Hovory k sobě přehled

Marcus Aurelius

Obálka knihy Hovory k sobě

Hovory k sobě jsou jeho jediným, zato nesmírně významným spisem a patří mezi skvosty kulturního dědictví antiky. Jedná se o netradiční formu aforistických zápisků, které si císař pořizoval příležitostně kdekoli, a tak se nám naskýtá zajímavý náhled do myšlení tohoto velkého člověka, který bývá právem nazýván jako „filozof na trůně“. Marcus Aurelius byl oddán své filozofii, a proto pohlížel na svá neštěstí jako na prověrku osudu, v níž lidé prokáží svou vnitřní sílu tím, jak svůj osud dokáží přijmout a jak se s ním vyrovnají. Text překladu i ediční poznámka jsou převzaty z vyd. v nakl. Svoboda z r. 1969.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 1999 , Mladá fronta
Originální název: Ta eis heauton

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hovory k sobě. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

KaLiBi
04.11.2025

Nelze samozřejmě hodnotit stejně jako beletrii. Kniha má spoustu velkých, důležitých či zajímavých myšlenek. Obecně je myslím toto dílo velice obohacující. Svobodovu předmluvu bych zkrátila alespoň na polovinu. Je to velice odborný text a osobně mě spíš před knihou odradil, než na ni nalákal. Dělení do knih je sice vyhovující a nejspíš vychází z historických podkladů, ale díky němu se hodně témat opakuje. Nejvíce se mi líbila kniha pátá.
"Lidské jednání nemáme posuzovat podle výsledku, nýbrž podle úmyslu, záměru, s nímž něco konáme."
"Od něho jsem se učil nelíčené důstojnosti, starostlivé pozornosti k přátelům a trpělivosti k lidem nevědomým a neuvážlivým."
"Že lidé takové a takové povahy jednají tak a tak, je přírodní nutnost."
"Máš rozum? Mám. Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš?"
"Kdo se dává zaujmout posmrtnou slávou, ten si neuvědomuje, že každý z jeho pamětníků také sám co nevidět zemře."
"Tam kde je možno žít, je možno i dobře žít."
"Honit se za nemožným je šílenství; nemožné však je, aby špatní nejednali špatně."
"Uvažuj, kolik lidí tě nezná ani jménem, kolik co nevidět je zapomene a kolik těch, kteří tě snad nyní velebí, vzápětí tě budou hanobit!"
"Za požitek máš pokládat všechno, co můžeš učinit podle své přirozenosti."
"Nikomu nelze mít za zlé, jestliže hledá své vlastní dobro."
"Jen blázen se shání v zimě po čerstvém fíku; podobně si vede, kdo zatouží po dítěti, když už mu to není dovoleno."
"Daimón - dobrý démon"

všech 105 komentářů

Související novinky - Hovory k sobě (0)

A hleď si osvojit jasnou mysl a nezávislost jak na pomoci vnější, tak i na onom klidu, který by ti mohli zajistit jiní. Stůj sám zpříma, nikoli zpřimován.

Kdyby ti některý z bohů oznámil: Zítra nebo nejpozději pozítří zemřeš, pak bys asi nepokládal za zvláštní výhodu zemřít spíše pozítří než zítra - ledaže bys byl svrchovaný zbabělec; neboť jak velký je tu rozdíl? Právě tak tedy nepokládej za zvláštní výhodu zemřít raději po mnoha letech než zítra.

všech 5 citátů najdete u autora

Kniha Hovory k sobě v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně429x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: