Smrt Ivana Iljiče

Smrt Ivana Iljiče https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80065/bmid_smrt-ivana-iljice-rlr-80065.jpg 4 74 10

Novela, řazená k mistrovským dílům ruského klasika, líčí proces odehrávající se v nitru umírajícího člověka, justičního úředníka carského Ruska.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Český spisovatel , Československý spisovatel
Originální název:

Смерть Ивана Ильича (Směrť Ivana Iljiča) , 1886


více info...

Přidat komentář

ivetka859
29.03.2024 5 z 5

Knížka by šla asi přečíst za jediný den, 100 stran není moc a nejde o nic hutného ani krkolomného.
Tolstoj je uváděn jako spisovatel a filosof, tvořil v 2.polovině 19.století jakožto představitel realismu. A právě tak knížka tohle všechno promítá. Za prvé scenérie a poměry jsou výpovědí doby, byla fascinující, v jakém stavu a jaké úrovni bylo lékařství. Za druhé, druhá polovina knížky byla výrazně filosofičtější - jak se vyrovnávat se smrtí svou nebo příbuzného, jak vnímá umírající zpětně svoje žití a prožitky, jak se mu mění vnímaní hodnot a svého okolí.

Alice1974
07.11.2021 5 z 5

Vyslechla jsem jako audio dramatizaci ve slovenštině a skvělé. https://www.youtube.com/watch?v=t10YsmNzJgI
Díky dokonalému zpracování jste tam s nimi. Slyšíte klapot na schodech, lékařovo náčiní, dech Iljiče.... Příběh připomíná, že na smrt se připravujeme celý život.


miker.90
13.10.2021 5 z 5

Moc nevím, co přesně dodat. Skvělé dílo. Kniha v člověku zanechá silné pocity a mnoho otázek na vlastní osobu. Některé otázky nejsou příjemné, ale je dobré se nad nimi zamyslet.

meluzena
08.04.2021 5 z 5

Tohle šlo hodně do hloubky...
Mistrovské dílo. Geniální ve své jednoduchosti. Tolstoj tu bravurně a nemilosrdně probírá rozpaky lidí kolem umírajícího Ivana Iljiče a zejména myšlenky samotného umírajícího na smrt, myšlenky, které přicházejí plíživě a neodbytně a s kterými nevyhnutelně zůstává sám.
---
„Co Ivana Iljiče nejvíc trápilo, byla lež. Totiž ta z neznámých důvodů všeobecně uznávaná lež, že to je u něho pouze nemoc, a nikoli umírání, a že stačí, aby měl klid a léčil se, a všechno bude zas v nejlepším pořádku.“
„Bylo třeba nějak přerušit tohle mlčení. Nikdo k tomu neměl odvahu a na všechny padala hrůza, že se najednou nějak roztříští ta zdvořilá lež a všem bude jasné, jak to doopravdy je.“
„Kromě této lži, či vlastně následkem této lži, nejvíc trápilo Ivana Iljiče to, že ho nikdo nepolitoval, a to tak, jak toužil, aby ho litovali. V některých okamžicích po dlouhém utrpení toužíval nade všecko po tom — jakkoli si to styděl přiznat, — aby ho někdo politoval jako nemocné dítě. Toužil, aby se s ním někdo pomazlil, zulíbal ho, poplakal nad ním, tak jako dospělí laskají a utěšují děti. Byl si vědom, že je důstojným členem soudu, že mu šediví bradka, přesto však po tom toužil.“

plutoking
31.10.2020 5 z 5

Ruská klasika, chudák trpěl až do konce a sám.

m.gena
18.11.2018 4 z 5

Kniha se doporučuje pro budoucí psychoterapeuty a to především pro ty, kteří se zabývají existenciální psychologií. Jejíž hlavní témata jsou smrt, izolace, nicota. A jak sem zjistil vlastní smrt stále ještě vyřešenou nemám. :)

fantom12
03.09.2017 5 z 5

„Co chci? Netrpět. Žít.“ odpověděl. A opět se všecek proměnil v pozornost tak napjatou, že ho ani bolest nevytrhovala. „Žít? Jak žít?“ zeptal se hlas duše. „Ano, žít tak, jako jsem žil dříve - dobře, příjemně.“ „Tak ty jsi žil dříve dobře a příjemně?“ zeptal se hlas. A Ivan Iljič začne v představách probírat nejlepší chvíle svého příjemného života. Jenomže divná věc - všechny ty nejlepší chvíle příjemného života se mu teď zdaleka nezdály tím, čím kdysi. Žádné kromě prvních vzpomínek z dětství. Tam, v dětství bylo cosi skutečně příjemného, čím by bylo možno žít, kdyby se to vrátilo. Ale ten člověk, který ty příjemné chvíle prožíval, už neexistoval; bylo to jako vzpomínání na kohosi jiného.“

poz3n
27.12.2016 5 z 5

Skvěle napsáno a vzhledem ke své délce i rychle přečteno. Ruský realismus ve své typické podobě. Boj člověka se svým nitrem a osudem a skvělá symbolika v zapříčinění této nelehké skutečnosti.

Karel V.
12.05.2013 5 z 5

Velmi dobrá a zajímavá kniha napsaná krásným a srozumitelným jazykem, kniha mě od samotného začátku zatáhla do děje ani na jedné stránce jsem se nenudil. Vnímám jí jako Tolstého poselství, a myslím si, že by si tuto knihu měl přečíst každý. Doporučuji.

Bolkonská
11.07.2012 5 z 5

Brilantní! Na některých amerických univerzitách prý budoucí doktoři mají tuto knížku jako povinné čtení. Velmi vnímavé a jaksi neúprosně věcné zobrazení psychiky umírajícího (a těch, které jeho vleklá choroba vlastně začíná obtěžovat) nicméně není jedinou předností této prózy - obvyklá Tolstého stylová vytříbenost, lehké popisy, vřele doporučuji.

Část díla

Autorovy další knížky

Lev Nikolajevič Tolstoj
ruská, 1828 - 1910
2012  86%Anna Karenina
1969  91%Vojna a mír I.
2005  93%Vojna a mír
1959  86%Smrt Ivana Iljiče
2018  82%Kreutzerova sonáta

Kniha Smrt Ivana Iljiče je v

Právě čtených1x
Přečtených99x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce23x
Chystám se číst68x
Chci si koupit16x
dalších seznamech4x