MirusD MirusD komentáře u knih

☰ menu

Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Veľmi príjemná oddychovka. Často ma rozosmiala, niekdy dojala, najviac kapitolka o tom, čo znamená byť muž.
Za mňa áno.

05.01.2022 4 z 5


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Knihu jsem si moc užila. Chvílemi jsem se o Benjiho dost bála a zároveň doufala, že se mu nic zlého nestane. Otravovalo mě to fatalistické předjímání toho, co přijde, tohohle mohlo být o hodně míň. Ale celkový dojem z příběhu mi to nesebralo. Bylo to celé hodně smutné, ale zároveň hluboce lidské. Autor nás donutil chápat okolnosti, proč postavy dělaly, co dělaly. Každý z nás má v sobě potenciál někomu ublížit, nikdo není jen černý nebo bílý...

22.11.2021 5 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Za mě skvělá kniha, stejně jako ty další dvě, co jsem od Ruty Sepetys četla.
Kratičké kapitoly vytvořily svižné napředování děje, úplně mě vtáhly, ani se mi nechtělo knihu pustit z ruky. Příběh byl dojemný, ale ne patetický, napsán stručně a jasně, ale nebyl povrchní, hodně mě to chytlo za srdce. Nebyl tak drsný jako cesta na Sibiř z knihy "V šedých tónech", ale ta spousta utrpení tam byla.
Titanic zná každý, o potopení lodi Wilhelm Gustloff jsem se dozvěděla až teď. A jaké bylo moje překvapení, když mi docvaklo, že Joana a Lina (V šedých tónech) byly sestřenice, i když knihy jsou na sobě nezávislé.

08.06.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Od knihy s tak vysokým hodnocením jsem čekala mnohem víc. Mně to připadalo plytké, až povrchní povídání, gradace slabá, na konci žádné překvapení. Postavy vykreslené tak, že jsem se nimi nedokázala ztotožnit, ani mé sympatie si nezískaly. Chtěla jsem si vytvořit nějaký názor na psaní autorky, ale asi žádnou další knihu od ní nebudu číst.

24.02.2020 1 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Krimi nečtu, tohle jsem přečetla jenom roto, že jsem chtěla knížku v angličtině a tuhle mi půjčila kamarádka. Ale nelituji. Chytlo a drželo mě to po celou dobu čtení. Bylo to tajemné, napínavé, drsné a pro mě na konci překvapivé, i když možná malinko překombinované. Jsem ráda, že jsem se seznámila s HH.

03.09.2019 4 z 5


A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Hodně pěkné, probrečela jsem všechny části o vztahu s babičkou. Vždy, když dočtu Backmana, zesílí můj pocit, že jediné, na čem v životě opravdu záleží, jsou blízké mezilidské vztahy.

03.09.2019 5 z 5


Z kopce do kopce Z kopce do kopce Kateřina Dubská

Milé, nenáročné čtení. Pobavilo, neurazilo, poučilo o životě koz :-) Takové zdejší Vejce a já.

03.09.2019 4 z 5


Zóna nadšenia Zóna nadšenia Jozef Banáš

Je to román o ľuďoch žijúcich v konkrétnej dobe, uveriteľný, silno sa ma dotkol. Pre mňa má Banáš taký nejaký novinársky, reportážny jazyk. V Kódoch ma to vyrušovalo, ale tu vôbec. Z príbehov je cítiť, že sám prežil to, o čom píše. Za mňa najlepšia Banášova kniha. A tiež by som ju odporúčala prečítať všetkým mladým, čo si nevedia predstaviť život za socializmu.

30.11.2018 5 z 5


Satanove dcéry Satanove dcéry Viliam Klimáček

Trochu iná Klimáčkova kniha. Mňa však zaujala a prečítala som ju rýchlo a so záujmom. Dodnes si niekedy spomeniem na padlých anjelov.

17.09.2018 4 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Za mně ne. Hodně plytké, příliš mnoho zvratů, jen aby se něco dělo... Nedokázala jsem žádnou postavu přijmout, ztotožnit se s ní, snad až Jáchym na lodi byl stravitelný. Víc Hartla číst nechci, je to ztráta času.

17.09.2018 1 z 5


Norma Norma Sofi Oksanen

Trochu nuda, trochu zmatečné, kriminální zápletka, no, asi ne úplně dle mého gusta. Zajímavá představa, že by někoho mohly vlasy chránit a žít skoro až vlastním životem. Za to a za příběh s Evou 2 hvězdičky. Třetí za naději na konci.

23.08.2018 3 z 5


Baby Jane Baby Jane Sofi Oksanen

Příliš depresivní, žádná katarze na konci. Dvě hvězdičky za uvěřitelně ztvárněný svět psychicky nemocných holek a nahlídnutí do mně neznámého světa.

23.08.2018 2 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Ze začátku dobrý, ale ke konci se to už táhlo a zápletka byla čím dál víc vykonstruovaná a absurdní. Byla jsem ráda, že jsem dočetla. Některé pasáže moc dobré.

30.07.2018 3 z 5


Člověk Gabriel Člověk Gabriel Kateřina Dubská

Pro mě skvělá knížka. Bavila mě od první po poslední stránku. Hodně věcí ve mně zarezonovalo, donutilo k přemýšlení.

30.07.2018 5 z 5


Jak prokouknout kolegy i obchodní partnery Jak prokouknout kolegy i obchodní partnery Joe Navarro

Hodně zajímavé čtení o tom, jak číst neverbální informace. V podstatě máte pocit, že to všechno intuitivně chápete a znáte, ale nikdy jste si to naplno a vědomě nevšimli.

30.07.2018 4 z 5


Červený dům Červený dům Mark Haddon

Chvilku trvalo, než mě kniha chytla, ale pak jsem byla zvědavá, jak budou příběhy pokračovat, co ještě vyplave a hlavně jak dopadnou. A tu je moje největší zklamání - nenastal žádný zvrat. Prostě jak se všichni sešli, tak se i rozešli a všechno jde dál, bez toho, aby se aspoň něco vyřešilo. Vím, že v životě to tak chodí, ale u knížek mi to vadí.

30.07.2018 3 z 5