Jan Palach - Hrdina, nebo oběť?

Jan Palach - Hrdina, nebo oběť? https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398516/bmid_jan-palach-hrdina-nebo-obet-Abx-398516.jpg 4 11 4

Nesvoboda je horší než smrt. Ale jaká je cena za život v bezpráví? Janovy smysly otupila šílená bolest, prostupující celým jeho ležícím tělem. Nevnímal křik ani paniku kolem sebe. Někdo zavolal záchranku a on jen stačil popálenými ústy tiše vyslovit pár vět o tom, aby si lidé přečetli dopis, který nechal u fontány před Národním muzeem v aktovce. Potom se celý svět rozplynul v mlze… Příběh mladého studenta demonstrujícího proti okupaci vlastním upálením vešel do dějin. Co ale šokujícímu činu Jana Palacha předcházelo a jaké byly jeho politické i společenské důsledky? A proč se sám Palach nepovažoval za sebevraha, ale za planoucí pochodeň demokracie? Byl nakonec skutečně hrdinou, nebo jen obětí?... celý text

Přidat komentář

Iki1
14.08.2021 4 z 5

V knize jsou stručně a výstižně popsány události pražského jara 1968, následné okupace Rusáky, až po rok 1969 a normalizaci. Jedná se tedy o vcelku nenáročné opakování dějepisného učiva. Vyprávěním se táhne nit životního příběhu Jana Palacha, takže i o něm se tu dočteme, i když to není nic, co bychom neznali. Napadlo mě spíš, zda si knihu přečtou mladí nepamětníci, protože právě jim by měla být určena.

murray
24.04.2020 3 z 5

Souhlasím s předchozími komentáři. O Janu Palachovi to vlastně moc není. Ale je zajímavé připomenout si, proč se to vlastně všechno stalo.


Pepa0216
16.10.2019 5 z 5

Kniha není jen o Janu Palachovi. Kdo si chce více přečíst přímo o Janu Palachovi tak by měl zvolit knihu Jiřího Lederera, na kterou se ostatně autor v této knize několikrát odkazuje. O Janu Palachovi se tu sice čtenář zajímající se o tuto důležitou postavu Českých či Československých dějin moc nového nedozví, ale dozví se tu o tom proč se to celé vůbec stalo. Kniha přináší ucelený pohled na politickou situaci a dění v zemi, které vedlo Jana Palacha k jeho činu. V přílohách pak najdeme zajímavé politické komentáře té doby, které ukazují jak těžké to v tehdejším Československu bylo. Pro mě narozeného až po Sametové revoluci je takové čtení hodně poučné a zajímavé.

Cleo De Nile
07.07.2019

Největší problém téhle knihy je, že vlastně vůbec nevypráví o Janu Palachovi, ale soustředí se zejména na historické souvislosti, jako je počátek okupace. O Janovi se zde s největší pravděpodobností nedozvíte nic nového.