Kříďák

Kříďák https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390150/bmid_kridak-hrk-390150.jpg 4 2907 877

Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct. Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Chalk Man , 2018


více info...

Přidat komentář

Hvězdinka
23.03.2024 3 z 5

Dlouho jsem tuto knihu nechtěla číst, počkala jsem, až odezní ten boom kolem ní. Kniha je čtivá, zajímavě propletená minulost s přítomností. Parta dětí, kde nebyl nikdo 'normální, ' tehdy ani teď. Líbilo se mi to.
3,5 hvězdičky

ellypusik
11.03.2024 3 z 5

Od knihy jsem měla velké očekávání. Určitě se naplnila čtivost, autorčin styl vypravování mi sedl a vizuální stránka se velice povedla. Nicméně překlad se mi nelíbil. Působilo to často jako strojové přeložení z angličtiny na pc. Některé věty opravdu nedávaly ani smysl, což kazilo celkový dojem.
Děj měl spád a byl chytlavý, ale prvních 250 stran se vše dělo velice pomalu a v posledních zejména 20 stran padalo jedno drama za druhých, což mi přišlo jako by už byla autorka tlačená to odevzdat nebo už sama chtěla knihu dopsat. Některé věci zůstaly nevyřešené, což mělo dodat možná záhadný dojem, ale mně to přišlo zkrátka nedotažené. Na prvotinu super, ale čekala jsem od bestselleru více.


rimar
10.03.2024 3 z 5

Tak nějak nevím. Začátek bych spíš než Kříďák nazval Kopírák. Příběh party kluků mi přišel jako solidní vykradačka To od Kinga. Možná se mílím ale přišlo mi to poměrně podobné. Snaha šokovat za každou cenu ale moc se to nepovedlo. Konec knihy už byl zajímavější ale tak nějak nevím celkový dojem ve mně nijak silný nezanechala. Asi jsem měl větší očekávání podle hodnocení tady a asi jsem už moc zhýčkaný od jiných autorů.

čef
05.03.2024 4 z 5

Knize jsem se vyhýbal, asi se mi nelíbil ten přebal. Živý styl vyprávění mne však upoutal. Sice se příběh nerozvíjí přílišnou rychlostí, ale svou hloubku má. Připomíná mi tak trochu knihy od Kinga. Příběh party kluků a holky poznamenaný smrtí a těhotenstvím se rozplétá až po dlouhých létech. Je zde spousta tajemna, hlubokých myšlenek a vztahových dramat. Děsí také popisy konání a utrpení Alzheimerových pacientů. Čtěte a modlete se, aby to nepostihlo nikoho z bližních.

Lechart
27.02.2024 4 z 5

Začátek rychle vtáhne do děje, ale potom přijde výrazné zpomalení a trvá to tak do půlky knihy, než děj začne zase eskalovat a rádoby náhodné události se začnou trochu spojovat a dávat smysl. Líbí se mi, že kniha nakonec zodpoví v podstatě všechny otázky, není až tak jednoduché všechno prokouknout příliš brzy, třebaže některé věci se dají, a kniha udržela napětí až do posledních stránek.

konicekbily
19.02.2024 4 z 5

Dvě, časově oddělené zóny vyprávění, vše vytvořené monologem hlavního vypravěče se čtou velice dobře. Líbily se mi náznaky z jedné časové osy se vlivem na tu druhou. I zápletka byla dobrá, zpracování taktéž. Další knihy autorčiny hodlám číst!

pam225
01.02.2024 3 z 5

Kniha je čtivá, konec zajímavý. Jen ty přezdívky nemusím. Líbí se mi kapitoly z minulosti. Přesto jsem měla trochu vyšší očekávání.

minirock
31.01.2024 5 z 5

Na prvotinu je to opravdu skvělé čtení. Každá kapitola přináší něco nového, odhaluje další střípek z událostí které se staly před mnoha lety kdy byli hlavní hrdinové děti a které se zároveň prolínají se současností kdy jsou už dospělí. Ed, jehož očima se příběh odvíjí je trochu podivínský učitel který se po mnoha letech vrací ve vzpomínkách a na vlastní pěst se snaží objasnit tu podivnou historii kterou jako dítě prožil se svou partou kamarádů. A zjišťuje že máloco je tak jak se zdá, každý z nich má své tajemství kterým se na konečném objasnění vraždy mladé dívky podílí. Ani sám Ed není bez viny. Výborná kniha, moc se mi líbila.

Bulba
11.01.2024 3 z 5

Asi před týdnem jsem četl Nalezení od Jiřího Březiny, které se mi líbilo podstatně víc, než tato kniha. Závěrečné rozuzlení bylo takové divné. Mám pocit, že PR je větší než vlastní příběh. Tak jsem si vzpomněl na knihu Dívka ve vlaku, kde jsem měl podobný pocit. Ale ne, že by kniha nešla přečíst, jen to nebylo úplně ono.

Hall3006
06.01.2024 4 z 5

Knihu jsem si pořídil na základě doporučení i když byla dost různá. Podotýkám, že anotaci jsem nečetl příliš pozorně, o to víc mě příběh překvapil. Bylo to na prvotinu mnohem čtivější než předtím dočtený Kopírák, prvotina jiné autorky. Dvě časové roviny, které se po celou knihu střídaly stupňovaly napětí a postupné odhalování tajemství, která parta kluků a jedna dívka měli, v dospělosti bylo nápadité a autorka nám pěkně podstrkovala různé podezřelé. Rozuzlení bylo nečekané, ten konec jsem si řekl "no teda". A oceňuji životní moudra pronášená různými postavami ve správných chvílích. Takže za mě povedená kniha a milovníci krimi by ji určitě neměli minout.

Iva095
04.01.2024 odpad!

První kniha v tomto roce a bohužel naprostá katastrofa.
Kniha byla až moc překombinovaná a vůbec si nejsem jistá do jakého žánru bych jí řadila.
S čím si ale jistá jsem, je že nálepka světový bestseller na tuto knihu nepatří.
Poprvé co knihu hodnotím jako odpad.

Krbi
28.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Dokonalá práce. Jakmile začnete, tato kniha vás už nepustí. Příběh je skvěle vystavěn, "flešbeky" postupně odkrývají staré tajemství a všechno se pak dokonale propojí.
Bacha SPOJLER: závěrečné zúčtování v lese bylo trochu klišé, ale pak přišlo ještě pár "bonusových" odhalení, které to posunuly do zajímavější a civilnější polohy. No a nakonec se ukázalo, že ani hlavní hrdina nemá tak docela čistý rejstřík a navíc není tak úplně normální. Vlastně vůbec. Konec SPOJLERU.
C.J.Tudor umí udržet čtenáře v napětí a umí jej především překvapit - což je asi základ dobrého krimi a thrilleru.

petulkap0698
16.12.2023 4 z 5

Není to vůbec můj žánr, ale kniha mě pohltila. Líbí se mi, jak mají různé události dopad nejen na postavy samotné, ale i na charakter celého městečka. Velmi čtivé a záživné.

TeriLoch
06.12.2023 4 z 5

Čtivé, napínavé, dobře se četlo :) Líbilo se mi prolínání současnosti s minulostí. Občas na mě možná jen trochu zdlouhavé.
Každopádně kdo byla záhadná postava na začátku příběhu jsem úspěšně uhádla! (překvapivě, páč se mi to moc často nestává :D)
Moje třetí přečtená kniha od autorky a určitě ne poslední :) Doporučuji.

Sabii14
06.12.2023 4 z 5

Kniha se četla dobře a rychle, byla děsivá i vtipná. Tím, jak byl celý příběh napsán, neustále se mi měnil názor na to, kdo by mohl být viníkem. Zvraty v knize mě nepřestávaly překvapovat a jen jsem už chtěla přestat přemýšlet nad tím, jestli to byl on nebo ona a dojít na konec knihy, abych už věděla kdo za to všechno nakonec může. Bylo to tak čtivé až to bylo klasické odpočinkové čtení :)

BARBARRKA
23.11.2023 5 z 5

Možná jsem si měla dát po Jámě větší pauzu, snad by mě hned nezačal iritovat Špekoun..... další, nebo zase.
Prostě jsem si tuhle knihu nevychutnala možná i proto, že její čtení bylo náročné fyzicky. Vysvětlím. Mám z knihovny výtisk, který, pokud ho nedržíte vší silou, okamžitě se zavře. Nechala bych ji zavřenou, jenže tady pořád čtu, že na konci se snad stane něco zásadního, takže jsem zvědavá a taky ji musím vrátit v termínu a tak jedno s druhým se tím prokousávám a těším se, až ji odnesu zpátky do knihovny ať zase mučí někoho jiného.

TerezaaBaarova
22.11.2023

73%? Asi i jo.. možná méně... jednohubka, slabý. Už jsem se smířila s tím, že mám na knihy detektivky/thrilery vysoké nároky a vše, co má na databázi pod 85% je ztráta času... Jediný asi poslední 4 stránky byly dobrý...wow efekt malej, ale byl.

Téra
21.11.2023 3 z 5

Hodně se mi líbila myšlenka, že bychom neměli dělat ukvapené závěry a činy, protože ty pak můžou vést k něčemu, co už neodčiníme. Co se týká nějaké děsivé atmosféry, tak ta mě nijak nepohltila. Konečné rozuzlení mi přišlo celkem logické a očekávatelné, protože moc možností, jak by to mohlo dopadnout příběh nenabízel. Jelikož se jedná o autorčin debut, tak si mysílím, že to je dobrý počin.

Šánka
19.11.2023 4 z 5

Nebudu už říkat, že nečtu mysteriózní thrillery, že nemám ráda prvky duchařiny v knihách a také, že nemám ráda horory. Od C. J. Tudor je to má třetí kniha a nebude poslední přesto, že tohle nečtu :-).
Výborně poskládaný příběh, atmosféra občas na hraně mezi realitou a nadpřirozenem, napínavé, záhadné, místy odlehčené i humornými střípky. Autorka zvládla bravurně skákání z minulosti do současnosti vždy v tom pravém okamžiku, aby čtenář musel číst dál. A takový závěr jsem nejen nečekala, ale jsem moc ráda, že i přes jeho složitost je vše docela věrohodně vysvětleno. A těch mnoho náhod neřeším...
Upálené se mi líbily o malinko více, ale já jsem spokojená, že jsem si splnila jeden svůj čtenářský dluh a Kříďák už mě strašit nebude :-).

Lka
17.10.2023 4 z 5

Audiokniha :
Moje první kniha od autorky. Pěkně načtena, hezky se to poslouchalo. Pořád mě to táhlo dál, abych zjistila co se vlastně stalo. Mně se kniha líbila.