Miretti Miretti komentáře u knih

☰ menu

Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Krásný poslech audioknihy mojí oblíbené autorky v podání skvělé Dany Černé.
Tolik smutných osudů v jedné rodině, v ještě smutnější době. Název knihy má svůj důvod a s ním souviselo i rozuzlení knihy, které bylo famózní. Další skvostný příběh od p. Chalupové. Moje sympatie k postavám byly jako na houpačce a velmi se mi líbily i některé historické vhledy (o původu masti, o zmizelém řemesle brabenářů). Jednoznačně doporučuji a těším se na třetí díl této volně navazující trilogie.

30.04.2024 5 z 5


Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Další díl s oblíbeným Davidem poslechnut. A opět mohu jen doporučit. Poprvé se mi u tohoto žánru stalo, že mě děj přivedl k slzám. V knize bylo mnoho nečekaných zvratů. Tahle série se vážně povedla a patří k mým srdcovkám. A pan Bareš mi coby David tak přirostl k srdci, že u poslechu určitě zůstanu i nadále;)

30.04.2024 5 z 5


Bez slitování Bez slitování Tim Weaver

Tuhle sérii s detektivem Rakerem jsem si oblíbila už od první přečtené knihy. Velké zásluhy kromě skvělého pana autora má určitě úžasný interpret audioknihy pan Igor Bareš. Poslech dlouhý 20 hodin uteče jako nic. Oceňuji napětí bez přílišných brutalit. Tento dil se mi líbil ze zatím přečtených knih série nejvíc, pomalu se rozplétají všechny okolnosti, finále bylo strhující a nečekané, příběh byl vymyšlený dokonale. V tomto díle chyběla má oblíbená postava Colm Healy, ale jak je naznačeno v poslední kapitole, další díl bude zpět, takže jdu rovnou na další poslech.

30.04.2024 5 z 5


Pohled šelmy Pohled šelmy František Niedl

Poslouchala jsem jako audio, protože prostě poslouchat pana Procházku je pro mě úplná slast, ať je to co je to. ;). A především jsem chtěla autora poznat v rovině jeho kriminálek. A musím říct, že to bylo velmi příjemné překvapení. Trochu jsem bojovala se začátkem, ale pak už to byl super poslech, příběh mě bavil, Dabert je velmi zajímavá postava a kniha má i dobrý humor, což rozhodně vítám. Další důkaz toho, že naši autoři umí!

30.04.2024 5 z 5


Bahnitá pole Bahnitá pole Hillary Jordan

Tohle je jedna z těch knih, které budu mít v paměti hodně dlouho. Skvělý autorčin styl vyprávění ( škoda, že zůstala jen u této jediné knihy). Neumím dobře napsat, čím si mě kniha získala, nejspíš mnoha věcmi, které jako celek působí jako klenot. V mládí jsem takový dojem měla z knihy Ptáci v trní. A takové pocity si umím užít a hýčkat si je, není to běžné, mnoho knih jen přečtu bez hlubších emocí a dojmů, splynou s mnoha jinými a často upadnou v zapomnění. Tahle bude jednou z těch mála výjimek.
Tolik jsem si přála, aby to, co bylo tehdy společností dáno, bylo jinak . Byť jen sebemenším gestem. Jsem velmi zvědavá na filmové zpracování.

30.04.2024 5 z 5


Rodiny a rodinky Rodiny a rodinky * antologie

Další skvělý povídkový soubor. Tento formát literatury mám ráda a tuhle edici české tvorby obzvlášť. Musím vyzdvihnout literární um mé oblíbené herečky A.Geislerové, s přehledem strčí do kapsy mnohé jiné autory a určitě bych uvítala povídkovou sbírku čistě jejích příběhů.

30.04.2024 4 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

U Colleen si popláču ráda a téměř vždy, tady ještě o fous víc než obvykle. Krásný a zajímavý příběh, oba aktéři velmi sympatičtí a zase je tu téma k zamyšlení. Proto autorku vyhledávám. Téma odpuštění je opravdu citlivé a je chápáno z mnoha rovin různě. Bonusem byly pro mě kapitoly dopisů, ty mě baví všude. A tady byly hodně důležité.

30.04.2024 5 z 5


Láska ve světě lichých ponožek Láska ve světě lichých ponožek Marie Vareille

Po knihách tohoto žánru sahám spíše výjimečně, tahle byla ale trefou do černého a přímo do srdce. Tak překvapivě dobře napsaný a originální příběh, který mě dojal jsem dlouho nečetla. Čekala jsem zcela obyčejný romantický oddych a dostala příběh, který se mi zaryl pod kůži. Zcela nepředvídatelný děj a hlavně celé jeho ukončení.. ráda se někdy ke knize vrátím.

30.04.2024 5 z 5


Smrtící volání Smrtící volání Angela Marsons

Tato série je jednou z mých oblíbených a je důkazem toho, že kvalitní thriller či krimi lze číst a hlavně napsat i bez nechutného násilí. Po delší době jsem se pustila do dalšího dílu a jen kroutím hlavou, jak to paní autorka dělá, že každý díl má pořád grády a drží si vysokou laťku. Ani tentokrát jsem rozuzlení neodhadla. Mám ráda celé oddělení inspektorky Kim a po těch mnoha dílech mám dojem, že čtu o starých dobrých kamarádech. ;) Těším se na další díl.

30.04.2024 5 z 5


Jak vnímat stres: Průvodce pro vnitřní pohodu Jak vnímat stres: Průvodce pro vnitřní pohodu Andrea Dutková

Skvělé motivační čtení bez nátlaku do nějakých "ezo" rovin..moc se mi líbily vložené citáty, celkově je kniha psána záživně. Mnohé jsem si díky ní uvědomila, i když to člověk vnímá, někdy to musí vidět černé na bílém. Ráda dále doporučím.

30.04.2024 5 z 5


Na obtíž Na obtíž Colleen Hoover

Zdaleka nejsem klasický čtenář, na kterého autorka míří, ale já její knihy miluju. Tahle byla zase o trochu jiná, ale jako vždy měla témata k zamyšlení a mě tahle netypická rodina bavila. Už jen představa kostela jako domova mi přijde vtipná a originální. Když chci knihu plnou emocí, vždy volím C.Hoover. Doporučuji.

30.04.2024 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

(SPOILER) I když tahle kniha mi nedala snad ani jeden pocit naděje nebo nějaké víry v něco lepšího, k žádné postavě jsem si nenašla bližší vztah, přesto jsem četla v jednom kuse, dokud jsem ji nepřečetla. Paní autorka umí skvěle vykreslit atmosféru. Podobně jako u Vran jsem měla především vztek na rodiče dětí. Na to, jaký vzorec chování a výchovy jim svým jednáním předávají. Vyrostla jsem v popisované době, mnohé jsem zažila. Ale doba, ve které se děj odehrává byla pro mě až tím druhořadým v knize,primárně jsem vnímala nefungující až toxickou rodinu. Křivdy, nevyřčené emoce a neschopnost cokoliv změnit, to byla z mého pohledu nit, která se táhla celou knihou. A závěr? I když jsem takový nečekala, nejspíš to byla vcelku reálná reakce na celý ten životní kolotoč jedné z dcer.

Doporučuji, ale rozhodně ne jako oddychové čtení.

30.04.2024 5 z 5


Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

Posloucháno v audioverzi, kterou namluvil sám autor, což bylo určitě bonusem. Když jsem poprvé viděla název knihy, napadlo mě, zda je to nutné, některé komentáře poukazují na to, že je to účel... že to přitáhne čtenáře. To si nedovolím soudit, knihu jsem četla kvůli obsahu. Bylo to velmi těžké, emotivní, frustrující...a nejspíš tak se denně lidé, pracující v této sféře, cítí..boj s byrokracií, předsudky, neochotou ostatních. A lidé jako pan autor to berou jako poslání. To je obdivuhodné, inspirativní. O takových lidech se má psát. Taková práce má hlubší smysl, je to opravdu poslání. A já děkuji lidem jako je pan autor za to, co pro děti v nesnázích dělají. S láskou a veškerou snahou, všemu navzdory. Že to nevzdávají a v každém tom dítěti vidí človíčka, za kterého se musí bojovat, který potřebuje byť jen obejmout. Velký obdiv a uznání.

08.03.2024 4 z 5


Chování nočních motýlů Chování nočních motýlů Poppy Adams

Často mi anotace přijdou velmi nepřesné, mnohdy až matoucí. Tady to byl přesně ten případ. Kdo knihu nazval thrillerem, je mi záhadou. Kdo očekává napětí, zvraty, určitě bude zklamán. Naopak já, milovník květnatých popisů i těch nejbanálnějších věci, jsem byla nadšená. Prostředí starého sídla v Anglii, nekonečné louky, popis práce s nočními motýly, to vše mě fascinovalo. Příběh vyústil do nečekaného konce, zůstalo mnoho otázek k zamyšlení. Literárně se mi to velmi líbilo, ale příběh mohl být o něco lepší nebo víc vysvětlený. Mnoho okrajových zmínek o zásadních věcech. Autorce u nás jiná kniha nevyšla, což je škoda, zajímala by mě její další tvorba.
Každopádně, po přečtení knihy jsem plná touhy studovat noční motýly, byť třeba jen v atlasu. A za mě, každá inspirace je přeci skvělá. ;)

14.01.2024 4 z 5


Zbabělí hrdinové Zbabělí hrdinové Simona Bohatá

Povídky mám velmi ráda. Tyhle, kde máme možnost číst každou z nich ze dvou úhlů, byly právě pro tuto zajímavost skvělé. Jistě, jak už název trochu napovídá, není to čtení o inspirativních lidech a vtipných situacích, ale já jsem nadmíru spokojená. Baví mě o obsahu přemýšlet i trochu více, ptát se "proč" a "kdyby". Pro mě nový objev v osobě paní autorky.

10.01.2024 5 z 5


Čtyřcestí Čtyřcestí Tommi Kinnunen

Poslouchala jsem jako audioverzi v podání skvělé Simony Postlerové. Myslela jsem si, že budu mít poslechnuto za pár dní, ale tato kniha se asi musí vychutnat více, nelze ji slupnout jako jednohubku. Skvělý, pomalu se táhnoucí příběh jedné finské rodiny, z pohledu několika osob . A že to nebyly zrovna jednoduché osudy. Z knihy jsem přímo cítila jakési napětí, nevyřčené křivdy, skrývané pocity. A na druhé straně i sílu a odhodlání. Kniha si plyne svým tempem, určitě tak nečekejte velké akce, klasické zápletky. Jen se nechte unášet jejím poklidným tempem a pak dostanete zajímavý obraz lidského soužití.

10.01.2024 4 z 5


Vyvolení stát se popelem Vyvolení stát se popelem Pavel Hewlit

O druhé světové válce jsem četla už mnoho knih. Tato byla svým úhlem pohledu jedinečná. Zdánlivě "naivní", o to více pro mě děsivé možné vnímání toho všeho zla z pohledu autistického chlapce. V popisu jednoduchých myšlenek je to pro mě paradoxně vnímáno mnohem hůře a u čtení se mi svíralo srdce. Literárně zpracováno naprosto skvěle a ač se může zdát styl psaní s ohledem na úhel pohledu vypravěče náročnější, opak je pravdou, četlo se to samo. Za mě je takto nový pohled více než zajímavý a oceňuji tento nápad a odvahu pana autora se do toho pustit. A komentář o čemsi psychedelickém, který je tu uveden, ten je pro mě s ohledem na autismus více než nevhodný.

10.01.2024 5 z 5


Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Audioverze
Těšila jsem se na další příběh autorky. Po náročnější předchozí četbě jsem chtěla jen obyčejný příběh pro chvíle oddychu. Zvolila jsem audioverzi. Takhle přehnaný přednes jsem u audioknihy ještě nezažila a byl až protivný, afektovaný.. zajímalo mě, jak se osudy dvou kamarádek vyvinou, tak jsem knihu doposlouchala. Bohužel i příběh jako takový mi přišel poněkud plytký. Dobu, o které se píše, jsem zažila. Přesto mi to přišlo poněkud přehnané v mnoha směrech..ženy tu byly vykresleny trochu nelichotivě ( naivní, dělající stále ty stejné chyby), vývoj postav jsem čekala jiný, nebylo to pro mě uvěřitelné. Uznávám, že čtu více jiné žánry, ale od paní autorky znám mnohem kvalitnější knihy.

26.04.2023 3 z 5


Besídka zvláštní školy Besídka zvláštní školy Miloslav Šimek

TV pořady pánů autorů jsem měla ráda, díky knize jsem si je mohla připomenout. Humor možná pro někoho až za hranou, ale já jsem se bavila.

08.02.2023 4 z 5


Povídky, které pomáhají Povídky, které pomáhají Michal Viewegh

Oceňuji tento nápad. Povídky mě baví, a tyto byly skvělé, líbily se mi, až na výjimku , všechny. Ráda jsem koupí přispěla k dobré věci a také objevila nové autory. Děkuji!

08.02.2023 5 z 5