Chlapec a jeho pes na konci světa

Chlapec a jeho pes na konci světa https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419538/mid_chlapec-a-jeho-pes-na-konci-sveta-oG6-419538.jpg 4 32 11

Dospívající Griz žije spolu s rodiči a sourozenci na ostrově a za celý život se nesetkal ani s tolika lidmi, aby z nich bylo možné postavit dvě mužstva a zahrát si regulérní fotbalový zápas. Před několika generacemi totiž lidé až na pár výjimek ztratili schopnost mít děti, a tak teď civilizace leží v troskách a na celém světě přežívá jen několik izolovaných skupinek. Všechno se točí kolem získávání obživy a zásob na zimu, jen občas se Griz spolu s otcem a bratrem vydá na „vikinskou výpravu“ do okolí a v polorozpadlých, dávno opuštěných domech hledají potřebné nástroje a součástky i další užitečné věci, které se kdysi vyráběly. Monotónní život na ostrově však jednoho dne naruší příjezd záhadného cizince. Než se rodina vzpamatuje, odváží si jejich návštěvník řadu věcí, které mu nepatří, a spolu s nimi i jednoho z Grizových psů. Griz to tak ovšem nehodlá nechat a pustí se za zlodějem. Protože ačkoli ze světa už mnoho nezbývá, opravdový konec nastane až poté, co ztratíme naději a necháme to, co milujeme, napospas osudu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

A Boy and His Dog at the End of the World , 2019


více info...

Přidat komentář

Gaara1
22.10.2023 4 z 5

Děj je lehce utahaný, ale dá se to vydržet, jen to není kniha, kterou jsem přečetl za dva dny a tolik mě to k ní netáhlo. A ten konec jsem tomu klukovi vůbec nevěřil. Co když lhal a všechno dopadlo jinak? Moje čistá spekulace. Slabší 4 hvězdy.

Broukodrak
19.10.2021 4 z 5

Děj se odehrává v alternativní budoucnosti, kde přestali lidé plodit děti a tudíž zbyla jen hrstka původního obyvatelstva Země. Neplodnost dopadla i na psy, ale někteří stále dokáží mít děti a jednu takovou fenku jménem Jess vlastní dospívající Griz. Jednoho dne mu ji ale ukradne cizinec, který přijel na jejich ostrov na návštěvu. Griz si to ale nenechá líbit a pustí se se svým druhým psem Jipem za zlodějem.
Griz je trochu zbrklý, což se během své cesty odnaučí. Zato zase umí celkem dobře ovládat svou loď. Před svou cestou znal sice "ani ne tolik lidí, aby z nich šlo poskládat dvě fotbalová mužstva a zahrát si solidní zápas", ale cestou si najde přátele.

Děj byl strašně brutální a zlý, divím se, že jsem neměla noční můry.


Artep25
05.12.2020 4 z 5

Celkem slušné pospapo , začátek se opravdu trošku táhl,ale potom to nabralo spád .Nenudila jsem se .

Danago
17.06.2020 3 z 5

Po přečtení prvních 200 stranách popisů jsem se rozhodla , že knížku nedočtu... Nakonec jsem vydržela a teprve potom to začalo být zajímavé a posledních 50 stran bylo to co jsem od knížky očekávala. No škoda , že kniha nebyla alespoň z poloviny tak strhující jako byl závěr.
Dvě * je málo tři* je moc.

Rihatama
08.05.2020 3 z 5

Postapo z doby po Kastraci a následné populační implozi s dětským hrdinou. Mimochodem takhle šikovné, odvážné, loajální, sečtělé, zvídavé etc. dítě by jeden hledal dlouho. Téma zajímavé, zápletky rovněž. Závěr dokonce překvapivý... Líbil se mi i ten kluk úžasňák. Málem jsem to ale vzdala, než jsem se dostala přes popisnou, poměrně nezáživnou první polovinu knihy. Autor jednoduchým jazykem zdlouhavě přibližuje putování chlapce za svým cílem, který tak postupně objevuje starý, ztracený svět. A když už to začalo být obsahově zajímavé, přišel neuvěřitelně rychlý konec. Jako by se Fletcher zcela vyčerpal a tak konec ve zkratce vysypal na papír, aniž by se obtěžoval jakýmikoli, do té doby jinak zdlouhavými, popisy věcí, jevů a pocitů. Vyznění závěru mělo asi tuto zkratku vynahradit samo o sobě. Příběh to není špatný, ale mohl být lepší.

"Vím, že jsem se díky knížkám naučil být sentimentální.

murray
06.03.2020 4 z 5

Podle mě skvělá kniha! Koupila jsem ji synovi, ale zhltla jsem ji nakonec sama. Moc mě nebavila na začátku část o moři, ale to je obecně můj problém, knihy o vodě a lodích nejsou pro mě. Ale jakmile jsme se dostali zpátky na pevninu, tak to byla jízda. Napínavá a strhující. A dějový zvrat a totální šok na konci! Opravdu nečekané, skvělé.

Pejuška
23.02.2020 5 z 5

Moc dobrá kniha, napínavá a s hodně překvapivým koncem. Líbila se mi síla přátelství, jak se psy, tak i s další ženou...Popis světa, jak jednou bude vypadat, což bych se vůbec nedivila, kdyby to tak dopadlo... Doporučuju....

Terezulina
21.02.2020 5 z 5

Tak po dlouhé době knížka, která hodně překvapila.... Bravo!

ivana02
17.02.2020 5 z 5

Kniha přesně podle mého gusta. Postapokalyptický žánr mám ráda, jsou tam psi a osamělý poutník, který se vydává přes liduprázdnou (téměř) zemi. Místy depresivní čtení, ale tak to má být. Ke konci knihy jsem byla překvapená něčím, co jsem vůbec neočekávala, ač náznaky tam byly. Vynikající příběh.

KAREL6725
10.02.2020 4 z 5

Mám rád postapo , mám rád psy.Dobrá kniha, dobrý příběh.

Makropulos
04.01.2020 4 z 5

Kniha, která mě zaujala,
Kniha, která mě pohltila,
Kniha o drsném životě na konci světa
Kniha o touze po pomstě
Kniha o naději
Kniha o knihách
Kniha o divoké přírodě v mizejícím lidském světě
Kniha o lžích
Prostě dobrá kniha.

Autorovy další knížky

Charlie Fletcher
anglická, 1960
2019  81%Chlapec a jeho pes na konci světa
2008  72%Kamenné srdce
2009  80%Železná ruka

Kniha Chlapec a jeho pes na konci světa je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených1x
Knihotéce71x
Chystám se číst40x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x