Norma

Norma https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306455/bmid_norma-1Bk-306455.jpg 3 120 34

Hlavní postavou nového románu Sofi Oksanen je mladá žena Norma Ross, která bydlí v helsinské bohémské čtvrti Kallio. Je osamělá, avšak osamělost je částečně dobrovolná. Jediným blízkým člověkem, a také jediným, kdo znal Normino tajemství, byla její matka Anita. Ta spáchala sebevraždu skokem pod metro… Po pohřbu kontaktuje Normu neznámý muž a přesvědčuje ji, že je i v jejím zájmu si s ním promluvit. Strhující thriller z pera známé finské spisovatelky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Norma , 2015


více info...

Přidat komentář

hawěť
11.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Nemůžu se zbavit dojmu, že je to tak trochu kniha pro větší děti, asi jako Matrix si víc vychutnáte, když jste "už velcí", ale ještě ne tak dávno jste četli Letopisy Narnie. Nejde jen o fantasy/paranormální prvky, realita tu občas prostě funguje trochu jinak, než byste očekávali, je zjednodušená či doretušovaná, aby seděla narativu knihy. Ale myslím, že i s tímhle dojmem stálo za to knihu neodložit. Protože ten příběh má solidní rytmus, čte se lehce a zároveň se daří budovat a udržovat napětí, za mě mnohem lépe než v dalších knihách Oksanen. Vadit může menší prokreslenost mileneckého zvratu. Mně tam fakt dře jediná a jiná věc, a to ultra "kadeřnicky" naivní Marion, která v onom polopohádkovém, idealizovaném "klanu" působí jako pěst na oko opačným směrem. Nicméně jak řečeno, pozitiva somewhat převažují.

michaela1992
03.06.2022 3 z 5

Jak již je zde v několika komentářích zmíněno, tak nástup knihy je opravdu velmi chaotický, nevíte kdo je kdo, nevíte co se vlastně děje a téměř do poloviny úplně nechápete, co je teda jádrem pudla.
Ale nitky se rozpletou a každá jedna linie má nakonec své místo v knize. Témata jsou ale jinak vybraná skvěle a zapracování do děje je také chytlavé. Celkově se mi líbí, že má kniha náboj a stupňuje se v ní napětí. Celkově hodnotím jako lepší průměr.


Arkagas
05.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha, po které jsem sáhla aniž bych četla anotaci a světe div se - žlutý obal neskrývá vždy pozitivní knihu, jak by se mohlo zdát. Kniha je takovým lehkým detektivním příběhem, kdy Norma hledá příčinu sebevraždy své matky a při jejím rozplétání se dostává do koloběhu jejího života, ze kterého se chtěla vymanit a postupně začíná chápat její jednání. Anita totiž pracovala v kadeřnickém salónu zaměřeném na prodlužování vlasů, s čímž se samozřejmě ruku v ruce nese i černý obchod s vlasy a největší poptávka je po Ukrajinských. Ale i špinavý obchod s vlasy může být zástěrkou mnohem špinavějšího obchodu s náhradními matkami a dětmi, businessem na pronájem děloh a využívání lidské bezmoci. Na pozadí všeho sledujeme příběh samotné Normy, která je od přírody obdařena vlasy, které umí poznat na dálku nemoci, nebo psychický stav člověka. Navíc ji rostou tak rychle, že si je musí stříhat každý den, což se samozřejmě pro obchod s vlasy hodí. 
Tahle kniha v sobě skrývá mnoho témat - od detektivního pátrání přes thriller, příběh Normy s lehce mysteriózním nádechem, ale i kriticko společenská témata, o kterých by se mělo mluvit víc. Vztahy osob v téhle knize jsou navíc propojeny psychickou nemocí a vše tak dostává ještě trošku jiný rozměr. Rozhodně jsem nedostala příběh, na který bych byla připravena, ale dostala jsem knihu, která mě dostala. 
Moje hodnocení: 8/10

Leona333
31.10.2021 3 z 5

Tak za mě trochu chaotická knížka. Jakoby se autorka při psaní této knihy, nemohla rozhodnout, o čem to vlastně bude...?

eva3992
13.06.2021 3 z 5

Příběh o mladé ženě Normě, která žije osamělý život. Jednoho dne spáchá její matka sebevraždu a Normu kontaktuje muž, který se s její matkou znal. Norma zjišťuje, že o ní nevěděla hodně věcí a začne pátrat po tom, co se vlastně stalo před tím, než matka skočila pod metro.

Tak tohle byla opravdu zvláštní knížka. Nebyl to „obyčejný“ příběh, na který jsme u autorky zvyklí. Ale dalo by se říci detektivka s mysteriózními prvky. Moc mi sedí autorčin styl psaní, takže ani tady to nebylo jinak. Čtivost, poukazování na vážná témata, neskutečně krásná přirovnání, která si maximálně užívám. Ale bohužel, tím chvála pro mě končí.

Co jsem měla velký problém, tak jména. Ze začátku se na Vás valí tolik postav, která mají podobná jména, že jsem v podstatě až do konce měla co dělat, abych pochopila, o kom je právě řeč.
Mysteriózní prvek, který se v knize nacházel, byl zajímavý, ale po tom, co jsem od Sofi četla, tak mně to do jejích knížek nesedí. Možná jen pro to, že jsem na to nebyla připravená a něco takového jsem tam nečekala, mě to prostě neoslovilo. No, a nakonec mi vadil jakýsi happy end.

Celkově tedy zajímavá, dobře čtivá knížka, ale za mě průměr.

poulet
30.08.2020 2 z 5

Za mě nezajímavé téma, nepřehledné vztahy mezi postavami, děj taky nic moc - jeden z nejslabších kousků, který jsem ze Světové knihovny Odeonu četla (a čtu je hodně). Jednu hvězdičku dávám za to, že se to poměrně dobře četlo, druhou za to, že úplnej průšvih to taky nebyl :-)

Anette99
02.08.2020 4 z 5

Velice zajímavé a zvláštní čtení. Ale líbilo se mi a od autorky si někdy určitě ještě něco přečtu.

Devil-Ivet
15.07.2020 3 z 5

Sofi Oksanen si mě získala Očistou a každou její další knihu s nadšením očekávám. S touto to nebylo jinak. Začetla jsem se poměrně rychle, i přesto, že postavy se mi pletli. Byla jsem zvědavá, jaké tajemství Norma skrývá a jaké bude její pátrání. Ale asi za polovinou knihy mé nadšení opadlo. Pořád to bylo čtivé, ale zbytečně zdlouhavé, postavy se nevyvíjely a ztratilo to nápaditost. Přesto nahrávky s Anitou jsem přečetla s napětím.

000nugatovej
23.03.2020 3 z 5

Oksanen našla odvahu opustit témata, která ji přinesla úspěch. Norma se nevyrovná předchozím románům, i tak je čtivá - "norma kvalitní četby".

lencin
07.02.2020 4 z 5

Nebylo to špatné, byť Stalinovy krávy či Očista byly vyšší liga. Možná tam bylo příliš mnoho témat....

Kittywu
29.12.2019 5 z 5

Oksanen mě opět nezklamala. Ačkoliv knihy s tématy nadpřirozena nemusím, Norma se mi líbila. Zde byl totiž dotek nadpřirozena jen letmý (jde o vlasy hlavní postavy), nicméně zajímavá a kontroverzní témata (byznys s prodlužováním vlasů nebo náhradními rodičkami), která se v knize vyskytují mají jasný a nepopiratelný přesah do našeho skutečného života.

petrarka72
24.11.2019 4 z 5

Žánrová neujasněnost škodí, respektive - čtenář dostane tolik čtecích klíčů, že se v nich prostě ztratí... V hlavní roli vlasy - a žena jako spotřební zboží, redukovaná na majitelku vagíny, dělohy a reprodukčních schopností. Tento motiv se u autorky vrací - ale raději ho postupně odhaluji v jejích příbězích typu Stalinovy krávy nebo Očista, než když mi je vržen mezi oči z každé stránky třikrát...

Moška
16.04.2019 5 z 5

Úplně jiné, než Baby Jane. Tajemné, s prvky magického realismu. A také s prvky napínavého, téměř detektivního pátrání. A s prvky psychologické novely. Cokoliv mezi těmito žánry může být (a je) Norma. Rozhodně doporučuji.

Clarabel
31.03.2019 3 z 5

Mám ráda magický realismus a na té knížce něco je. Zajímavá atmosféra, hrdinka s nadpřirozenými schopnostmi...do třetiny mě knížka bavila. Pak jsem se bohužel začala v příběhu ztrácet, jak se příběh rozpliznul do několika ne příliš těsně provázaných linií. A konec se nepovedl, byl velmi nedotažený.

Je to moje první kniha od této autorky, tak nemám srovnání, zda je Norma lepší nebo horší než ostatní její knížky. Hodnotím jako lehký nadprůměr.

Alena_S
22.10.2018 4 z 5

Trochu moc - od všeho ! Moc žánrů, zápletek, moc vlasů. A ničeho dost na to, aby se v tom člověk vyznal... Naštěstí jsem na to přišla zkraje: Tady pozor, musíš mít tu správnou náladu na tenhle druh příběhu, do té doby nech tu knížku v copu, rozpleteš ji pak. A pokud vás při čtení budou šimrat vlasy, je to zřejmě normální, jsou jen zvědavé ;-)

MirusD
23.08.2018 3 z 5

Trochu nuda, trochu zmatečné, kriminální zápletka, no, asi ne úplně dle mého gusta. Zajímavá představa, že by někoho mohly vlasy chránit a žít skoro až vlastním životem. Za to a za příběh s Evou 2 hvězdičky. Třetí za naději na konci.

ematurku
15.05.2018 3 z 5

Chvilku trvalo, než mě příběh začal zajímat, hodně v tom pomohla linka s Evou. Magický realismus v příběhu v podobě magických vlasů byl celkem fajn, i když ta nejcitovanější pasáž o tom, že kdo vládne ženským vlasům a plodnosti, vládne všemu, mi přijde trochu... ehm... za vlasy přitažená? Je to napsané hodně jednoduchým stylem, jak je u Oksanen zvykem, nechybí ani morálně problematické hrdinky a spousta moc moc zlých chlápků. Téma zneužívání žen třetího světa ale každopádně zajímavé.

ZÓNA
15.04.2018 2 z 5

Neustálé vysvětlování minulosti mi velice vadilo. Literární styl nebyl špatný, ale nuda byla jediným podstatným projevem celého děje.
Jedná se o komorní příběh, který vás jistojistě dovede k odporu k vlasům, v podstatě i jejich majitelkám a možná budete pochybovat o kvalitě námětu a jeho věrohodnosti.
Možná jsem nepochopil záměr autorky, zřejmě mě minulo její zaujetí pro vytvoření ženského kriminálního románu.
Román unavoval a snad jen díky závěru a jistému druhu napětí nezavrhnu dílo jednou hvězdičkou.
Nepříliš dobře barvité postavy, svázané tempo příběhu a především nuda, tak vypadá charakteristika právě přečtených kapitol.
Málokdy edice Světová knihovna Odeon zklame. Tentokrát utrpěla přímo debakl.

Msourkova
12.12.2017 5 z 5

Až do sedmdesáté strany mi knížka přišla příliš zmatečná na to, abych pokračovala v jejím čtení. Poté ale přišel zlom, kdy mě ten místy trochu příliš hutný příběh oslovil a pohltil. Chvílemi to celé bylo těžce stravitelné (a zároveň seversky ponuré) pokud ale čtenář v poklidu pokračuje v četbě, začne se před ním příběh rozvíjet sám a jeho otázky už nezůstávají nezodpovězené. Zvláštní, kam až může příběh o vlasech zajít. Trochu mě zklamal příliš rychle a jednoduše utnutý konec. Myslím, že celou knížku perfektně vystihuje tato její část:

"Kdo ovládá sny, vládne celému světu. Kdo ovládá vlasy, vládne ženám. Kdo ovládá jejich schopnost množit se, vládne i mužům. Kdo udržuje ženy spokojené, uspokojuje i muže, a ten, kdo léčí lidi prahnoucí po vlasech či dětech, je jejich králem."

embi
11.12.2017 3 z 5

Asi osmdesát stran, během kterých jsem čtení chtěla hodněkrát vzdát, mi trvalo, než jsem si zvykla na vypravěčský styl a zorientovala se ve všech postavách. Pak už to šlo celkem samo. Byla jsem zvědavá, jak to dopadne, ale konec mi přišel takový nijaký. Četby ale nelituju!