Dcera
Komentáře knihy Dcera
Už více jak rok si dávám rereading této skvělé série a teď přišla řada na čtvrtý díl a musím říct, že jsem mile překvapena.
Tento díl je zaměřen na Eadlyn dceru Americi a Maxona z první trilogie. Eadlyn chce pomoc svým rodičům a souhlasí s uspořádáním Selekce, kde si má z 35 nápadníků vybrat manžela. Ale je to to co doopravdy chce?
Musím říct, že po letech je mii Eadlyn sympatičtější, protože ji docela chápu, sice někdy je její chování přes čáru, ale uvědomuji si, jak to pro ni musí být těžké. I ostatní postavy jsem si oblíbila - rodinu hlavní hrdinky, i když její dvojče Ahren, mě ke konci trochu zklamal - ne pro to co udělal, ale jak to dal vědět naší hrdince. Mám ráda i další obyvatele paláce. Co se týče 35 nápadníků, tak tam mám některé ráda více, některé méně a některé vůbec.
Stejně jako ostatní knížky z této série s i tato dobře a velmi rychle čte. Autorčin styl psaní mi velmi sedí a stránky mi mizí pod rukama.
Už se velmi těším na rereading posledního dílu, protože už si ho moc nepamatuji a nepamatuji si s kým hlavní hrdinka nakonec bude, ale mám domněnku.
Doporučuji
Opět pěkná pohádka jako u Selekce, ale ta byla hold lepší, hlavní hrdinka mi moc nesedla. Ale pokračování si určitě přečtu.
Knihu jsem četla do výzvy, před lety jsem ji po maratonu Selekce nedočetla. Příběh je to čtivý, ale Eadlyn mi strašně lezla na nervy. Je to panovačný, rozmazlený spratek! Na druhou stranu mě zajímá, zda si nakonec vybere toho, koho si myslím, že si vybere, takže si přectu asi i Korunu.
hodně lidí říká že selekce byla lepší, ale mě se tohle líbí mnohem víc.
Eadlyn mám moc ráda její chování se mi líbí.
prostě úžasnééééé
Mužský element dal Selekci úplně jiný rozměr. Mužské ego a princeznina hrdost vytváří spoustu třaskavých situací. Najdou se ale i okamžiky vášnivé, milé a k zamyšlení. Princezna, od mala svázaná protokolem a vědomím, že bude vládnout, se neumí uvolnit, neumí být obyčejnou holkou po boku chlapce, i když vyrůstala se třemi bratry. Vzhledem k tomu, jak byla vychovaná, je její jednání mnohdy i pochopitelné. Je hezké sledovat, jak postupně, ale bohužel velmi pomalu, otevírá oči a zjišťuje, že je něco špatně. Od Ameriky jsem čekala víc kuráže a sporů s dcerou. Ale stala se z ní mírná a rozumná žena, jako byla její tchyně. Nemůžu se dočkat dalšího dílu. Kdo nasadí Eadlyn prstýnek? A dojde k tomu vůbec?
Já opravdu nejsem cílová skupina, ale čte se to samo a je to výborná oddechovka a to přesně teď potřebuji.
Tento příběh je Selekce v opačném gardu a působí výrazně “moderněji”, než ta původní. Jednotliví chlapci jsou většinou obyčejnější než byla řada uchazeček v prvním dílu, je to méně “načančané” a celkově to působí civilněji. Snad právě proto je ale celý příběh zajímavější i uvěřitelnější. Eadlyn mě zpočátku rozčilovala, ale autorka ji nakonec dokázala popsat docela plasticky a uvěřitelně, tak jsem jí nejen přišla na chuť, ale i jí začala fandit. Žít celý život v bublině musí být moc těžké.
Kromě toho ústředního příběhu je tu několik dalších dějových vrstev, které vyprávění rozvíjejí a i tak nepředstavitelnou rodinu, jako je ta královská, dokážou trochu polidštit.
Nakonec byl tento díl pro mě zatím nejlepší a už tuším s kým Eadlyn nakonec skončí.
Stručně: exotická pohádka o Popelákovi
“Jak to děláš?”
“A co?”
“Pořád se rozdáváš. Zbude ti vůbec něco pro sebe? Někdy si připadám vyčerpaná jen když se na tebe dívám.”
Usmála se.
“Pro lidi, na kterých ti záleží, se rozdáváš ráda. Nejde o žádné obětování se.”
“I ty máš pravděpodobně pár lidí, pro které by ses obětovala, a nevíš o tom. Jednou to ale pochopíš.”
Sice nejsem cílová skupina, ale tyhle knížky se čtou samy a jsou skvělá oddechovka.
Hlavní hrdinka mě zpočátku hrozně štvala, ale postupně jsem ji přišla na chuť.
A musím říct, že tento sequel a zároveň čtvrtý díl byl pro mě zatím nejlepší ze všech a jsem zvědavá s kým Eadlyn nakonec skončí.
Na to, že Dcera vypráví příběh Eadlyn – dcery Americy a Maxona – musím říct, že mě to celkem bavilo, ale neurazí a ani nějak extra nenadchne
Ale zároveň… její povaha mě dokázala vytočit tak, že jsem kolikrát otáčela stránky se zaťatými zuby.
Eadlyn je rozmazlená, namyšlená a sobecká princeznička, která si dělá, co chce, a vůbec ji nezajímá, jaký dopad má její chování na ostatní.
Už po pár stránkách jsem začala nadávat, a někde v půlce jsem vážně přemýšlela, jestli knihu vůbec dočtu.
Co mi ale knihu krásně zpříjemnilo, byly ostatní postavy. Spousta kandidátů byla celkem i sympatická a některé jsem si dokonce oblíbila natolik, že jsem jim přála, aby se od Eadlyn co nejdřív dostali.
A hlavně – mám obrovskou radost, že se tu znovu objevují America a Maxon. Jejich příběh z prvních dílů miluju a pořád patří mezi moje nejoblíbenější.
Co se týče děje, tempo je pomalejší a chvílemi mi přišlo, že se kniha zbytečně natahuje.
Upřímně si myslím, že by bylo mnohem lepší skončit sérii u předešlého dílu - První. Tenhle dil na mě působí trochu jako nucené pokračování.
Ale nechávám si malou naději, že mě další díl překvapí a třeba ukáže Eadlyn i v jiném světle.
Nechápu proč všichni říkají, že tohle pokračování je příšerné a nudné. Eadlyn mě na začátku dost štvala a to jako fakt hodně. Potom se ale o dost zlepšila a kniha nakonec byla opravdu skvělá. Přišla mi stejně dobrá jako ta první série o Americe. Každopádně rozhodně doporučuji. Je to boží!!!!!!
Celkově příběh mě moc nenadchl. Příběh jejích rodičů mě bavil, dokonce i povídky byli zajímavé a bavili mě. Ale Eadlyn mi prostě nesedla. A přišlo mi, že jsem se do čtení musela nutit. A někdy mi vedlejší postavy přišli víc zajímavé než hlavní dějová linka.
To bylo fakt hodně špatný. To je právě ta situace, kdy autor neví kdy je dobrý přestat. První 3 knihy se ještě daly, ale tohle… Ještě že máme jen 2 pohlaví, jinak by nás určitě čekalo pokračování.
Nečekala jsem, že to takhle skončí, ten konec mě rozbrečel. Dokážu pochopit proč to Ahren udělal, ze stejného důvodu jako Maxon pro Americu, ale i tak. Není divu, že to rodinu tak zlomilo.
Co se týče hlavní postavy, princezny Eadlyn, leze mi na nervy, je strašně namyšlená, taková až slepice, které spadne koruna do klína a nazdar. Selekce se pořádá jen proto, aby její otec, král Illey přišel na to, jak utišit nepokoje v zemi. Skutečnost, co za tím vším stojí vyjde najevo později, absolutně mě to nepřekvapilo :)
Ze všech účastníků Selekce je mi sympatický Kile a Erik.
Jejich rodinná pouta, vzájemně propletená až to bolí, mě dostávají. Hodně emotivní kniha, začátek pomalejší, až jsem se nudila a říkala si, že proč znovu dojít krávu, která už je podojená a má famózní 3 díly? Ale chce tomu příběhu dát čas a šanci :) jsem zvědavá jak to dopadne
Upřímně, jsem si Eadlyn oblíbila při čtení více než Americu, možná pro to, že měla výraznější povahu, spoustě lidí s ní lezla na nervy, ale připadala mi ucelenější a vzhledem k jejímu dosavadnímu životu dávala smysl. Za mě, pro ni byla Selekce spíše příležitostí začít se zajímat o druhé lidi a pochopit jak jiní lidé vnímají ji - k tomu by se bez ní asi nedostala, protože prostě brala jako samozřejmost, že bude královna a že k tomu nepotřebuje, aby ji lid (nebo kdokoliv jiný) miloval. Její vývoj je při čtení patrný, byť chvílemi drobnými krůčky. Těším se, jak to s ní půjde dál.
No bohužel, opakovaný vtip není vtipem a to ani při prohození pohlaví. A navíc teda ta dcerka rozmazlená a nesnesitelná .... kdysi jsem přečetla příběh Americy, jako takovou nic moc oddychovku a teď jsem se rozhodla v rámci výzvy navázat, ale nevím nevím, jestli mám chuť ještě na další díl. Tak jedině snad v další výzvě .
Dcera mě mile překvapila! Po původní trilogii jsem byla zvědavá, jestli mě nový pohled zaujme – a ano, Eadlyn byla sice úplně jiná než America, ale právě to mě na ní bavilo. Byla tvrdší, chladnější, ale postupně mi přirostla k srdci. Líbilo se mi sledovat, jak se její maska postupně drolí, jak se mění a začíná chápat svět kolem sebe jinak. Samotná Selekce byla tentokrát z úplně jiné perspektivy a dodalo to celé sérii nový náboj. Jasně, místy to bylo trochu předvídatelné, ale i tak jsem si to fakt užila. Styl psaní pořád lehký a čtivý, ideální na vypnutí a snění. Silné 4 hvězdy.
Bála jsem se spin-offu kvůli tomu jak je hodnocen oproti hlavní selekci, i když začátek knihy byl trochu krušnější a rozmazlená princeznička byla chvílemi na pěst na jednu stranu jsem si říkala jak by vypadl první díl ze strany Maxona, možná né tak povrchně ale asi velmi podobně.
Eadlyn je na začátku nevděčná rozmazlená princeznička která by nejradši vládla i zeměkouli a byla by přesvědčená že to dělá dobře pokora je pro ní cizí slovo a občas s tím jak se baví se svými rodiči mám takový pocit že někde by bylo ve výchově potřeba trochu přitvrdit. Eadlyn se ze začátku k nápadníkům chová fakt hnusně (a potom se začne hrozně divit že se k ní začnou chovat stejně) , vím že o selekci nestála, ale co je moc to je moc.
Nakonec ale vše nabere (zatím to tak vypadá) správný směr, i když teda konec knihy bylo jedno velké rodeo, uvidíme jak se princezna se vším vypořádá.
To co na konci řekla svému bratrovi-dvojčeti byla pěkná sviňárna, ani se nedivím jak to dopadlo a jak se nakonec zachoval.
Nic ale nemění na tom že kniha se čte skoro sama, zase padla ani ne za dva dny, už se vrhám na další díl.
Musím říct, že spin-off mě bavil víc než Selekce. Nejspíš proto, že už jsem věděla, že nemám čekat nic co by dávalo smysl a prostě jsem si to jen užívala.
Tentokrát je hlavní postavou dcera Americy a Maxona, která je dotlačená do Selekce pro potěšení publika a odvedení pozornosti od skutečných problémů. Musím říct, že Eadlyn má oproti Americe aspoň nějakou osobnost ale zase je otravná, sebestředná, manipulativní a povyšuje se nad ostatní. V jedné scéně řekne své služce, že nechápe, jak může chodit s chemikem, který je inteligentně jinde než ona. Pak se ji za to ani neomluvila...
Docela jsem litovala i všechny kluky, kteří byli do Selekce vybráni, protože se k nim Eadlyn celou dobu chovala strašně. Na druhou stranu chápu, že ona se o nic z toho neprosila a dělala to jen kvůli publiku a proto, že ji do toho dotlačili rodiče, kteří si ani nezkontrolovali background všech nápadníků, než je pozvali do paláce aby se ucházeli o jejich dceru. (trauma)
Skvělé postavy jsou za mě Henri a Erik, Hale, Ean, který ji udělal docela slušný návrh (podobný jako America Maxonovi v Selekci) a Ahren - bratr Eadlyn (poor guy had to run away from her).
Hned se vrhám na Korunu a jsem zvědavá, jestli Eadlyn skončí s Erikem, protože spolu měli docela slušný momenty a bylo by to zajímavý.
Trochu jsem se bála, že oproti Selekci, to bude o ničem a ono to tak kupodivu vlastně není. Čte se to pořád skvěle, je to milé a vtipné a zároveň zajímavé všechno to vidět z druhé strany.
SPOILER!!!!
Jestli to královna nepřežije, obrečím to jako malé dítě.
Takžeeee…
Zezačátku jsem byla hodně zmatená co se děje, protože já si asi myslela ze hlavní hrdinka ještě bude America nebo nevím co, ale jak jsem se začetla…
Tak to byla dokonalost!
Upřímně jako hlavní hrdinku mám spíš radši Americu, ale příběh z pohledu Eadlyn mě bavil více než příběh Americy.
Rozhodně můžu doporučit!
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
přátelství, kamarádství láska americká literatura pro dívky romantika reality show pro dospívající mládež (young adult)Kiera Cass také napsal(a)
| 2014 | Selekce |
- Dcera / Blahona, www.kniznisiesta.cz
- Dcera / Ivett, Bookaholic's Kingdom

88 %

Dcera
Uff.. Myslím, že tohle pro mě bylo jedno nejtěžších čtení. Chtěla jsem tuhle sérii číst v kuse, první tři díly mě opravdu bavily. Příběh o Americe a Maxonovi byl chytlavý, napínavý, dramatický i romantický. Příběh Eadlyn jsem rozečetla, pak na několik let odložila a teď se k němu vrátila. Začátek je vleklý a musíte se jím prostě a jednoduše prokousat. Ale musím přiznat, že po prokousání získal příběh spád a chtěla jsem vědět, jak to dopadne. Líbí se mi jak se Eadlyn příběhem mění a poznává nejen pány ze Selekce, ale i sama sebe. Mám své favority a těším se na to, jak to celé dopadne.