Ano, můj pane

Ano, můj pane https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474769/bmid_ano-muj-pane-5JK-474769.jpg 5 341 89

Ondřej z Rohatce série

1. díl >

Ondřej z Rohatce se po několika letech, kdy se živil jako žoldnéř, rozhodne s tímto způsobem obživy skončit. Vzhledem k tomu, že při něm nezbohatl, považuje takový život za nepřiměřeně nebezpečný. Vrací se z Itálie, kde se zúčastnil tažení kralevice Karla Lucemburského a kde sice získal rytířské ostruhy, ale ztratil přítele. A také je zvědavý na dar, který na něho čeká v Čechách. Jedná se o malý hrad, spíše však hrádek na Křivoklátsku. To, že konečně nalezne klid, je ovšem jen iluze. Možná, že ve vojsku, kdy přesně věděl, kde stojí on a kde nepřítel, bylo nakonec přece jen bezpečněji…... celý text

Přidat komentář

Rihatama
22.03.2024 4 z 5

Úvodní část série o Ondřeji z Rohatce mi připomněla Scarrowovu sérii o pretoriánech a ústřední dvojici Macrona a Catona... než se Ondřej, již sám bez svého přítele, vydá domů do Čech, aby zde převzal a zvelebil nenadálé dědictví. Postava Ondřeje se vyvíjí, stejně jako příběh sám. Niedl najel do známých kolejích své historické literární tvorby. Čtenáře provádí dějovými linkami a zvraty doby tentokrát kralevice Karla Lucemburského, Ondřej pak představuje tu ústředí postavu, které fandíte. Ondřej má vše na správném místě, počínaje srdcem a hlavou. Čítankový příklad ;-). Takže pohodový historický dobrodružný román stojící na českých reáliích.

mr.Zdenek
27.12.2023 5 z 5

Příběh ze středověku, autorovo oblíbené období, neprůstřelný hrdina, dobře se to čte, jako oddechovka to nemá chybu. Momentálně dočítám druhý díl, třetí možná zvládnu ještě letos. Mohu leda doporučit.


Katka244
22.11.2023 5 z 5

Opět krásný příběh, opět jsem se neutrhla, dokud jsem nedočetla.
Už se chystám na další díl.

Lolila
14.11.2023 5 z 5

Opäť výborný začiatok novej série od pána Niedla. Tak trochu nadväzuje na predchádzajúcu sériu Rytíři z Vřesova. Dobrodružné, vtipné, ... s dobíjaním hradov, sympatickými hlavnými postavami, ktoré majú zmysel pre humor, nepriateľmi, ktorí sa nevzdávajú mnohých zákerností ... jednoducho také stredoveké:-)

ondras666
11.11.2023 5 z 5

Od pana Niedla jsem si měsíc dal pokoj a pak vzal do ruky tuhle knihu. A už zase vím, že jsem tuhle sérii budu muset přečíst co nejdřív.
Nejsou to Vřesovští, i když v knize se s částí potkáme a bavilo mě to prolínání. Taková nostalgická vzpomínka...
Kniha svižná, kladný hrdina a jeho snaha o boj s neřády. Nechybí boj, obrana i intriky. Za mě opět super dílo, kterému bych klidně dal i 6 hvězd.

tlllk
03.11.2023 4 z 5

Keď som bol v polovici knihy, prišlo mi že na obale mal byť vylúhovaný sáčok od čaju. Tento modus operandi už použil, rozdiel badať iba v tom že teraz hrdinovi chýba priebojnosť a zápletka vzniká z vyhýbaniu sa zodpovednosti, čím mi bol spočiatku menej sympatický. No potom som si povedal že meniť niečo čo funguje by pri tomto žánri, keď sa nechcete trápiť a tešíte sa že zloduši dostanú hneď výprask, vlastne ani nevadí.

666Jitka
18.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Záměrně jsem si počkala, až budou venku alespoň tři díly této série, protože kdykoliv se začtu do knih Františka Niedla, jsem tak pohlcená dějem, že potřebuji hned číst pokračování. Další hrdina autorových historických románů Ondřej z Rohatce je opět velký sympaťák, který má, mimo svoje válečné zkušenosti, také srdce a rozum na pravém místě. Líbí se mi, že je to opět příslušník nižší šlechty, protože díky tomu se může děj odvíjet tak, aby byl čtenář seznámen se životem obyčejných lidí a jako obvykle s řemesly a obchodem své doby. Tentokrát se dozvídáme podrobnosti o těžbě železné rudy, jejím zpracování a následném prodeji. Je dobré se při četbě knih dozvídat zajímavé nové poznatky z naší historie. Je také moc fajn, že je život Ondřeje z Rohatce propojený s některými rytíři z Vřesova - ráda jsem si oblíbené hrdiny této ságy připomněla.

Gore159
08.10.2023 5 z 5

...nejni to Hynek, nejni to Wolfram, je to Ondra. Trošku jiný, ale za mě paráda.

Alma-Nacida
26.09.2023 3 z 5

Čekala jsem oddychovku a dostala ji, navíc v audio verzi, ale popravdě číst to bych už moc chuti neměla. Je to tak trochu na jedno kopyto, tedy kromě začátku, kdy to vypadalo na nějaký ten konverzační humor a stručné know how pro začínající žoldnéře, což mě dost bavilo. Zato eskapády v Čechách mi už přišly na sílu. Jako audio k nudným domácím pracem dobrý. ;) Celkově dvě a půl hvězdy.

jan.para
22.09.2023 5 z 5

Od Hynka Tase z Boru jsem se přesunul k Ondřeji z Rohatce a vůbec nelituji. Ondřej sice není tak skvělý a chytrý bojovník jako Tas, ale má velké srdce a selský rozum. Knížka je napsána velmi čtivě. Sám jsem jí přelouskal za dva dny.

Thalin
29.08.2023 3 z 5

Kniha je psaná čtivým stylem, ale dějově si mě to nedokázalo udržet. Přišlo mi, že se buď nic moc neděje a nebo hlavnímu hrdinovi všechno až moc snadno hraje do karet. Zkrátka to nemělo moc akce a dočítala jsem to spíš ze zvyku.

nai.ivka
05.08.2023 5 z 5

První knihu mám i jako audioknihu a tak jsem si ji poslechla. Nový příběh s čestným mladým pánem, pár postav z jiných sérií se také mihne a nakonec kralevic budoucí Karel IV. Hrad Jenčov si můžete i prohlédnout. Tedy už jen zříceninu.

Jaruš7
01.08.2023 5 z 5

Tak další série v rozjezdu.
Na autora je spolehnutí, že obsah bude o odvaze, věrnosti, nebezpečí a bitkách, o milostných konfliktech a fištrónu se šprťouchlaty.
Dušička v peří, povedlo se.

Jen nevím, proč oslovuje man svého sloužícího " můj pane"? (Asi přebrebt).

Citace:" Kampak, můj pane," oslovil ho zpoza jeho zad Ondřej. "Zdá se, že si potrpíš na nečekané a neohlášené odjezdy. Včera Beroun, dneska ... Kam tentokrát?"
"Končím tady s tebou. Takovému sloužit nebudu."

mcabr
27.07.2023 4 z 5

Celkem pěkné čtení, jednoduchý příběh. Pokud mohu srovnat Hynek Tas z Boru, byl asi lepší .

hana1039
20.07.2023 4 z 5

Audiokniha:
Oddechová knížka,poslech výborný...jak je vidět, železná ruda je fakt,, stará,, ...jdu na další díl Železná rukavice, abych věděla, jak to s tou rudou dopadne :-))

Iki1
19.07.2023 4 z 5

Jednoduchý příběh má slušný drive a pěkně odsýpá od začátku až do konce. Super kladný hrdina je výborně charakterizován, podobně i hrdinové záporní. Psáno jednoduše a výstižně, vše krásně spěje do happy endu. K tomu jsou přidány historické reálie, které vše poměrně přesně zasadí do středověkého světa. Chybou není ani zpracovaný místopis, takže pozornému čtenáři se celý příběh krásně line před očima, zvláště pokud širší okolí Křivoklátu někdy navštívil. U této knihy se skvěle relaxuje, a to nejen na lehátku u vody.

jopp
09.07.2023 4 z 5

Zábavné čtení třeba na dovolenou. Místy mi to přišlo přece jen trochu amatérské, ale celkově mě to bavilo a přečetla jsem všechny tři díly.

Caporegime
29.06.2023 2 z 5

Přišlo mi, že každý den hlavnímu hrdinovi vychází dvě slunce... Šíleně moc pozitiva.

jitka7326
23.06.2023 5 z 5

Příjemné historické čtení. Na můj vkus zatím moc kladný hrdina, ale uvidíme co dál.

TomHr
23.06.2023 5 z 5

František Niedl uvádí na scénu dalšího neochvějně nebojácného a až za hrob poctivého hrdinu. Řízením osudu, ale také díky osobní odvaze se Ondřej z Rohatce stává majitelem nevelkého hrádku. Opouští italské tažení markraběte a budoucího krále Karla IV. a po strastiplné cestě přes Alpy se ujímá svých statků. Zvelebuje hrádek a podhradí, začíná se dařit, i přes protivenství ze strany mocného souseda, křivoklátského purkrabího. Poddaní Ondřeje ctí a vše se jeví zalité sluncem Ano, tento scénář je dost podobný námětu jiných knih z pera pana Niedla. A vůbec mi to nevadí! Ostatně v knize vystupuje Čeněk z Vřesova a na moment se objeví i jeho bratr Beneš. Přímočarý příběh svižně odsýpá a jak jsme u autora zvyklí, se smyslem pro detail zručně navodí atmosféru a načrtne prostředí. Knížka zkrátka vtáhne do děje a nepustí, na konci se člověk těší na další díl.