Drahá Avo

Drahá Avo https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504132/bmid_draha-avo-M5j-504132.jpg 4 585 158

Už je to deset měsíců, kdy jsi tu byla naposledy, ale já na tebe nemohu zapomenout. Chybělo mi vidět, jak jdeš po chodbě. Chybělo mi slyšet, jak fandíš při fotbale. Chyběla mi vůně tvých vlasů. V prestižní, břečťanem porostlé Camdenské střední škole vládnou bohatí a oblíbení Žraloci. Kdysi dávno jsem chtěla být součástí jejich světa – dokud mě nezničili. Nemůžu v klidu chodit po zdejších chodbách, aniž by na mě všichni koukali a šuškali si. Poslední, co jsem čekala, byl anonymní milostný dopis od jednoho z nich. Prosím. Nenávidím každého z těch bohatých kreténů za to, co mi udělali. Otázkou je, který ze Žraloků je můj tajný ctitel? Knox, zjizvený quarterback. Dane, jeho dvojče. Nebo Chance, můj ex, který mi dal kopačky po tom večírku, na kterém mě kdosi znásilnil…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Dear Ava , 2020


více info...

Přidat komentář

MacaVaňková
08.04.2024 5 z 5

Skvělá kniha, která mě dostala. Plusove body dávám, ze je to psané že dvou pohledu. ( to mám velmi ráda)
Doporučuji

moudivlacek
29.03.2024 5 z 5

Jak můžete nejvíce ublížit ženě? Znásilnit ji, neboť neznásilníte jen tělo, ale i duši. Mnohé z obětí se nedokážou z této hrůzy vzpamatovat a jít životem dál. Většina potřebuje pomoct druhých.
Zde je příběh dívky, kterou znásilnili na večírku, ale protože byla "žebračka" a oni elita školy, nikdo jí to nevěřil. Vždyť byla opilá a tancovala s klukama.
Ava se po čase na školu zase vrací, a přitom se sebou vnitřně bojuje. A samozřejmě jí všichni okolo dávají vědět, že se vůbec neměla vracet - vždyť je jen pouhá udavačka a děvka a žebračka. I přesto vše Ava bojuje za svůj život a za život svého nevlastního bratra.
Na škole udávají prim tým Žraloků, v čele s Knoxem. Ava je rozhodnuta dokázat, že tentokrát už jí nezlomí. Ale Ava není jediná, kdo skrývá své tajemství, svou bolest a své pravé srdce. Jenže Ava si nevzpomíná, kdo ji znásilnil.....
Najde tu pár lidiček, kteří mají srdce na pravém místě, stojí na straně Avy. A Ava zjišťuje, že její boj nebude jen o nalezení viníka, ale hlavně boj o své srdce....
Příběh, při kterém jsem plakala (a nestydím se za to), při kterém jsem držela hrdinům prsty, při kterém jsem doufala a přála si pro ně to nejlepší. A také jsem si opět připomněla, jak tací lidé - jako třeba Ava a Knox -, musí bojovat, aby je tenhle svět "nesemlel", aby dokázali zvednout hlavu a bojovat!
*
"Jizvy jsou jako vyznamenání a ty nejstatečnější srdce jich mají nejvíc."


Zuzíček77
22.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Pane bože, tak tenhle příběh mě úplně srazil na kolena. Už si nepamatuju jak jsem si tuto knihu vybrala, ale myslím že zrovna v Dobrovským měli akce a nějak mi na ní padli oči. Anotace se mi také líbila a tak jsem po ní chňapla a jsem nesmírně vděčná, že ji mám. Je to už pět měsíců co jsem ji čtla ale stále je v mé hlavě. Avu jsem si zamilovala opravdu hned, pro mě silná holka, která si prošla peklem a to jen proto, že chtěla patřit mezi smetánku v místní škole. Do školy se vrací po dlouhé době a samozřejmě jí to není příjemné když si o ní všichni šuškají. Dovrší to milostný anonymní dopis, ale od koho je?
Tahle kniha mi dala neuvěřitelný kolotoč emocí, hltala jsem každou stánku a nemohla jsem knihu odložit. Opravdu povedený příběh, který navždy zůstane v mé knihovně.

Kristy.Seb
19.03.2024 4 z 5

Nezáleží na tom, jakou cestu si vybereš, je jedno, jestli je krásná nebo ošklivá, tvrdá nebo měkká, drážděná nebo plná výmolů. Je to tvoje cesta. Důležitější, jak skončí.

Jizvy jsou jako vyznamenání a ty nejstatečnější srdce jich mají nejvíc.

Někdy si člověk musí sáhnout na dno, aby se mohl vyškrábat zpátky.

Všechno přijde, až nastane ten pravej čas.

Velmi čtivé, rozhodně klobouk dolů před Avou a vlastně i před Knoxem.

vera5841
24.02.2024 4 z 5

Ten týpek na obálce mě opravdu odrazoval :)
Ale anotace mě zaujala a tak jsem jí dala šanci.
Poměrně klasická středoškolská romantika. Zde ovšem se dvěma velkýma otázkami - Kdo je tajný ctitel? (s touto otázkou nás bohužel autorka příliš nenapíná, ale za to můžeme sledovat příběh z obou pohledů) a Kdo Avu před rokem znásilnil?
Ava a Knox jsou jako den a noc. Ona je chudá holka, co si musí vše vydřít a on je kluk z bohaté rodiny, kterému nic nechybí... a nebo ne? Možná toho mají společného mnohem více, než se zdá.
A proto se nabízí další otázka - má jejich láska vůbec nějakou šanci na budoucnost?

Pája699
16.02.2024 3 z 5

Myslím, že už tu bylo řečeno vše a jen bych se opakovala. Kniha má určitě svoje klady, ale i zápory.

Na to, jak jsem se na knihu těšila, jsem po přečtení mírně zklamaná. Nebylo to takové, jak jsem si představovala. Hold jsem do toho měla jít asi s menším zápalem :-) I svým způsobem mi nesedl styl psaní..

Autorka určitě nevyužila potenciál na 100%...nehledě na to, že ta obálka je vážně strašná :-D Děj předvídatelný, kdo je autorem psaníčka je víc než zřejmé a kdo Avu znásilnil, tak na to není taky zase tak těžké přijít.

Ať jenom nekritizuji......nedá se určitě popřít čtivost, místy i napětí a určo se u knihy i zasmějete .-) Sympatické hlavní i vedlejší postavy. Příjemná jednohubka za 3 hvězdy.

Bergerac16
09.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Ukázková kapitola mě zatraceně chytla, potřebovala jsem vědět, jak se příběh vyvíjí dál, hlavní téma je vybrané skvěle. Z oběti násilí je mezi vrstevníky viník, čtenářsky sakra citlivé.
Čím dál jsem četla, tím víc ze mě nadšení opadávalo. Postavy se nechovají jako náctileté. Autorka se silnými tématy (trauma, drogová závislost, zjizvení dítěte vlastní matkou) dál nepracuje, takže jsem získala dojem, že je tam prostě dala na „efekt“. Stejně tak „atraktivní“ asi měla být ukájecí scéna v koupelně; anebo to, že kde se vzal tu se vzal homosexuální kamarád Wyatt (milé, ale tak strašně nadužívané v mnoha románech).
Originální mi přišlo zakončení příběhu, rozehrané pod taktovkou Knoxova otce (který najednou znenadání projevuje o syny zájem). Bod autorce za to, že jsem vážně uvěřila, že po skoro dvou letech je vztah obou postav pasé, zase jsem na to skočila.
Epilogy byly hrozné, zvlášť ten druhý. Druhá nejhorší na knížce je potom obálka (nicméně převzatá z originálu, takto ji nejspíš schválila sama autorka).
Já jsem si prostě po přečtení připadala podvedená.

monishek
08.02.2024 5 z 5

To bylo něco. Podle obalky byste rekli, ze pujde o nejakou lacinou erotiku, chyba! Origo obalka je vystiznejsi, ale budiz, stalo se. Borec na obalce neni vubec odpovidajici k obsahu knihy. Hlavni tema je znasilneni, ktere je za me zpracovane takovou lehkou formou. Prece jen je to zavedene do romantickeho pribehu, kde laska a rodina vitezi. Mozna je to tak trochu amerika style - sikana, drogy, penize a na druhe strane laska, pratelstvi, obetavost. Je to sladky a cetlo se to skvele. I takove ty peprnejsi sceny nechybely, ackoliv hrdinka zazila dosti trauma zazitek. Sem tam hrubka v textu, ale to se da prehlednout. Brala jsem to jako lehke cteni, kde chcete happyend a ocekavani bylo splneno. Hodnotim 4,5/5.

mili.h
04.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Přiznám se, že ve svém věku už romantické knihy s nactiletými postavami nečtu, ale přesto jsem neodolala, když jsem si tady přečetla ty pozitivní komentáře. A udělala jsem dobře!
Kniha mě oslovila hned první stránkou a nedokázala jsem se od ní odtrhnout a za dva dny byla přečtena.
Obě hlavní postavy jsem si hned oblíbila, Knox byl úžasný a laskavý muž a Ava neuvěřitelně silná žena. Kniha se mi líbila, protože to nebyla romantická Kniha o dvou nadržených puberťacích, ale o páru mladých lidí, kteří se ve svém věku museli vypořádat se znásilněním, smrtí, strachem, bolestí a nenávistí. A to co je v životě potkalo z nich udělalo na svůj věk silné a velmi rozumě smýšlející osobnosti. Miluji takto silné příběhy.

IrenaMikerová
31.01.2024 4 z 5

Tato kniha pro mě osobně byla takový kolotoč. Avu jsem si hned oblíbila, ale Knox mi dal ze začátku zabrat. Nesnášela jsem jak jí říkal žebroto! Nelíbilo se mi jak se nad ní občas povyšoval i když do ní byl zamilovaný. Taky jsem čekala víc vzkazů od TC, ale celkově se mi příběh líbil. Postavy měli neuvěřitelnou chemii a při čtení jsem prožila snad každou emoci! Konec mě totálně dostal a přiměl mě změnit své hodnocení.

michaelakoc
22.01.2024 4 z 5

Odmyslete si obálku, protože ta se nepovedla a vůbec nám neukazuje, o co v knize vlastně jde a půjde. Vlastně ani nevím, koho by ten polonahý muž měl představovat, Knoxe těžko.

Hned na začátku je středoškolačka Ava pravděpodobně znásilněna, ale nic si z té noci nepamatuje. Neví tedy, kdo jí to udělal, ale musel to být jeden ze Žraloků, školních fotbalistů. Sama je chudá dívka z dětského domova na stipendiu mezi bohatými studenty prestižní střední školy.

O 10 měsíců později se vrací do školy, kde se možná pořád pohybuje pachatel. Nikdo jí znásilnění nevěří, mluví o ní jako o lhářce, práskačce a děvce. Ona se sem ale vrací kvůli svému mladšímu bratrovi Tylerovi, aby se mu dostalo dobrého vzdělání.

Hned první den jí někdo ve skřínce nechá anonymní milostný dopis. Napsal ho jeden ze Žraloků. Je to hloupý vtip nebo pravda? Do toho má s jedním Žralokem, Knoxem, dělat školní projekt.

S Knoxem má Ava minulost. Před tou osudnou nocí chodila s jeho nejlepším kamarádem Chancem, který ale od ní dal po té strašné noci ruce pryč. Její přítomnost na škole rozbouří u všech na tu noc vzpomínky, výčitky a podezření.

Někdo na škole chtěl viníka dopadnout a na Avě mu hodně záleží. Je to ten stejný člověk, který jí napsal ten milostný dopis? Vydrží Ava na škole, kde jí všichni nenávidí? Hrozí jí snad nějaké další nebezpečí?

Pro mě kniha přichází s poselstvím, jak moc je rodina důležitá. Pokud rodinu máš, pečuj o ni. Pokud rodinu nemáš, můžeš si ji vytvořit a pak o ni pečovat. Navíc je v knize nádherná romantická linka. Líbil se mi i konec před koncem, i absolutní konec. Připravte si hodně kapesníčků.

Nechci nic prozrazovat, protože tím příběhem si musíte projít. Je nádherný.

Kačí137
19.01.2024 5 z 5

Moc krásný příběh. Sice jsem věkově úplně jinde, ale ten příběh mě vážně sednul.
Tedy nevím, jak funguje chování mladých v americké střední, já bych je řezala od rána do večera. Ale příběh silné Avy, zasazené do tohoto prostředí je skvělý.
Moc se mi to líbilo. I ten její, ne až tak tajný, ctitel. I ten konec byl super.

Jesiesbookworld
04.01.2024 1 z 5

Přidávám se k těm, kteří nechápou množství pozitivních recenzí. Od autorky jsem už něco málo přečetla, ale tohle je rozhodně její nejhorší kniha! O pravopisných chybách v překladu ani nemluvím.

Původně jsem knihu číst nechtěla, ale zaujalo mě téma znásilnění, kterému se autorka rozhodla věnovat. A to dělat neměla. Za mě je kniha jeden velký nesmyslných chaos.

Autorka se snažila spojit nepříjemné s příjemným a to je za mě ten největší problém.

Kniha mi přišla chaotická, nelogická a celkově z ní nemám příliš dobrý dojem.

Alieen
26.12.2023 2 z 5

Upřímně moc nerozumím tak dobrému hodnocení. Kniha je celkem nešťastně napsaná a ještě nešťastněji přeložená. Potenciál by tam byl, ale někde během příběhu se ztratil. Není to nejhorší kniha, číst se dá, ale očekávání byla vzhledem k hodnocení o dost vyšší. Mě tedy příliš nezaujala.

Radka1727
26.12.2023 4 z 5

I když už na knihy young adult nemám věk, bylo to skvělé. Ava byla neuvěřitelně silná žena a Knox byl prostě úžasný. Romantický konec vše jen perfektně uzavřel.. Obálka knihy je zbytečně zavádějící.

Ála1968
07.12.2023 5 z 5

Tak to byl nářez.Bylo to skvělý.Ava i Knox byli úžasní a proto se příběh četl pohádkově,i když to žádná pohádka nebyla.Tahle paní spisovatelka prostě umí!

Esterka_book
27.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha, kterou jsem úplně hltala a přečetla během dvou dnů. Myslela jsem na Avu během dne i ráno po probuzení. Prožívala jsem s ni její těžkosti a radosti. Kniha byla zajímavá a napínavá od začátku až do konce.

milito999
22.11.2023 4 z 5

Myslím, že kniha má nešťastný obal a zasloužila by si něco lepšího, aby na sebe upoutala pozornost.
Byla jsem překvapená, jak hezky se četla! Téma znásilnění a chování se hnusně k oběti na střední škole, kde pachatel je nám až do konce neznámý a beztrestně uniká bylo vhodně zvoleno.
Ava je silná žena, která bojuje za svého bratra, ale i za sebe samu. Chce zjistit, kdo jí oné noci znásilnil a změnil ji tak život a její pozici na škole, kde na ní koukají akorát tak jako na děvku.
Postava Knoxe je perfektní po všech směrech. Ochranitelský a silný typ milujícího mladého muže, kterého by si přála každá žena.

Knihu moc ráda doporučuji. Ač je mi již přes 30 četla se sama.

lilkys
05.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Musím se přidat k pozitivním ohlasům, kniha byla skvělá! Ačkoli jsem se bála, že žánr YA už pro mě nebude, četla se velmi dobře, ačkoli se dotýká vážných témat. Hezké zpracování vztahu veřejnosti k obětem znásilnění, často jsou právě ony oběti ostatními zostuzovány a často se okolí staví paradoxně na stranu pachatele..
Moc se mi líbilo vykreslení Avy, která má za sebou v tak mladém věku již mnohé těžké situace, mimo jiné se stará o brášku úplně sama, musí pracovat a tvrdě studovat, aby dosáhla svých cílů. To z ní dělá předčasně vyspělou mladou ženu, což podle mě naprosto odpovídá realitě, sama vím, jaké to je cítit se a být starší než člověk skutečně je. (Ale děj by se klidně hodil i na vysokou školu.) Přes všechny těžkosti je silná, věří v lepší budoucnost a v samu sebe a rozhodně to není naivní holčička.
Dál bych vypíchla realistický závěr knihy, kdy zpočátku nekončí všechno hnedka růžově, ale reálně se k tomu dobrému konci musí dospět. Všechny postavy mají své problémy, které se musí řešit a lásku tím lehce posunout na vedlejší kolej, než se vše usadí. Toto je mi opravdu velmi sympatické. Samozřejmě nesmí chybět krásně vykreslený hate-love vztah, který se hezky vyvíjí, to je pak taková třešnička navrch.
Našla jsem tam pár věci, které mi vadily, třeba schopnost Avy mít nedlouho po znásilnění intimní vztah.. I když si ona nic nepamatuje, věřím, že tělo ano a asi bych čekala jinou reakci. Určitě bych knihu dále doporučila, stojí za přečtení!

hadenka
04.11.2023 4 z 5

Kniha mě velmi bavila,téma znásilnění na škole,čím si musela hlavní hrdinka projít a happy end. Kniha se autorce povedla.