Zbabělí hrdinové

Zbabělí hrdinové https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520510/bmid_zbabeli-hrdinove-Nqt-520510.jpeg 4 36 10

Každý jsme viníkem vlastního života. Každý vztah může skončit nevěrou, každé sousedství bláznivým sporem, každý sen o úspěchu krachem. A příliš nezáleží na tom, jak moc se manželé na začátku milovali, kde trčí kořeny nekonečných žabomyších válek a kolik má kdo skutečného talentu. Simona Bohatá přichází s knihou povídek, v níž rozehrává osudy svých hrdinů nemilosrdně, ale přesto s nadhledem a porozuměním, jako by navzdory času stále posedávala na starém klepadle mezi činžáky. Zbabělí hrdinové tu totiž budou vždycky, protože jsme to my sami, kteří klopýtáme přes kořeny vlastních pochyb, nedostatečností a kupodivu i občasných hrdinství. Není slovo „osud“ jen milosrdnou omluvou pro naše slabosti?... celý text

Přidat komentář

LenV
20.02.2024 2 z 5

Smutné příběhy. Styl výpravění mi moc neseděl. Člověk se trochu přenese do atmosféry příběhu a už to končí a hned jinam. Takové uspěchané. Soukupová, ani Dvořáková to není, i když tam cítím literární inspiraci. Nic moc, nooo.

pakoshka
10.02.2024 4 z 5

Další povídky. Moje první Bohatá. Vůbec ne špatný, jedou na vlně syrových životů lidi odvedle, a protože má každej příběh různý úhly pohledu, vezmeme vždy k jedné povídce dva. To mě hodně baví.


evilunicorn
09.02.2024 4 z 5

Simonu Bohatou mám rád.Četl jsem od ní všechny knihy a její styl mě hodně baví..Tahle kniha pro mě ale byla trochu překvapení,způsob psaní je jiný,blíž k Dvořákové nebo Hanišové..Nicméně, i když z toho není cítit poetika uzavřených dvorů a pavlačí,pořád je to hodně dobře napsané, takové krátké depresivní šlehy. Autorka tentokrát zabrousila do hlubších vod a popasovala se s tím zatraceně dobře.

petrarka72
08.02.2024 5 z 5

Autorka mě velmi baví, ať už píše povídky či delší útvary. Klikař Beny mě svého času uchvátil, zde okouzlení pokračuje. Navzdory tomu, že v jádru všech příběhů je hořkost a postavy odpovídají názvu. Koneckonců, odvaha žít je zaklad - ale ne každý ji má...

iceVS
04.02.2024 5 z 5

Není to růžový, není to učesaný, je to často dost nedůstojný... a přece luxusní čtení.
Styl Simony Bohaté mě naprosto uchvátil. Kam se hrabou ty současný hvězdy, tohle jsou povídky z opravdového života.

Miretti
10.01.2024 5 z 5

Povídky mám velmi ráda. Tyhle, kde máme možnost číst každou z nich ze dvou úhlů, byly právě pro tuto zajímavost skvělé. Jistě, jak už název trochu napovídá, není to čtení o inspirativních lidech a vtipných situacích, ale já jsem nadmíru spokojená. Baví mě o obsahu přemýšlet i trochu více, ptát se "proč" a "kdyby". Pro mě nový objev v osobě paní autorky.

TinaBookBlog
29.12.2023 3 z 5

Několik příběhů nám odvypráví dva vypravěči. Na jeden příběh můžeme pohlédnout ze dvou stran. Tato možnost je rozhodně zajímavá. Často vidíte, že je jedna situace vnímána rozdílně. V některých povídkách mi ale toto dvojí vyprávění přišlo zbytečné.

Všechny odehrané události jsou spíše pochmurné. Vypravěči se do nepříjemných situací dostali jen kvůli sobě a svému chování. V životě se mohli rozhodnout několikrát jinak, ale neudělali to. Většina povídek je z běžného života, takže třeba v některé z nich najdete někoho ze svého okolí.

Povídky nejsou dlouhé, čtou se svižně a příběhy se odehrávají za dob socialismu. Osobně bych zmínku o tom uvítala v anotaci. Nejvíce mě zaujala povídka "Slunce v úplňku".
Povídky hodnotím průměrně, jelikož mi asi úplně nesedly. Rozhodně ale mají své čtenáře (troufám si říct, že starší než já).

los
08.11.2023 2 z 5

povídky o zpackaných partnerských vztazích, nenávisti v rodině či mezi sousedy, závisti, pokrytectví a lakotě; formálně je nápad dvojího vypravěče jednoho příběhu nosný, ale autorkou zde nevyužitý - očekávám, že druhý pohled by měl být konfrontační, relativizující, problematizovat první hledisko, vnášet do příběhu překvapení a náhlým obratem ho pointovat, tady se tak neděje bohužel ani v jedné povídce: druhá postava příběh jen dovypráví a nedostane možnost se ospravedlnit (spíše jen potvrzuje to špatné, co na ni nakydala postava hovořící první)

všiml jsem si, že do srabu, v němž se "zbabělí hrdinové" nacházejí, se bez výjimky dostali sami, vlastním přičiněním, a kdyby chtěli, mohou vše změnit, chtěla tím autorka cíleně něco naznačit?

líbil se mi příběh dědka, který "sbírá" věci a plní jimi svůj byt, zejména s těmi rukavicemi... hmm, ale garantují vám, že dospělý, manuálně pracující muž by dámskou háčkovanou rukavičku na ruku určitě nenatáhl

Ditules
12.10.2023 4 z 5

Sbírka povídek obsahuje 9 povídek, ve kterých se vždy k dané situaci vyjadřují 2 postavy. Je to zajímavý způsob nahlédnutí do příběhu. Na mě nejvíc zapůsobila hned ta první povídka Slunce v úplňku.

jahlina
22.09.2023 4 z 5

Povídky se mi líbily. Není to žádné náročné čtení. Nápad, kdy má každá povídka dvě části, každá vypravěná z pohledu někoho jiného, je přesně to, co dělá tuto sbírku zajímavou. Osudy hrdinů jednotlivých příběhů jsou vcelku všední, ale možná právě tím mi byla knížka sympatická. Životní paradoxy jsou zde lehce úsměvné, i když sami protagonisté se za břicho rozhodně nepopadají.

Štítky knihy

české povídky

Autorovy další knížky

Simona Bohatá
česká, 1965
2021  88%Klikař Beny
2019  79%Všichni sou trapný
2017  75%Máňa a my druzí
2023  76%Zbabělí hrdinové

Kniha Zbabělí hrdinové je v

Právě čtených1x
Přečtených46x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst39x
Chci si koupit9x