misa.lemperova misa.lemperova komentáře u knih

☰ menu

Jak poznat psí duši Jak poznat psí duši Rudolf Desenský

Kniha pro pejskaře, moc pěkně napsaná. Pan Desenský se v psím světě opravdu vyzná, dokáže své postupy ve výchově psů vždy logicky vysvětlit. Má můj obdiv a respekt.

24.04.2024 4 z 5


Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Útlá kniha se zajímavým námětem. Kdysi jsem viděla filmové zpracování, které mě zaujalo a konečně jsem se dostala i ke knize. Příběh je o zakázané lásce, (ne)pochopení, naději, pocitu viny, holocaustu, následcích za naše činy. Nejvíce vás donutí k zamyšlení otázka Hanny: “Co byste udělal vy?”

27.02.2024 4 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Na téma holocaustu jsem četla už hromadu knih a bohužel musím říct, že tahle z nich byla nejslabší. Nijak zvlášť mě nezaujala, při čtení jsem občas byla zmatená, tak nějak jsem se ztrácela v ději. Díky tomu mě kniha nebavila, takhle zajímavé téma mohlo být dle mého názoru mnohem lépe uchopeno a zpracováno.

14.02.2024 1 z 5


Sestra Sestra Louise Jensen

Kniha se mi dobře četla, jenom mě trochu rozčilovala naivita hlavní hrdinky. Nebyl to nejlepší thriller, jaký jsem četla, ale čtení mě docela bavilo. Jenom ten konec už za mě byl takový trochu překombinovaný. 4/5*

24.01.2024 4 z 5


Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Knihkupectví na Bylinkovém náměstí Eric de Kermel

Kniha mě zaujala svým názvem a tématem, docela jsem se na ni těšila. Bohužel to bylo jediné, co mě zaujalo. Začátek vypadal docela slibně, ale postupně jsem se do čtení musela neskutečně nutit a některé části jsem přeskakovala, až jsem to nakonec vzdala. Nejsem na stejné vlně s hlavní postavou, nebavilo mě její neustálé filozofování a tlachání o ničem. Čekala jsem od knihy něco úplně jiného a jsem dost zklamaná. Navíc děj je podle mě opravdu hodně pohádkový a nereálný, hlavní postava má zřejmě nadpřirozené schopnosti, jak každého zákazníka hned zná na základě jeho výběru knih a jak dokáže každému vybrat knihu přesně na míru. Už se těším, až se teď pustím do četby jiné knihy, která za to stojí a bude mě bavit.

16.01.2024 1 z 5


Mám nad tebou moc Mám nad tebou moc Teresa Driscoll

(SPOILER) I přes mnohé negativní recenze tady si stojím za tím, že mně se kniha líbila. Je velmi čtivá, nutí číst dál a dál, jak je napínavá. Na konci mě také zaujala poznámka autorky o své osobní zkušenosti a tedy vlastně nápadu k napsání knihy. Kapitoly jsou kratší, což je pro mě příjemné. Střídání postav, z jejichž pohledu je příběh vyprávěn, ničemu nevadí, naopak dodává na větší napínavosti. Konec jsem nečekala, tipovala jsem kohokoliv jiného, ale ono vlastně žádné nápovědy v knize ani nebyly, není tedy snadné odhadnout, jak to vše dopadne. Každopádně - poutavé čtení!

09.01.2024 5 z 5


Saturnin zasahuje Saturnin zasahuje Miroslav Macek

Jelikož pokračování “originálního Saturnina se nedočkáme, je fajn, že se toho pan Macek odvážně ujal a myslím, že poměrně dobře. Kniha je opět tak Saturninovsky sarkastická a cynická! Taková oddechovka, která vás při čtení určitě několikrát pobaví.

07.01.2024 4 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Hodně náročné čtení na psychiku. Na to, jak je příběh krátký, nese v sobě obrovskou myšlenku. Není to kniha pro každého, je dost depresivní. Četla se velmi rychle, děj plynul a najednou byl konec. Konec jaký jsem opravdu nečekala, musím říct. Je to ten typ knihy, o které budete přemýšlet ještě několik dní po dočtení. Za mě 5/5!

26.12.2023 5 z 5


Já, hráč Já, hráč Martin S. (p)

Smutné, ale zajímavé čtení. Takových knih je třeba, mají smysl. Je neuvěřitelné, jak si člověk dokáže tolik zničit život Zpověď byla poměrně natahovaná, bylo docela těžké knihu dočíst do konce, protože to bylo pořád to samé dokola Ale ono to tak prostě i ve skutečnosti bylo, jenom je těžké tomu věřit. Že něco takového mohlo vůbec vzniknout a ještě v takové míře? Dostaly mě ty statistiky. Že jsme měli v Česku víc “sráčoven než ve všech ostatních státech EU dohromady? Jak lehké a dostupné to vše bylo Člověka z toho až mrazí. Rozhodně doporučuji k přečtení, je třeba o tom nemlčet!

11.12.2023 5 z 5


Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

Tak teda tahle kniha mě hodně překvapila! Vlastně jsem vůbec nečekala, že mě bude bavit a že mě děj tolik vtáhne. Přečetla jsem ji během dvou dnů, tak nějak se nešlo odtrhnout. Je plná napětí a akce, čtenář se ani chvíli nenudí. Popisy prostředí Výhně a hlavně bachařů a všech netvorů jsou perfektní, i když by člověk možná ani nechtěl, dokáže si je živě představit. Při čtení je úplně možné slyšet vřeštění těch skřetů (nebo co to vlastně bylo :D). Velké překvapení, rozhodně příjemné! Hodně dobře se to čte, samá akce, samý zvrat, tak to má být.

09.08.2023 5 z 5


Láska po řecku Láska po řecku Kat French

Super letní oddechovka, kterou jsem začala číst na dovolené na Krétě a dočítala už doma, takže jsem na nádherné Řecko mohla vzpomínat alespoň tímto způsobem. Ideální knížka na čtení u bazénu nebo moře, nemá složitý děj, člověk si u ní odpočine od každodenních starostí. Prostě moře, slunce, romantika A hlavně happyend, ten nesmí chybět! :)
PS: Pro větší požitek ze čtení nezapomeňte mít vždy po ruce nachystaný gin s tonikem! :))

07.08.2023 5 z 5


Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Želvy byly mou druhou knihou od autora, kterou jsem četla. Bohužel musím říct, že mě nijak zvlášť nenadchla, z některých velmi detailních popisů se mi dělalo docela špatně. Jsem ráda, že už jsem dočetla, ani příběh mě nijak zvlášť nevtáhnul - nejvíce prostoru bylo věnováno psychickým problémům hlavní postavy, což velmi upozadilo příběh samotný. Někomu se může líbit, mně tahle kniha prostě asi nesedla :)

11.07.2023 2 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Dočteno a z příběhu mě úplně mrazí. Nebojím se říct, že je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Je to náročné čtení, velmi silný a smutný příběh, ale krásný, barvitě a detailně vyprávěný Musím také podotknout, že filmové zpracování je také velmi povedené. Ale panu Kingovi patří můj obdiv, tento příběh je prostě neskutečný a nesmrtelný. Nemohu jinak než doporučit!!

29.06.2023 5 z 5


Tyran Tyran T. M. Frazier

Do druhé knihy vyprávějící příběh Doe a Kinga jsem se pustila jenom proto, že už jsem knihu měla doma. První díl mě nijak zvlášť nenadchnul a tento druhý díl mě v tom pouze ujistil. Do čtení už jsem se musela vyloženě nutit, nebavilo mě to Bylo mi líto postavy Preppyho, ale jinak mě příběh nijak zvlášť nezasáhnul. Další díl už číst nemusím.. :)

07.04.2023 2 z 5


King King T. M. Frazier

No.. Kniha nebyla úplně špatná, ale nebyla také úplně dobrá. V každé větě tři vulgarismy, neustálé opakování informací a stejných frází… Jestli bylo autorky záměrem dosáhnout výčtem všech vulgárních výrazů větší erotičnosti, tak na mě to tak nějak nefungovalo. King se mi líbil, klasický tajemný sexy drsňák s příběhem, ale dost mě rozčilovala Doe - svojí naivitou a svým “nevím co chci, ale budu se chovat jako hysterka, když to nedostanu”. Mám doma ještě pokračování, do toho se asi také pustím, ale ne s nijakým nadšením. Není to úplně klasická červená knihovna, chápu, že se kniha může spoustě čtenářům líbit, takže nijak neodsuzuji, jenom jsem už prostě četla lepší :).

22.02.2023 3 z 5


Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Rozhodně doporučuji, autor píše velmi čtivě, knihu jsem přečetla v rekordním čase… Trocha tragédie, rodinných tajemství, ale i překvapení a náhlých zvratů - to vše lze v této knize najít. Příběh je vyprávěn ve dvou vzájemně se prolínajících dějových liniích, které jsou velmi napínavé a nutí čtenáře číst dál a dál. V mé knihovně už na mě čekají další díly, na které se velmi těším…

05.02.2023 5 z 5


Těžká noc Těžká noc Lenka Lanczová

Snad po sto letech jsem se vrátila k Lanczové, na které jsem vyrostla. Dá se říct, že v pubertě jsem si především díky jejím knihám vybudovala lásku ke čtení :). Tehdy jsem od této autorky hltala jeden román za druhým, pravidelně jsem chodila do knihovny, potají četla až do rána… Takže když jsem zahlédla teď po takové době v knihkupectví novou knihu od ní, dlouho jsem se na ni chodila dívat, protože přece jenom teď už většinou sahám po trochu jiném druhu literatury, ale nakonec jsem neodolala. Nelituju toho, nemohla jsem se odtrhnout, dá se říct, že jsem příběh hltala stejně jako před lety :). Ale oproti dřívějším knihám je Těžká noc napsaná už spíš pro “dospěláky”. Bavila mě, je to příjemná oddychovka a ráda si od autorky zase někdy něco na odreagování přečtu.

30.01.2023 5 z 5


100 perliček pro (ne)milovníky češtiny 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

Knihu jsem dostala jako dárek. Češtinu mám moc ráda, nikdy mi nečinila problémy, takže zajímavé počtení. Chválím za některé z pomůcek, které jsou v knize uvedeny - neznala jsem a přitom jsou fajn :). Znám mnoho lidí, kteří by tuto knihu měli mít doma místo Bible, bohužel právě takoví, co by to nejvíce potřebovali, si ji nekoupí… No nic :D

24.01.2023 5 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Ságu Twilight jsem hltala ve filmové podobě, když mi bylo tak třináct :). Po více než deseti letech jsem se rozhodla si ji konečně i přečíst. Nejsem zklamaná, bavilo mě to, i když už tento příběh vnímám jinak než dřív. Spousta lidí Twilight odsuzuje, ale u mě bude mít vždycky místo v knihovně. Je to klasika, díky které poté vznikalo spoustu dalších podobných příběhů - někdo musel být první a tudíž i nejvíce kritizovaný :). Autorka píše čtivě, líbí se mi její vykreslování postav a jejich pocitů. Sága určitě stojí za přečtení a nemůžu jinak, než ji doporučit :).

21.01.2023 5 z 5


Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Nebyl to nejlepší thriller, který jsem četla, ale byla to dobrá kniha. Bavila mě, poslední strany jsem přečetla jedním dechem. Hlavní postava mě trochu rozčilovala, ale to byl asi autorův záměr. Takže za mě klidně doporučuji těm, koho tenhle žánr baví.. :)

17.11.2022 4 z 5