zvratů a napínavý závěr, všechno co od knihy chci a to se mi dostalo od této super knihy. Ale musím uznat, 2 kniha byla lepší.
5/5

petym
18.10.2021 odpad!

Tak bohužel toto se opravdu nepovedlo. Nezáživné, bez děje.

TaLu
11.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Napínavý úvod příběhu byl až moc napěchován přívlastky a tím částečně o napětí přišel. Samotný děj je dobrodružný a milovníci knih a fantazy si přijdou na své, při výčtu knih v knihovničce hlavních postav. Podle jejich věku by byla kniha vhodná pro děti kolem deseti let. Já bych ale této věkové kategorii knihu nedoporučila, protože je na mnoha stranách podrobný popis hnusné šikany, kterou musel přetrpět chlapec, který se potýká se ztrátami v rodině a dalšími problémy. Sice mu pomáhá věrná kamarádka, ale kde je zapojení dospělých, kteří by v takovém případě měli pomoci? Dědečkova úvaha, že některé bitvy si musí každé dítě vybojovat samo, mi ani trochu nesedla. I "slepota" tělocvikáře, kterému muselo být jasné, proč ho Edwin žádá o speciální trénink. A spolužáci se víceméně dívali stranou. Chápu, že je to nosná dějová linka, ale já se s tím nějak nemohla vyrovnat. Zkazilo mi to celkový dojem. Chci věřit, že skutečnost by byla jiná.

A.books
19.04.2021 5 z 5

zajímavy a napínavý příběh

Turlogh
18.04.2021 4 z 5

Dobrodružný příběh chlapce Edwina Lindy, jeho přátel a nepřátel. Vcelku čtivé, docela napínavé. Místy ovšem nějaké nelogičnosti v ději (např. dosti nepochopitelné a dosti nedůvěryhodné zmizení jeho tatíka, absolutně nevysvětlené okolnosti stavu jeho maminky, rovněž ta šikana spolužáků ve škole je poněkud zvláštně popsaná, ta čtveřice grázlíků si tam dělá co chce, jako by tam vůbec nebyli učitelé a obecně žádní dospělí, policie v tomto směru zřejmě také neexistuje, apod.) Proto mi příběh připadá místy tzv. šitý horkou jehlou. (Například knížky od Šlika mi připadají daleko lepší.) Také ilustrace mě moc nezaujaly, třeba takový Petr Morkes, to je jiný level. Nicméně pro mládež bych doporučil k přečtení. Howgh.

veru1367
04.04.2021 3 z 5

Kniha mě nebavila. Měla jsem co dělat, abych ji dokázala dočíst.
Ale bavilo mě, jak děj probíhá na Šumavě.

Pavlína197
16.02.2021 4 z 5

Tuto knihu nám doporučila paní knihovnice s tím, že pokud se nám líbila Prašina, mohlo by se nám líbit i tohle. A měla pravdu. Příběh poněkud ponurý, děj napínavý, ke konci čím dál napínavější, nechtělo se mi knihu odkládat. Krátké kapitoly mohou dělat dobře dětem, které mají se čtením trochu problémy. Jen styl mi přišel místy kostrbatý a při čtení mě napadaly tyto otázky: Proč má Edwin tak zvláštní jméno, když ostatní mají jména běžná česká? Kde jsou učitelé ve chvílích, kdy Edwin dostává od Stejkozy nářez? A kdy Edwin konečně zmizí? Ilustrace jsou pěkné, avšak působí na mě trochu depresivně. Celkově se nám ale kniha líbila a těšíme se na druhý díl.

broskev28
26.11.2020 4 z 5

Nalákána komentáři jsem se na knihu vrhla a přečetla ji na jeden zátah.
A opět moc děkuju všem pochvalným komentářům, protože knížka je opravdu čtivá a napínavá, odmítla jsem ji odložit, dokud nedočtu. Mě nejvíc zaujalo čtenářské nadšení obou hlavních hrdinů a samozřejmě jejich knihovničky; už teď před sebou vidím naši čtenářku - nadšenou fanynku Hraničářova učně i Bratrstva - které tuhle knížku v naší knihovně nabídnu jako první.
A jen doufám, že i Marjánka mě po dočtení upozorní na skutečnost, která mi (jako jedna z mála) v knize vadila a připadala mi nevěrohodná. V Edwinově škole totiž o přestávkách dochází k zajímavému a troufám si říci netypickému jevu: nikde se nevyskytují dospělé osoby, žáci jsou třeba celých 20 minut ponecháni sami sobě! My jsme asi nějaká divná škola: po dobu VŠECH přestávek je na KAŽDÉ školní chodbě alespoň jeden dospělý, i kdyby to měl být školník, uklízečka nebo třeba kuchařka.
Vzhledem k tomu, že jedna z uvedených profesí autora je učitel, dost bych se divila, kdyby o této povinnosti pedagogického sboru nevěděl. A i když chápu, že kvůli dramatickému efektu je potřeba využít vše, jako rodič s tímto postupem hrubě nesouhlasím, podobně jako se scénou v kapitole Uteč, dokud můžeš.
Jelikož otec jedné z postav je současně kriminalista, nějak tomu nevěřím, prostě si myslím, že by Anežka reagovala jinak, zvlášť když knižní charakteristiky jejího táty vyznívají tak lidsky. A aby toho nebylo málo: nikde v knize není uvedeno, že by Edwin kamarádce podrobně vylíčil, co se to ráno fakticky událo, ale ona to přesto ví, tak nějak telepaticky.
Poslední moje výhrada směřuje k dramatickému zakončení některých kapitol. Soudím, že příběh je dostatečně zajímavý a napínavý, takže tyhle "návnady" mi připadaly spíše rušivé nežli funkční (něco jako příště uvidíte v seriálu Slunečná). Ale třeba bude Marjánka jiného názoru a já jsem přestárlá čůza, taková pistolnice Murphyová.
Každopádně za mě určitě lepší než třeba tolik opěvovaná Prašina, i když mi některé situace připadaly trochu nevěrohodné nebo zbytečně vyšroubované. Takže se těším na druhý díl.
A ještě profláknuté last, but not least: co je pro mě naprosto mimo veškerou diskuzi, to jsou ilustrace - úchvatné! Jejich zařazení hned na titulní (vnitřní) stranu a posléze na první stranu příběhu, to bylo překvápko, které se mi tuze zamlouvalo, podobně jako obrázkové dvojice.

PanTydlitát
17.09.2020 5 z 5

Napínavé, tajemné, kruté – zkrátka nádherné...

JointlieKat94
09.08.2020 4 z 5

Příjemné čtení. :) jelikož jsme jeli na Šumavu, vybrala jsem si toto tématické čtení. :)

Rozhodně a určitě je to pro mladší čtenáře, než jsem já, a hlavně asi pro kluky. Bylo to napínavé, to ano, jako mladší bych to rozhodně hltala.

Byla jsem napnutá jak struna, hezké to bylo.

jenda88
06.08.2020 5 z 5

Bylo to napínavé. Nejlepší knížka kterou , jsem četl.
Za mě všech pět hvězd.

murray
24.04.2020 4 z 5

Líbilo. Napínavé a strhující. Docela těžko se mi hledají knihy pro děti cca 11 - 13 let, které nejsou úplně hloupé, nejsou moc fantasy, nejsou to dívčí romány..... Tohle je dobré. Souhlasím s tím, že věty jsou občas kostrbaté a není to kdovíjak jazykově vytříbené, libozvučné a psané nádhernou češtinou. Ale má to spád, je to dobrodružné a přitom i uvěřitelné. A po dočtení okamžitě potřebuji vědět, jak to bylo dál, protože jak řekl můj syn - ono to vlastně ještě ani nezačalo.

oskli
19.04.2020 4 z 5

Měním původní hodnocení, kdy jsem se nedokázala dostat přes začátek knihy, který se mi strašně špatně četl a vyloženě drhnul na všech frontách. Synova rada, že musím vydržet pět kapitol a pak už mi to ani nepřijde, nebyla vyslyšena. Nešlo to.
ALE! Pro podobně zoufalce je k dispozici audiokniha! Ta pro mě v úvodu také drhne, ale pak se rozjede :-) Edwin není primárně pro dospěláky, ale je to dobrodružná knížka pro větší děti, které se do příběhu opravdu ponoří. Knihu jsem si nakonec užila a našla k autorovi vztah. Už rozumím tomu, proč ji takhle napsal, a jsem zvědavá, jak bude pokračovat, takže otevírám druhý díl. Papírový, neb ten ještě namluvený není :-)

Klamm
05.04.2020 5 z 5

Příběh kluka, který to nemá jednoduché. Táta je nezvěstný, těžce nemocná máma leží v nemocnici a Edwina vychovává jeho děda. K tomu se připojí kolektiv ve škole, který ho začne šikanovat. Edwin se uzavírá do svého světa. Po čase, ale v sobě nabyde přesvědčení, že nebude pasivní a rozhodne se tyranizujicí bandě výrostků postavit. I když se jedná o přesilu a občas to bolí, Edwin se nevzdává.
Je to příběh o nepochopení a šikaně v dospívajícím světě, který je navíc opředen tajemnem a světem fantasy.
A již tradičním bonusem, které u knih od Davida Žáka očekávám, je pro mě lokalita. Výlet na Dračák, se tedy stává samozřejmostí!

Smisek013
30.03.2020 4 z 5

Doporucuji, kniha je vlemi čtivá, velmi rychle jsem jí přečetl ...věřím že děti musí děj strhnout.

Joges
28.12.2019 5 z 5

Konečně nová a hlavně podařená próza pro děti. Příběhem se prolíná napínavé dobrodružství i dobře vymyšlená fantasy. Zajímavé jsou postavy dětí (Edwin, Anežka, Ptáček, Klárka, Viki) i dospělých. Všechny postavy jsou velmi plastické a propracované. Sotva se čtenář začte a zorientuje v ději, už hltá kapitolu za kapitolou. Snad jen často zmiňovaná šikana občas sklouzne k naivitě, ale v závěru je všechno vysvětleno, čtenář záměr uvedené šikany pochopí. David Jan Žák připravil další pokračování příběhu, takže mladí nadšenci tohoto žánru i knihy se mají na co těšit.

Sianka
16.11.2019 5 z 5

Po dlouhé době mě zase baví číst. Snad je to díky tomu, že (ač věkově už nějaký ten pátek mimo) jsem se přestala bránit objevování nápaditého světa literatury pro děti a mládež či moderně YA. Opakovaně jsem překvapována, obzvlášť příjemné je to ve chvíli, kdy narazím na něco zajímavého od českého autora či autorky. Tak jsem sáhla i po Zmizení Edwina Lindy. Téma šikany bylo zpracováno místy až mrazivě. Vznikající kamarádství, napětí a tajemství v tomto případě fungovalo. Váhala jsem, jak knihu ohodnotit, když mě (nejen) na YA literatuře už poměrně unavuje cílené a často neskrývané vytváření sérií. A tady je ten otevřený konec více než výmluvný. A tak jsem za to chtěla ubrat hvězdičku v hodnocení. Vzhledem k tomu, že mě kniha zaujala a pokračování chci dát šanci, stejně jako zajímavě se v této oblasti uvádějícímu českému autorovi, nechávám plný počet. Určitě si tato kniha zaslouží zájem čtenářů, tak snad jí kladné recenze pomohou.

Dae
07.09.2019 5 z 5

Chvíli jsem váhal mezi čtyřmi nebo pěti hvězdami, ale nakonec dávám pět! Souhlasím, že příběh je napsaný čtivě a čte se jedním dechem. Těžko posoudit, zda pro mladého čtenáře není místy jazyk trochu komplikovaný (už mi není 10), takže to nechám na nich. :o) Jestli se něco podobného na dnešních školách děje, tak jsem rád, že už nejsem školou povinný. :o)

Autorovy další knížky

David Jan Žák
česká, 1971
2012  92%Návrat Krále Šumavy
2019  87%Zmizení Edwina Lindy
2009  63%Ticho
2022  69%Tleskač
2020  87%Žeberův odkaz

Kniha Zmizení Edwina Lindy je v

Právě čtených2x
Přečtených65x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených3x
Knihotéce30x
Chystám se číst46x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x