Obětina

Obětina https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210831/bmid_obetina-pMM-210831.jpg 4 555 180

Pro Toru Hamiltonovou bylo už samotné přestěhování do shetlandských končin dosti skličující. Nemohla tušit, že prvotní rozmrzelost brzy vystřídá děs. Za jednoho deštivého nedělního odpoledne nalezne v rašeliništi dokonale konzervovanou mrtvolu mladé ženy, v jejíž hrudi zeje díra po brutálně vyrvaném srdci. Tři runové znaky na kůži zemřelé připomínají tajemná vyřezávaná znamení, která Tora vídá rozesetá po celých Shetlandách, dokonce i na krbové římse tchánova domu. V pátrání po původu run zabředá až ke středověkým legendám a usilovně se snaží nalézt jejich spojitost s mrtvou ženou. Čím více poznatků se jí daří shromáždit, tím silněji na ni manžel, šéf a dokonce i nevrlý detektiv naléhají, aby věci nechala, jak jsou. Opravdu jim jde jen o její duševní klid? Snad by tomu Tora uvěřila, kdyby ji ovšem najednou nezačaly děsit ty výhrůžky. Valí se na ni jako studené shetlandské mlhy a obalují ji hrůznou jistotou: někdo si přeje, aby pátrání okamžitě a jednou provždy nechala. Za každou cenu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

Sacrifice , 2008


více info...

Nutra
Nutra
28.01.2024

Mě se kniha hodně líbila. Nevím,proč jsem knihu pořád odkládala....Nervy drásající. SUPER !

Deia
Deia
25.01.2024 3 z 5

Na nejakú knihu od tejto autorky som sa chystala už dlho a túto som si vybrala ako prvú. Ale možno som radšej mohla inú :D. Príbeh ma spočiatku bavil, páčila sa mi tá tajomnosť - nájdená mŕtvola o ktorej nikto nevie kto to je, prepojenie na akýsi rituál a do toho prostredie Shetlandských ostrovov, ktoré je ponuré a upršané. Len neskôr to pre mňa trošku začalo strácať šťavu a aj keď mi bola Tora sympatická, tak niektoré jej rozhodnutia a myšlienkové pochody ma strašne rozčuľovali. Lenže potom som sa dostala do polovice a zrazu sa to rozbehlo, prišlo mi, že príbeh nabral úplne iný smer a bola som veľmi zvedavá, ako to celé skončí, čo všetko je za tou vraždou a hlavne kto, aj keď svojich podozrivých som mala. Nemohla som sa od knihy odtrhnúť a strany mi utekali jedna za druhou. Lenže ako som sa dostávala ku koncu, tým menej ma to opäť bavilo a posledných približne 70 - 80 strán mi prišlo ako utrpenie a normálne som nemala chuť to dočítať. Veľmi rozťahané, strašne zamotané, prekombinované a hlavne zbytočné, príbeh mohol skončiť oveľa skôr. Správanie Tory mi taktiež prišlo na konci mimo a o tom, čo všetko sa jej akože podarilo zvládnuť ani nehovorím. Taktiež nie všetko mi pri tom rozuzlení sedelo. Škoda toho záveru, dovtedy sa mi kniha dosť páčila, námet, prostredie a prepojenie s legendami je naozaj zaujímavý. Ale autorke ešte jednu šancu určite dám.


berila
berila
04.01.2024 5 z 5

Tak tohle byl opravdu hodně drsný a výborný thriller. Autorka opravdu umí.
Určitě doporučuji k přečtení.

Adriena838772
Adriena838772
24.10.2023 5 z 5

Moc dobrá knížka a hodně napínavá moc se mi to líbilo

mignon
mignon
13.10.2023 5 z 5

Jo. Hustý. Mrazivý a uvěřitelný. Doporučuju.

nero 13
nero 13
28.09.2023 4 z 5

(SPOILER) K přečtení Obětiny mne přivedl krimi seriál Vraždy na Shetlandech, který jsem si celkem oblíbil a když jsem viděl že se též odehrává na tomto zajímavém souostroví tak jsem neodolal a knihu zakoupil. Kladem tohoto románu mimo jeho lokaci je dobře napsaný detektivní příběh, autorka psát opravdu umí, ale co mi tam dost vadilo byla ta divná Trollí legenda, která mněla být inspirací padouchů k tomu co dělali, myslím že téma obchodování s lidmi a nezákonných adopcí by bylo dostatečně zajímavé i bez toho.

Holly.W
Holly.W
28.08.2023 3 z 5

Z Praskliny jsem byla nadšená a na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, bohužel, tady se takové nadšení už nekonalo. Autorka je skvělá vypravěčka, popis Shetland je působivý.
Příběh začal zajímavě, ale čím více jsem se blížila ke konci, tím více častěji jsem si říkala, že to snad nemyslí vážně. Dle názvu a anotace jsem od toho čekala něco úúúplně jiného.
Bylo to tak přitažené za vlasy, až hrůza. A těch zmrtvýchvstání tam bylo nějak moc.
No doufám, že další mé setkání s touto autorkou dopadne lépe.

lucie5197
lucie5197
29.03.2023 4 z 5

Tora mi byla od začátku sympatická, což je velký plus pro příběh. Ze začátku jsem si říkala, že se to zdá být poměrně předvídatelné i když napínavé, nakonec mi to vůbec nevadilo, sice jsem ty konkrétní postavy podezírala, ale svým způsobem to tak bylo úmyslně psané. Nebyl to typ knihy, ve které by měl hlavní pachatel/pachatelé šokovat, důležitější bylo rozuzlení samotného příběhu a to se ukázalo být jako zajímavý námět, tak proč ne. Konec lehce překombinovaný, ale jsem spokojená a určitě se u této autorky zdržím. :)

Veronika33
Veronika33
02.10.2022 4 z 5

Dlho som sa chystala na túto spisovateľku a musím povedať, čakanie sa oplatilo. Kniha bola pútavá bez hluchých miest, zaujímavá téma. Jediné čo mi vadilo, trocha veľa náhod a prekombinovaný koniec, ale napriek tomu to nebolo vôbec zlé. Som zvedavá na ďalšie knihy autorky...

Jenny46
Jenny46
16.08.2022 5 z 5

Autorka píše opravdu skvěle její knihy se nedají odložit, umí vytvořit napínavou atmosféru a nutí číst do poslední stránky.
Mrazivý příběh a středověké legendy na ostrově Shetlandy jsou hodně tajemné, až depresivní. Nevíte komu věřit...
Byla jsem mile překvapena, že se tu objevila policistka Dana Tullochová ( kdo četl sérii Lacey F. ví )

Renca.ch
Renca.ch
01.08.2022 3 z 5

Námět knihy s legendami a pověstmi nebyl zrovna " my cup of tea", raději mám autorčinu krmi sérii s Lacey. Začátek napínavý, místy se děj táhnul, kniha mohla být kratší a nemusela být tak překombinovaná,v množství postav a jménech jsem se občas ztrácela.

ydnac
ydnac
01.08.2022 5 z 5

NEUVĚŘITELNÉ...

PŘESTO VŠECHNO ZAPADLO KAM MĚLO :-)
Tora se chystala na svém pozemku v Shetlandách pohřbít koně, vybagrovala jámu a objevila mrtvolu.
Policie začíná vyšetřovat a Toře to nedá a pátrá i na vlastní pěst. Komu by takový případ nevrtal v hlavě, kor když měl oběť u domu.
Tora také spolupracuje s místní svědomitou a pečlivou policistkou, kterou není nikdo jiný než Dana Tullochová :-) - doporučila bych sérii s Lacey číst až po této knize.
Všechno je zamotané a napínavé :-)
Ožívá místní legenda ? Nebo opět za všechno můžou chamtivý, sobečtí, zlí lidé, kteří si myslí, že jsou něco víc než ostatní...
Hltala jsem stránku za stránkou :-)
Jedna z nejlepších knih od Bolton :-)
Doporučuji a těším se na další :-)

Pája699
Pája699
25.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Pro Toru Hemiltonovou začíná její dlouhý a zapeklitý příběh, když se na svém pozemku snaží pohřbít svého koně a vykope mrtvolu ženy, která těsně před smrtí porodila a za živa jí bylo vyříznuté srdce…..Stručně a jasně to shrnu..začátek zdlouhavý, prostředek naprostá bomba, kdy já jsem napětím nedýchala, ale ten zdlouhavý konec, chjo. Posledních 100 stran by se krásně vešlo na deset. Po celou dobu příběhu mě tedy autorka pěkně mátla. Každou chvilku jsem měnila tip, jak to bylo překroucené :-) Ruku na srdce…příběhy s Lacey Flintovou si mi líbili více.

The_Kim
The_Kim
11.03.2022 3 z 5

Ze začátku mě kniha bavila, ačkoliv jsem měla problém si oblíbit nějakou postavu. Bohužel ten zauzlovaný konec se mi vůbec nelíbil a kvůli němu strhávám dvě hvězdy. Bylo toho už prostě moc - v nejlepším se má asi přestat a ne to naopak pořád zamotávat, až čtenář neví kdo co kdy proč. Na autorku ale nezanevřu a zkusím od ní i jiné knihy.

vera4669
vera4669
06.01.2022 5 z 5

Tohle bylo luxusní čtení ..autorka opravdu umí. Kniha má sice přes 500 stran, ale jsou přečtené za 2 dny jako nic, na posledních 100 stránkách jsem byla už napnutá jako kšandy, a do posledních se nenudila. Jedna z top autorek

jarin58
jarin58
31.10.2021 5 z 5

Výborný thriller z atraktivního prostředí,možná spíše téma pro ženy,ale nadchne i muže.

mi-380
mi-380
13.10.2021 4 z 5

Pochybuji, že z téhle vražedné reklamy na Shetlandy jsou místní obyvatelé nadšeni. Jde o autorčinu prvotinu, tu přesvědčivější část tvorby měla před sebou (nejvíc mě bavila série s Lacey Flint, škoda, že jen čtyřdílná). S doktorkou Torou a programem Mapy.cz jsem procestoval skoro celé souostroví (do něhož jsem se přenesl z nedalekých Hebrid – po přečtení Mayova Ochráním tě) a podezření měnící se v jistotu nás osvítilo září přímo polární ještě v první třetině knihy. Tora vše promyslí, spočítá, vysvětlí, a je jasno. Pak se ale něco stane, Tora se vrhá do sebevražedné akce, vše promyslí, přepočítá a znovu je jasno. Jenže s jiným výsledkem. No, a to se ještě několikrát zopakuje. Za překombinovanost zápletky by se nemusela stydět ani Agatha Christie, za akční prostřihy zase James Bond.
75 % (zatím 489 hodnotících s průměrem 87 %).

Přistoupil blíž, pozorně se na mě zadíval. Tahle schopnost velkých mužských nahánět strach je hrozně nespravedlivá; chlap nemusí být chytrý, nemusí vyhrožovat, stačí jen, aby byl hromotluk. Ustoupila jsem, obešla jsem ho velkým obloukem a postavila se k oknu.

RADOST
RADOST
25.09.2021 5 z 5

Výborné. Šílené. Neuvěřitelné. A přeci tak trochu pravdivé.
Dosud jsem přečetla 9 autorčiných knih a Obětinu považuji za nejlepší z nich.

dalia1769
dalia1769
08.09.2021 5 z 5

Velmi napínavý thriller, dějově zřejmě předchází sérii o Lacey. Překvapilo mne, že zde vystupuje Dana Tullochová ze série o Lacey, i když jinak se jedná o zcela samostatný příběh. Kniha se četla skvěle a prostředí Shetland je také působivé, i když samotný motiv "tajné společnosti" mi připadal přece jen až příliš fantastický, ale kdo ví...

Owain
Owain
30.08.2021 5 z 5

Má první kniha od autorky a bylo to počtení teda. Děj hned hodí do víru a nejde přestat číst. Občas mrazivý pocit na zátylku, když po dlouhém pátrání vyšlo najevo pravé tajemství jednoho ostrova. Určitě doporučuji.