Válka umění

Válka umění https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352430/bmid_valka-umeni-MOi-352430.jpg 3 107 33

Stručný, poutavý a praktický návod k úspěchu v jakékoli tvůrčí sféře. Válka umění by se dala bez nadsázky popsat jako Sun-c' pro duši. Co mnoha z nás brání dělat to, co dělat toužíme? Jak se můžeme vyhnout blokům při jakémkoli tvůrčím počinu, ať už chceme založit vysněnou firmu, napsat román nebo namalovat mistrovské dílo? Autor mnoha románových bestsellerů Steven Pressfield odhaluje nepřítele, kterému čelí každý z nás, nastiňuje bitevní plán ke zdolání vnitřního nepřítele a nakonec zdůrazňuje jednotlivé kroky k dosažení největšího úspěchu. Válka umění klade důraz na odhodlání potřebné k odhalení a překonání překážek v cestě našich ambicí a pak názorně ukazuje, jak dosáhnout nejvyšší úrovně tvůrčí disciplíny. Uvažujte nad tím jako nad drsnou láskou... k obě sama. Ať už jste umělci, spisovatelé nebo podnikatelé, tato prostá, osobní a smysluplná kniha vás inspiruje k využití svého životního potenciálu.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles , 2002


více info...

Přidat komentář

Teopa
19.12.2023 odpad!

Prázdné.

radimch
08.08.2022 4 z 5

První dvě části velmi dobré, výkop, tah na branku, ale třetí část zaškobrtnutí a skluz někam mimo hřiště.... naštěstí autor neztratil míč a úplném závěru to myšlenkově ustál. Kniha by podle mě byla lepší pokud by měla jen ty první dvě části.


lusabl
23.04.2022 3 z 5

Začalo to zajímavě, ale ten konec… první a druhá část fajn, dost myšlenek jsem si založila, že se k nim za čas vrátím. Ale závěr dojem z knihy pokazil. Přišlo mi to jako pokus o filozofické okénko, který se nezdařil, myšlenky často neměly hlavu a patu a k tématu kreativity a odporu mi zcela nepasovaly. Na podobné téma jsem už četla lepší knihy.

melonka
12.04.2022 3 z 5

Takový průměr. Nenadchne neurazí. Nevím, jestli bych tuhle knihu považovala za tu, která vás v seberozvoji nakopne, ale minimálně vás nechá o vašem rozvoji přemýšlet a i to se počítá.

Davidin
10.12.2021 5 z 5

Odkaz na tuto knihu jsem našel v almanachu Na volné noze (aut. Robert Vlach) a rozhodl se ji přečíst. Jedná se o malou knížku, rozdělenou na tři části. V kostce: první část pojednává o odporu (různých aspektech, které nás odvádí od naplnění plánů), druhá ukazuje hranici, jakou je možné jej pokořit a překlenout, zatímco třetí referuje o jiných sférách: jde o jistý druh nadpřirozena, jako zdroje podpory a kreativity...

První dvě třetiny knihy popisují jevy obecně známé a snad každým někdy vnímané, jenže poslední část může být pro některé opravdu soubor nesmyslů. Jak by se mohl člověk otevřít takové možnosti, když postrádá víru v sám sebe a skončí už na pomyslném startu? Autorovy myšlenky jsou pro takové neaplikovatelné...

Jsem vděčný(!), že právě mně se tento spis dostal do rukou. Mnohá přirovnání v knize, odrážela mé tendence chování a vyjádřené myšlenky dávaly smysl, protože rozvíjely i můj pohled na věc, jen bych ji nedoporučil každému. Přístupy nás všech jsou odlišné a každý má možnost zvolit si pro ni/něj nejschůdnější cestu.

Sandalkar
29.10.2021 4 z 5

Posledni komentare me dost odradily, ale byla to uzitecna kniha. Odpor zname vsichni z kazdodenniho zivota az moc dobre. Prvni cast top, druha nudna alegorie predstav, treti dobra, ale chapu, ze to neni pro kazdeho. Muzy, andele a Buh.
Za me jedna ze seberozvojovych knih, diky ktere byste mohli opravdu neco udelat.

ŽralokPeet
15.10.2021 1 z 5

Ne, díky téhle knize se líp mít nebudete a ještě ztratíte čas.

jaroiva
11.10.2021 1 z 5

Prý kniha "dodnes vévodí žebříčkům nejúspěšnějších knih o kreativitě"... No, nevím...
Za mě obsahuje asi jednu myšlenku, kterou bych parafrázovala takto: cesta nejmenšího odporu tě neuspokojí.
A to by bylo všechno. Poslouchala jsem audio zdarma v rámci klubu na audiotéce, takže bych neměla darovanému koni hledět na zuby. Tento kůň byl ale bezzubý.

Ailee
23.09.2021 3 z 5

Tohle mě moc nenadchlo. Ten názor na "odpor" byl dobrý, ale ocenila bych více praktických rad, jak s ním zatočit.

roso.mak
31.10.2020 2 z 5

První část o odporu byla celkem k věci, ale jak ve druhé části do toho začal plést božské vnuknutí a anděly, tak se kniha stala dost nečitelnou.

Arara
10.07.2020 5 z 5

Prečetl jsem 2x a nějak mi seděl formát teto knihy. Jde o to že při čtení má člověk chut začít něco hned udělat. Neni to kniha kterou bych doporučoval přečíst v jednom kuse. Je dobré ji číst pomalu po kouskách.

Rooz
03.04.2020 1 z 5

Určitě se v knize najdou zajímavé myšlenky i citáty, ale najde se tam i dost blábolů. Další věc je, že je kniha dost zkratkovitá. Chápu, že je to záměr, ale některé myšlenky by si zasloužily trochu hlubší rozbor. Ale co je hlavní, za šest měsíců vůbec nebudete tušit, o čem to bylo, co kniha obsahovala...

salamandrina
15.02.2020 1 z 5

Základní myšlenka je asi dobrá a dává smysl: když máš pocit, že tě něco baví, že na něco máš talent, tak to dělej. Zbytek už byly jen ego kecy a zpověďˇ jednoho rádoby slavného spisovatele, který se ohání tím, že mu vůůůůbec nevadí, že byl dlouho neúspěšný a že ke rozvedenej. Nebyl mi prostě sympatický jeho amatérský styl rádoby psychologické knihy. Předpokládám, že by mi namítnul, že to ze mě mluví můj Odpor. Odpověděla bych mu: a není celá tahle kniha majstrpís Odporu, když tím, že ji čteme, neděláme vlastně onu uměleckou činnost?

lesumir
28.12.2019 2 z 5

Naštěstí to přečtete/poslechnete hned, takže to není taková sračka. Ale na druhou stranu, nedalo mi to vůbec nic.

Jonny
09.08.2019 2 z 5

Knihu jsem rozečetl a odložil. Pár smysluplných myšlenek tam bude, ale ta přehršel autorových domněnek, ze kterých vyvozuje pravidla mě odradila.

Okoslav
06.08.2019 1 z 5

Takový ty motivační kecy, díky kterým si i Franta, co od pondělí do pátku valí fejsbuky a tvitry pro firmu na obrábění klikových hřídelí, může myslet, že dělá Umění.

Autorovi ale rozhodně velkej palec nahoru. Podařilo se mu myšlenku „když se vám něco nechce dělat, tak jděte a dělejte to“ rozepsat na 250 stran, a NAVÍC nás všechny donutit si to koupit a přečíst (no jo, taky jsem naletěla, jedna nula pro něj). Do všeho kromě toho zakomponoval spoustu prázdných řečí o Bohu, vnitřním géniu a talentu s velkým T, aby naopak úplně zapomněl na zdánlivě nepodstatný, ale ve skutečnosti důlěžitý fakt. Psaní (kterému se v knize věnuje především) je Řemeslo, a všechny ty talenty, vnitřní géniové a božská vnuknutí jsou ve skutečnosti jen marketingová omáčka kolem, což vám potvrdí každej, kdo taky někdy něco napsal a kdo si nehýčká pózu múzami zmítaného génia.

Btw, pokud dnešní markeťáci kromě koksu sjížděj tohle, možná radši ještě změním obor. Ciwe.

Bomber
24.06.2019 1 z 5

Americky povrchní a nabubřelý "návod k úspěchu". Dostaneme něco Boha, něco pseudofilozofování, vysvětlení jak zapadá autorova teorie do obrazu ničemnosti teroristů z 11.listopadu a spoustu dalších nesmyslů. Autor si našel svého Satana, kterému říká "Odpor" a neustálým démonizováním tohoto termínu postupně skládá jakési vlastní náboženství, které spočívá v poněkud patetických prohlášeních bez důkazů a rovněž pochopitelně v předpokladu víry méně vzdělaných a hloubavých jedinců v tato tvrzení. Pokud se náhodou na několika místech pokusí o skutečnou argumentaci, dopadá to tristně. Uvedu jeden příklad za všechny... Autor nás seznámí s faktem, že Hitler chtěl být malířem a vzápětí konstatuje, že jsme jistě nikdy žádný Hitlerův obraz neviděli, protože žádný nikdy neviděl ani on. Z toho Murphyovskou logikou vyvodí, že Hitler prohrál svou bitvu s prázdným plátnem a že je tedy lehčí rozpoutat válku než zvítězit nad "Odporem" a namalovat obraz. Přitom není nic jednoduššího (a od seriózního autora bych to očekával) než zadat do Googlu například hesla "Hitler" a "gemälde", podívat se na výsledek a nebýt pak před vzdělanými a inteligentními čtenáři za idiota. Vzhledem k vysoké míře prokazatelných nesmyslů a velmi pochybné argumentaci na mě tato kniha skutečně motivačně ani inspirativně nezapůsobila a tedy nesplnila svůj účel. Proto nedoporučuji.

Jacinda
03.06.2019 4 z 5

Nejsem si jistá, zda mě oslovila forma, jakou je kniha psaná. Nicméně několik myšlenek je velice podnětných, možná bych řekla extrémně podnětných a za to mi celá kniha určitě stála.

terijans
12.05.2019 4 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila hodně, výsledek mě ale příliš neohromil. Některé myšlenky stojí za to, jinak ale tlachání v podstatě o ničem, Austin Kleon to umí líp.

CervenaVeronika
05.03.2019 3 z 5

Nu, musím říct, že mě tato kniha moc nenadchla.
Jako prostředek ke zvednutí sebevědomí, k podoře uměleckého sebevyjádření ano. ALE. Dalo se to shrnout do jednoho článku místo do celé knihy. Víc doporučím knihy od Austina Kleona, které (aspoň z mého pohledu) tvůrce více inspiruje/motivuje/nabudí k tvůrčí práci.