Všichni sou trapný

Všichni sou trapný https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414659/bmid_vsichni-jsou-trapny-Mmo-414659.jpg 4 120 34

Puberťáci Bóža a Růža bez sebe nedají ani ránu. Martin s nikým nemluví a je tajemný jako hrad v Karpatech. Holky se pošťuchují a soutěží v trapnosti — myslí si kluci. Až na to, že by s holkama taky chtěli něco mít. Třeba Šimona — ta má doma dokonce video! Všichni jsou z jedné třídy a pod dohledem učitele Jury se tak nějak snaží dospět. V kulisách Žižkova osmdesátých let. Do Prahy se chodí jenom výjimečně — Žižkov je svět sám pro sebe, Praha je velký svět. Estébáci, šlapky a veksláci možná překračují hranice oběma směry, ale děti, kriplové a týraná zvířata jsou doma jenom na Žižkově. Simona Bohatá přichází s novelou, která má výraznou atmosféru. Místem je periferie, časem normalizační bezčasí, hlavními postavami děti. A jazykem živá pražština, řeč průjezdů, dvorů a pavlačí. Z fragmentární struktury vyprávění postupně vystupuje obraz jednoho zvláštního světa, který dnes už téměř zmizel. Máloco je však této novele vzdálenější než nějaká normalizační nostalgie. Román Všichni sou trapný je ostrá próza z doby, kdy zničit někomu život bylo až příliš snadné. A sobě zvlášť.... celý text

Přidat komentář

EvikU.
20.04.2024 5 z 5

Všichni sou trapný bylo v té době moje druhé jméno. Dobře bylo to trochu déle, ale dobu jsem si pamatovala a i v 90 letech bylo všechno trapný. Nevím, čím to je, ale teď už to mladí v pubertě tolik nemají nebo se mýlím?

Kniha má svůj zvláštní styl psaní, který když se mu přizpůsobíte, bude se vám líbit. Věrně Vám zobrazí tehdejší 80 léta na Žižkově. Doba byla dobrá jen pro ty, kteří měli známé na významných postech a nebo byli ve straně.

Obyčejní lidé, kteří nějak vyčníval, chodili do kostela nebo měli někoho z příbuzných, kteří emigrovali, měli černý puntík automaticky. Kniha vypráví o dospívajících dětech v osmé třídě a jejich problémy spojené s tehdejší dobou. Nad vodou je drží jen učitel Jura.

Bóža, Růža, Martin, Soňa, Šimona, Borek, Vykys, Rudla a další. Jak lehké bylo v tehdejší době někomu ublížit je děsivé. Stačilo pustit si pusu na špacír. Estébáci, veksláci a šlapky. Opravdu skvěle napsaná kniha o době v komunismu. Opět z trochu jiného soudku, ale zase důležitá.

Bylo skvělé nahlédnout do myšlenek dětí, kteří stojí na prahu dospívání a mnoho situací chápe líp než dospělí. Velmi se ke knize hodil styl psaní, který autorka použila. Suverénně a tak jak jim zobák narostl. Moje první zkušenost s autorkou a rozhodně ne poslední.

nai.ivka
25.02.2024 4 z 5

Drsný čtení. Tak moc mi to připomnělo dětství ... nechápu jak by někdo chtěl tohle zpátky. Jdu si nějakou oddychovkou zlepšit náladu.


Alilka
26.05.2023 5 z 5

Chvilku mi trvalo než jsem se začetla..., ale pak už to jelo. Při čtení jsem se bavila, ale taky mi bylo do breku, např. kapitola PES, tak tu jsem dočetla fakt se slzami v očích. Je to skvělá kniha o lidech a hlavně partě dětí, kteří dospívají na Žižkově v době normalizace. Knihu můžu jen doporučit a já už jdu louskat knihu Klikař Beny, která na tuhle knížku volně navazuje. Těším se...

mcabr
27.09.2022 5 z 5

Moc se mi to líbilo, škoda, že to nebylo delší.

Benny215
29.08.2022 4 z 5

Opět krásně napsáno jen jsem se trochu ztrácel v postavách. Kniha o pomíjivosti nádherného okamžiku v životě.

evilunicorn
03.04.2022 3 z 5

Pro mě nejslabší kniha od autorky.. Je pravda,že popis atmosféry ztrácejícího se Žižkova je téměř hypnotický, ale celkově mi zde chyběl silnější příběh... Navíc,rozdělení vyprávění mezi tolik postav mi úplně nesedlo..Škoda, ostatní její knihy mi přišly mnohem lepší.

petrarka72
01.01.2022 5 z 5

Pláč za ztraceným Žižkovem a odcházejícím dětstvím. Hnusné osmdesátky s občasným zlatým zábleskem, poslední ročník základky a vlet do dospělosti aneb študáci a kantoři po žižkovsku, taky Hany, Klika, beznohý Ságo a pinglice Libuška, Ekrtova hospoda, tunel mezi cigány a gadži, arest a blázinec jako běžná varianta trestu za cokoli, fízlové, feťáci, veksláci, drbny a sadisti jako sousedé, drsný povrch - drsný jazyk a stesk za něčím... lepším? A existuje vůbec někde a někdy něco lepšího? - Bála jsem se, že podobný svět a podobná vyprávěcí metoda (co kapitola, to jiný hrdina a jiný úhel pohledu) se mi po Klikaři Benym (kterého jsem četla předtím, i když jde o pokračování) rychle přejí, ale nestalo se. Simona Bohatá mě velmi těší.

Arkagas
26.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha, která Vás dokonale přesune na pražský Žižkov v době normalizace, do míst, kam se někteří báli chodit i za světla, nebo naopak do míst, kde Vás vždy vítali s otevřenou náručí. Pavlačové domy se záchody na chodbě, přátelství, láska, nenávist a jedna třída základky, kde se sešli absolutně rozlišní spolužáci. Doba, kdy bylo normální zavírat kluky za rvačky do blázince a jejich rodiče za černý nákup do vězení. Doba, kdy bohatí náctiletí chtěli vykrádat své rodiče, protože věděli, že majetek je pojištěný a veksláci by jejich zboží vzali hned. A doba, kdy bylo těžké se kamkoliv hnout bez esenbáka v zádech. Simona Bohatá napsala dokonale syrovou a ryzí prózu, kterou asi nepochopí všichni, ale Ti, kteří mají rádi Prahu a znají nynější Žižkov ji jistě ocení. Nevěděla jsem, co mám od knihy čekat a dostal se mi do rukou skvost, o kterém budu ještě nějakou dobu přemýšlet. 
Moje hodnocení: 9/10

Eicherik
25.09.2021 5 z 5

Nevím proč, ale čekal jsem, že tahle kniha bude humorná. Ne, že by místy nebyla, ale byla taky hodně smutná, drsná a některé pasáže byly až otřesné. Já měl to štěstí, že jsem bydlel, a do školy chodil v klidné čtvrti, ale k nám do vodáckého oddílu v Libni chodili také, už nevím, jestli to byli Karlíňáci a nebo Libeňáci a bylo na nich poznat, že oni takové štěstí neměli. Bylo vidět, že mají problémy, ale křivák nikdo z nich nebyl. Některé děti to měli holt těžší. Ale zpět k novele. Martin byl správňák a nejraději jsem měl hospodskou Libušku. Byla to dobrá kniha, ale drsná, hodně drsná.
Citace: Slunce zapadlo za Vítkov a ulice zešedla. Jura pohledem do kopce počítal zmizelý domy. Žerotínka, Ondříčkova, půlka Komeňáku i s Jiskrou, Jeseninka. Porcování zaživa. Domov mu mizel před očima. Cizinci odevšad se chodili koukat na odstřely a hulákali vzrušením, zatímco si starý lidi utírali oči žilnatejma rukama. Jura se najednou cejtil stejně starej. Jeho život je v hajzlu a v hajzlu je všechno, co znal.

Knihomolka544
30.08.2021 5 z 5

Tuto perlu jsem objevila nahodou, kdyz jsem hledala nejakou knihu soucasneho ceskeho autora nebo autorky. V koute a bez reklam, jak je tomu u mnoha jinych knih ceskych spisovatelu.

Knizka me presto dostala. Autenticka, ctiva, mistami drsna, ale i dojimava.
O lasce k Zizkovu, ctvrti, ktere se v te dobe bylo lepsi vyhnout.
O lidech dobrych i zlych jako vsude jinde, ze kterych tady ale ani jeden nemel na ruzich ustlano.
A kteri presto (anebo prave proto) dokazali spolu drzet vic nez kdekoli jinde.

az007
31.01.2021 5 z 5

I tato kniha nezklamala. Opět vesele a vtipně popisované dospívání ve zvláštní době... Vrátila jsem se v čase, zavzpomínala, zasmála, i když ta doba k smíchu moc nebyla. Už teď se těším na další knihy od této autorky.

magnolia
03.01.2021 4 z 5

Už dlouho se mi nepodařilo přečíst knihu na jeden zátah, s malou přestávkou za 3 hodiny. Také jsem dospívala v 80.letech, ale v úplně jiných podmínkách (mám pocit, že na Žižkově bych asi nepřežila:), bylo to hodně smutné... ale moc dobře napsané, jsem ráda, že jsem si tuhle knížku přečetla. Nyní už vím, komu ji doporučím (a komu ne). A doufám, že Máňa a my druzí bude veselejší.

Mermaid
02.01.2021 4 z 5

Vyprávění z mnoha různých pohledů mi přišlo jako zajímavý nápad. Příběh o věcech z dětství, které se už nevrátí, ale ačkoliv to má vypadat jako hlavní poselství, nenechte se zmást, celé je to spíš o atmosféře té doby a je celkem jedno, jestli se s ní ztotožníte, protože jste to měli podobně, nebo je pro Vás Žižkov exotika. Všichni jsme byli trapní.

Kočičáci
22.11.2020 5 z 5

Chcete alespoň na chvíli nasát atmosféru Žižkova let osmdesátých? Tak držíte tu správnou knihu. Připravte se ovšem na poněkud drsnější pasáže, kapitola Pes, kdy malí cikáni týrají nebohého psíka byla fakt hrubá... Ráda jsem nahlédla do tak odlišného dětství, než jsem měla já sama. Na moravské vesnici oproti Žižkovu možná trošku nuda, ale neměnila bych.

PS: chápu, že někteří čtenáři mají na stejnou dobu prožitou na Žižkově třeba veselejší vzpomínky, třeba pocházejí z jiných poměrů než hlavní hrdinové této knihy a můžou být rádi za to, že největším jejich vzrušením byla výměna céček, nebo skákání gumy. Já jsem ráda, že nás Simona Bohatá nechala nahlédnout i do rodin, kde vše nebylo jen zcela narůžovo.

Lucopatka
22.10.2020 4 z 5

Po přečtení mi tu visí jedno velké ale...moc postav. Méně je mnohdy více. Ale dobré to bylo :-)

Mufka
26.09.2020 4 z 5

Ze začátku jsem příliš nevěděla, co od knihy čekat, ale postupně jsem se do ní ponořila i přes zvolený jazyk. Čím déle jsem ji četla, tím více jsem chtěla vědět, jak se vše bude vyvíjet dál. Tuhle dobu a hlavně přicházení o domov, jakýsi kus dětství, si neumím úplně představit a jsem za to docela ráda.

jaroiva
22.06.2020 3 z 5

Možná kdybych lépe znala Prahu a Žižkov, bavilo by mě to víc, možná je to tak o 5-10 let víc v minulosti, než abych byla ta pravá cílová skupina, připadá mi to starší než 80. léta. A možná je to moc o klucích a málo o holkách... Nevím. Takhle mi ani místa ani doba nebyla moc blízká, postavy si nezískaly mé sympatie. Prošlo to kolem mě jako něco, co se mě netýká a nemá cenu, abych o tom dál přemýšlela. Knížka není nijak špatná, jen mě to nijak nezasáhlo.
Nedávno jsem četla Šikmý kostel, a kdybychom hráli lodě, tam bych řekla "zásah, potopená", tady hlásím jen "voda".

jahlina
16.05.2020 4 z 5

Všichni sou trapní jsou momentky z normalizačních 80.let zasazené na Žižkov. Starý Žižkov ustupuje nové zástavbě a život zde se mění. To vše se děje na pozadí povídání o spolužácích z 8.B žižkovské základky a pár dalších postavách ze školy i mimo ni.
Z počátku jsem byla trochu na rozpacích ze surové pražštiny, kterou autorka používá. Postupně jsem si ale zvykla, postavy si mě začaly získávat a se směsicí smutku ale i veselí jsem knížku dočetla. Příběhy mají atmosféru, která mě nakonec pohltila.

Evina.Cetba
14.05.2020 2 z 5

Kniha zpočátku budí dojem milého, nostalgického vzpomínání na zašlé časy. Těšila jsem se, že si konečně přečtu humoristickou knihu vzpomínek na dětství, i když žité v době normalizace. K mému zklamání se však v dalších kapitolách vše zvrhává v surovosti, které jsem já osobně jako dítě vůbec nezažila. Zdá se mi to až přehnané, opět se vypichují negace a pozitiva se přehlížejí. I v této době děti nežily jen ústrky, ale mnohé žily bezstarostný dětský život a politiku většinou příliš nevnímaly.
Po brutálních rvačkách a dalších surovostech, jsem knihu v polovině odložila a už se mi nechtělo číst dál. Kniha mě tímto zklamala, nezdá se mi objektivní nebo přinejmenším nemluví za všechny lidi.
Narodila jsem se na Žižkově, žila tam do svých 19 let, chodila do zdejší školy, pak jsem často navštěvovala s rodinou mojí matku, která na Žižkově zůstala, takže tuto městskou část důvěrně znám.

Sidonka3
04.05.2020 3 z 5

14.5. upravený komentář:
Knížka, která mi zpočátku udělala velkou radost, pak svou ponurostí až krutostí zklamala. Těm průpovídkám a nápadům různých dospívajících vypravěčů v prvních třech čtyřech kapitolách jsem se smála a na chvilku zapomněla na všechno trápení světa. Na knížce se mi líbilo, že vyprávěla s lehkostí o životě, odehrávající se v osmdesátých letech. Zatímco spousta jiných knih se primárně a agitačně zaměřuje na totalitu, diktaturu a nesvobodu, tady si postavy obyčejně žily a i těžkosti doby zpočátku řešily s nadhledem, protože co si budeme povídat, byla to jiná doba se všemi zápory i klady, v které se i přes nedostatky dalo nějak žít. Nemusíme ze všech lidí vyrůstajících v osmdesátých letech dělat zdeptaný chudáky v depresích, ubitých nesvobodou. Obyčejní mladí lidé si prostě žili podle svého, přijímali svět jaký je, aniž by se v něčem moc piplali, podprahově tušili, že věci nejsou čistý, správný a košer, a i taková doba měla přesto své kouzlo a světlé okamžiky.
Na Žižkově pod Vítkovem, u Křížku a poblíž Ohrady vyrůstala moje máma a bydlela tam babička v naprosto skvělém, starobylém domě s pavlačí, který původně patřil jeptiškám a některé tam tehdy ještě rovněž žily. Dnes by byl patrně památkově chráněný. Dům bohužel zbourali a místo toho postavili strohé paneláky. Co naplat, takhle to za socialismu prostě chodilo. Tato doba uměla zničit krásné domy i něčí životy, na druhou stranu nic není černobílé.
Starý svět Žižkova s nezaměnitelnou atmosférou znám tedy z vyprávění i velice matných vzpomínek. Tady jsou sice zmiňovaná známá místa, jejich popis pro toho, kdo není odsud, je ovšem nedostatečný a atmosféra Žižkova se úplně popsat nepodařila. Vůbec tu není zmiňovaná doba, móda, fenomény různých populárních her jako hraní čáry - céčka), populární zpěváci, nic, je to částečně v takovém bezčasí. Navíc myslím, že i na tuhle dobu se dá dívat s autorským nadhledem a přitom si k té totalitě říci své.
Bohužel, po pár kapitolkách kniha potemňuje a vrhá se na tolikrát jinde propírané politické nespravedlnosti a těžkosti doby. Zvláště kapitole Pes se raději vyhněte, pokud jste velkými přáteli psů, těžko nesete týrání druhých a nemáte rádi sadistické scény. Následující kapitola, v níž chlapec Martin jako jediný týraná zvířata brání před úchylnou partou, je taky brutální text a není z něho čtenáři dobře. Následující kapitola se jmenuje Pasťák, protože otec jednoho sadisty byl policajt... Škoda, že kniha nabrala tíživější směr, i když i trápení zvířat, bezpráví a chuligánské chování se bohužel děje odnepaměti.
Každou kapitolu vypráví někdo jiný, ale vyjadřováním a často i charaktery si jsou hrdinové dost podobní, mají jen jiné rodinné a pracovní zážitky. V každé kapitole se popisuje krátký výsek jednoho dne jedné postavy.
Chtěla jsem dát plný počet, ale nakonec to vidím na méně, knížka mohla být ještě lepší. Když k tomu přidám tu brutalitu a beznaděj, dávám jen tři hvězdy.
A doufám, že někdy někdo napíše, jak to v osmdesátkách mezi mládeží opravdu chodilo, protože já si dobu pamatuju jinak, i když i naší rodině režim ublížil. Černobílá knížka a ne zcela obecně vypovídající o tehdejší situaci.

Štítky knihy

dospívání normalizace (1969-1989) Žižkov

Autorovy další knížky

Simona Bohatá
česká, 1965
2021  88%Klikař Beny
2019  79%Všichni sou trapný
2017  75%Máňa a my druzí
2023  76%Zbabělí hrdinové

Kniha Všichni sou trapný je v

Právě čtených2x
Přečtených156x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených9x
Knihotéce50x
Chystám se číst77x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x