Jedna želva za druhou

Jedna želva za druhou https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372312/bmid_jedna-zelva-za-druhou-u4e-372312.jpg 4 1150 292

Šestnáctiletá Aza neměla vůbec v plánu pídit se po tajemstvích uprchlého miliardáře Rusella Picketta, ale v sázce je sto tisíc dolarů a její nejlepší a nejstatečnější kamarádka Daisy, se nemůže dočkat, až se společně pustí do vyšetřování. Aza se opravdu snaží. Snaží se být dobrou dcerou, skvělou kamarádkou, vzornou studentkou, a taky schopnou vyšetřovatelkou. Zároveň však bojuje s nekončícím vírem svých vlastních myšlenek, kterým není schopná poručit… Dlouho očekávaný návrat úspěšného autora bestsellerů Johna Greena, v němž se inspiroval svými vlastními zkušenostmi s mentální poruchou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Turtles All the Way Down , 2017


více info...

Monike
Monike
10.02.2024 5 z 5

Za mě pecka. Díky CV!

zuzu8480
zuzu8480
19.01.2024 2 z 5

Nedokážu asi ani říct proč, ale toto mě nebavilo. Dočetla jsem jen kvůli čtenářské výzvě. Každopádně bylo zajímavé číst, co se hlavní hrdince honí hlavou a aspoň trochu se přiblížit obsedantně kompulsivní poruše.


Agatha84
Agatha84
16.01.2024 3 z 5

Nevím, jestli bych kdy po Johnu Greenovi sáhla dobrovolně, což by zjevně byla značná chyba...
"Želvy" jsem dostala vypůjčené od jedné své náctileté klientky, a i když mě příběh samotný nikterak více neoslovil, neb působil opravdu dosti jednoduše a přímočaře (chápu, že cílovka je jiná), jsem naprosto ohromená a nadšená z toho, jak dokonale mi autor dokázal zprostředkovat úzkostné přemítání dospívajícího v pekle OCD.
Říkám si tedy, že jsme se panem Greenem asi neviděli naposledy :-)

čtenářka76
čtenářka76
15.01.2024 5 z 5

Moje první kniha J. Greena. Skvěle dokázal popsat jak se cítí Aza, která trpí psychickou poruchou, ale i co prožívají kvůli její nemoci maminka a kamarádka Daisy. Těším se na další knihy JG.

Burák
Burák
20.11.2023 5 z 5

Před lety jsem hltala od Johna Greena všechno co se mi dostalo pod ruku, až jsem se z toho úplně přegreenovala. Teď po letech jsem jsem sáhla po téhle knížce, která mě už od svého vydání dráždila svým názvem, a bylo to super.
Jediný co mi bylo líto je, že ta několikaletá pauza jen zvýraznila, že už vážně nejsem teenager a už se mi o dost hůř chápe chování středoškoláků. To ale samozřejmě není chyba autora, naopak obdivuju, že jemu se daří dostat do hlavy těmhle odrostlým dětem velmi dobře - respektive tak, že to na mě působí věrohodně. Kdyby mi bylo zase náct, věřím, že to bude jedna z mých nejoblíbenějších knih , ke které bych se vracela pořád dokola a dokola.

Hvězdička navíc za to, že seznamuje čtenáře s myšlením lidí, kteří trpí obsedantně kompulzivní chorobou.

mila2411
mila2411
02.11.2023 3 z 5

Nejsem určitě ani náhodou cílová skupina. "Papírová města" se mi líbila určitě víc, ale je to příjemné a oddychové čtení.

Bety093
Bety093
17.08.2023 5 z 5

Miluju Johnův styl a jeho knížky celkově. Tahle mě moc bavila, byla moc pěkná ale zároveň měla podle mě nějakou přidanou hodnotu, protože hlavní postava Aza nebyla psychicky v pořádku, a proto mohla čtenářům něco předat. Myslím že tohle je jedna z nejlepších knížek které jsem kdy četla. Opravdu úžasná, doporučuji.

jiri77
jiri77
29.07.2023 5 z 5

Od autora jsem už něco četl a vždy se mi to líbilo. U této knihy jsem si všiml nižšího hodnocení, tak jsem se trochu bál, že mi kniha možná nesedne. Naštěstí to bylo naopak a považuji tuto knihu za jednu z nejlepších , co jsem od autora četl. Velmi zajímavý příběh o dívce s duševní poruchou, čtení mě velmi bavilo. Za mě mohu jenom doporučit.

misa.lemperova
misa.lemperova
11.07.2023 2 z 5

Želvy byly mou druhou knihou od autora, kterou jsem četla. Bohužel musím říct, že mě nijak zvlášť nenadchla, z některých velmi detailních popisů se mi dělalo docela špatně. Jsem ráda, že už jsem dočetla, ani příběh mě nijak zvlášť nevtáhnul - nejvíce prostoru bylo věnováno psychickým problémům hlavní postavy, což velmi upozadilo příběh samotný. Někomu se může líbit, mně tahle kniha prostě asi nesedla :)

Richard Skolek
Richard Skolek
03.07.2023 5 z 5

Velmi silný text o životě dívky s duševní poruchou. Záměrně nepíšu "příběh", protože ten tu zjevně hraje druhé housle, a vlastně tu ani nemusel být, není moc potřeba.

"I couldn't make myself happy, but I could make people around me miserable."

Hlavní hrdinka trpí obsedantně kompulzivní poruchou, což výrazně komplikuje život nejen jí, ale i celému okolí. Tyto pasáže se Greenovi povedlo napsat skvěle možná je tak dobrý spisovatel, možná mu "pomohlo", že touto poruchou sám trpí, možná je to kombinace obojího. Je to každopádně (vzhledem k tématu) překvapivě čtivé a člověk má pocit, že tomu alespoň trochu porozuměl, ačkoliv je mu jasné, že pochopit to nemůže nikdy.

"Everyone wanted me to feed them that storydarkness to light, weakness to strength, broken to whole. I wanted it, too."

Velice oceňuji, že je děj v dobrém slova smyslu zcela obyčejný a nepadá ani do jednoho z extrémů, nepřijde žádná katastrofa ani nerealistický happyend. Psychická porucha je tady zkrátka něco, s čím musí hrdinka bojovat. Občas jí to jde lépe, občas hůř, ale tušíme, že to tak nejspíš bude mít celý život a že nepřijde žádná zázračná tabletka nebo terapie, která by to změnila. A právě tou obyčejností a realističností je kniha velmi autentická a silná.

"I wanted to tell her that I was getting better, because that was supposed to be the narrative of illness: It was a hurdle you jumped over, or a battle you won. Illness is a story told in the past tense."

Satyrka
Satyrka
12.05.2023 3 z 5

Tahle kniha patří mezi ty zapomenuté, koupené před hodně lety, když jsem si ještě ani nečetla recenze a hodnocení. Takže jsem se rozhodla, že je na čase ji přečíst.
Zprvu jsem myslela, že to bude taková "young adult" detektivka. Detektivní zápletka je, jak píše komentář pode mnou, upozaděna. Nicméně téma bylo zajímavé, postavy se mi líbily, rozhodně bych knihu a příběh neoznačila jako nudnou.
Teď pasáž, které budou rozumět jen ti, co už knihu četli...
Co se týče Star Wars/ Hvězdných válek, táta mě jako malou do tajů tohoto světa uvedl, byla jsem hodně velkým fanouškem, zároveň jsem v tu dobu začínala psát, takže SW mělo velký vliv na moje příběhy a nejedna postava byla nějakou ze SW inspirovaná, takže Daisy v tomhle miluju! (I když Rey a "Žvejkal"... Ne, prosím:D) Nicméně si myslím, že kdyby šlo o něco, čemu nerozumím a neznám, asi by mě to v knize rozptylovalo a štvalo.
Hned ze začátku se mi líbil popis Harolda, protože jsem se s tímhle sakra ztotožňovala! :D
Nemoc Azy v jejím podání musí být opravdu hrůza. Jak mi to přišlo otravné jen z jejích popisů. A nejednou mi z toho jejího prstu nebylo dobře. Bylo mi jí líto a je mi líto všech, co tohle musí prožívat.
Když to shrnu:
Rozhodně docela jiný žánr, než normálně čtu, ale občas je potřeba udělat změnu. 3/5, ale ta lepší 3.

lucisa.n
lucisa.n
15.04.2023 3 z 5

Aza je šestnáctiletá dívka, jejíž život plně ovlivňuje její OCD - stereotyp je vítaný, kdežto jakákoliv změna může způsobit nevídaný problém. Její velkou oporou je kamarádka a spolužačka Daisy. Ta je naopak protipólem Azy a do všeho jde po hlavě. Když dojde ke zmizení miliardáře a policie za jeho naleznutí vyplácí odměnu, Daisy se velmi nadchne a Azu přesvědčí, aby do toho šly a snažily se něco zjistit. Synem zmizelého je totiž Davis, dávný kamarád Azy a možná taky něco víc.

Úplně na začátku jsem si myslela, že to bude taková YA detektivka. Ale vlastní vyšetřování holek je docela upozaděno. Hlavní téma knihy je určitě OCD, ztráta rodiče a taky vztahy mladistvých. Zejména téma OCD moc oceňuji! Zatím jsem se s ním v tolika knihách nesetkala. Tito lidé to musí mít velmi těžké, ale jejich okolí to mnohdy může mít ještě těžší. Občas jsem se přistihla, jak mi Aza svým chováním leze na nervy. A přitom za to vůbec nemůže. Daisyino oslovení Holmesko jsem zase naopak milovala, to bylo boží!
Kniha je 100% určená pro mladší čtenáře, kteří ji jistě ocení více jak já. Téma je zajímavé, ale já od něj čekala asi něco jiného. Po dočtení jsem neměla takový ten pocit, kdy se kniha vryje pod kůži a zůstane tam ještě hodně dlouho. I vzhledem ke konci, který jsem čekala trochu méně otevřený a trochu veselejší.

Jirikk
Jirikk
14.03.2023 3 z 5

Hezký příběh.
Hlavní hrdince Aze budete držet palce.
Moc pěkně napsaný konec knihy v audioknize zní skvěle..
Skvěle načteno Evou Josefíkovou..

LuciaSangster
LuciaSangster
13.02.2023 5 z 5

John Green má svůj specifický styl psaní, který mě pokaždé překvapuje. Ukáže nám svět z jiného pohledu.

Jedna želva za druhou je příběh, který působí na psychiku a je vám strašně líto hlavní postavy i její nejlepší kamarádky. Všechny životy postav se proplétají a komplikují.

Popravdě jsem vůbec netušila a ani neměla žádnou teorii o příběhu. Hltala jsem každé slovo a nemohla se odrhnout.

Tohle je zatím můj nejoblíbenější příběh. Byla tu ukázána dnešní doba mezi vrstevníky, kteří mají psychické problémy. Člověk by si z toho měl vzít, že se ve světě dějí horší věci než naše mini problémy.

Doporučuji i audioknihu, která je krásně namluvená.

Ivanule
Ivanule
09.01.2023 5 z 5

Krásný příběh o této mentální poruše, jak se s ní žije, jak působí na člověka,ale i na nejbližší a třeba i kamarády,musím přiznat, že v některých věcech jsem s Azou soucítila

Sheridan2702
Sheridan2702
09.01.2023 3 z 5

Nenáročný a příjemný příběh.

Beltrix
Beltrix
08.01.2023 5 z 5

Obdivuju Johna Greena za jeho naprosto věrné popisy myšlenkových pochodů jeho postav. Aza a její spirálovitá úzkost mi byly okamžitě blízké. Byť se zde vyskytuje méně mrtvých hlavních postav než v jiných jeho dílech, tak stylem i námětem působí mnohem temněji, což je zajímavá změna od předchozích knih.

Arkagas
Arkagas
29.12.2022 3 z 5

Aza je puberťačka, která trpí OCD. Daisy je její nejlepší kamarádka, která ji v jejích nejtěžších chvílích drží nohama na zemi.
Tahle kniha je opravdu určena především náctiletému publiku, i když zápletka s náhle ztraceným otcem Aziina kamaráda a později přítele tohle téma místy hezky rozbíjí, na nás staršího data už to bohužel nemůže fungovat tak jako na náctileté osazenstvo. Což rozhodně není na škodu.
Účelně jsem po knize sáhla na Štědrý den, kdy jsem si ji vzala s sebou na zubní pohotovost a v čekárně ji celou přečetla. K téhle události byla jako stvořená.
Celkově ji bohužel nemůžu hodnotit výš, ale za přečtení rozhodně stojí.

broskev28
broskev28
07.11.2022

Navzdory nepříliš vysokému hodnocení jsem ráda, že jsem se do knihy pustila. Největší plus je pro mě určitě hrdinka s OCD – jelikož autor sám je na tom podobně, popisuje její duševní stavy velmi přesvědčivě. Moc se mi líbila Daisy, její časté „Holmesko“ mě dokázalo vždycky spolehlivě rozesmát. A její přátelství mělo vysokou přidanou hodnotu, jak se teď s oblibou říkává . . .

„Ale to přece není pointa tý historky, Holmesko. Vtip je v tom, že oni to město stejně postavili, víš? Člověk prostě pracuje s tím, co má. Oni měli řeku, co nestála za nic, a stejně kolem ní vybudovali celkem slušný město. Možná ne nijak úžasný. Ale taky ne špatný. Ty nejsi ta řeka. Ty jsi město.“

barcamilujecist
barcamilujecist
29.10.2022 4 z 5

John Green mě nezklamal:)