mijala mijala komentáře u knih

☰ menu

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Co dodat... Dlouho jsem nečetla takto podařenou sci-fi. Přiznávám se, že české autory moc nečtu, takže do téhle knížky se mi nechtělo. Na doporučení kamarádky jsem se do ní pustila a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Tento svět mě neskutečně pohltil a z představené historie již na začátku příběhu jsem byla unesena. Chvíli mi trochu vadilo, že je hlavní hrdinka tak malá, mohla to být láska jak vyšitá, nápadníků by měla určitě hodně. Ale na druhou stranu to v příběhu není vůbec potřeba, vše je nahrazeno rychle plynoucím vyprávěním a pár zvraty. Za mě rozhodně zatím to nejlepší, co jsem tento rok četla. Sice je to zatím moje šestá knížka tento rok, ale věřím, že na špici se udrží dlouho.

29.01.2017 5 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Za mě je celá tato trilogie jednou z nejlepších. Oproti jiným dystopiím je u této znát, že je psána pro "dospělejší" čtenáře, takže naštěstí tu není žádný milostný trojuhelník a podobné věci. S velkým očekáváním jsem dočítala poslední stránky a nemohla se dočkat, jak to všechno skončí. Sice bych si konec představovala trochu jinak a hlavně více rozvedený, ale i s tímto jsem spokojená. Autor nám alespoň nechal otevřená vrátka a moje představivost jede na plné obrátky ohledně toho, jak příběh mohl pokračovat dál.

17.01.2017 5 z 5


Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Nechápu, jak mě může tato autorka stále něčím překvapovat. Ani nechápu, že dokáže napsat něco takového. Knížky, kde se střídají úhly pohledu více postav, moc nemusím. Pokaždé jsem naštvaná, že musím přejít na někoho jiného, když se mi zrovna líbí kapitola jiné postavy. U této knížky mi to vůbec nevadí, jelikož jsem pokaždé naštvaná, když zjistím, že mi zbývá jen pár stránek na dočtení. Mojí novou nejoblíbenější postavou je Manon, nejde jí nemilovat. Sledovat její vývoj je pro mě něco neskutečného. Jestli tu mi někdy autorka zabije, tak jí to nikdy neodpustím :D. Také se musím přiznat, že Jeřába jsem moc nemusela v předchozím díle. Nijak pro mě nevyčníval, ale v tomhle díle hodně šlape Manon na paty :D. Kdybych nevěděla, že má mít série více dílů, tak bych tento díl snad i považovala za menší ukončení Opravdu jsem nečekala, že dosáhnou tolika věcí v tak krátkém čase. Každopádně nyní se těším na únor, až vyjdou povídky, a budu doufat, že pátý díl vyjde hned po nich :D.

30.11.2016 5 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Co si budeme povídat, celý příběh se absurdními situacemi jen hemží, to ale pro mě nemění nic na tom, že je to stále Harry Potter. Vždy jsem si dokázala najít nějakou část příběhu, která mě okamžitě uvrhla do nostalgie a do dětství, kdy jsem knížky četla poprvé, např. když bylo trio pohromadě nebo když jsme si mohli znovu přečíst některé části z minulých knih. Sice mi do příběhu vůbec nesedí postava hlavního "záporáka", přijde mi hodně přitažená za vlasy a opravdu hodně nereálná. Ovšem to nic nemění na tom, že všechno bylo vyrovnáno posledními stránkami, kdy jsme opět mohli s Harrym prožít začátek jeho příběhu. Pro mě tedy rozhodně pět hvězdiček, protože nikdy není na škodu vrátit se do dětství, i když návrat není přesně takový, jaký bychom si ho představovali.

24.09.2016 5 z 5


Svět bez princů Svět bez princů Soman Chainani

Nečekala jsem, že se mi bude druhý díl líbit ještě více než první. Oproti prvnímu dílu mi ani nepřišlo, že by byl děj zbytečně natahován, takže zde nebyla ani místa, která by mě tolik nebavila. Oproti prvnímu dílu jsem také měla mnohem radši Sofii než Agátu, proto se také nedivím, jaký konec příběhu si pro sebe Sofie vybrala. Nemůžu se dočkat dalšího dílu a doufám, že bude stejně dobrý nebo ještě lepší než tento.

10.08.2016 5 z 5


Smolný rok Smolný rok Joshilyn Jackson

Na to, že jsem knížku koupila za 19 kč, mě mile překvapila. Celý příběh je psán střídáním pohledů tří postav, což mu dodává spád. Častá ironie se mi ve vyprávění také líbila. Hlavní zápletku jsem čekala trochu jinou na základě anotace, proto jsem se také obávala, že to na celou knihu nebude stačit. Naštěstí se rychle ukázalo, o co zde půjde, a díky této zápletce a super poslední kapitole dávám 4 hvězdičky.

07.07.2016 4 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Dle mého názoru díl dosahuje kvalit předchozí trilogie a rozhodně se mi líbil více jak Elita. Jedná se o oddechové čtení a přiznám se, že jsem se od knížky nedokázala odtrhnout. Pohled z druhé strany Selekce mi přijde zajímavější, alespoň se můžeme podívat do zákulisí. O hlavní hrdince si nedokážu udělat ucelený názor, občas jsem ji chápala, zatímco občas mi lezla na nervy. Zajímá mě, koho si nakonec vybere, protože možností je evidentně víc. Těším se tedy na další díl. Za mě 4,5 hvězdičky.

24.06.2016 4 z 5


Zkouška Zkouška Joelle Charbonneau

Podle mého názoru se jedná o takový mix posledních knižních "trháků" stejného žánru. Líbila se mi částečně představená historie, i když by mohla být delší. Knížku jsem také čekala drsnější, ale i tak nebyl děj špatný. Co mi na knížce hodně vadilo, byl "milostný románek" mezi hlavními postavami. Přišel mi až moc umělý. Kdyby tam nebyl v takové míře, příběhu by to určitě pomohlo. Závěr se dal očekávat a nějaká ta zrada také. Ještě uvidíme v druhém díle, co se z toho vyvrbí nebo to nakonec bude úplně jinak. Další díl si určitě přečtu.

23.06.2016 4 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Nečekala bych, že bude třetí díl tak výborný. S každým dílem je to lepší a lepší, přitom jsem si u prvního dílu myslela, že další díly budou stejné a moc nenadchnou. Nové postavy se mi líbily, Jeřáb byl výborný, i když bych více uvítala Rowana jako z originálu. Občas nechápu nesmyslné překládání jmen do češtiny. Kupodivu se mi líbily i kapitoly Manon. O ní si určitě ještě hodně přečteme a její setkání se Celaenou bude hodně zajímavé.

31.05.2016 5 z 5


Metro 2035 Metro 2035 Dmitry Glukhovsky

Pro mě rozhodně nejlepší díl série. Předchozím dílům jsem dávala čtyři hvězdičky (vím, ukamenujte mě :D), ale tomuhle už musím dát pět. Nejdříve jsem se bála změny žánru, jak to sám nazval Glukhovsky, ale možná to bylo lepší. I když na druhou stranu by tam trocha menšího nadpřirozena neuškodila. Tento díl mi hodně připomíná také výborně napsanou sérii Silo a to hlavně svou atmosférou v druhé půlce knihy. Škoda, že už nebude další díl, protože Arťom je výborná postava a jeho příběh by mě zajímal dál. Ale kdo ví, třeba se jednou dočkáme nějakých dodatečných povídek, které nám vše uzavřou.

22.05.2016 5 z 5


Možná v jiném životě Možná v jiném životě Taylor Jenkins Reid

Už dlouho se mi nestalo, abych musela pár dní po dočtení knížky stále myslet na její konec. Od knížky jsem moc nečekala, spíše jen klasický příběh. Ze začátku mě bavila jen ta linie příběhu, ve kterém odešla hlavní hrdinka domů s kamarádkou. Z půlkou knížky mě už bavily obě části a konec byl naprosto úžasný. Po dlouhé době jsme s kamarádkama daly všechny hodnocení pět hvězdiček, protože tahle knížka si to opravdu zaslouží. Jediné, co mě mrzí, že i v druhém příběhu nezachránili Charlemagne.

20.03.2016 5 z 5


Podařená dvojčata Podařená dvojčata Enid Blyton

Na knížku jsem si vzpomněla náhodou, protože jsem se snažila vzpomenout na oblíbenou knížku z dětství kvůli čtenářské výzvě. Pamatuji si, jak jsem si knížky půjčovala v knihovně a vím, že jsem do nich byla na základce zblázněná, i když mám pocit, že jsem nečetla všechny díly. Zpočátku jsem měla problémy se začít, ale pak už stránky utíkaly. I když už nejsem cílová skupina, tak se mi knížka líbila, i když samozřejmě ne tolik, jako když jsem byla menší.

17.02.2016 4 z 5


Nocte Nocte Courtney Cole

Z počátku jsem ani pořádně nevěděla, o co půjde, stále mi nedocházela hlavní zápletka. Už ale kolem 180 stránky mi začínalo docházet, že tam něco nehraje, a nakonec jsem se trefila. Přestože knížka měla některá místa, která by klidně mohla být vynechána, ale i tak děj rychle utíká. Poslední stránky jsem četla jedním dechem. Ohledně konce bych si přála pořádně vysvětlení, protože teorií mám víc, tak že se už nemůžu dočkat druhého dílů, který doufám vyjde co nejdříve.

08.02.2016 5 z 5


Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

Za mě rozhodně lepší jak jednička, příběh nabral spád, že jsem ani něčemu nechtěla věřit. Jsem ráda, že k velkému odhalení došlo už v tomto díle. Přestože na to autorka narážela už v prvním, a muselo to dojít snad každému, tak jsem ráda, že to už víme na 100%. Už aby byl duben a vyšel třetí díl.

30.01.2016 5 z 5


Kruh Kruh Mats Strandberg

Z vyprávění kamarádky jsem byla nadšená, tak že jsem se na knížku těšila. Námět byl dobrý, ale podle mě to mohlo být lépe zpracované. Nestalo se mi, že bych nemohla knížku odložit. Když už to vypadalo, že se bude něco dít, tak to zase tak napínavé nebylo. Druhý díl si možná přečtu, ale v nejbližší době určitě ne.

26.12.2015 3 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Dnes jsem po 7 měsících dočetla tuhle výbornou sérii a jsem velmi ráda, že jsem se do ni pustila, a to od prvního dílu hezky postupně. Nechápu lidi, co tvrdí, že kdyby začali od prvních dílů, tak by rozhodě dál nepokračovali, protože je to nenadchlo. Už jenom proto jsem od prvního dílu chtěla začít, protože jsem věděla, že se můžu těšit na postupné zlepšování díl od dílu. Toho jsem se také dočkala a nejen toho. Jedná se o sérii, kterou budu neustále všem doporučovat, protože musím alespon nějak vzdát holt tomuto dílu. Doufám, že se k Harrymu zase někdy vrátíme s dalším novým neuvěřitelným příběhem.

18.11.2015 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Hrozně mě mrzí, že nemůžu dát šest hvězdiček, protože když tuhle knížku porovnám s knížkami, které jsem poslední dobou četla a kterým jsem dala pět hvězdiček, tak je Marťan mnohem lepší. Nečekala jsem, že mě něco bude takhle bavit a že se budu u knížky tolik smát.

13.06.2015 5 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

Od filmu se to docela lišilo, ale i tak se mi knížka hodně líbila. Některé části byly hodně napínavé a i morbidní, nedivím se, že se všechno ve filmu neobjevilo. Hammond mi jako postava lezl hodně na nervy, proto mě konec překvapil, ale potěšil. Těším se na druhý díl.

02.06.2015 5 z 5


Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Musím říct, že mi je Harryho chvílema opravdu líto. Pokaždé ztratí někoho, na kom mu záleží. Co se mi na něm ale líbí je to, že se ne vždy zachová jako policista, což ukázal na konci tohoto dílu. Má své priority a ty se někdy neshodují s prací policisty. Knížka byla výborná, sice mi něco trochu chybělo oproti předchozímu dílu, tak že bych dala 4 a půl hvězdy.

27.04.2015 4 z 5


Červenka nese smrt Červenka nese smrt Jo Nesbø

Sice mi občas vadily kapitoly z roku 1944, protože jsem se zrovna začetla do příběhu Harryho, a tohle bylo menší narušení, ale i tak knížka nezklamala.

11.04.2015 4 z 5