100 perliček pro (ne)milovníky češtiny

100 perliček pro (ne)milovníky češtiny https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450551/bmid_100-perlicek-pro-ne-milovniky-cesti-lEB-450551.jpg 5 180 57

Seznamte se jednoduchou a zábavnou formou se stovkou nejčastějších pravopisných a gramatických chyb, které Češi dělají. Tato kniha není žádná výkladová mluvnice ani slovník – je určena všem, ať žákům druhého stupně základních škol, kteří krásy jazyka teprve objevují, nebo těm, kteří nechtějí chybovat a stále hledají lásku k naší mateřštině. Za pomoci příkladů a diktátů, které jsou speciálně vytvořené k jednotlivým perličkám, si osvěžíte znalosti ze školních lavic, které jste třeba i zapomněli. Na své si přijdou nejen milovníci, ale především nemilovníci češtiny, kterým kniha může pomoct v textech méně chybovat. Autorky navíc přidaly k některým výrazům i užitečné pomůcky a tipy. Tato kniha byla vytvořena s láskou k češtině. #100perlicek... celý text

Přidat komentář

pleybe
19.02.2024 5 z 5

Knížka mě zaujala svým grafickým zpracováním. Je hravá, interaktivní, a přesto vás poučí a zcela jistě i něco nového naučí. Ovšem jako většina podobných příruček má jednu velkou nevýhodu – poměrně rychle zastarává, a proto se dohledávání a ověřování informací nevyhnete, ani když do ní budete nahlížet.

Anniee
15.01.2024 4 z 5

Čeština je láska. Hodně věcí jsem znala, pár mě jich překvapilo. Dávkovala jsem si to po pár perlách, abych se na to mohla soustředit. Bylo fajn si všechno zopakovat, ještě s takových krásným a jednoduchým vysvětlením.


heliiinka
22.12.2023 5 z 5

Moc povedené. Těší mě, že něco jsem znala. A to, co jsem neznala, bylo jednoduše vysvětlené. Jsem zas o kus chytřejší. I ilustrace jsou moc hezké.
Knížku využiju i třeba na chystání chytrých kvízů.

MarNe
28.10.2023 3 z 5

Asi budu jediná, kdo z knížky není na větvi. Hezky a přehledně zpracováno, to ano, ale jinak typické češtinářské špeky, které se učí a cpou do hlav od základní školy.

Dámaskloboukem
01.10.2023 5 z 5

Tento svazek - nevím jestli je to úplně knizka - jsem přečetla, než instalatéři předělali dva vodoměry v bytě, který jsem musela nedobrovolně hlídat. A protože jsem se nudila a nic mi tam nepatřilo, vrhla jsem se na knihovnu a tohle z ní vytáhla.
Majitel/ka svazku postupoval přesně podle rad autorek, odskrtaval splněné, dělal si poznámky, diktaty a testy.
Já jsem věděla nebo bych odhadla asi pulku probiraneho.
U rozdílu mezi
Doraz kotě x Doraz, kotě
jsem se pobavila.
Ale výraz kardamomový i když je správně, mi nejde přes pusu.
Každopádně si myslím, ze je moc dobre, ze takové knížky vycházejí, někdo se touto problematikou zabývá, ale hlavně, ze to lidé čtou.
Náš krásný mateřský jazyk si to zaslouží!
Autorkam díky.

Andulino
05.09.2023 5 z 5

Moc milá kniha plná překvapení! Představuje čtenáři výrazy nejen notoricky známé, ale i ty méně běžné, v jejichž případě jsem nejednou byla šokovaná tím, že je celý život chybně píšu! Oceňuji hloubavost autorek, jejich rady, mnemotechnické pomůcky, a samozřejmě i diktáty. Jako velký milovník češtiny a pravopisu obecně jsem došla k závěru, že se mám stále co učit a že mě náš rodný jazyk nikdy nepřestane překvapovat.

Kikulka97
03.03.2023 4 z 5

Graficky i obsahově velmi pěkné shrnutí profilu @cervenapropiska, co najdeme na Instagramu. Největším přínosem za mě byly diktáty, díky kterým člověk může okamžitě uplatnit nabyté/osvěžené znalosti. Zjistila jsem, že toho sšpatně píšu daleko víc, než jsem si myslela xD V budoucnosti bych klidně uvítala celý sborník diktátů, věřím, že bych nebyla jediná, kdo by z něj čerpal ;)

Snoopi
24.02.2023 5 z 5

Přiznávám, že od knihy jsem moc neočekávala a přistupovala jsem k ní skepticky. Také nejsem zrovna přívrženec "rychlokvašek z blogů", kterým se brzy po "naplnění kapacitních možností" dostává knižní podoby. Zde jsem však byla mile překvapena už od začátku: zdá se mi, že záměr autorek - jednoduchou a zábavnou formou přiblížit obyčejnému uživateli češtiny četné pravopisné záludnosti - se vydařil. Dokonce mne přesvědčily o tom, že podobně čtivých příruček by klidně mohlo být víc. Nečekejme žádnou nudu ani suchopárné výklady: vybrané jevy, v nichž často chybujeme, jsou vysvětleny stručně a srozumitelně, navíc za pomoci smajlíků a vtipných ilustrací. Velmi oceňuji, že po "pravidelném nářezu teorie" následuje diktát, v němž si můžeme nabyté znalosti otestovat, a správnost odpovědí ověřit v klíči na konci knihy.
Pro lepší orientaci jsou všechny tyto "jazykové perličky" řazeny abecedně a spolu vytvářejí jeden úžasný, dokonale propletený náhrdelník. Věřím, že po něm rádi sáhnou nejen dospělí, ale i děti.
Souhlasím s metaforickým přirovnáním autorek, že "čeština je sval, který ochabne, když jej netrénujeme". Vidím to všude kolem sebe: zdá se mi, že s ukončením povinné školní docházky značně klesá snaha většiny lidí o jakoukoliv korekci vlastního písemného projevu. Jakmile si osvojíme určitá pravidla pravopisu, měli bychom je dále "cvičit", než nám přejdou do krve - a v případě nejistoty se nebát do patřičných příruček nahlížet. Hodně mě mrzí, když například i na zdejší platformě nalézám v četných komentářích chyby veskrze školácké.
Kniha je určena široké veřejnosti. Je jasné, že v ní nemůžou být zachyceny všechny problematické jevy - k tomu slouží další odborné publikace. Při pročítání zde svá "slabá místa" objevíme asi všichni - i já jsem odhalila jevy, jež jsem si vykládala špatně /kardamom, holt X hold/. Ráda jsem se nechala poučit a velmi mě těší, že klasika jako "mě X mně, ji X jí, výjimka, fobie, permanentní, tip X typ" tady rozhodně nechybí. Těším se i na další podobně zaměřené knihy od těchto dvou autorek.

Taufa
01.02.2023 5 z 5

Knížka pro (ne)milovníky češtiny je opravdu skvělá a velmi užitečná. Knížka se mi líbila, byla přehledná a stručná. Možná si zakoupím i pokračování. Doporučuji! 5/5

Ainyska
25.01.2023 4 z 5

Tuto knihu, spolu s dalším dílem 100 přešlapů...., mi přinesl ježíšek a rozhodně to nebyl špatný výběr. Ke knize se určitě budu, v průběhu let, vracet. Jen mě mrzí, že třeba na konci nejsou vyjmenovaná slova a vzory rodů. Myslím, že spoustě z nás by to osvěžilo paměť. Přece jen se tyto informace časem tak nějak vytrácejí.

misa.lemperova
24.01.2023 5 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek. Češtinu mám moc ráda, nikdy mi nečinila problémy, takže zajímavé počtení. Chválím za některé z pomůcek, které jsou v knize uvedeny - neznala jsem a přitom jsou fajn :). Znám mnoho lidí, kteří by tuto knihu měli mít doma místo Bible, bohužel právě takoví, co by to nejvíce potřebovali, si ji nekoupí… No nic :D

Štěpinambura
09.08.2022 5 z 5

Opravdu perlorodá kniha.

AngeliS
05.08.2022 5 z 5

Místo starých pravidel českého pravopisu stačí mít doma tohle. Bible do každé domácnosti. Do některých rodin by se asi hodila daleko více, ale právě takoví lidé si ji bohužel nekoupí.
Viz. komentáře a příspěvky na Faceboocích :D
Pondělní diktáty miluju, připadám si pak tak správně hloupě.

Aliii
26.03.2022 5 z 5

Velmi zdařilá knížka, která mě potěšila. Češtinu mám moc ráda a vítám možnost oprášit a zdokonalit své znalosti.
Vysvětlení k jednotlivým heslům jsou krátká, přehledná, zábavná a líbilo se mi i grafické zpracování.
Věřím, že knížka osloví i ty, kteří češtinu nemilují a těch "perliček" bude ubývat :-)

Luciluc
20.02.2022 5 z 5

Na knihy a jejich autorky jsem narazila náhodou, viděla jsem rozhovor na internetu, Instagram nemám. Jejich projekt popularizace českého jazyka mě zaujal a jsem za něj ráda, sama mám češtinu a její perličky v oblibě, tak jsem si oba díly přála jako vánoční dárek od kamarádky. Kniha je napsána jednoduše a srozumitelně, je to taková nenáročná "čtenářská jednohubka", já většinou četla vždy pár stran chvíli u snídaně. Líbí se mi grafická stránka knihy a oceňuji přítomnost diktátů s klíčem, takže si můžete získané znalosti rovnou procvičit. Některé věci mi přišly docela banální a divila jsem se, že v nich může někdo chybovat. Na druhou stranu se našlo několik věcí, které mě překvapily a nevěděla jsem o nich, případně jsem je používala špatně (odteď jen jedině "s hranolky" :-) ). Těším se na druhý díl.

leleia
03.02.2022 5 z 5

Knížku jsem si ze zvědavosti půjčila v knihovně, ale po přečtení jsem rozhodnutá si ji koupit. Většinu perliček jsem znala, tak jako jiní jsem nad jinými nevěřícně kroutila hlavou. Líbí se mi, že autorky zvolily takovou úpravu, která umožňuje vpisování poznámek i odpovědí. Diktáty už byly jen třešničkou na dortu.

Shashlick
01.02.2022 5 z 5

Většinu perliček jsem už znal, nad mnohými jsem kroutil hlavou, že to vůbec může být perlička (rozuměj "v tom vážně někdo může udělat chybu?") a některé pro mě byly novinkou.

# Pobavilo: "Pokud si nejste jistí, jak napsat slovo štrúdl, použijte jablečný závin."

# Chybělo: "Ideální návštěva tchyně je co nejkratší, proto píšeme krátké y."

katallinka
28.01.2022 5 z 5

Skvěle sepsaná pravidla, které mě moc bavily číst. Našla jsem pár chyb, které pravidelně dělám. Snad je zase rychle nezapomenu. Knížku jsem měla z knihovny, ale určitě si ji pořídím i domů. Velké doporučení!

Fortuna7
08.01.2022 5 z 5

Tak tohle bylo super. Spoustu věcí jsem si zopakovala, ale také jsem se něco nového přiučila či ujasnila.
100 perliček moc doporučuji, a to jak pro ty, kteří mají rádi češtinu, ale kniha se bude líbit i těm, kteří s ní mají občas problémy :-)

MirekUL
12.12.2021 5 z 5

Poučná kniha, kterou určitě doporučuji si přečíst, přičemž čtení nezabere mnoho času, jelikož vše je vysvětleno velmi stručně, ale jasně a dostatečně. Asi každého (někoho více, někoho) kniha upozorní na to, že v češtině něco nedělá správně, avšak opačně zároveň i člověka potěší, když si potvrdí, že některé perličky ovládá správně.