Malá bubenice

Malá bubenice https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412403/bmid_mala-bubenice-TBV-412403.jpg 4 24 10

Krásná Holanďanka, pohledný Palestinec, mladá anglická herečka. Co mají společného s teroristickým útokem na izraelského úředníka v Německu? Děsivé důsledky. Charlie je najata izraelskou tajnou službou, aby se vydávala za propalestinskou aktivistku a milenku bratra nebezpečného teroristy. Počíná si ve své roli tak dobře, že nakonec už neví, komu být loajální a koho zradit. Čím víc se ponořuje do své role, tím víc jí hrozí, že z ní zcela vypadne. Přestože román vznikl v roce 1983, jeho výpověď je stále platná a veskrze současná. Autor se soustředí především na izraelskou výzvědnou službu a její metody, ale ty jsou kolikrát tak špinavé, že ho nelze podezřívat z toho, že by stranil některému z opozičních táborů tohoto blízkovýchodního konfliktu. V roce 1984 vznikl podle knihy film s Diane Keatonovou v hlavní roli. V roce 2018 odvysílala televize BBC stejnojmenný seriál, který režíroval Park Chan-wook.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Little Drummer Girl , 1983


více info...

Přidat komentář

soukroma
09.04.2024 2 z 5

Le Carré mi k srdci nikdy nepřirostl, přesto ho čas od času znovu zkouším. Není to svižné, čtivé, ani dost napínavé jako od mistrů špionážních thrillerů, a tady je to navíc neúnosně dlouhé, objemné a těžké.

JiMi017
23.01.2024 5 z 5

Knihu jsem si vybral podle hodnocení a pozitivních recenzí. Hledal jsem alternativu špionážních románu od oblíbeného Fredericka Forsytha. Malá bubenice na mě vyskočila s top hodnocením a zároveň že podle románu byl natočený film a posléze i seriál. Úvod knihy se mi četl těžce, připadalo mi to takové neucelené. Postupně se styl psaní změnil a já knihu začal lépe vnímat a chápat děj. Příběh Charlie je prvně popisovaný jakoby z pohledu zvenčí a postupně vás přitahuje do jejího nitra. Dialogy, které vede s Josefem ji otvírají a on si ji přitahuje k sobě. Ty dialogy jsou velice důležité pro její roli, občas mi připadaly zdlouhavé, ale v dalším ději se k těm rozhovorům Charlie vrací a používá je ke svému příběhu. Průběh děje Charlie v utajení postupně graduje, nové poznání z druhého pohledu ji také ovlivní, poznání mentality ,,teroristů - bojovníků za svobodu" a závěr s ukončením akce. Poslední kapitola myslím říká vše, co Charlie prožila a jak ji to ovlivnilo. Určitě román doporučuji a dávám všechny hvězdy! Za mě určitě číst pomaleji a postupně vnímat všechny souvislosti a rozhovory. Náročnější čtení to bylo pro mě. Autora Johna le Careé jsem touto knihou teprve lehce poznal, určitě chci si přečíst další knihu, nevím však nyní kterou. Napovězte čtenáři.


miker.90
04.12.2023 4 z 5

Rozjezd pozvolný, závěr strhující.

Dobré dílo, které se hodí přečíst vzhledem k nejen dnešní neutěšené situaci v Izraeli a Gaze...

knihomolka525
27.09.2023 3 z 5

Bohužel ,jako první jsem viděla miniserii.Tam bylo vše podstatné.V knize je spousta myšlenkových pochodů postav což děj knihy natahuje.Do obří váhy encyklopedie.Když jsem se ,po otlačeném břiše a vykloubených obou palcích na ruce ,konečně prokousala na konec, tak jediný silnější zážitek z knihy byly místy vtipné hlášky Charlie.Plus zfilmování byl taky v tom, že postavy v knize dostaly tváře.

JanzPardubic
21.09.2022 5 z 5

Ultimátní špionážní román! Fascinující detailní popis jedné operace Mosadu od jejího samotného počátku až po finále mě naprosto dostal. Oceňuji vhled do všech aspektů plánování tajné operace a také do psychologie jejích aktérů. To, spolu s výborným vypravěčským talentem Johna le Carré, řadí jeho romány mezi naprosté špičky ve svém žánru. A Malou bubenici považuji za jedno z jeho nejpovedenějších děl.

lukas9656
15.08.2022 3 z 5

Vlastně úplně nevím, jestli mě to baví, jediné, co vím, že když ji odložím, tak se k ní po týdnu vrátím s neuvěřitelnou chutí na specifický styl autora, který vyniká jinde neviděnou spletitostí děje. Není to jednoduché čtení, ale když tomu to úsilí věnujete, odvděčí se vám zajímavým pocitem: a nevadí, že to je pocit "žízně" úplně jiný než třeba u severských detektivek. Pořád to stojí za to.

krtko
29.09.2021 4 z 5

nekdy zdlouhave, porad dobre

Martinmmm
19.07.2021

Brilantné...od začiatku po koniec..

mgeisselreiter
13.04.2020 4 z 5

John le Carré se drží i v této nově přeložené knize svého stylu. Nejedná se o akční děj, ale o poměrně zamotanou (i když v tomto románu ne tolik) dějovou linii. Čtení to není úplně snadné, vyžaduje soustředěnost čtenáře. Odměnou je hodně reálný pohled na špionážní organizace a jejich činnost, kde vlastně není skutečná dobrá a špatná strana. Je spíš na čtenáři, aby si udělal vlastní úsudek.
V této knize jde o boj dvou stran - Izraele a Palestiny. Autor ovšem nikomu nenadržuje, dokonce víc objasňuje motivace Palestinců než zástupců druhé strany. Po přečtení si možná budete chtít ujasnit, o co vlastně mezi těmito protivníky jde (Wikipedie pomůže).
Kniha je rozsáhlá, ale nenudí. Je opravdu detailně propracovaná, pokud jde o popis metod špionáže. Nakladatelství Argo odvedlo dobrou práci, kniha neobsahuje prakticky žádné chyby a je kvalitně vyvázaná. 75%, 13. 4. 2020.

Taloš
28.03.2020 4 z 5

Moje první seznámení s tímto autorem, a ač jsem se na český překlad těšil, tak po přečtení mám ambivalentní pocity. Z počátku jsem se obtížně orientoval a musel jsem si „pomoci“ zfilmovanou šesti dílnou adaptací seriálu BBC, abych pochopil myšlenku a konstrukci příběhu o důvěrné lži, i když minisérie se mírně odklání od předlohy. Téma mezinárodní špionáže o nenávisti, fanatismu, machinacích, intrikách, a v neposlední řadě o otázce morálky a spravedlnosti. Hlavní protagonistka „Malá bubenice" Charlie – levicově radikální herečka jakožto hlavní součást propracovaného schématu izraelského Mossadu, která žije falešný život, aby infiltrovala palestinskou teroristickou síť. Spousta jmen a místy spletitý děj vyžaduje soustředění, nicméně románu nechybí napětí a psychologický přesah. Zajímavý vhled do fungování tajných služeb a palestinských ideologií v kontextu na vznik knihy v roce 1983.