Na Moravě nekvetou olivy

George Agathonikiadis

přehled

Český režisér a scenárista řeckého původu George Agathonikiadis se po dlouhém váhání konečně odhodlal k literárnímu zpracování vlastních, osobitě pojatých zážitků z dětství. Vzpomíná na své prarodiče, s nimiž vyrůstal, na školu a učitele, kteří ne vždy chápali postavení dítěte-cizince, na první erotické zážitky, tajné návštěvy kina, všelijaké lumpárny prožité se svými kamarády. Vypráví příběhy drzé, milé, plné něhy, s velkou lidskostí. Snaží se zachytit pomíjející okamžiky, které buď pohltil čas, nebo se ztrácí v nekonečnu. Příběhy jsou někdy absurdní, ale plné energie a fantazie. Autor citlivě popisuje exodus dětí po občanské válce v Řecku, ocitajících se v naprosto neznámém městském prostředí a v jazykové i sociální izolaci. Postupné a mnohdy konfliktní překonávání těchto bariér spolu s trvale přítomným steskem po domově jsou hlavními motivy této mozaikovité prózy. Není to v žádném případě čtení pesimistické! Mnohé epizody čtenáře pohladí či rozesmějí. George vypráví své příběhy s humorem i poezií. Jejich postavy mají blízko k lidem s Hrabalovskou perličkou na dně své duše, kterou on sám kolem sebe hledá a nachází. Sám tvrdí: ,,Člověk bez paměti je vydán na milost iluzorní existence."... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha vyvolává silné emoce a nostalgii. Čtenáři oceňují její hloubku a poetické vyprávění. Příběh se zaměřuje na přátelství a vzpomínky, které překonávají čas a vzdálenost. Autor zachycuje životní zkušenosti Řeka, který se jako dítě ocitl v Československu. Jeho vzpomínky jsou protkány láskou k vlasti a melancholií. Čtenáři se shodují, že kniha je dojemná a silná, plná humoru i smutku. Audiokniha s výborným přednesem dodává příběhu další rozměr. Více v komentářích.

Komu by se kniha Na Moravě nekvetou olivy mohla líbit?

• Čtenáři hledající emocionální příběhy
  • Milovníci vzpomínkových knih
  • Fanoušci řecké kultury a historie
  • Posluchači audioknih s kvalitním přednesem
  • Ti, kdo ocení přátelství a rodinné hodnoty

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na Moravě nekvetou olivy. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

adela1812
21.11.2025

Autor přijel po letech do České republiky za nemocným kamarádem a bydlí také u kamaráda. Současnost se prolíná se vzpomínkami na dětství, na to jak jej vychovávali babička s dědou, kteří byli Řekové stejně jako hlavní hrdina Stavro. Dozvíte se něco málo, co bylo pro ně důležité a jak těžké bylo žít v tak odlišné zemi. Dále je velmi pěkně popsané dočasné soužití dvou starších kamarádů v jedné domácnosti. Knihu jsem přečetla lehkostí a líbila se mi.

všech 41 komentářů

Související novinky - Na Moravě nekvetou olivy (0)

Kniha Na Moravě nekvetou olivy v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně16x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi