Mišelínek Mišelínek komentáře u knih

☰ menu

Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Druhá kniha od autorky, a i ta se mi líbila. Sice občas může dělat potíže rozeznat vypravěče, ale když si na to člověk zvykne, je to pak už v pohodě a stránky rychle ubývají.

Nicméně - a to mě dost naštvalo - nejsou další knihy od autorky na našem trhu v plánu (doufám, že jen ZATÍM). Toto info mám přímo od zdroje.
Zase se mi potvrdilo, že jsme experti v tom, nevydávat kompletní série či navazující díly.

30.10.2023 4 z 5


Tajemství hřbitova Crossbones Tajemství hřbitova Crossbones Kate Rhodes

Tahle knížka by byla dobrá, kdyby...
...KDYBY nebylo toho děsného překladu. Očividně pak kniha následně ani neprošla korekturou, takže po téhle stránce katastrofa. Taky je mi záhadou to divné přeskakování v ději - naprosto nelogická návaznost událostí v průběhu dne hlavní hrdinky.
Např. jedou do márnice (konec kapitoly) a probudí se druhý den ráno (začátek další kapitoly). Člověka tedy napadá, jestli spala tam.
A to nemluvím o tom zpraseném konci, kdy se člověk vůbec nedozvěděl motiv.

Knížka byla čtivá, ale to je asi tak jediné její plus.

01.10.2023 3 z 5


Kde se skrývá ďábel Kde se skrývá ďábel Craig Russell

Mě se kniha líbila.
Sice jsem byla z počátku skeptická - protože Československo - ale nakonec jsem po ní sáhla.
Ze začátku mi dělalo trochu potíže se začíst a možná mi neseděl styl psaní, ale to je čistě můj problém. Navíc se tam objevily psychologické termíny a já si řekla (na základě toho, že jsem předtím četla dost filozofickou ŽÍZEŇ/ HLAD od Kariky), že s tím švihnu do kouta a koupím si asi Čtyřlístek, protože mi to hlava nechtěla pobrat.
Nicméně jsem vytrvala a pomalu se prokousávala dál.

Hlavní hrdina je tak dokonalý, až to není normální. Jeho posedlost najít místo, kde se skrývá ďábel, je až chorobná a vy si začínáte klást jisté otázky.
Postupem času pozorný čtenář odhalí náznaky a indicie, jak by to na konci mohlo dopadnout.
Bylo to dobře napsané, mělo to krátké kapitoly, dostala jsem dostatek krve a zvrhlosti a i prostředí se mi líbilo.
Za mě je to jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla.

11.09.2023 5 z 5


Hlad / Žízeň Hlad / Žízeň Jozef Karika

Tahle kniha byla znepokojivá. A to hodně.
Určitě oceňuji to neobvyklé vydání. V práci se na mě dívali trochu divně, když jsem ji pořád otáčela. :D
Přijde mi ale, že je vlastně jedno, jestli začnete číst HLAD jako první nebo s ním začnete až po ŽÍZNI, protože mám pocit, že se mají povídky číst na přeskáčku, aby dějová linie dávala lepší smysl. Ani bych se nedivila, kdyby to takhle autor nakonec zamýšlel..

Pokud pomineme, že hlavní hrdinové byli osoby bez charakteru nebo psychicky labilní jedinci, popř. byli naprosto submisivní a pasivní, tak příběh jako celek byl úžasný.
Líbily se mi tam vsuvky z období válek, tak nějak to knize ještě přidalo na zajímavosti.
ALE...
......ALE to příšerné filozofování a plácání se v meziprostorech a nadprostorech, všeprostorech a podprostorech, to je za mě jedno VELKÉ NE! Absolutně jsem netušila, co tím vlastně chce autor říct, protože sotva jsem ty stránky dočetla, zapomněla jsem, o čem byly. A číst to 3x, abych z toho pobrala aspoň půlku, se mi vážně nechtělo..
PRÁVĚ TOHLE knize ubírá na dokonalosti (alespoň pro mě).

I tak ale určitě stojí za přečtení. Nepovažuju to za ztrátu času, protože to zase bylo něco jiného. A knihy mají umět překvapit. :)

07.09.2023 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Jelikož jsem viděla nejdříve film (a ten se mi vážně líbil), zřejmě jsem se ochudila o to pověstné mrazení v zádech, které tu podle komentářů zažilo nemálo čtenářů. :) Ale to nevadí.
Kniha samotná chytala v knihovničce prach skoro dva roky. Nějak jsem nebyla schopná dokopat se k tomu, abych si ji přečetla (protože prostě film, že :D). Několikrát jsem ji prolistovala a vždycky odložila na později. Takže si myslím, že abyste si ji přečetli, musíte být v tom správném psychickém rozpoložení.

Co se týče příběhu, ten se mi opravdu líbil. Toto téma mám hodně ráda a jsem velká fanynka jakéhokoliv bloudění po lese a kdekoliv jinde (tedy pokud se to nestane mě, samozřejmě).
Když to srovnám s filmem (kde pár věcí upravili nebo vynechali), konstatuji to, že Igor byl prostě sobecké hovado, co myslelo primárně jen na sebe.
Co jsem naopak nepochopila, bylo konečné "vysvětlení". Bylo tam - podle mě - pár logických děr a byla jsem zmatená z toho, kolik lidí se tam vlastně (ne)vypravilo. Zřejmě mi něco uniklo, netuším. :/

Styl vyprávění bych upravila, protože nadměrné užívání interpunkce fakt není to pravé ořechové a někdy opravdu není na místě. Ale to může být čistě jen můj problém.
Nicméně i tak byla kniha čtivá a na podzimní večery je jako stvořená. :)

05.09.2023 4 z 5


Rituál Rituál Adam Nevill

Dočteno a hlavní dojem z knihy je, že to bylo prostě divné.

První část knihy se mi celkem líbila. Obecně mám ráda téma, kde se lidi ztratí (ať už kvůli vlastní blbosti nebo zapracují nepříznivé okolnosti), ale tady to vlastně evokuje dojem, že je Hutch vedl mimo stezku úmyslně.
Atmosféra temného, neprostupného lesa, kdy vlastně pořád jenom prší, byla vylíčena dobře . Už i mě ten déšť lezl na nervy, a to jsem tam s nimi nebyla.
ALE... ta nebetyčná blbost hlavních postav, kdy jdou na túru naprosto nepřipravení, to je jiná liga.

Asi v půlce první části jsem si tak nějak domyslela, kdo bude ten "Last man standing". A asi mě to ani nepřekvapilo, jelikož mu tam bylo věnováno více prostoru než jeho kamarádům. Kniha se vlastně zaobírá jen tím, že si dotyčný pořád dokola provádí psychologickou sebeanalýzu. (achjo)
Mezitím se jen tak mimochodem dozvíme, že dorazili k chatce, která nevypadá zrovna jako místo, kde by se dalo byť jen přespat (ale přesně tohle uděláme, že jo), pak objeví hřbitov a polorozpadlý kostel (kde se zase proti vší logice budeme chovat jako bezmozci), načež se jim dostane odměny ve formě smrti. Bezva. :)
Takhle to jde až do doby, než zůstane poslední ze čtyř.

A tady se dostáváme do druhé části knihy, která byla prostě jen divná.
Labilní a zvrácená děcka, co poslouchají metal a myslí si, že vzkřísí prastaré božstvo, jelikož jsou k tomu vyvolení?? Budiž....
Hlavní hrdina je takřka nesmrtelný, takže nad tím musí člověk jen vrtět hlavou. Za tu dobu by měl asi 5x vykrvácet, ale zdá se, že to tady nefunguje.
Vzhledem k jeho zraněním - navíc neléčeným - by neměl být schopen stát, natož se s někým rvát a pak je ještě odddělat.

Navíc tomu nepomohl ani překlad, který místy nedával smysl a něco jsem musela číst několikrát.

03.09.2023 3 z 5


Genesis Genesis Chris Carter

Za sebe řeknu, že tohle je nejlepší kniha ze série.

Není zde nouze o překvapení, napětí i tradiční dávku zvrácenosti :) To já prostě ráda.
Taky je zde úžasně popsáno, jak jedna jediná událost dokáže člověka a jeho blízké zničit.
Největší překvapení pro mě bylo, že Genesis - tedy název knihy - vlastně nemá s Biblí absolutně nic společného.

Tenhle díl byl naprostá pecka a vřele doporučuju. Ovšem ti, co od knihy očekávají jednorožce, sluníčko a lásku, by ji ani číst neměli. :)

31.08.2023 5 z 5


Napsáno krví Napsáno krví Chris Carter

I tento díl jsem měla přečtený za den a každé další pokračování je prostě jako krásný dárek zabalený v ještě hezčím obalu - a to nemluvím o jeho obsahu.
Myslím, že tato série je jedna z nejlepších, jaká kdy v literárním světě vznikla. :)

Jdu si pro (zatím) poslední díl a už teď jsem zvědavá, co si Chris připravil tentokrát.

28.08.2023 5 z 5


Nenávist Nenávist Chris Carter

Ještě mi chybí přečíst dva díly série, ale to vůbec nevadí, jelikož každý díl je naprostá pecka.
Chris patří mezi mé oblíbené autory - a i když to asi bude znít divně - obdibuju, jak dokáže vykreslit brutální scény. To je pro mě jedno velké ANO!!!
Opravdu by mě zajímalo, kde nadále bere inspiraci, protože co další díl, to další várka překvapení.
Všechny knihy se čtou prakticky samy a pokud začnete ráno, večer máte dočteno. :)

Tuto sérii doporučuju všemi dvaceti! :)

27.08.2023 5 z 5


Poslední noc Poslední noc Riley Sager (p)

Za den přečteno.
Inu, co si budeme - krátké kapitoly, svižný děj, napětí, málo postav a hlavně velmi napínavá noční jízda..

Přiznám se, že jsem byla v některých sekvencích zmatená a škrábala se na hlavě, jestli se to vážně děje nebo jestli je to jen Charliin další osobní "film". Občas mi dělalo potíže to rozeznat.
Také jsem si k hlavní hrdince jistou dobu nemohla najít cestu, ale naštěstí se mi to postupem děje podařilo.
Josh - to není typický záporák a Marge zase není typická servírka. :)

Někteří tu píšou, že by bylo lepší, kdyby autor zůstal u předešlé myšlenky, a to, že se kniha bude odehrávat jen po dobu jízdy do Ohia a bude se zaobírat jen Charlie a Joshem.
Já si naopak myslím, že to další postavy prostě potřebovalo, aby se děj nestal příliš utahaným. Pak by to totiž bylo jednoduché a asi i dost krátké.

Poslední část knihy, která se odehrála v Horské oáze byla za mě nejlepší, dokázala jsem si živě představit tu zanedbanou budovu a řeku pod ní.
Prostředí bylo vykreslené velmi dobře a realisticky a i postavy jsem si nakonec oblíbila (i když jsem si ze začátku říkala, že určitě nebudeme kamarádi.) :D

Jediné, co bych tomu vytkla, bylo příliš rychlé rozuzlení, jakoby autor zapomněl, že je vlastně potřeba to nejdůležitější dovysvětlit. Budiž mu to odpuštěno.:)

Dohromady ale hodnotím knížku kladně. Námět se mi líbil a já si tu jízdu přes počáteční rozpaky užila. :)

22.08.2023 4 z 5


Záhada panství Bainbridge Záhada panství Bainbridge Laura Purcell

Tohle tedy bylo počteníčko!

Mám ráda Anglii a opuštěná anglická sídla s temnou minulostí mám ještě raději, takže na doporučení jsem si knihu přečetla.
Četlo se to velice dobře, děj plynul svižně a za den jsem byla na konci.
Vůbec mi nevadilo, že jsou zde tři dějové linie - bez problému na sebe navazovaly, byť mi postupem času přišlo, že by si některé věci zasloužily dovyřešit a dovysvětlit. Takto se můžu jen dohadovat, jak to vlastně bylo???? A hlavně PROČ.

Tiší společníci - tohle byl naprosto úžasný prvek a upřímně mi z nich běhal mráz po zádech.. Když si představím, že se otočím a on je blíž než předtím.. Asi by mě buď sklátil infarkt nebo bych s jekotem vysprintovala z domu. Není taky vyloučeno, že by mě kleplo hned, jak bych z domu vypadla. :D
Tyhle postavičky jsou vážně hrozné a když si vezmu, že bych tohle měla dobrovolně doma, tak nezamhouřím oka.

Co se týče postav - převládají zde ženy, kde každá se potýká se svými problémy. A že to nejsou prkotiny. Upřímně ale řeknu, že jsem měla problém vytvořit si k nim po většinu knihy kladný vztah.
Nakonec jsem ale zjistila, že ne všechno je takové, jak se zdá být. Něco jsem si i domyslela (a správně).

Ale ten konec? WTF? To si prostě Elsie nezasloužila a moc bych si přála, aby autorka zakončila knihu jinak.
V každém případě stojí za přečtení, já se u knihy bavila.

20.08.2023 4 z 5


Zachraň nás Zachraň nás Mona Kasten

Za mě byl tento díl nejlepší.
Bylo tam jen málo hluchých míst a děj pěkně odsýpal. Z čeho jsem skákala radostí do stropu, bylo konečně omezení jistých zdrobnělin, které mě v předchozích dvou dílech neskutečně vytáčely a absolutně kazily dojem z příběhu. Díky bohu za to!!

Taky je fajn, že všechny postavy dospěly k určitému konci a jejich vztahy (mnohdy zbytečně komplikované ) se vyřešily.
Ovšem nebavit se s někým, kdo mě nepozval na párty, je podle mě dětinské.

Jak píše Lucy pode mnou, souhlasím s ní v tom, že vztah mezi Ruby a Jamesem byl méně uvěřitelný. Už jen kvůli tomu, že dva díly mu odpouštěla malichernosti a litovala se. Tady mu najednou všechno věřila a stála při něm. Nevím, jak u ostatních čtenářů, ale mě v tomhle bodě chyběl nějaký mentální vývoj. Přece se to nestane jen tak najednou?

Každopádně hodnotím závěrečný díl kladně, protože prostor dostaly všechny postavy a všechno se víceméně uzavřelo. Četlo se to velmi dobře (jako vždycky) a lotři dostali to, co si zasloužili. :)

I když....
Mohla to Mona pojmout i tak, že by Ember věnovala samostatný díl. :)

17.08.2023 4 z 5


Zachraň se Zachraň se Mona Kasten

Tak, druhý díl za mnou. (Konečně?)

Když nepočítám to, že jsem z nekonečnýho oslovování MAMINKA a TATÍNEK dostala osypky, byla kniha (ostatně jako všechny od Mony ) poměrně čtivá a stránek rychle ubývalo.

První polovinu děje jsem přemýšlela, kam se poděla ta rozumná Ruby, která tady celou dobu jen fňukala a utápěla se v sebelítosti. Vlastně se tady všichni víceméně plácali na suchu a skoro nic se nedělo.
Naopak James mě mile překvapil a Lydie byla prostě zlatíčko. Jsem ráda, že se u ní konečně začalo něco dít, a že i ona snad nakonec najde svoje štěstí.
Postava Ember, i když měla jen pár samostatných kapitol, se v tomhle díle pěkně rozvinula a i během vyprávění ostatních se dalo tušit, že je třeba s ní počítat. :)

Ten konec.. to bylo prostě jen WTF? Rubyinu matku jsem vůbec nepochopila a upřímně netuším, proč se takhle zachovala. Prostě a jednoduše svou dceru odepsala.
Každopádně jsem zvědavá, jak se s tímhle Ruby a James poperou.

Vzhůru na poslední díl.

12.08.2023 3 z 5


Zachraň mě Zachraň mě Mona Kasten

Jak bych to jen řekla?
Asi jednoduše: Jiná Mona než jsme čekali.

Tahle knížka je opravdu dost jiná, než je série Znovu. Na druhou stranu nelze očekávat, že všechny série budou stejné.
Zřejmě to bylo překladem (a tady by si opravdu překladatelka zasloužila zastřelit ), ale nemohla jsem se do knížky začíst. Skladba vět byla strašně kostrbatá a kolikrát to ani nedávalo smysl. Místy jsem si i všimla, že jsou chyby v ději (např. vzala si od něj šaty a na druhé straně jí je teprvé dává). A hlavně - a to tady píše většina - to nekonečný oslovování MAMINKA A TATÍNEK (grrrrrrr).
Taky mi nějak nešlo moc na mysl, že sotva dospělá děcka sjíždí lajny koksu, jak kdyby to byla naprosto normální kratochvíle a ožírají se jak prasata, nemluvě o tom, že jsou v posteli hrozní kanci (i pornoherec by jim jejich výkony záviděl :D).

ALE abych nedštila jen oheň a síru, pokud člověk skousne ten překlad, nedá se knize upřít jistá zajímavost.
Především se mi líbilo organizování a pořádání slavností a plesů, nemluvě o tom, že Ruby jsem si vážně oblíbila. Nenechá se sebou zametat a svým způsobem ji obdivuju, že si jde za svým cílem a dělá pro to maximum (i když ta její obsese je vážně úsměvná).

James - z toho mám prozatím rozporuplné pocity. Člověk ho nemůže mít úplně rád, ale taky ho nemůže nesnášet. Už vzhledem k tomu, z jaké rodiny pochází, je jasné, že to s ním nebude moc jednoduché.
Jsem zvědavá, jak se bude jeho postava vyvíjet. Ovšem doporučila bych mu, aby některé svoje toxické kamarády vyměnil. :)

Hurá na další díl! :)

10.08.2023 4 z 5


Osamělé srdce Osamělé srdce Mona Kasten

Tak tohle bylo moje první setkání s autorkou, ačkoli mám doma všechny její knížky a do povědomí se mi dostala před delší dobou díky FB skupině "Knižní závisláci".
Jak píše Veronika pode mnou, četbu těchto knih jsem odkládala a sama nevím, proč vlastně.
Mám tahle dílka ráda a vůbec mi nevadí, že je to slow burn román. Spíš je to pro mě lepší, protože se tady autorka věnuje více tomu, aby vykreslila charaktery hlavních postav, což některé jiné autorky zanedbávají na úkor sexuálních scén mezi hrdiny.
Příběh Adama a Rosie se mi líbil a jsem hodně zvědavá, jak bude pokračovat.
Za sebe můžu doporučit a těším se na další díl. !! :)

11.07.2023 5 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Mám ráda knihy s podobnou tematikou a upřímně - konec mě hodně překvapil. Za sebe říkám velké ANO!

25.04.2023 5 z 5


Vzduch, který dýchá Vzduch, který dýchá Brittainy C. Cherry

Začala jsem číst včera a dnes jsem dočetla. V noci jsem se pak převalovala a o knize přemýšlela ( což se mi nestává moc často ).
Je to příběh lidské tragédie a o vyrovnávání se s ní. Osudy Liz a Tristana byly velice smutné a až překvapivě propletené. Téma ztráty je zde popisováno velice podrobně, autorka se s tím dobře poprala. :) A humoru tam opravdu bylo potřeba, i když někdy působil poněkud přízemně. ;)
Faye byla bezva kámoška, to se jí musí nechat. Co mi tam nesedělo, bylo to, jak se oslovovali jmény svých zemřelých partnerů. Za mě tohle ne.

Kniha se četla prakticky sama, ovšem zase (!!!) to kazila práce překladatelky. Fakt se mi nechce věřit, že by autorka měla tak mizernou slovní zásobu, aby se v polovině knihy vyskytovaly pořád ty stejné fráze. Nemluvě o tom divném slovosledu a rozdělování slov. Je to pro mě dost rušivý element.

Každopádně knihu a námět hodnotím kladně a objednávám další díl. :)

18.04.2023 4 z 5


Pověst potížistky Pověst potížistky Elle Kennedy

Přečteno za den.
Jako pokaždé se kniha četla prakticky sama. Děj se opět odehrává v malém přímořském městečku Avalon Bay a i postavy z předchozího dílu se zde objevují a vyvíjejí se, což je velké plus.

Gen a Evanovi jsem to přála a jsem ráda, že si k sobě nakonec našli cestu, byť to vzali celkem velkou oklikou. :)
Jsem zvědavá, koho si autorka vzala na paškál v dalším díle.
Už teď se na něj těším!!

08.04.2023 4 z 5


Drahá Avo Drahá Avo Ilsa Madden-Mills

Tak tahle kniha se mi fakt hodně líbila.
Mám ráda příběhy, které se odehrávají ve středoškolském nebo vysokoškolském prostředí, hodně mi to připomíná knihy od Elle Kennedy.

Příběh samotný se mi moc líbil, nebyla to jen plytká romance, ale má to hlubší děj, což je vážně bezva. Ironie, sarkasmus a špičkování mezi hlavními hrdiny tomu jen přidalo na kvalitě. Jedině ten konec mi přišel trochu moc dokonalý, ale budiž. ;)

Co tomu ovšem na kvalitě nepřidává, je nekvalitní práce překladatelky. Osobně se domnívám, zda tam v některých momentech nedošlo k nedorozumění a nepochopení textu, protože občas to nedávalo hlavu ani patu.
Každopádně si nemyslím, že je to chyba autorky.

Knihu si určitě ještě někdy znovu přečtu. A tuším, že jsem našla další oblíbenou autorku.

07.04.2023 5 z 5


Tři drsné lekce Tři drsné lekce Nikki Sloane

Inu, co k tomu říct?
Jak první, tak druhý díl začínají i končí téměř stejně, což je jako kdyby autorka zmáčkla CTRL C, CTRL V a doplnila to slovy "Nechce se mi moc vymýšlet něco novýho". Škoda, podle mě si s tím mohla více vyhrát.

Co se týče děje samotného, není to žádné drama z komorního prostředí s komplikovanou zápletkou o třech dějových linkách, nicméně i tady byl (alespoň podle mě) dostatečný prostor k tomu, aby šla více do hloubky. Do hloubky jsme nakonec zabrousili, ale bohužel jen do té sexuální.
Týpek evidentně trpí nadměrnou tvorbou spermatu, nebo fičí na viagře, protože jeho výkonnost je až nadpřirozená. Taky mi dost dobře nešlo dohromady, že v jednu chvíli zrudne jak řepa, aby vzápětí padl do role dominanta. Červenající se dominant, to je tedy gól..
Payton - to je kapitola sama pro sebe. Tahle postava měla dobrý potenciál, ovšem autorka to zase totálně zasklila už na začátku, kdy z ní udělala okamžitě závislou na Dominikovi. To jako vážně?

Děj samotný, jak už jsem naznačila výše, je dost plytký, postavy se kromě již zmiňované sexuální linky naprosto nijak nevyvíjí. Kniha je sexem přehlcena do té míry, až už je to otravné. Soulož rozepsanou do třech kapitol zvládne autorka opravdu s přehledem, ale je to prostě na úkor ostatního děje.
Mě osobně v knihách sex nevadí, ale bylo toho opravdu moc a je to škoda.

Pozitivum je, že se kniha čte prakticky sama, kapitoly jsou celkem krátké, žádné zdržovačky.
Nicméně v dalším díle bych ocenila, kdyby se autorka zaměřila spíše na hlavní protagonisty, než na jich tělesné dutiny. Ale asi je to jen moje zbožné přání. :)

02.08.2022 2 z 5