Prach

Hugh Howey

Silo série

< 3. díl

Kultovní román Silo čtenářům představil fascinující a propracovaný postapokalyptický svět podzemních základen. Turnus vylíčil, co stálo u zrodu tohoto světa. A v Prachu, závěrečném dílu bestsellerové trilogie, se tento svět dobere svého konce. Život v silech už nebude mít dlouhého trvání: operace Padesát Světového řádu spěje k vyvrcholení, to však bude jiné, než mohl kdokoli očekávat. Osudy hrdinů ze Sil 1, 17 a 18 se protnou, aby přinesly poslední velký příběh a odpovědi na otázky, které se vinuly celou sérií. Prach vypráví o nezlomné touze přežít navzdory osudu i okolnostem. Vypráví o zlobě, zkáze, naději a vykoupení. A hlavně o lidech a jejich existenci ve světě, který je až nebezpečně povědomý – ve světě, jehož zkázu (jsme) si přivodili sami…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2016 , Knižní klub
Originální název: Dust, 2013

Komentáře knihy Prach

Liberi
16.11.2025

Poslední díl téhle post-apo trilogie se nejvíce zaměřuje na morální dilema, čímž získává také nejvíce na hloubce... a díky tomu působí nejvyzráleji.

Celkově, počítaje všechny tři díly, jde o skvělý příběh, který jsem si přečetl rád a s chutí. Jen bych - a to platí pro každý díl - občas jemně přidal na tempu. Ale to už je o spíše o preferencích čtenáře a s posuzováním kvality to nemá nic společného.
Doporučuji!

mareksevc
15.11.2025

najlepší diel trilógie, ako celok velmi vydarený pribeh so zaujimavou atmosferou, myšlienkou postavami, určite sa jedná o jednu z najkvalitnejších sérii v rámci sci fi, postapo.

Knihontýnka
13.11.2025

Dobré zakončení série, které je hlavně o tom, že lidi jsou zlý zvířata, ale občas proklikne dobro. Hrdinové měli velkou kliku, až neuvěřitelnou, některé věci zůstaly nezodpovězeny, některé měly až příliš rychlý průběh, jako by se autor už snažil to rychle ukončit (a ach, pane Darcy!). Bavilo mě to, ale na rozdíl třeba od postapo série Přechod si to nechci znovu přečíst. Ale dobré to je, ne že ne. Jen už jsem prostě četla lepší…

Book_dragon
27.10.2025

To byla jízda! Do poslední chvíle jsem se bála jestli to může vůbec dopadnout dobře aspoň pro někoho z postav! Nemohla jsem se odtrhnout, bylo to prostě skvěle dokončení série. Líbilo se mi jak autor dodatečně vysvětlil nějaké věci, které v předchozích dílech nedávali smysl (třeba potápění Juliette apod). Normálně se mi bude stýskat a je mi líto že kniha skončila.

vladimir8350
24.10.2025

Za mě nejlepší díl této povedené série. Četl se mi ze všech nejlíp.

Geralt1989
23.09.2025

Nejlepší díl trilogie. Bez debat.

Příběh tady nabral skvělé tempo – stránky jsem doslova hltal. Osudy Donalda, Juliette, Sola i Charlotty se uzavřely, někdy pozitivně, jindy smutně.

Oceňuji, že autor dokázal přemýšlet i nad lidskou morálkou a dilematem mezi kontrolou a důvěrou – krásně se to ukazuje na střetu Donaldova a Thurmanova vidění světa.

Mám rád, když fiktivní příběh nese hlubší myšlenku. I když už podobná témata zpracovalo mnoho jiných autorů, věřím, že opakování etických otázek a připomínání naděje je pro člověka vždy důležité.

iridius9373
11.08.2025

Tuhle Howeyho sérii se mi ani moc po tom prvním dílu dočítat nechtělo, ale dvojka byla lepší a trojka to hezky uzavřela. Tak jsem rád, že jsem tomu dal šanci. Není to hitovka, ale dobré.

Petraadeen
19.07.2025

(SPOILER) Toto sa už čítalo dobre, v porovnaní s predošlým dielom.
Len mi je ľúto, že Lucas nikdy nevidel hviezdy naživo...

Merlin_CZ
30.06.2025

rozhodně výborné zakončení.

Hancza
16.06.2025

Třetí a poslední díl... Donal je stále trochu trouba, ale zato se do všeho pustil s daleko větší vervou. Jules je pořád Jules, která jede jako tank. I tento třetí díl mě bavil, ale mám tam pár neobjasněných otazníků a trochu mě štve, že už je nemám jak objasnit... Zároveň už by podle mě nebylo dobré, příběh dále nastavovat.

adorjas
15.05.2025

Po Turnuse a Sile nadišiel čas na prečítanie záverečného dielu dystopickej trilógie Silo. Prach nás zavádza do obdobia z prvej časti a vracajú sa k nám starí známi, napríklad Jules a Sólo!
Konečne sa dozvedáme aj posledné informácie, aby sme si poskladali skladačku. Moje logické ja tam teda vnímalo isté otázniky, ale budiš!
Oddychové, rýchlo čítajúce, dobrodružné, napínavé.
A už ani nepíšem viac, nech neskazím čitateľský zážitok!

tomas0851
15.05.2025

Poslední díl série Silo a po pravdě nevím jak hodnotit....
Druhému dílu spousta čtenářů vyčítala, že je výplňový, ale za mne byl asi nejlepší.
Tento třetí je, co se týče děje, nejakčnější, ale tak jako celá série ve mně vyvolává spoustu otazníků.
Opět se ocitáme v sile 18. Opět komunikujeme se silem 17. Sledujeme dění v Sile 1.
Tentokrát se více autor zaměřil na Silo 1 a jeho vůdce.
Jsou zde zajímavé dějové zápletky, šokující zvraty, ale je to takové neuchopené.
Takové odfklákuté.
A konec je sice jakoby super, ale takový moc happy americký. Spousta věcí nevysvětlených a celá série je prostě technicky špatně.
Nepovažuji sérii úplně za ztrátu času, ale vítek mám hodně. Po dlouhé době něco, kde si spousta lidí sedla na zadek a já jsem ve stavu mít to ještě díl dva, tak děkuji nechci.

Jaroushek
29.04.2025

Závěr série byl tedy trochu jiný, než jsem očekával, ale i tak jsem spokojen. Zbylo i něco na domyšlení, a to mi vůbec nevadí. Poslední díl mi přišel nejvíce filosofický, kdy se postavy zamýšlí nad svým jednáním a jeho smyslem. Osud některých postav během celé série mě mrzel, ale to už u post-apo tak bývá. Některé otázky jsem ale doufal, že si autor nedovolí nechat bez odpovědi, no, spletl jsem se.

„Předpoklad, že něco potřebuje zachraňovat, je lidská pošetilost - pošetilost těch zatracených sil, která pomáhal vybudovat. Lidé i planeta by měli být ponecháni sami sobě. Lidstvo má právo vymřít. To život dělává - vymírá.“

„Zdálo se, že jedna velká chyba pohřbí všechny menší, podobně jako se občasné jizvy - památky na mladické přehmaty - nyní ztrácely pod znetvořenou kůží.“

Afrodedek
16.03.2025

(SPOILER) Dobré zakončení celé série, i když mně to finální rozuzlení moc nesedlo a tak nějak jsem nepochopil logiku kompletního záměru celého projektu, ale nevadí. Dopadlo to dobře a hodně mě i potěšilo to, že série nekončí nějakým komplet happy endem, ale celkově je konec dobrý, takže cajk ;-). Jsem hodně zvědavý jak se s dalšími díly knížky poperou v seriálu.

tomas3272
27.02.2025

Jak píšou lidi, ten konec prostě. Bylo to fajn čtení, nelituju toho, ale myslím, že ten námět by šel prodat ještě lépe. Škoda

kazatell
15.02.2025

(SPOILER) Hodnocení posledního dílu série je svým způsobem hodnocení celé trilogie. K prvnímu dílu jsem se dostal v den vydání a byl jsem úplně nadšený, protože to ve všech ohledech bylo jiné, než jakékoliv postapo, které jsem do té doby četl. Takže pro mě se jednalo o silný a v některých věcech i inspirativní příběh. Tak jak se mi první díl líbil, druhý a třetí mi část mého nadšení sebral, protože spoustu věcí najednou nedávalo logiku, kterou jsem si po přečtení prvního dílu mohl domyslet sám, ale ve výsledku po přehodnocení série a odpoutání se od prvního dílu, jako samostatné knihy se nejednalo o špatný příběh, který díky natočenému seriálu dost možná dostane i další díly, které by mohli být jen samostatnými knihami z jiných sil. Každý se přece rád dozví o tom co se dělo ve 40’ a jak nakonec dopadla, nebo jak se daří 50’ když nemají nad sebou hlas z vysílačky a v IT není proud

Kaletrin
04.02.2025

V průběhu čtení jsem chtěla dát plný počet, ale samotný závěr mě úplně neuspokojil. Otevřený a nadějeplný konec mi vůbec nevadil, ale zůstalo mi spoustu otázek, na které jsem odpověď nedostala. Vypisovat je nebudu, ale pár z nich zmiňuje níže uživatel koubin007. Chyběl mi tudíž takový ten "wow" efekt, kdy dostanete poslední dílek skládačky a řeknete si: "Ahá, tak takhle to bylo!". Jenže ten chybějící puclík jsme nedostali ani v tom závěru, na který jsem spoléhala. Kromě tohoto jediného problému se mi Prach hrozně líbil. Opět to byla úplně jiná knížka, než předchozí dvě, tentokrát od začátku do konce nabitá akcí. Ve dvou třetinách přijde opravdu velmi emocionální zlom, kdy jsem při čtení ani nedýchala - jako na horské dráze. Chtěla bych dát vyšší hodnocení, protože jsem měla slzy v očích (což se mi u knížky už dlouho nestalo), ale bohužel ty logické otázky bez odpovědí mi to prostě kazí. Jinak děkuji Apple TV+, že mě k této sérii přivedl, jelikož je to opravdu jedno z nejlepších sci-fi, jaké jsem kdy četla. Doporučuji.

Johncze
29.01.2025

Tak konečně. Vše se uzavírá a musím říct, že mě finále bavilo a těšil jsem se, jak to dopadne. Bylo fajn, že jsem byli hned v počátku vhození do akce a hlavně, že žádný z aktérů neměl ponětí o celé situaci, takže ani čtenář nemá na poslední stránce všechny informace, což by mi jinde vadilo, ale zde to bylo jaksi očekávané, to je za mě super. Určitě lepší než druhý díl.

Srni
26.01.2025

Tak tohle bylo napínavé od začátku do konce!!!

MilanKopeKnihy
24.01.2025

Série Silo od Hugha Howeyho je jednou z těch dystopických sci-fi, které vás vtáhnou a nepustí, dokud nedočtete poslední stránku. Příběh se odehrává v postapokalyptickém světě, kde lidstvo přežívá v obrovském podzemním sile, rozděleném do desítek pater, každé s jiným účelem – od zemědělství po technickou údržbu. Život uvnitř je přísně kontrolován pravidly, která mají zajistit přežití, ale zároveň v sobě nesou tíživé tajemství.

První kniha, Silo, nás zavádí do tohoto uzavřeného ekosystému skrze pohled různých postav, přičemž hlavní hrdinkou se postupně stává Juliette – odvážná mechanická inženýrka, která začne rozkrývat pravdu o skutečné povaze světa venku a o tom, kdo vlastně kontroluje jejich životy. Howey skvěle buduje atmosféru beznaděje, klaustrofobie a postupného odhalování děsivých skutečností.

Druhá kniha, Turnus, se pak vrací v čase a nabízí pohled na vznik samotného sila a okolnosti, které k tomu vedly. Díky tomu čtenář dostává hlubší kontext a motivace postav se stávají ještě zajímavějšími. Třetí díl, Prach, pak sérii uzavírá a propojuje dějové linie do uspokojivého, i když ne zcela optimistického závěru.

Howeyho styl je přímočarý, čtivý a dokáže skvěle vykreslit nejen technické detaily života v sile, ale i psychologii postav, které čelí strachu, beznaději a touze po svobodě. Série má v sobě prvky thrilleru, mystery i hard sci-fi, a přestože se místy může zdát poněkud pomalejší, odmění trpělivého čtenáře napětím a nečekanými zvraty.

Pokud máte rádi dystopie jako 1984, Konec civilizace, nebo i modernější kousky typu Metro 2033, Silo by vás mohlo nadchnout. Zároveň je skvělé, že série se dočkala i televizního zpracování, které jí dodává další rozměr.

Celkově jde o výbornou trilogii, která nabízí nejen poutavý příběh, ale i zamyšlení nad tím, kam až je lidstvo schopno zajít ve snaze o přežití.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi