Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi

Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509864/bmid_nebud-p-ca-aneb-jak-ne-pracovat-s-d-5b1-509864.png 4 241 241

Toto je kniha o dětech žijících v ústavní péči – o dobré práci s nimi i o špatné práci s nimi, o jejich příbězích, o rozhodnutích dospělých i o možných lepších volbách. Čtenář zde nalezne anonymizované, ale reálné příběhy dětí, základní teoretické (odborné) minimum i přímé citace samotných dětských hrdinů. Takové, které mohou inspirovat, anebo třeba někomu pomohou otevřít oči a uvědomit si, že i ten „zlý rozmazlený spratek“ má pro své špatné chování důvody. Že to může být výkřik nesouhlasu, odporu a zhnusení některými lidmi, s nimiž se dítě setkalo. Stejně tak kniha vyjadřuje hluboký obdiv a poděkování některým lidem, kteří v této sféře pracují. Kniha je upřímná a surová – pojmenovává věci a situace reálnými slovy s reálnými pocity, nehledá ani líbivé fráze, ani korektně přijatelné opisy. A přestože je název knihy vulgární (a čtenář po přečtení několika stránek brzy pochopí proč), není kniha nijak podbízivě senzační, ale naopak pevně zakotvená v terénní praxi i odborném psychologickém, psychoterapeutickém a pedagogickém zázemí.... celý text

Přidat komentář

Limonadovyjoe
09.07.2024 4 z 5

Další hororová non-fiction z českého rybníčku s velmi poetickým názvem popisující fungování dětské ústavní péče a hlavně metody práce vychovatelů - tet, které mnohdy v domovech přesluhují a syndrom vyhoření by mohlo být jejich druhé jméno. Jenže nebýt těchto tet nebyl by nikdo kdo by se o děti. Klokáncích a ústavech za tak mizerné peníze staral. Je to systémový problém, zkostnatělý a bez čerstvého vzduchu.
Autor, sám vychovatel popisuje zážitky a příběhy jednotlivých dětí a tet. A asi tak u třetího příběhu usoudíte, že kniha si jiný název prostě nezaslouží.
Děsivé způsoby výchovy a absolutní necitlivost k té nejohroženější skupině dětí. A autor sám - vychovatel- superhrdina, který se nebojí ozvat a předvádí jak by praxe měla vypadat.
Mě chyběl alespoň jeden jediný dobrý příklad výchovy jiné “tety.
Každopádně krom děsivých zážitků a občasného chycení se za nos, kdy u vlastního dítěte bych měla jednat trošku líp, jsem se dozvěděla i jak taková péče funguje, že vychovatel tráví s přidělenými dětmi čas 24/7 než se vystřídá s druhým vychovatelem. Což může fungovat skvěle, pokud děti nemají strach jít v noci na záchod aby nerušili “tetu při spaní.

Každopádně bych si přála více takových zainteresovaných vychovatelů jako je Tomáš Morávek.

New-radus
16.06.2024 5 z 5

Nutno říci, že se na knihu dívám jinou optikou, protože pracuji v oboru sociální práce, svého času dokonce na sociálně právní ochraně dětí (OSPOD). Stejně jako sociálním službám dala novou podobu transformace, bylo by dobré projít podobným procesem jak v zařízeních pro ohrožené děti, tak na OSPODech.

Kniha perfektně popisuje prostředí zařízení pro děti, představuje silné příběhy a ukazuje, co se bohužel za zdmi děcáků a ZDVOPů děje. Ano, autor se tváří jako jediný správňák, ale dost mu to věřím. Také jsem ve své praxi narazila na šéfa, který prostě dělal věci jinak, nebál se jít hlavou proti zdi. Takže... Kéž by takových lidí bylo více.


kedlis
09.06.2024 3 z 5

(SPOILER) Psané zvláštní "jsem hrozně fajn týpek" formou, takže to nemusí sedět každému a mně to také nebylo zrovna sympatické. Příběhy jsou smutné, sama mám se ZDVOPem malou zkušenost, a tak se mi to během čtení vybavilo. Každopádně škoda, jak už tu někdo zmiňoval, že autor nepřidal příklad dobré praxe i od někoho jiného než od sebe.
Zároveň jsem moc nechápala v čem spočívá jeho práce, očividně vystřídal mnoho zařízení, ale nepíše proč. Také by mě zajímalo, proč musí zmínit, že prsa kolegyně jsou "povislá". Takže námět super, ale zpracování mi nesedělo a je to nedotažené.

"Nenaučíme dítě chovat se lépe tím, že ho donutíme cítit se hůře."

Elen.aja
04.06.2024 4 z 5

Nechala jsem si na hodnocení trochu časový odstup. Knihu jsem zhltla a oslovila mě. Stále však přemýšlím, co si z ní vzít. Název mě pobavil a myslím, že je trefný k zamyšlení i při mé práci. Knihu jsem si půjčila jako studijní materiál pro svou práci s ohroženou mládeží (vyrůstající v rodinách). Nemám tedy přímou zkušenost s dětmi v ÚP. Velmi oceňuji téma traumat, reakcí na ně a vyrovnávání se s nimi. Přijde mi opravdu důležité o tom ve společnosti hovořit a při komunikaci s dětmi a dospívajícími si to stále připomínat - mít na zřeteli. Citlivě s dětmi pracovat, napojit se na ně a podporovat v nich znovunalezení pošramocené důvěry v okolní svět. Chápu také autorovu bezmoc při narážení na zkostnatělý systém a vyhořelé pracovníky. Nevěřím ale, že by nenašel jedinou výjimku, kromě sebe, která by stála v knize za zmínku, abychom i my mohli mít důvěru v nadějnou budoucnost pro naše nejzranitelnější. Myslím si, že v sociálních službách je důležitá i týmová spolupráce a ta mi tady nějak chybí, trochu to z knihy vyznívá jako "bílé" dětství a " černí" dospělí pracovníci (samozřejmě kromě autora). Proto hvězda dolů. Autorovi fandím v jeho práci, kéž k sobě najde i další podobně laděné a víc takových, kterým bude srdce bít pro děti. Já jich Bohu díky kolem sebe mám plno.

Lenka0007
29.05.2024 3 z 5

Dala bych plný počet, jen jsem se nemohla zbavit dojmu, že autor se staví do role jediného bezchybného ve světě plném zkostnatělých a vyhořelých žen, kterým více než na svěřených dětech záleží na tom, co dávají v televizi. Povýšený tón knize dost ubral.

Adris
26.05.2024 5 z 5

Kniha o pár stránkách, ale s velkou emoční a informativní silou. O tom, jakými odpornými věcmi si nevinné děti musí projít a vyhořelé "tety" z ústavní péče jim leckdy zatlučou poslední hřebíček na pomyslnou psychickou rakvičku.

Přesto, že se jedná o nepříjemné příběhy, měla by si tuto knihu veřejnost opravdu přečíst. Myslím, že lidem předá hodně informací ohledně pohledu na výchovu dítěte - hledání spouštěče různého typu chování, strategie, které autor vyzkoušel v praxi. A také obecné povědomí, co se kolem nás děje a kde je třeba změnit nebo "ucpat" díry v zákonech.

Doufám, že se brzy podaří změnit zákon, kdy je i týrající / zanedbávající rodič na piedestalu, a dítě si může pro kontakt vyžádat. Systém stále pracuje pro ty "špatné".

Zdena1234
16.05.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila. Pracuji v takovém zařízení. A ......no co dodat všude jsou p.če. Ale dělat vše tak, jak autor píše taky vždy nelze.

zsykorova
21.04.2024 5 z 5

Jsem z toho hrozně smutná. Autora obdivuji a přála bych si, aby takových lidí bylo víc.

ipkkk
20.04.2024 5 z 5

Autor: Kdybys potkala kouzelnou žábu, která by ti mohla splnit 3 jakékoliv přání na světě, jaké by to byly?

Anička, 8 let: Mě by stačilo jen jedno přání. Přála bych si neexistovat.

Napřed jsem k názvu knihy byla skeptická, ten název mi přišel přehnaný a něco jako clickbait. Po přečtení knihy musím uznat, že některé vychovatelky si toto označení opravdu zaslouží. Obdivuji autora knihy za jeho klid, vyrovnanost a pozitivní přístup. Přesně takhle by se podle mě mělo s dětmi pracovat. V něčem mi to připomíná knihy od Torey Hayden, která také pracuje s dětmi se stejným přístupem.

Artim
19.04.2024 5 z 5

Přidávám se ke všem těm, kterým během čtení ukápla nějaká ta slza. Nečetlo se mi to lehce a sebezpytně musím říct, že ačkoli vychovávám jen vlastní děti, nedělám pro ně zdaleka tolik, co autor pro ty své, a že jich je hodně!
Tato kniha mi ukázala, že je co zlepšovat a že zlobení je jen zrcadlení problému.
Díky za tu zkušenost, byť jen čtenářskou.

Aaloha
30.03.2024 4 z 5

Zajímavé čtení. I z pohledu rodiče jsem si z tak útlé knížky něco odnesla. Smutné, že s dětmi, které potřebují hodně porozumění a tolerance pracuje kdejaká pí..a. Chtělo by to více takových mužů jako je sám autor. Ze skutečných příběhů dětí mi bylo hodně smutno, i slza mi ukápla.

Slůník
29.03.2024 4 z 5

Měla by to být povinná kniha pro každého, kdo pracuje s dětmi.

Lka
15.03.2024 5 z 5

Skvělá kniha, plná emocí, která byla proložena reálnými příběhy, ze kterých mrazí. Tuto práci nemůže dělat každý, protože by tu byla samá p*ča. Děkuji a fandím panu Morávkovi. Takových lidí víc.

Miretti
08.03.2024 4 z 5

Posloucháno v audioverzi, kterou namluvil sám autor, což bylo určitě bonusem. Když jsem poprvé viděla název knihy, napadlo mě, zda je to nutné, některé komentáře poukazují na to, že je to účel... že to přitáhne čtenáře. To si nedovolím soudit, knihu jsem četla kvůli obsahu. Bylo to velmi těžké, emotivní, frustrující...a nejspíš tak se denně lidé, pracující v této sféře, cítí..boj s byrokracií, předsudky, neochotou ostatních. A lidé jako pan autor to berou jako poslání. To je obdivuhodné, inspirativní. O takových lidech se má psát. Taková práce má hlubší smysl, je to opravdu poslání. A já děkuji lidem jako je pan autor za to, co pro děti v nesnázích dělají. S láskou a veškerou snahou, všemu navzdory. Že to nevzdávají a v každém tom dítěti vidí človíčka, za kterého se musí bojovat, který potřebuje byť jen obejmout. Velký obdiv a uznání.

DenisaV
04.03.2024 4 z 5

Pro čtenáře bez větších znalostí psychologie jistě velmi přínosné čtení. Kniha obsahuje kromě osobních příběhů a zkušeností autora i definice a názory psychologů, avšak ve velmi jednoduchém znění, takže se nejedná o nijak složité dílo. Otázkou však zůstává, zda autorův přístup k výchově dětí v ústavní péči je ten správný.

kacinekgott
27.02.2024 3 z 5

Určitě je kniha poutavá, ale do odborné literatury bych ji nejspíš nezařadila. Vadil mi až příliš povýšený tón, kterým je kniha napsaná. Autor na mě působil jako někdo, kdo je přesvědčen, že jedině on to dělá správně a ostatní jsou blbci. Souhlasím s přístupy, které autor popisuje. Bohužel zvolil příliš agresivní styl, který mi není moc sympatický.

Renanka
20.02.2024 5 z 5

Autorův přístup je mně sympatický a blízký, kéž by takových lidí všude nebylo jako šafránu. Stále si myslím, že kde kdo by děti mít opravdu neměl, zvlášť, když je to ze sobeckých důvodů...

Chesterton
16.02.2024 5 z 5

Tomáš je Torey Hayden v kalhotách! Jinak kniha má dva zásadní nedostatky.
Je moc tenká a asi ji nebudou číst či ztuha pochopí ony pi*y, kterých je v mizerně placené sociální sféře nekonečně.
Bohužel.
Trochu vidím do zdravotnictví. Trochu skrze dobrovolnictví do práce OSPOD a jiných pomocných nástrojů státu.
Kniha je skvělá a měla by být k dispozici všude, kde se s tímto typem dětí pracuje...
Jak píše Pasadenka - úzkost, lítost a stud jsou emoce provázející četbu...
---------
Pro Dandy1 - je plno vyhořelých dospělých v sociálních službách, které nenadchnete pro týmovou práci ani párem volů!!
A jak píše Krisařka - sami jako rodiče či prarodiče najdeme u Tomáše inspiraci!
Děkujeme :o)
7/7

Dandy1
02.02.2024 3 z 5

Je dobře, že se dětem věnují i muži, kteří jim mohou dopřát jiný přístup a pohled na svět. Proč mám však z autora pocit, že o co víc bojuje za problémové děti, o to víc nerozumí světu dospělých. Jde do konfliktu s kolegy místo aby je dokázal přesvědčit a nadchnout pro týmovou práci.

eM.017
28.01.2024 4 z 5

Nejsem socialni pracovnik, takze nebudu hodnotit odborne ale jako teta nekolika neteri a synovcu, jsem si z te knihy dost vzala A urcity svuj pristup k detem poupravila.
Dekuju Tomasovi za to, co dela. Drzim palce jemu i vsem detem.

Autorovy knížky

2023  86%Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi