miker.90 miker.90 komentáře u knih

☰ menu

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

(SPOILER) Kniha je vyprávěna netradiční formou, ale nemálo zábavnou.

K dispozici je mnoho informací, jež vedou k zamyšlení. Tou hlavní je pro mě otázka, zda měli Rusové nějaké "morální právo" potopit lodě s civilisty?

24.01.2024 5 z 5


Po stopách Kryštofa Kolumba Po stopách Kryštofa Kolumba Gianni Granzotto

Poměrně poutavé vyprávění o bájném admirálovi, který měl svoje mouchy.

Především pasáž před samotnou první plavbou a bádání o "velkém neznámu" mě skutečně velmi bavilo.

14.01.2024 4 z 5


Šógun Šógun James Clavell

Epos. Skvělá sonda do historie, do střetu civilizací, uspořádání tehdejšího světa, ale i tak záhadných a nepochopitelných myslí Japonců. Do jejich světa samurajů, ale i rolníků, vnímání náboženství, hodnot či obchodu s hedvábím... Atd, atd.

Velmi oceňuji také zabrouzdání na pole mořeplavců, jejich etiky, ambic a uvažování. Fascinující.

02.01.2024 5 z 5


Malá bubenice Malá bubenice John le Carré (p)

Rozjezd pozvolný, závěr strhující.

Dobré dílo, které se hodí přečíst vzhledem k nejen dnešní neutěšené situaci v Izraeli a Gaze...

04.12.2023 4 z 5


Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Přijde mi, že autorka se mohutně inspirovala "Divokými labutěmi", které hodnotím jako lepší dílo. Avšak děj přenesla z Číny o kousek vedle.

Kniha je fajn. Žádné složité čtení.

04.12.2023 4 z 5


Bratři Lautensackové Bratři Lautensackové Lion Feuchtwanger

Na knihu jsem měl posvíceno, ale dal jsem ji nejdříve přečíst taťkoj. Posléze se ptám, jak se líbilo? A táta říká: ,,Dobrý, akorát jak v závěru..."

Zkrátka, krásně mi vyspoileroval závěr. I tak se jednalo o výbornou četbu.

03.11.2023 5 z 5


Orel na lovu Orel na lovu Simon Scarrow

První půlka knihy je skvělá a báječná. Druhá už mě bavila o fous méně. Nicméně, i v předchozích dílech platilo, že jakmile se začaly řešit milostné pletky a "vedlejší smyšlenější příběh", tak kniha u mě trochu ztrácí na údernosti.

Myslím, že z takto rozhrané partie šlo prostě vytěžit zajímavější zápletku. Avšak, i tak jsem knihu "vypil na jeden hlt" a pustím se brzo do dalšího dílu.

31.10.2023 4 z 5


Vítězství orla Vítězství orla Simon Scarrow

Druhý díl také nezklamal.

Snad jen vykreslení císaře Claudiuse se mi nepozdávalo.

23.10.2023 4 z 5


Pod znakem orla Pod znakem orla Simon Scarrow

Relativně jednoduchá četba, která skutečně odsejpá. Srdce milovníků Říma zaplesají. Nechybí akce, pletichy, pestré informace o tehdejší době, ale ani zajímavé rozuzlení...

08.10.2023 5 z 5


Claudius bůh a jeho žena Messalina Claudius bůh a jeho žena Messalina Robert Graves

Perfektní. Nemám moc co dále dodávat!

Snad jen, že bych si dovolil doporučit ještě "třetí část".

Kterou napsal Waltari a nese název "Jeho království". Zatímco v Claudiovi se může člověk dočíst mnohé o příběhu Heroda, tak o Ježíši proběhne pouze pár zmínek. Waltari si naopak na tuto část historie posvítil důkladněji a mně dávalo náramnou logiku sáhnout po této knize jako "po třetí části" a dozvědět se zase další postřehy o době, kdy se psala historie ze zase jiné perspektivy.

23.08.2023 5 z 5


Jeho království Jeho království Mika Waltari

Knihu jsem si vybral jako "navazující dílo" na sérií "Já Claudius", kde se již psalo o nějaké podivné sektě a jakémsi filozofovi, co pobláznil lidi a říká si Ježíš, či jak.

Zatímco v Claudiovi se může člověk dočíst mnohé o příběhu Heroda, tak o Ježíši proběhne pouze pár zmínek. Waltari si naopak na tuto část historie posvítil důkladněji a mně dávalo náramnou logiku sáhnout po této knize jako "po třetí části" a dozvědět se zase další postřehy o době, kdy se psala historie ze zase jiné perspektivy.

No a po dočtení knihy "Jeho království" jsem si potvrdil, že se jednalo o dobrý nápad.

23.08.2023 5 z 5


Já, Claudius Já, Claudius Robert Graves

Začátek mě bolel a reálně jsem uvažoval, že knihu odložím. Fakt jsem si připadal jako Alenka v říši divů z množství postav, které se v každém "odstavci" protočily.

Naštěstí, tuto chybu jsem neučinil a díky tomu si užil solidní rockec!

13.06.2023 5 z 5


Hovory k sobě Hovory k sobě Marcus Aurelius

Tohle by měla být povinná literatura.

03.12.2022 5 z 5


Ano, můj pane Ano, můj pane František Niedl

Oddechovka, sázka na jistotu.

Silný hrdina, co vše zdárně vyřeší. Normálně bych nebyl z onoho scénáře nadšen, ale panu Niedlovi to rád odpustím. Jeho popisy fungování tehdejší doby jsou fámozní. Jak už bývá zvykem u knih tohoto autora, nenapíše snad ani jednu zbytečnou větu navíc :D

PS: taky jsem si říkal, Jenčov, ten hrad jsem někde zaznamenal a při pohledu do mapy jsem si uvědomil, že jsem onu dnes již zříceninu umístěnou v krásné přírodě i navštívil. Takže se mi s drobným zpoždění i ona scenérie pěkně vybavila, což ještě umocnilo fajn dojem z knihy

05.03.2022 5 z 5


Židovka z Toleda Židovka z Toleda Lion Feuchtwanger

Knihu jsme měl delší dobu na mušce, ale k samotné četbě mě vyprovokoval poslech Toulek českou minulostí. Tedy, zrovna jsem se nacházel u Přemyslovců za dob Vladislava II., který se připojil i ke křižové výpravě...

No a říkám si, jak to vypadalo v onom období jinde po Evropě, třeba na Pyrenejském poloostrově?

Hle, Židovka z Toleda se v tomto období odehrává. Obsah knihy a historických informací nezklamal, spíše naopak. Mámě tu střet náboženství, život širokého spektra obyvatelstva, křižovou výpravu i královskou marnivost.

Feuchtwanger s dějem nespěchá (jako obvykle), ale o to více mám jeho knihy rád.

31.01.2022 5 z 5


Smrt Ivana Iljiče Smrt Ivana Iljiče Lev Nikolajevič Tolstoj

Moc nevím, co přesně dodat. Skvělé dílo. Kniha v člověku zanechá silné pocity a mnoho otázek na vlastní osobu. Některé otázky nejsou příjemné, ale je dobré se nad nimi zamyslet.

13.10.2021 5 z 5


Tichý Don Tichý Don Michail Alexandrovič Šolochov

Velkolepá kniha. Kozáky jsem znal pouze jako divoké bojovníky (spíše negativně), takže se jednalo o extrémně zajímavou exkurzi. Celkově, mám rád knihy, kde se v souladu s příběhy postav udává významná historická událost. V tomto případě První světová válka a revoluce v Rusku...

29.03.2021 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Skoro bych doporučil tuto knihu přečíst svému mladšímu já. Otákou je, zda-li bych si ovšem odnesl poznatky, které mě tak zaujaly v dnešních dnech.

Kniha je jednoduchá, ale přitom duševně komplikovaná. Vtipná, ale vlastně strašně smutná. Má depresivní konec, co je zároveň i částečný happy end. Asi tak na mě působila...

02.01.2021 5 z 5


Jak jsem se mýlil v politice Jak jsem se mýlil v politice Miloš Zeman

Miloš takový, jakýho ho známe. Stále někoho uráží, přitom je sám ze všech nejchytřejší.

Nicméně, knihu jsem si přečetl hlavně proto, abych pochopil, proč je Miloš takový jaký je. Proč položil ČSSD, proč nesnáší novináře či BIS. No a na většinu z těchto dotazů jsem dostal odpověď, byť Milošovu.

Ale sportovně musím uznat, že jsem se místy královsky bavil. Miloš prostě umí být vtipný. No a jeho hodnocení politiků, ať už současných nebo dávno zaprášených je také docela zábava.

23.12.2020 4 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Velmi dobrá, netradičně napsaná kniha (myslím stavbu textu). Možná bych knihu ocenil ještě výše, ale mnoho známých mi Cestu doporučovalo až o ní básnilo, čímž jsem si vyšponoval očekávání do příliš vysokých výšin.

Ale je to prostě poctivé depresivní čtení, z kterého místy mrazí. A kdy jsem rád, že si můžu u topení přepnout na výši stupeň a přikrýt se teplou dekou...

Jinak se s tím Cormac moc nepáře. Vše rovnou k věci, žádné chození okolo horké kaše.

23.12.2020 5 z 5