M.i.k.e M.i.k.e komentáře u knih

☰ menu

Práh: Mezi půlnocí a ďáblem Práh: Mezi půlnocí a ďáblem Petr Urban

Z Práhu mám těsně po dočtení dost smíšené pocity. Na jedné straně jde o klasické postapo připomínající třeba Kotletův Underground a na druhé straně to na mě působilo jako kdyby si autor ukousnul moc velké sousto a chtěl toho čtenáři předat strašně moc a tak sem naházel tisíc a dvě věci. To ale vede pouze k tomu že se skáče od postavy k postavě, z místa na místo a k ničemu co se tam děje sem si nedokázal vytvořit vztah a ke konci mi bylo úplně jedno co se stane a jestli nějaká z postav zemře a nebo přežije. Přitom mám tyhle mozaiky, kde si musím věci postupně pospojovat a v závěru dostanu větší celek, docela rád. Tady je to bohužel pro mě všechno tak nějak napůl…6/10

21.04.2024 3 z 5


42: Dělej co Tě baví! 42: Dělej co Tě baví! Mikoláš Tuček

Tukana mám rád. Baví mě jeho projekty, sedí mi jeho smysl pro humor a sdílím z větší části jeho názory a pohled na svět, takže knížka byla jasná volba a sem rád, že jsem v ní dostal to co jsem čekal. Zábavné čtení, které dokáže být v něčem inspirativní a v něčem dokáže vyvolat lehčí nával závisti. Aby nám každopádně autor nezpychnul, tak jednu hvězdu ubírám za styl. On by to sice nebyl Tukan aby pořád někam nelítal, ale hlavně zpočátku bylo těch odboček tolik, že to chvíli vypadalo že za pár stránek budu úplně v jiné knize. Nakonec si to naštěstí sedlo - těžko říct jestli zaúřadovala korektorka, nebo si literát Tuček setřídil myšlenky a nebo sem si prostě jen zvyknul - a zhruba od třetiny už sem s tím neměl vůbec problém...i těch 8/10 je každopádně na spisovatelskou premiéru (a nejspíš i derniéru) úspěch...

05.04.2024 4 z 5


Povznesení Povznesení Stephen King

Kingova jednohubka, která je spíš delší povídkou než opravdovým románem v sobě nese zajímavé téma a svým způsobem dokáže zahřát u srdce, ale na to aby měla na čtenáře větší dopad než jen odškrtnutí kolonky "přečteno" by musela buď skončit dřív (a nechat si čtenáře trochu lámat hlavu a rozjet představivost) a nebo by musela být naopak podstatně delší (a to téma víc rozvést)...3/5

19.03.2024 3 z 5


Přežít a závodit: Jeden rok šéfa stáje F1 Přežít a závodit: Jeden rok šéfa stáje F1 Guenther Steiner

Guenther Steiner je svéráz, který se pohybuje v motoristickém sportu už několik desítek let. Až seriál Drive To Survive z něj ale udělal hvězdu a jak moc mě bavil v televizi, tak moc mě bavila i jeho knížka. Ta je psaná formou deníku a nemohla si z pohledu stáje Haas “vybrat lepší rok. Za mě velmi zábavné čtení, které přinese zajímavý vhled do zákulisí F1. Ano, občas je to vulgární možná až zbytečně moc, ale takový je holt Guenther 4/5

14.03.2024 4 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Leoš Kyša opustil svoje vepřové alterego a místo brakového nářezu přišel s civilní polodetektivkou z alternativní historie po Sametové revoluci. A ono mu to vyšlo. Sudetenland se velmi dobře čte, má povedenou atmosféru porevolučního tápání, dobře napsané dialogy a sympatické hlavní hrdiny ke kterým není problém přilnout. Jen ten konec mi přišel trochu uspěchaný a Leoš v něm prováhal možnost vydolovat z čtenáře víc emocí. Za mě celkově spokojenost i když jde spíš o jednohubku, která ve mě pravděpodobně nezůstane moc dlouho.

29.02.2024 3 z 5


Na konci vesmíru Na konci vesmíru Kristýna Sněgoňová

V rámci série zatím nejlepší díl. Příběh Legie sice nikam zásadně neposune, ale Kristýna Sněgoňová v Na konci vesmíru servíruje strhující sci-fi říznutou hororem která se čte prakticky sama. Kristýna už v Zemi v bouři a troskách ukázala že tohle umí psát velmi dobře a tady to ještě vyšperkovala. Drobná výtka jde jen za tím co jsem zmínil na začátku a to sice že jde “jen o odbočku, která hlavní děj nijak a nikam neposouvá...alespoň prozatím.

18.02.2024 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

To čím je Tolkien pro Fantasy, tím je Duna pro sci-fi a je skoro neuvěřitelné, že brzy oslaví šedesáté narozeniny. Duna není snadná kniha, ba naopak umí být sakra náročná a v určitých pasážích i rozvleklá a zdlouhavá. Ovšem když jí dá čtenář šanci tak zjistí, že stejně tak umí být vtahující a Herbert v ní dokázal vytvořit fascinující svět ve kterém spojil mystiku, náboženství, filozofii a v neposlední řadě i promyšlené sci-fi prvky, které ve své době musely působit naprosto fantasticky.

04.02.2024 5 z 5


Encyklopedie hororového filmu Encyklopedie hororového filmu Petr Cífka

pro filmového fanouška víceméně povinná četba...

17.01.2024 5 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

útlá knížečka, která splnila očekávání. Náhled do života v KLDR je mnoha ohledech přesně takový jaký jsem čekal že bude (i když je to kolikrát dost velký bizár i pro někoho kdo zažil komouše u nás). Tu a tam se sice dá najít trochu kostrbaté souvětí, ale mě osobně to nijak nevadilo a knížka se mi četla velmi dobře. Menší výtka jde za obrovským množstvím poznámek, kdy mě poměrně rychle přestalo bavit neustále listovat sem a tam. Tím spíš, že u mnoha poznámek najdeme pouze odkaz na zdroj.

07.11.2023 4 z 5


Jeremyho farma nejen zvířat – Než se vrátí krávy Jeremyho farma nejen zvířat – Než se vrátí krávy Jeremy Clarkson

českou verzi mám sice aktuálně rozečtenou, ale jelikož znám seriál a knihu sem předtím četl v originále, tak počítám že mě nic moc nepřekvapí. Já mám prostě Jeremyho rád a baví mě. Obě farmářské knihy jsou vtipné, ale zároveň poskytnou zajímavý vhled do života farmáře a jeho bojů nejen s přírodou, ale hlavně s byrokracií.

31.10.2023 5 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Nejede se tu sice extra do hloubky a na knize je navíc znát "starší" datum vydání, ale celkově nabízí slušný a stručný vhled do jednotlivých zemí / kontinentů včetně jejich stručné historie. Díky tomu se tak čte velmi dobře a někomu může posloužit jako odrazový můstek pro detailnější studium.

31.10.2023 4 z 5


Mirzova vize Mirzova vize Josef Pecinovský

moje první setkání s autorem nedopadlo tak jak sem čekal. Mirzova vize má dobrý nápad, který se mi líbí, ale měl sem velký problém si zvyknout na autorův styl, který mi moc neseděl. Chvílemi na mě knížka působila že jí psali dva různí lidé, protože část je svižná a moderně působící a jiná část zase působí zastarale až zkostnatěle a nečte se zrovna lehce. Příběh to sice nakonec celé udrží pohromadě, ale čekal jsem trošku víc.

12.10.2023 3 z 5


Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

Je to pár let zpátky co jsem viděl seriálovou adaptaci a tak jsem si myslel že vím do čeho jdu. Chyba. Seriál má totiž s knihou společných jen pár postav a kupoli. Zbytek je úplně jiná káva a tak zatímco seriál si to zamířil někam k laciné televizní sci-fi, knížka nabízí na tisícovce stránek vtahující sociologickou studii, která nejednou tne do živého. Postav je sice miliarda, ale tím že se kniha "rozjíždí" velmi pomalu není problém se v nich orientovat a postupem času si je buď oblíbit a nebo ze srdce nenávidět. A že těch druhých případů není v knize zrovna málo.

02.10.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

"super" nápad a dobře vymyšlený svět ve kterém by nikdo z nás nechtěl žít v nezáživně a ploše napsané knize, která mě ani jednou nedokázala plně vtáhnout. Moc tomu nepomáhá ani autorčin styl psaní, který se nečte zrovna dobře.

02.08.2023 2 z 5


Pán hor Pán hor Kristýna Sněgoňová

ještě mi sice pár stránek do konce chybí, ale i tak můžu říct, že bez ohledu na konec je tohle jasně nejslabší článek série. Moc mě nebavila už planeta žížal a po přeletu jinam je to bohužel ještě slabší. Mám tuhle sérii rád a nečekám od ní nic víc než oddechovou brakovou zábavu, ale Pán hor mi tohle oproti předchozím dílům nedopřává.

02.08.2023 3 z 5