Na Moravě nekvetou olivy

Na Moravě nekvetou olivy https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271328/mid_na-morave-nekvetou-olivy-Kgd-271328.jpg 4 55 26

Český režisér a scenárista řeckého původu George Agathonikiadis se po dlouhém váhání konečně odhodlal k literárnímu zpracování vlastních, osobitě pojatých zážitků z dětství. Vzpomíná na své prarodiče, s nimiž vyrůstal, na školu a učitele, kteří ne vždy chápali postavení dítěte-cizince, na první erotické zážitky, tajné návštěvy kina, všelijaké lumpárny prožité se svými kamarády. Vypráví příběhy drzé, milé, plné něhy, s velkou lidskostí. Snaží se zachytit pomíjející okamžiky, které buď pohltil čas, nebo se ztrácí v nekonečnu. Příběhy jsou někdy absurdní, ale plné energie a fantazie. Autor citlivě popisuje exodus dětí po občanské válce v Řecku, ocitajících se v naprosto neznámém městském prostředí a v jazykové i sociální izolaci. Postupné a mnohdy konfliktní překonávání těchto bariér spolu s trvale přítomným steskem po domově jsou hlavními motivy této mozaikovité prózy. Není to v žádném případě čtení pesimistické! Mnohé epizody čtenáře pohladí či rozesmějí. George vypráví své příběhy s humorem i poezií. Jejich postavy mají blízko k lidem s Hrabalovskou perličkou na dně své duše, kterou on sám kolem sebe hledá a nachází. Sám tvrdí: ,,Člověk bez paměti je vydán na milost iluzorní existence."... celý text

Přidat komentář

Rade
10.12.2023 5 z 5

Přes knihu "Až uvidíš moře" Scarlett Wilkové a dokumentární film "Děti bouře", jsem se dostala k téhle útlé vzpomínkové knížce. Režisér filmu a současně ten, kdo nás filmem provází, je jejím autorem.
Očekávala jsem něco podobného, jako shora uvedená knížka, učesaný, možná i trochu začátečnicky odvyprávěný příběh řeckého uprchlíka... a nemohla jsem se víc mýlit!
Syrově psané vzpomínky, minulost se prolíná se současností, je tam všechno – láska, bolest, strach, touha, stýskání, smrt.
Já vlastně nemám moc ráda přehnaně vyjevované emoce (no ano, očima řecké mentality český studený čumák), ale tady jsem s autorem vše prožívala, tak to bylo nakažlivé, plakala, smála se, tančila, cítila neutišitelnou touhu dědečka Janise po navždy ztraceném Řecku, chápala rozpolcenost a rozkročenost Stavrose mezi Řeckem a Brnem. Dětské přátelství, které přerostlo do celoživotního vztahu, který nenarušily ani čas, ani vzdálenost.
Knížka mi trochu připomněla „Kosí hnízdo“ Zdeňka Drozdy, možná i "Pošetilost doktora vinnetoulogie" Martina Fahrnera. I když každá je o něčem jiném, v něčem hodně podobné. Tyhle vzpomínkové knihy, pokud jsou psány se srdcem na dlani, mě vždy spolehlivě zasáhnou...
*
"Ten večer se dědeček opil. Pustil gramofon na plné pecky. A naráz byl doma ráj. Rozepl si košili, vyhrnul rukávy, zvedl ruce k nebi. Oči se mu zaleskly. Točil se jako korouhev. Skákal do výšky, luskal prsty, klekal a znovu skákal, jako by chtěl vzlétnout. Ještě že byla okna zavřená. Bál jsem se, že to jeho staré tělo to nevydrží a že se rozláme na kusy. Byla to slast, dívat se na ten šílený tanec. Syčel jako had a pot mu stékal proudem. Babička tleskala a já si přál, aby to nikdy neskončilo.
Jakmile píseň skončila, řekl:
,Ulevilo se mi. Vyhnal jsem bolest z těla.' "
*
"Mám dojem, že jsem se konečně rozjel. Víš, nic si předem nepřipravuju. Je to emotivní psaní. Sednu do vlaku a jedu. Píšu to, co mě v tý či oný chvíli napadne. Vůbec se nekontroluju. Logiku jsem hodil do koše. Když si nemůžu vzpomenout na některý český slovo, nahradím to řeckým. Tu naši knížku píšu srdcem. Ani bych to jinak neuměl."

PeťulaV.
19.09.2023 4 z 5

Po dlouhé letní pauze jsem se konečně zase dostala ke čtení a musím říct, že mi to úplně neskutečně chybělo. A jak jinak začít, než připomínkou na letní dovolenou v Řecku, na moře, sluníčko a stále se usmívající Řeky. Tahle knížka je opravdu takovou zpovědí. Vyprávění ze života Řeka Stavrose, který se jako ani ne dvouletý chlapec dostal i s dalšími řeckými dětmi do tehdejšího Československa a více jak 30 let tu pak na Moravě žil. Vzpomíná na své dětství, své přátele, školu a hlavně na své prarodiče u kterých po dětském domově žil. V knížce se různě střídá minulost s přítomností a je to vlastně takový rozhovor tří chlapů kamarádů, kteří vzpomínají, jaké všechny lumpárny v tom dětství vyváděli. Trochu mi vadily vulgarismy, ale to už k té chlapské konverzaci asi patří. Pro ty, co by zajímalo srovnání s knihou Až uvidíš moře, tak za mě úplně něco jiného. Tady není tolik toho Řecka, té historie, ani příběh jako takový. Je to ale také moc hezká knížka, někdy veselá, častokrát jsem se zasmála, jindy zase hodně smutná. Prostě jako život sám. Konec jsem nečekala až tak smutný, osud kamaráda Martina mě zdrtil a přála bych mu určitě jiný. Přála bych mu to Řecko.. Ale jak se říká: "člověk míní, život mění". Každopádně za přečtení tahle knížka stojí a já se už teď těším na pokračování, mám i tu druhou. A ani jsem nevěděla, že mám od tohoto autora už pár let i kuchařku, tu určitě doporučuji také.


Pablo70
27.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Známe ho z kulinářských výletů s Donutilem, V dětství byl přivezen do ČSSR, v Řecku právě probíhala občanská válka (bude Řecko komunistické nebo ne?) a my jsme přivítali potomky rudých vlastenců... Ale děti nemohou za svoje rodiče řada Řeků se zde usadila, znám jich také pár osobně. George Agathonikiadis - Na Moravě nekvetou olivy jsou vzpomínky na ono dětství, Řek přijíždí na Moravu a sleduje osudy svých starých přátel.
Posloucháno jako audiokniha.

Jirinamac
02.07.2023 5 z 5

Knížku mám přečtenou delší dobu a nějak jsem zapomněla si jí sem poznamenat a přitom to je moc pěkné a dojemné čtení, plné vzpomínek a přátelství.

Ivule9
03.03.2023 3 z 5

Na Moravě nekvetou olivy je vzpomínková kniha režiséra a scénáristy G. Agathonikiadise. Vrací se v ní do dětství, kdy žil jako malý Řek v Brně se svými prarodiči. Jako starý muž je rozkročen mezi Česko a Řecko, vrací se do Brna za svými nejlepšími kamarády a popisuje to krásné i děsivé, co tady jako dítě a mladík prožil. Mohlo by se líbit fanouškům Až uvidíš moře.

"Copak je možný, že jedna malá oliva v sobě může skrývat takovou metafyzickou sílu? Je možný, že v jedný hořký olivě se skrývá láska k vlasti, k polím a řekám, ke slunci a moři?"

"Čas je kostým, pod kterým jsou všichni nazí."

vlaj
25.02.2023 3 z 5

Dojemné a zajímavé vzpomínky na dětství, ale nějak mi nesedl styl vyprávění.

evask
29.11.2022 5 z 5

Hezké čtení, trochu smutné. Závěr vyzní, jakoby to už autor potřeboval nějak rychle ukončit.

knihovniceS
05.10.2022 5 z 5

Na Moravě nekvetou olivy
Páni, to bylo velmi silné čtení! Četla jsem knihu už v r. 2015 když vyšla a moc ráda jsem se k ní vrátila. Kniha plná vzpomínek, emocí a stesku, ale i prvních rošťáren a kamarádství, které vydrželo za hrob.
Autor vzpomíná na exodus Řeků do Československa v době občanské války v Řecku. Bylo mu jen 18 měsíců, když s prarodiči opustili rodnou zem. Vyrůstal na Moravě a po smrti dědečka a babičky musel do dětského domova. V dospělosti odešel do Řecka a nyní okolo svého 60. roku se vrací na Moravu za nemocným kamarádem. Spolu s dalším kamarádem vzpomínají a slibuje jim, že vzpomínky sepíše.
Vzpomínky nejsou chronologicky řazené, ale to vůbec nevadí, jsou tak emotivní až se Vám svírá krk a derou slzy. Máte chuť zasmát se s svérázným dědou Janisem, všem rošťárnám a kouskům ...
Ač jsem věděla, že konec nebude veselý, zase jsem brečela. Dávám 5 hvězd a doporučuji

Jessica007
15.03.2022 5 z 5

Kniha plná emocí, smutku, stesku. A také plná vzpomínek na lumpárny v dětství. Autor popisuje i psaní samotné knihy. Láska k vlasti, rodině, síla přátelství. Kniha se mi líbila, byla hodně silná a měla jsem z ní takový smutný, teskný pocit.

Snoopi
27.09.2021 5 z 5

Velice silná kniha. Kniha, v níž si radost podává ruce s bolestí. Četla jsem podruhé - a přiznávám, že jsem si musela připravit na tu smršť emocí kapesník :-)
Je znát, že je psána s láskou, melancholií - a zároveň je chutně prošpikována životní moudrostí. Jako hlavní a nejdůležitější motiv se jí táhne hluboký stesk po vlasti spolu se silným uvědoměním si vlastní národní příslušnosti.
Dojemnou krásu melancholie vyvažuje hrubost mluvy "životem ošlehaných mužů", s nimiž při jejich setkání po letech emoce jen mávají, ale dovedně je ukrývají pod pokrývku zvláštní, tvrdé něhy. Jsou tři: Stavro, Martin a Roman; a setkávají se u smrtelné postele jednoho z nich. Tři staříci, kteří stále ještě neztratili nic ze své bláznivosti.
Román je vyprávěný z pozice Stavra - Řeka, který se jako dítě ocitl spolu se svými prarodiči v Čechách.
Je to zároveň tak trochu "román o románu", neboť Stavro slíbil svým dvěma přátelům, že jejich vzpomínky zvěční v knize. A tak postupně zachycuje jejich rozhovory, které jsou protkány vtipnými vzpomínkami na kousky Stavrova svérázného dědy. Děj nemá pevnou konstrukci - jde o jakýsi řetězec vzpomínek, který splétá na základě asociací. Autor k tomu používá i svérázná a poetická přirovnání, často i z řecké mytologie. Jeho řečí je obecná čeština, pěkně šťavnatá a lehce stravitelná :-)

"Jako bych tajně vlezl oknem do dětství".
"Život je zahrada plná krásných voňavých květin, ale zároveň jedovatých hadů."
"Zajímavý je, jak si s námi hraje paměť. Z mnoha zážitků, na který teď vzpomínáme, přestože jsme je většinou prožili spolu, si každej uchoval v paměti odlišný střípky. Mám takovej dojem, že každá paměť má i svůj osobitej charakter. Co se jí líbí, to si ponechá, a zbytek pošle do vesmíru. Asi by ten mozek prask, kdyby si ponechal vše. Asi je všecko nucenej třídit podle toho, co každá situace pro něj v životě znamená."
"To, co prožíváme teď, prožívali naši rodiče a prarodiče. Je to takový sisyfovský labyrint. Stále se to opakuje, jenom tváře se mění."
Je škoda, že některé knihy stojí stranou hlavního zájmu. Objevila jsem ji náhodu - a jsem za to ráda. Zůstává ve mě dojem silného přátelství, které nepřerval ani čas, a zvláštní, příjemný smutek, rozhodně však žádná beznaděj :-)

reňa30
05.03.2021 3 z 5

po přečtení to ve mne zanechalo takový zvláštní smutný pocit...

Kerberos
09.08.2020 5 z 5

Poslouchala jsem audio,skvělý přednes pana Donutila.Myslela jsem si,že se jedná o předlohu filmu Můj strýček Archimedes .Některé osoby tam vystupují,ale jedná se o jiný příběh.Každou kapitolu podkresluje zvuk moře a to je velmi příjemné v době,kdy není dobré cestovat.

murray
22.04.2020 1 z 5

Mě to bohužel nezaujalo a nebavilo. Nedočteno.

yellowbanna
09.12.2019 3 z 5

Myslela jsem si, že to bude taková oddychovka. Nakonec to zase tak lehké čtení/poslech nebylo. Jako ostatně vždycky, kdy se člověk ve stáří vrací ve vzpomínkách do dětských let, zvláště pokud cítí, že na vzpomínání už nezbývá moc času.

Y.F.N.
08.12.2019 5 z 5

Velmi sympaticky vyprávěný příběh, který dává čtenáři nahlédnout do tajů řecké kultury a středoevropského vnímání nás Moravanů.
Kvalitní forma i obsah a mnoho zajímavých myšlenek jen tak pohozených kolem hlavní dějové linky.

Yunnan
06.12.2019 5 z 5

Nádherná kniha a nyní i skvostně načtená Miroslavem Donutilem.

lentilka_007
06.12.2019 5 z 5

Moc hezky zpracované i jako audiokniha čtená Miroslavem Donutilem. Líbilo se mi prolínání dětských vzpomínek s pohledem dospělého autora. To, jak jako diltě vnímal příchod do českého prostředí spíše přes pocity pratodičů, protože sám tu v podstatě vyrůstal a řecký život si tudíž nepamatoval

palka452
04.12.2019 5 z 5

Na rádiu 2 je audiokniha mluvená Miroslavem Donutilem moc jí to pomohlo a také na té knize je vidět že se herec s Řeky kamarádí... žila jsem s touto komunitou od dětství... krásně vystihuje jejich mentalitu Bravo

Yoh
26.03.2019 5 z 5

Silná knížka o řeckym klukovi vyrůstajícím v zemi, která tak trochu je a není jeho. O rodině, o přátelství, o lásce, o mládí i stáří, prostě o všem. Super :)

Martina99
02.12.2018 4 z 5

Dojemný příběh. Je o přatelství, rodině. A hlavně si z toho odnáším, že si musíme pomáhat!!

Štítky knihy

přátelství Morava zfilmováno vzpomínky Řekové emigrace národnostní menšiny režiséři

Autorovy další knížky

2015  85%Na Moravě nekvetou olivy
2017  89%Domácí řecká kuchyně
2021  82%Mramorové sny

Kniha Na Moravě nekvetou olivy je v

Právě čtených1x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených8x
Knihotéce11x
Chystám se číst45x
Chci si koupit5x