melonka melonka komentáře u knih

☰ menu

Bůh je z Brna Bůh je z Brna Jiří Štangl

Přečteno jako audiokniha. Poezii nečtu, ale při procházkách do uší dobrý poslech - nic pro náročné. Souhlasím s komentářem níže, že povídky mě bavily více.

08.05.2022 4 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Kniha sice vydaná v roce 2017, ale teď v době čtení (válka na Ukrajině 2022)...je obsah aktuální ještě víc.

Autor kriticky nabízí pohled na českou společnost, její vnímání a důležitost jejich činů a očekávání - nebo nečinnosti. Pokud nic jiného, tak by si člověk měl odnést skutečnost- čekáme, že to za nás někdo zařídí - je špatný přístup.

12.04.2022 5 z 5


Válka umění Válka umění Steven Pressfield

Takový průměr. Nenadchne neurazí. Nevím, jestli bych tuhle knihu považovala za tu, která vás v seberozvoji nakopne, ale minimálně vás nechá o vašem rozvoji přemýšlet a i to se počítá.

12.04.2022 3 z 5


Pastýř Pastýř James Patterson

První kniha, kterou jsem četla z této série. Taková americká béčková krimi... žádná topka, ale dobře se to četlo a děj právě krátkými kapitoly ubíhal. Určitě si budu chtít přečíst další :)

05.02.2022 3 z 5


Ztracené střípky Ztracené střípky Tim Weaver

Příběhy s Davidem Rakerem mám ráda, proto jsem sáhla i po této knize, i když jsem k ní byla trochu skeptická po přečtení komentářů níže. Začátek skvělý, do půlky knihy to mělo spád a těšila jsem se jak to bude pokračovat. Od půlky už to bylo takové vláčné. Kniha má 500 stran, kdyby byla poloviční tak neváhám a dám plný počet hvězd. Takto tam bylo různých odboček, situace stylu "áha, tohohle jsem si nevšimla a najednou je to jinak...", jakoby autor už nevěděl jak dál, tak to celé obrátil (tyto situace bývají i u Davida Rakera)....S tímto přístupem by klidně kniha mohla mít dalších 500 stran a na konec by to nemělo vliv. Prostřední část bych řekla, že byla taková natahovací vata.

Konec mě nezklamal, byl skvělý..ale nějak se mi nehodil k tomu příběhu předtím..spíš by mi ten konec sedl k sérii Davida Rakera. Námět ostrova super, ale dalo se dle mého názoru z toho vytřískat víc.

29.01.2022 3 z 5


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Krásná vánoční pohádka pro děti i dospělé :)

29.01.2022


Minimalistický domov Minimalistický domov Andrea Richardson

Je fajn si to přečíst a objevit nové tipy jak přemýšlet o domácnosti. Řekla bych, že většina věcí je známých, ale je fajn si je připomenou nebo se nad svou domácností zamyslet a říct si "opravdu potřebuji koupit zrovna tohle", když už to doma mám?

Oceňuji rozdělení knihy do sekcí, je tam popsané všechno co v domácnosti řešíte od dětských hraček, cestování až po šatník :)
Doporučuji každému, i tomu kdo rád sbírá věci a nakupuje často něco nového:). Myslím, že mininálně na zamyšlení to stojí přečíst.

13.01.2022 5 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Přečteno po tatérovi. Nechci tyto dvě knihy vůbec srovnávat, každá měla svůj příběh. Tatér byl svým způsobem optimističtější. U Cilky jsem si říkala, co všechno ta holka musela zvládnout, aby přežila a žila běžný život. Po přečtení jsem si hledala jak to s Cilkou bylo dál. Překvapilo mě, že se syn distancuje od této knihy. Chápu, že tam není možná ani 80 % věcí pravda, ale pokud by má matka měla projít něčím takovým chtěla bych, aby se o tom psalo a vědělo se, že bylo několik žen v koncetračních táborech, které se museli podvolit, aby přežili a nakonec války nebylo s nimi nakládáno jako s obětmi, ale jako ze zločinci.

25.04.2020 5 z 5


Kirké Kirké Madeline Miller

Odposloucháno jako audio kniha. Běžně tento typ literatury "nečtu", ale velmi se mi to líbilo. Pěkné propojení řeckých bají s životem bohyně Kirké. Doporučuji všem. Je to příjemné, úvolňující čtení nebo poslouchání jako audio :)

25.04.2020 5 z 5


Prázdné křeslo Prázdné křeslo Jeffery Deaver

Povedený thriller. Děj se posouval a každá část byla něčím překvapující. Pár krát se mi stlao, že jsem měla problém se zorientovat v ději - možná to bylo způsobené i chybami v překladu, ale jinak super. Pohodové čtení.

23.02.2020 4 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Bojuju s hodnocením. 3/4 knížky jsem přemýšlela proč hlavní hrdinka je taková... hysterka, vůbec se nechovala racionálně a tak jsem četla, četla, abych se dobrala chvíle kdy se to zlomí. Námět za mě dobrý, konec taky. Ale chyběla mi tam reálnost.

SPOILER:
Proč 200 stránek je hlavní postava pomatená a skočí kde na co a v posledních 20 stránkách se z ní stane vyrovnaná ženská, která dokáže rozumně uvažovat... Tento do očí bijící nepoměr mě vadil nejvíc.

30.01.2020 3 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Velmi povedený román. Děj plynul přirozeně, střídání postav hezky na sebe navazovalo. Navíc vyzdvihuje část konce 2. světové války, o které se moc nemluví.

23.01.2020 5 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Jsem mile překvapena. Hodnocení a komentáře tu byly dost rozporuplné.
Za mě skvělé, je to oddych od tradičných krimi příběhů. Je to jiný styl, který mě sedl. Trochu jsem se obávala, že to bude podobné Kingovým knížkám, kde se používá "nadpřirozeno". Ale tady mělo nakonec všechno své vysvětlení - a to hodnotím jako to nejlepší.

18.01.2020 5 z 5


Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

Nebylo to tak špatné, jak jsem se z hodnocení obávala. Jediný problém vidím, že je tam na začátek opravdu dost jmen a je těžké se v příběhu zorientovat. Pak už je to v pohodě a děj má spád.

12.01.2020 4 z 5


Dokonalá kořist Dokonalá kořist Helen Fields

Druhý díl se mi líbil víc jak první. Tím nechci říct, že první byl špatný, ale něco tomu chybělo a tentorkát to autorka dotáhla do skvelého konce. Lépe propracovaný detektivní příběh. Život Luca a Avy mi připadal tentokrát lépe do celkového děje zapracovaný. Takže za mě spokojenost.

28.12.2019 5 z 5


Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Trošku jiný styl detektivky, na který jsem zvyklá. Od začátku víte, kdo je vrahem a celou dobu přemýšlíte, jak na to příjdou detektivové, když jsou tak dokonalé stopy. Za mě určitě doporučuji. Co mě možná trochu vadilo bylo, že se víc řešili příběhy detektivů než samotný případ. Ještě bych možná vytkla i fakt, že celou dobu má vrah opravdu dokonalé stopy, detektivové nemají jak propojit vraha s případy a pak najednou vuala ho najdou :D Proto dávám o hvězdu méně :)

19.12.2019 4 z 5


Něco jako láska Něco jako láska Tracy Brogan

Tento typ žánru běžně nečtu, ale hledala jsem "lehčí" knížku, u které se uvolním a zasměju. Neměla jsem od ní žádné očekávání a byla jsem spokojená. Romantická komedie, u které jsem si odpočinula, takže za mě doporučuju.

19.12.2019 4 z 5


Už teď jsi mrtvá Už teď jsi mrtvá Sharon J. Bolton

Skvělý začátek, který okamžitě vtáhne do děje. Konec už byl na můj vkus hodně roztahaný, ale nemůžu říct, že bych kvůli tomu řekla, že je příběh špatný právě naopak bylo to dokonal vymyšlené.
----možný spoiler----
Celou dobu jsem si říkala jo bude to on, ale bylo by fajn kdyby to on nebyl, ať jsem překvapená ...a ono nic :D Ale přesto konec překvapil.

27.11.2019 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Příběh, ke kterému jsou slova zbytečná. Už z prologu mi bylo jasné, že tato kniha bude něčím zvláštním a je k ní potřeba přistupovat jako ne výpověď k hrůzám, co se dělo v koncentračních táborech, ale že i na takovém místě za tak hrozných okolností se dva lidé do sebe zamilovali.
Proto mě překvapilo, že se tu našli i "negativní komentáře. K těmto komentářům bych řekla - pokud si chtějí přečíst výpovědi lidí z koncentračních táborů doporučuji přečíst například Mengeleho děvče nebo Knihovnice z Osvětimy a další. V poslední době na toto téma bylo vydaných spoustat knížek, kde každý příběh to jedinečnost. Ale tento příběh je jiný a je já bych na něj nahlížela jako příběh Lale, který prožil část života v koncentračním táboře, ale na "priviligované" pozici, která mu umožňovala přežít.

22.11.2019 5 z 5


Žena mého života Žena mého života Tim Weaver

Mrzí mě, že musím hodnotit takto, protože sérii Davida Rakera mám ráda. Předchozí díl - Muž bez minulosti byl skvělý. Po přečtení popisku jsem čekala asi něco víc. Nebylo to špatné, ale..děj bych rozdělila na 2 části:
1. část - do půlky, kdy Raker sám o sobě spekuluje, jestli je nebo není blázen, tak to bych jednou ma x 2 hvězdami. Nebyl tam ten spád a děj, jak jsem zvyklá. Stálo to na jednom bodě.
2. část - to už byl starý dobrý Raker, který vyšetřuje. Hodnotím 3 body, protože i když má Raker vždycky štěstí si něčeho všimnout čeho ostatní ne, tak tady se to autor ani nesnažil zamaskovat a bylo to ve stylu - cítím, že tu je něco špatně a je to tady toto.

Kdyby to byla první kniha, kterou čtu s Rakereme možná bych hodnotila daleko výš. Takto ve srovnání s ostatními knihy série musím říct, že za mě rozhodně nejslabší díl, ale konec vypadal nadějně.

17.11.2019 2 z 5