Dokonalá kořist
Inspektor Luc Callanach série
Druhý díl drsné krimi série s detektivem Lucem Callanachem a inspektorkou Avou Turnerovou Edinburgh se stává evropskou metropolí hrůzy. Uprostřed hudebního festivalu rozetne ostrá čepel břicho charitativnímu pracovníkovi. V mnohatisícovém davu si vraha nikdo nevšimne. Nedlouho poté je na dně popelnice nalezena učitelka z mateřské školky, uškrcená vlastní šálou. Policie nezná motiv a nemá ani žádné stopy – dokud se po městě nezačnou objevovat podezřelá graffiti. Vrah jimi totiž oznamuje svou další kořist... a čím je nevinnější, tím lépe.... celý text
Originální název: Perfect Prey, 2017
Komentáře knihy Dokonalá kořist

Po četbě Chrise Cartera jsem si myslela, že jsem zvyklá na cokoliv, ale některé části z knihy mě málem odradily od dalšího čtení. A to by byla škoda. Helen Fieldsová píše opravdu propracované detektivky, v této knize se dotýká darkwebu. Dál se posouvá vztah Avy a Luca. I proto se chystám na další knihu - Dokonalá smrt.

Super příběh, který byl promyšlený do nejmenšího detailu. Ve druhé třetině mě napadlo, co by mohl být motiv, ale ne a ne přijít na toho, kdo za tím stojí. Pak už byly indicie jasnější a mě jen trochu štvalo, že na to detektivové přichází taky, jen pomaleji. Pravda, v roli pozorného čtenáře jsem byla ve výhodě.
Okolní zápletky mě víceméně bavily, nebo aspoň neotravovaly.
Postavy mi přišly vcelku dobře propracované, byť místy ještě malinko ploché, nebo nějak šablonovité.
Další díly si možná časem přečtu...

Dobře a svižně napsané, hlavní postavy dostávají ve druhém díle série více zřetelné obrysy. Budu číst další.

Čítala som v poradí ako 4. v sérii (požičiavam v knižnici, čo je práve k dispozícii, takže si postupne zaplňujem voľné miesta), a teda čo sa týka brutality, táto zatiaľ drží top. Zisťujem asi vďaka tejto autorke, že som čitateľsky omnoho viac otrlá než ako diváčka - vidieť vo filme cca 20 % knihy, vypínam to a dva týždne nezaspím, nezvládam krváky a možno vďaka tomu nemám vybudovanú predstavivosť natoľko detailnú, aby sa mi obrátil žalúdok - ale rada by som za seba upozornila, že to nie je pre slabšie povahy (alebo silnejšie fantázie, preberte si to, ako chcete). V každom prípade, scenáristicky, gradáciou, jazykovou aj literárnou formou bravo! Len si začínam hovoriť, že byť autorkou moja mama, začnem sa kus báť, či to má v hlave všetko v "richtiku"... Pretože toto vymyslieť, resp. natoľko sa sadisticko-psychologicky vcítiť do toľkých rozdielnych maniakov a dôveryhodne to popísať. Myslím, že ma prevenciu divokej puberty svojich potomkov zaistenú. "Máš domáce väzenie a prečítaš si túto mamkinu knižku, aby si sa lepšie zamyslel/a..."

V Edingburghu pribúdajú brutálne realizované vraždy ľudí, ktorí si to kvôli svojej spoločensky prospešnej aktivite zaslúžia najmenej. Stopy vedú do najtemnejších zákutí internetu a polícia sa musí spoľahnúť aj na pomoc z nečakaných hackerských zdrojov, čo im komplikuje práve prebiehajúci pokus o záťah z vyšších miest práve týmto smerom. Francúzsko-škótsky inšpektor po druhýkrát a rovnako kvalitne, páchatelia sú dobre vykreslení psychopati, zaujímavo sa rozvíjajú vzťahy medzi kolegami, autorka nešetrí popismi ukrutností a primiešala aj Anonymous. U mňa veľká spokojnosť s knihou aj jej audio verziou v podaní Jana Šťastného.

Skvělé čtení, opět. Stejně jako první díl mě i druhý vtáhl do děje a nepustil až do konce. Ať už šlo o linku případu, tak tu osobní. Moc se těším na další díly a hned se jdu podívat kde k nim přijít. Rozhodně tuto sérii doporučuji.

Líbilo se a moc. Už ani neřeším kruté a morbidní popisy jako u prvního dílu. Už jsem otrlá, protože kvůli Lucovi a Avě mi stojí za to je zvládnout. Jejich aktuální neshody mě držely v napětí snad víc než pátrání po vrazích. Kromě těchto dvou mi k srdci začíná přirůstat Lively. V 1. díle jsem byla z jeho chování hodně roztrpčená, nechápu se, ale hrozně mi vadilo, že se choval, jak se choval. A zde mi udělala autorka velkou radost. Dále mě upoutal nápad přidat Lucovi dva laické pomocníky. Prostě samá chvála. A tak ještě jedna na závěr - výborné načtení Honzou Šťastným.

Série moc nečtu a když už jo, tak se snažím vybírat dobře. Tady se mi to povedlo, protože je fakt skvělá. Vyšetřovatelé jsou mi moc sympatičtí, jen si dávám docela odstup, protože jsou ty případy na mě dost drsné.

Ano, tento díl byl o level lepší, než díl úvodní. Drsnější, ale lepší.
Luc se mi tentokrát zamlouval mnohem víc, zato s Avou to bylo jak na houpačce. Ale ještě mám před sebou několik dalších dílů.
Možný spoiler:
Na začátku se odehraje precizně provedená vražda a tak to pokračuje celou dobu. A kdo za tím vším stojí? Popravdě jsem podezřívala každého mimo policejní oddělení. Ten konec sice vyšuměl jaksi do ztracena a nedozvěděla jsem se jisté informace, nicméně pravdou zůstává, že se mi tento díl líbil o něco víc. Těším se na další.

(SPOILER) Autorka je drsná. Kniha byla čtivá o tom žádná, jen mi prostě nesedlo téma darknetu. To mě moc nebaví. Uvidíme co bude příští téma :-)

Nedoporučovala bych citlivým povahám se slabým žaludkem ;)
Tahle část série je opravdu hodně drsná a děsně napínavá.

Velice povedené pokračování slibné série. Děj krásně ubíhá ušima a cítím z toho další oblíbenou sérii. Postavy z knihy mi jsou sympatické, jen nemám ráda, když se jim dějí zlé věci jako se stalo tady (nebudu spoilerovat). Mám další díl k poslechu a těším se na něj :o)

Další díl s mými novými oblíbenci Lucem a Avou. A opět napínavý hon za vrahem, který nelítostně vraždí v ulicích Edinburghu.
Na hudebním festivalu se v davu najednou k zemi skácí mladík, patrně přebral, domnívají se okolo stojící. Avšak veliká řezná rána v oblasti mladíkova břicha prozrazuje něco jiného. Vraha si ve festivalovém mumraji nikdo nevšiml.
Další obětí je učitelka z mateřské školky, která je nalezena uškrcena vlastní šálou na dně kontejneru. Svou budoucí kořist vrah zvráceně ohlašuje ve městě prostřednictvím nasprejovaných nápisů na zdi.
Ava a Luc mají plné ruce práce aby vraha dostihli včas. Děsivý hon za padouchem je i v tomto díle dotažený do mistrného závěru a já se těším na další díly v této sérii! Velice doporučuji!

Audiokniha čte Jan Šťastný
Luc & Ava
Druhý díl série
Opět se setkáváme s dvojicí detektivů, kteří řeší rovnou čtyři velmi brutální vraždy. Autorka si popis události užívá a nebere si servítky. Kromě nemilosrdných vražd, se podíváme i do prostředí darkwebu a zjistíme, co vše je zde možné.
Detektivové v sérii mají i osobní život a ten mě baví. Udržuje druhou linku napětí.
Druhý díl je pro mne trochu slabší, protože zde se nedostává tolik prostoru pachatelům, jako to bylo v prvním díle. Zde se už více setkáváme s brutalitou a méně s psychologii, ta byla v prvním díle lepší. Vyšetřovatele už také známe a i když mě jejich linka baví a možná to bude hlavní důvod, proč budu pokračovat v sérii, nejvíce z jejich osobnosti se nám rozkrylo už v 1. díle. Respektivě hlavně u Luca, zde dostává větší prostor Ava a její osobní život. Také mi trochu chybí Edinburgh, příběh se tam sice odehrává ale už o tom moc nevíte. Mám ráda na detektivkách ponurou atmosféru a zde už chyběla
Jako detektivka je ale napínavá a čtivá. Mohu jen doporučit.

Návrat ke známým postavám s fajn rozjezdem. Někdy kolem poloviny mi děj začal připadat trochu rozvleklý s nulovým posunem, ale vzápětí se do toho vložili zvrácení pachatelé a knížka nabrala neuvěřitelný spád.
Ke konci bych našla takové dvě, tři věci, které mi moc nesedly, ale nebudu detailista a jako celek příběh hodnotím kladně.
Do dalšího dílu se s lehčím odstupem času určitě pustím.

Poslední dobou jsem měla krušnou náladu, anichž bych věděla proč. Došlo na čtení knihy a tahle byla na řadě. Takhle energická a napjatá jsem už dlouho nebyla. Vypadá to, že čtení tohoto dílu bylo přesně to, co jsem potřebovala. Líbí se mi, jak nejsou jednotlivé pasáže zlouhavé a neustále je každá kapitola chytlavá. Sice jsem teprve v půlce knihy, ale nemůžu se ji vynachválit. Pokud někdo hledá detektivku s příměsí osobních vztahů, kde mu k srdci přiroste hlavní postava, je tento díl (i celá série) ten pravý. Pateticky musím přiznat, že si zde občas mluvím pro sebe a nahlas uvažuju o všem, co se v příbehu odehrává a doslova si jako dítě stěžuju na každou křivdu, která se tam odehraje. Lively se mi zpočátku zdal jako celkem nepříjemná a nesnesitelná postava, ale nakonec se mi jeho vztah s Lucem zalíbil. Připomínám že mluvím o první půlce knihy, ta druhá půlka může být zcela něco jiného. :)
- dodatek: po přečtení ostatních dílu se mi tenhle líbil nejvíc

Druhé pokračování krimi série, kde proti zvlášť rafinovaným vrahům stojí opět dvojice vyšetřovatelů: inspektor Callanachen a sympatická Ava. Stejně jako u prvního dílu tu neschází akce, napětí a tentokrát hlavním tématem je temný web, tzv. darknet, na který můžou získat přístup psychopati, pedofilové, teroristé atd. podle toho, jestli jim webmaster po prověření umožní přístup. A aby brutální vraždy, které jsou zřejmě takto řízeny, kriminalisté vyřešili, k tomu potřebují sakra dobrého hackera. Kniha měla trochu pomalejší rozjezd, ale když se pak děj rozjel, knihu jsem jen těžko odkládala.
2018 | ![]() |
2018 | ![]() |
2020 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
Tak to bylo, super, jednu chvíli jsem to zase musela odsunout, abych vydýchala chování některých postav. Co četli, vědí, který myslím . Líbí se mi, že příběh postupuje a i vztahy mezi nimi. Pravda zločiny jsou fakt drsný.