Michaél74 Michaél74 komentáře u knih

☰ menu

Rodokmen smrti Rodokmen smrti James Rollins (p)

Jedna z nejlepších knih ze série Sigma Force. Není tak překombinovaná jako některé jiné díly, je hodně akční, historickým souvislostem se Rollins tentokrát věnuje jen letmo. Poprvé se tady představuje nová posila týmu - sympatická dvojice psovoda se svým vojenským psem, která už má svou vlastní sérii (zatím dva romány). Scény psané z pohledu psa jsou zajímavým zpestřením.

14.08.2017 5 z 5


Turnus Turnus Hugh Howey

Pokračování, které mnohé vysvětluje, promyšlené a výborně provázané s prvním dílem. Jednu hvězdu však strhávám za slabší druhý turnus, kdy dějová linie ze Sila 18 mě moc nebavila, byla až příliš rozvleklá.

28.03.2017 4 z 5


Pád Pád Rogelio J. Pineiro

Tak tohle se nepovedlo. Námět je skvělý, první třetina knihy dobrá, ale pak se z toho stane nudný akční thriller. Technické pasáže i akční scény jsou nezajímavé, občas jsem se v ději hůře orientoval. Nedokončenými větami chtěl asi autor zrychlit děj, ale bylo to spíše otravné. Pro mě zklamání roku.

21.10.2016 2 z 5


Hranice důvěry Hranice důvěry D. P. Lyle

Nenáročná jednohubka. Kniha se podobá scénáři k epizodě nějakého krimi seriálu, je rozdělená na velmi krátké kapitoly (je jich 85), jeden dialog střídá druhý, přímočarý děj rychle ubíhá, autor se nezdržuje nějakými delšími popisy. Jednoduchý, ale zábavný thriller, který svým rychlým spádem nestačí nudit.

05.04.2016 4 z 5


Klíč soudného dne Klíč soudného dne James Rollins (p)

Typický Rollins - mix historických záhad a legend, současné vědy, akce a hledání významu symbolů. Kdo zná sérii Sigma Force, ví co čekat a nemůže být zklamán. Kniha je tentokrát hlavně o historii, věda je zde spíše jen okrajově. Témata některých jiných dílů série mě bavila více, ale zase mě potěšilo, že na scéně je opět Seichan a tajemné Bratrstvo, které je skvěle začleněno do děje.

04.03.2016 4 z 5


Co s námi bude? Co s námi bude? Milan Vodička

Tohle není sci-fi. Kniha obsahuje reálné prognózy pro příštích 20 let, které vycházejí ze současných trendů. Velmi zajímavé čtení k přemýšlení. A zajímavé pak bude se ke knize vrátit za těch 20 let...

01.01.2016 4 z 5


Obětina Obětina Sharon J. Bolton

Pro mě trochu zklamání. Vzhledem k zajímavému námětu a místu děje jsem čekal lepší atmosféru, tady šlo z velké části o detektivní vyšetřování, místy to bylo rozvleklé, nemělo to ten správný náboj.

10.12.2015 3 z 5


Nikdy se nepřestala usmívat Nikdy se nepřestala usmívat Martin Štefko

Psychologický thriller o cestě soudního psychiatra za pochopením skutků masové vražedkyně.
Dobré ohlasy na knihu nelžou. Je to dobře vymyšleno a skvěle napsáno. Kniha mě bavila od prvního do posledního řádku, trochu mě zarazila některými drsnými scénami a překvapila pointou.

25.09.2015 5 z 5


Stavy nestavy, bytosti nebytosti Stavy nestavy, bytosti nebytosti Petr Heteša

Moje první kniha od Petra Heteši a určitě ne poslední, protože se mi zamlouvá jeho styl psaní. Povídky jsou zajímavé, čtou se lehce, mají dobré dialogy a co jsem nečekal, že jsou občas úsměvné a vtipné.

20.09.2015 4 z 5


Temné vody Temné vody Kodži Suzuki

Divnou povídku Akvarely, o které nevím co si myslet, si měl autor nechat raději v šuplíku. Ostatní povídky jsou však dobré s tajemnou a strašidelnou atmosférou. U mě vyhrává trojice Sádka, Neklidná voda a Podmořský les.

20.08.2015 4 z 5


6. antologie českého hororu 6. antologie českého hororu * antologie

Tentokrát mírné zklamání. Šest z třinácti povídek jsou mikropovídky do 333 slov. I když jsou všechny dobré, dal bych přednost většímu počtu povídek standardního rozsahu. Nejvíc se mi líbily povídky Jany Formanové, Evy Asterové a dua Boček-Zubík. Za mě zůstává stále nejlepší 3. antologie.

20.07.2015 3 z 5


Tokio Tokio Mo Hayder

Mrazivé, děsivé, místy brutální, ale i poetické a dojemné. Kniha mě zaujala mnohem více než druhý samostatný román autorky, Ostrov sviní. Tempo vyprávění je pomalé, kdy už mě to v druhé polovině trochu začalo nudit, ale výborný silný závěr dojem vylepšil.

15.07.2015 4 z 5


Podezřelý Podezřelý Robert Crais

Nebýt fenky německého ovčáka Maggie, byla by to průměrná detektivka. Kniha stojí za přečtení jen díky hezky popsanému vztahu mezi policejním psovodem a jeho psem a zajímavým pasážím vyprávěným z pohledu Maggie, kdy autor popisuje, jaké má pes v dané situaci pocity a jak myslí. Vlastní kriminální zápletka a vyšetřování mi už tak zajímavé nepřišlo. Maggie a Scott se vrátili i v dalším románu Slib, který vyšel v roce 2016.

05.06.2015 4 z 5


Napojení Napojení Douglas E. Richards

Trochu vědy, trochu akce a napětí. Román však především tvoří dlouhé (ale nikoliv nudné) vysvětlující dialogy a úvahy, které se týkají zvýšení inteligence a prodloužení délky života. Zajímavé čtení.

25.05.2015 4 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Kniha je psaná zdlouhavým a popisným stylem, místy je to takové těžkopádné. Většinou však nenudí, na to je svět Sila vykreslen dostatečně zajímavě.

18.05.2015 4 z 5


Jaký to nádherný svět Jaký to nádherný svět Marcus Chown

Autor se pokusil porozumět všemu a sepsal to celkem zajímavě a srozumitelně. Od buněčné biologie, evoluce, genetiky, přes elektřinu a magnetismus, počítače, ekonomiku, geologii až po kvantovou fyziku, teorii relativity a černé díry... V textu je velké množství doplňujících poznámek (40 stran!), což mi trochu vadilo, protože tak narušují plynulost čtení. Knihu bych doporučil hlavně těm, kdo se zajímá o fyziku a biologii a nehledá žádné detailní a obsáhlé knihy.

09.05.2015 3 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Detektivní thriller, který se četl lehce a rychle díky krátkým kapitolám a převažujícím dialogům. Příběh, postavy ani rozuzlení mě však nijak zvlášť nezaujaly. Knihu tedy hodnotím jako průměrnou oddechovku.

19.04.2015 3 z 5


Poslední orákulum Poslední orákulum James Rollins (p)

Lepší než předchozí díl (Jidášův kmen), který mě zklamal. Zpočátku mi to přišlo překombinované, Rollins to trochu přehnal s množstvím postav. Příběh se rozehrál na mnoha stranách, postupně však vše zapadlo do sebe a zase jsem se dozvěděl pár zajímavých faktů, např. o autismu, původu Romů nebo potenciální současné jaderné hrozbě související s Černobylem.

05.04.2015 4 z 5


Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Výborný mysteriózní sci-fi thriller. Kniha je velmi čtivá, plná tajemství, která vás nutí číst a číst - pořád si říkáte, o co tady vlastně jde? - dokud se vše v překvapivém závěru nevysvětlí.

13.03.2015 5 z 5