Rodiny a rodinky

Rodiny a rodinky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508916/bmid_rodiny-a-rodinky-653bba3d92c8b.png 4 65 18

Ty nejdůležitější okamžiky, dobré i špatné, zažíváme se svými nejbližšími, a to samé platí pro hrdiny deseti povídek soudobých českých autorů. Ať už se zrovna v roce 1975 nacházejí v letadle mířícím do Londýna a jejich spolucestujícím je Belmondo, trnou hrůzou v raftu během triatlonového závodu Budějovická trilogie, nebo hledají uprostřed houstnoucího lijáku modrou na vrchol, protože cokoliv se zdá být lepší než strávit víkend v teple chaty ve společnosti tchána a švagra... celý text

Přidat komentář

konicekbily
03.03.2024 3 z 5

Mezilidské vztahy mezi nejbližšími příbuznými v různých situacích, v různém časovém období - vše v krátkých literárních útvarech deseti českých autorů. Některé se líbí více, jiné už méně. Průměr.

Nasko
01.03.2024 3 z 5

Jak už to bývá u rozmanitých antologií, nějaký autor psaním sedne víc a jiný míň.

Někdo si libuje v lyrice a v popisu emocí a drásavé atmosféry... Ale já mám u povídek radši spíš akci a vypointovaný děj. Takhle kniha to má tak padesát na padesát.

Anna Bolavá musela zažít nějaké nepěkné věci, když umí tak realisticky popsat celou řadu nepěkných věcí. Dvořáková a její rodinné pletichy jsou excelentní jako vždy. Od Biancy Bellové jsem zatím nic nečetla, ale tohle mě opravdu namotivovalo sáhnout po něčem delším od ní. A Epsteinův triatlon byl tak kvalitní, že mě při sezení v křesle bolely nohy, jako kdybych na tom kole šlapala s jeho postavami. Tyhle mě zaujaly asi nejvíc.

Obecně je to taková průměrnější sbírka, ale výhodou je, že když vás něco nebaví... Většinou je to u povídek docela krátké utrpení.


Ronnie68
26.01.2024 3 z 5

Zajímavá sbírka povídek...

Akléda_
25.01.2024 3 z 5

Sbírky povídek jsou vždycky (kromě Z pera knihomolů, kde byly boží fakt všechny) takovou loterií, protože většinou se vám něco hodně líbí, něco hodně nelíbí a zbytek je prostě fajn. Nejinak tomu bylo i tady. Nejvíce jsem si oblíbila povídky od Petry Dvořákové, Ani Geislerové, Marka Epsteina a Anny Musilové. Další dvě povídky se mi fakt nelíbily a ty zbylé čtyři byly průměrem. Doporučuji podívat se spíše na hodnocení jednotlivých povídek. Líbilo se mi to rodinné téma, které se celou sbírkou prolínalo a moc oceňuji i to, jak je celá sbírka krásně udělaná. Rozhodně se pustím do dalších sbírek z této edice, povídky jsou super na hektické období, kdy nemáte moc času. A já osobně objevila i další české autory, jejichž díla chci rozhodně ještě prozkoumat. Stejně tak jsem objevila i autory od kterých vím, že si asi nějakou dobu nic nepřečtu, minimálně se do toho nebudu nijak hrnout. Jako celek doporučit můžu, ale doufám, že v této edici najdu ještě nějaký lepší kousek.

attila1
15.01.2024 4 z 5

Těžko hodnotit hvězdičkami, když je více autorů. Nejvíce se mi líbila povídka A. Geislerové.

haannyys
09.01.2024 4 z 5

Z této edice mám knihy fakt ráda, špatně se ale dávají hvězdičky tolika autorům zároveň. Rozhodně jsem z této edice četla i slabší knihy. Nicméně kompozičně mě to baví a vždycky mě to dovede k novým autorům, od kterých si koupím jejich knihy. Za mě velmi dobrý.

Katulinka69
30.12.2023 2 z 5

Milá jednohubka

Sarah01
27.12.2023 4 z 5

Zajímavé povídky, některé docela bizarní.

kata3529
10.11.2023 2 z 5

jedná se o soubor několika povídek, jejichž tématem je rodina spolu s rodinnými vztahy a přáteli, což vyplývá již ze samotného názvu knihy

téma rodiny je nestárnoucí, takže jsem si myslela, že to bude skvělé čtení, což se ale nenaplnilo.. některé z těch příběhů bych pod tuto tématiku nezařadila, neboť se spíš hodí do historické doby..a zároveň byly některé z povídek až moc těžké na čtení až jsem měl chuť knížku odložit a nedočíst, což se ale nakonec nestalo

mezi nejlepší povídky řadím (Její rodina - A. Geislerová, Nejznámější básník - B. Bellová, Sdílené štěstí je štěstím dvojnásobným - S. Majer a Sedm žlutých tulipánů - A. Musilová)

jiri77
02.11.2023 1 z 5

Já teda nevím, ale tahle povídková kniha mě naprosto zklamala. S politováním musím říci, že mě nebavilo číst ani povídky mých oblíbených autorů. Zatím nejhorší z edice ,,Česká povídka''.

Nuttelka
16.09.2023 4 z 5

(Audiokniha)
Opět povedená sbírka našich současných autorů.. Ne každá povídka se bude líbit, ale tak už to o povídek bývá, každý autor má svůj osobitý styl. Já už si tyto sbírky povídek pořizuji automaticky a vždy jsem zvědavá, jak se autor daného tématu zhostí.. A interpretace všech je vždy moc povedená.

Knihomura
10.09.2023 4 z 5

Některé povídky jsou fakt dost kruté...

Marika Vanova
16.08.2023 4 z 5

Knížka povídek o rodinkách se celkově docela povedla. Zase někdy půjdu do další z této série.

hzd
31.07.2023 5 z 5

Povídky se mi líbily všechny,i když byly opět dost smutné.

Nymfadora.T.
19.07.2023 2 z 5

No opět, některé lepší, některé se mi nelíbily. Mám ještě jedny, až je dočtu, myslím, že si dám od povídek chvilku pauzu.

Katka2382
12.06.2023 5 z 5

Nádhera, jedna povidka hezčí než druhá.
Myslím že zejména Aňa Geislerová by se z fleku uživila jako spisovatelka,kdyby ji jednou herectví přestalo bavit.

Marcela52
11.04.2023 5 z 5

Tyto povídky současných českých autorů se mi moc líbily. Přestože v každé z nich se řešilo něco jiného, měly všechny dobrou úroveň. Ocenila jsem neotřelé situace i vtipná řešení zdánlivě banálních problémů, které jsou asi ve všech rodinách stejné. Doporučuji jako dobrou knížku na cesty, která vás nejen pobaví, ale také přiměje k zamyšlení nad tím, jaké to je v té vaší rodině. Kdosi moudrý napsal, že není takový jízdní řád, který se nedá změnit, a tak bychom se měli alespoň pokusit změnit něco málo ze zažitých stereotypů, abychom se mohli více radovat ze společných chvil...

Janča1532
05.04.2023 5 z 5

Pěkné povídky.Úsměvné i poučné.Takové oddechové čtení.