Literarytwins Literarytwins komentáře u knih

☰ menu

Samotářka Samotářka Karen Lynch

Tato série mě vtáhla zpět do mých mladých let a totálně jsem jí propadla. Příběh Sary jsem si hned zamilovala a to prostředí, kde se příběh naší hrdinky odehrává, je prostě boží. Originální nápad, YA upířina s okořeněná nepřeberným množstvím dalších tvorů, pout a zajímavých osudů.

Já jsem se tak moc těšila na tohle velké finále a do Samotářky jsem šla po hlavě užít si neskonalé velkolepé finále. Jenže bohužel jsem si natloukla čumák. Ne, že by příběh byl vyloženě špatný. Bohužel za mě zde bylo ale hrozně moc věcí špatně. Vadilo mi, že se téměř 75% knihy v podstatě nic prostě nedělo, Sara pouze objevovala blíže svou moc a hrála si trošku na Buffy šmrncnutého s Johnem Wickem.

Celé drama, na kterém bylo postavené celé napětí bych rozdělila na tři části. Část s Madeline byla pro mě naprosto brutálním zklamáním, to jsem si říkala, to jako vážně? A pak tu máme část se samotným pánem. Pokud vezmu v potaz opravdu až samotný závěr knihy, kde se vše honem rychle dohánělo, řekněme, tady se to celkem povedlo a zvrat a rozuzlení bylo super. I tak bych mu ale rozhodně dala v knize podstatně více prostoru. A poslední částí bylo samotné pouto "druh&družka". Opět zde, jsem čekala podstatně více a ne, že dostaneme v jedné scéně toto prostě odbyté. Celé to podtrhla už i samotná hlavní hrdinka, která mi místy už celkem dost lezla na nervy. Bohužel, tento díl u mě převážil váhy v rozhodnutí, že tato série nakonec do knihovny v tištěné formě nepoputuje. Sem tam pár nelogičností a já mám ve výsledku opravdu pocit, že jsem asi četla jinou knihu než všichni ostatní.

Jsem ráda, že mám dočteno, příběh série super, této knize však bohužel větší hodnocení dát nemohu.

3,5/5

02.05.2024 3 z 5


Přehrada Přehrada Paulina Świst

Už jste někdy šli svou recenzí proti proudu?

Já jsem celkem velká fanynka Pauliny Świst. Mé srdce si získala hned první knihou, která jí u nás vyšla a konkrétně Prokurátorem. Příběh Kingy a Lukacze mě tenkrát doslova vystřelil z trenek. Z jejího neotřelého stylu psaní plného ostrovtipu, kdy spojila prvky erotiky, krimi a detektivky jsem byla opravdu u vytržení a hltala jsem každé slovíčko z prostředí právničiny a organizovaného zločinu. Bylo to prostě TOP.

Bohužel však pozoruju klesající tendenci s každou další knihou, nebo respektive spíše sérií. V případě Kolotoče, Chobotnice a Podrazu byla laťka pořád ještě poměrně vysoko, ale už to nebylo úplně 100% ono. Jenže pak u nás vyšla Dohoda a následně Útěk (kde již Paulina nespolupracovala) a já se hrozně bála, že tohle bude konec. Dost mě nalákalo velké množství pozitivních recenzí právě na Přehradu a rozhodla jsem se dát tomu ještě šanci. Bohužel zde jsem narazila opravdu na velký kámen úrazu a pravděpodobně se touto knihou s autorkou rozloučím a bylo to naše poslední knižní rande.

Tohle se jednoduše prostě nepovedlo. Obálka knihy je sice moc pěkná, potenciál příběhu byl slušný, i když jako podobně v předchozích sériích jdeme na jedno brdo. Nebudu moc křivdit ani Krzysztofovi, jako hlavní hrdina nebyl špatný. To se ale bohužel nedalo moc už tvrdit o Zofii. Pro mě to reálně byla postava, se kterou bych v jedné místnosti nevydržela asi víc jak deset minut. Nemám ráda přehnaný namachrovaný macho styl hlavních hrdinek. A tato se nepovedla. Moc namachrovaná, samý alkohol a přehnané množství vulgarit, mnohdy nelogické uvažování, až jsem musela převracet u čtení oči. Nejen že jsem se u knihy snad ani nezasmála na to, kolik tam bylo humoru na sílu, ale pro mě byla tahle kniha zabití potenciálu daného příběhu. a Rozuzlení Zofiina návratu bylo za mě neskutečně divné, hrozně rychlé a celé by se to dalo udělat za mě úplně jinak.

Suma sumárum, zlatý Prokurátor a jeho série, tohle se prostě nepovedlo. Méně je někdy více...

30.03.2024 2 z 5


Bodyguardka Bodyguardka Katherine Center

Žena jako bodyguardka? Ne, není to klišé a za mě je to jedno z nejzajímavějších povolání hlavních hrdinek, se kterým jsem se v knihách zatím setkala. Veselá obálka skrývající neméně veselý romantický příběh. Tato kniha byla mé první setkání s autorkou a rozhodně musím říct, že i když měla nějaké ty mouchy, přesto byla skvělá. Takové to super pohodové čtení, rom-com každým coulem.

Jack & Hana...on je slavný herec, ona bodyguardka, která se této zakázce vzhledem ke své životní situaci brání zuby nehty. Jenže nakonec sama žjišťuje, že možná...možná to nakonec opravdu bylo to, co potřebovala a konečně v životě byla přesně tam, kde měla být.
Hrdinové mezi sebou měli super chemii a zejména z jeho strany jsem to vnímala ihned. Hanna v tomto ohledu byla trošku emocionální neandrtálec. Částečně se to možná dalo omluvit její profesionalitou až za hrob a pracovním kodexem, ale všeho s mírou.

Bylo to nápadité a dobře vymyšlené? Ano, rozhodně bylo. Toto byla druhá kniha s bodyguardkou v hlavní roli a musím říct, že každý jeden příběh měl svou originalitu a kouzlo. Zde byla vtipná paní stalkerka a musím říct, že samotný zvrat jsem tedy nečekala a chvilku jsem byla solidně u čtení zaskočená, protože jsem to v tu chvilku sežrala i s navijákem.

Co mi na knize trošku vadilo, byly v některých místech opravdu rozevláté pasáže, které bych zkrátila a trošku bych asi nežrala úplně 100% Hannu. Ne, že by mi vysloveně vadilo, to ne, byla vážně super. Jen v případě jejího zaměstnání, kdy byla neskutečně nadaná, vnímavá a musela umět předvídat, tak v občas nebyla emocionálně vyrovnaná (počáteční drama) a naopak v některých ohledech zase byla slepá, jako patrona.

Nicméně i tak jsem si to fakt užila, krásně si u knihy odpočinula a určitě v budoucnu sáhnu i po dalších knihách od této autorky.

16.03.2024 4 z 5


Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Světový fenomén a přes 260 tisíc hodnocení na Goodreads? Ano, to je kniha Zmije a křídla noci. Po dlouhé době k nám na literární trh zavítala opravdu kvalitní, krvelačná a dějově nabitá upířina, která by rozhodně neměla minout vaši pozorost.

Příběh Orayi, lidské dívky vychované nemilosrdným upířím králem a Rhaina, upíra z nepřátelského klanu. Tihle dva na sebe narazí při účasti v nemilosrdném smrtícím turnaji Kejari připomínajícím Hunger Games. Do tohoto turnaje se však za vidinou splněného přání od nejvyšší bohyně Nyaxie všichni hlásí dobrovolně. Velmi podceňovaná chladně jednající lidská dívka si získá pozornost nejednoho účastníka turnaje jednak svými výkony, ale i nečekaně navázanými spojenectvími.

Chvilku mi trvalo se začíst a především se pořádně zorientovat ve veškeré té terminologii, rodech, druzích atd. Ideální by bylo zejména pro čtení první třetiny knihy mít daný glosář vytištěný a neustále na očích. Další věcí, za kterou dávám hodnocení dolů, byl úplně samotný závěr a to, že jsem v něm trošku přestala rozumět hlavní hrdince, která začala mít dvojí metr.

Nicméně i přes toto musím říct, že tohle dílo je neskutečně dobře zpracovanou upířinou plnou napětí. Nenudila jsem se ani chviličku. Velmi zajímavý byl samotný turnaj, jeho podstata a také to, z čeho jednotlivé zkoušky pramenily. Skvělé byly i nečekané intriky, nová tajemství a v některých ohledech i překvapivý závěr samotné knihy (ne samotného turnaje, to jsem čekala). Oblíbila jsem si neskutečně zejména Rhainův humor a jeho postavu celkově. Kdo mu nepropadne, tomu nerozumím!

Suma sumárum, tohle by určitě nemělo uniknout vaší pozornosti! Knihu rozhodně doporučuji všemi deseti!

4,3/5

Za poskytnutí knihy v rámci spolupráce moc děkuji @Humbook a @Humbookblogeri

11.03.2024 4 z 5


Náhodný gól Náhodný gól Teagan Hunter

Autorku Teagan Hunter asi netřeba více představovat, mnozí z Vás ji znáte ze série Texting, a mnoho nás už četlo i minimálně jeden díl z této série Carolina Comets. Stojím si stále za tím, že tato hokejová řada u mě v žebříčku oblíbenosti na vyšší příčce a opravdu jsem si ji oblíbila. Nicméně musím říct, že tohle byl pro mě zatím asi nejslabší díl ze série.

Opět jde o takovou tu romantickou oddychovku na pár hodinek čtení. Neurazí, ale asi ani nevystřelí z trenek. Ne, že by se mi vyloženě tento díl nelíbil, jen byl pro mě asi moc prvoplánový a čekala jsem od něj určitě víc. Trochu víc propracovanosti, možná nějakou propracovanější zvrat a byla bych spokojena asi více.

U Lowella jsem asi čekala také trošku ostřílenějšího pardála, když dělá kapitána týmu, bohužel na mě místy působil spíš jako hadrová bábika která s sebou nechala zametat. A nepopírám jeho předchozí zklamání a opatrnost, to ani v nejmenším. Jen jsem mu místy moc nerozuměla.

I tak ale určitě říkám, že za přečtení stojí, toto je čistě můj subjektivní pocit a i já se už teď moc těším na další hráče a jejich příběhy, protože rozhodně mají nemalý potenciál.

05.03.2024 4 z 5


Kráľovstvo podsvetia Kráľovstvo podsvetia Leshiana Višňovská

Kráľovstvo podsvetia, dlouho očekávaná dark romance z pera nové slovenské autorky vtrhla do našich podvědomí poměrně ve velkém. Oku lahodící nádherná obálka a božské ilustrace, které rozhodně nejsou pravidlem a přitom z knihy dělají neskutečný poklad.

Přiznám se, že se při čtení tohoto příběhu jsem v sobě měla trochu rozpor. Velký hype kolem knihy, a tudíž vysoká očekávání vs. snaha přistupovat ke všemu s nadhledem, protože se jedná o autorčinu prvotinu. Hned na úvod ale řeknu, že se mi kniha svým způsobem líbila moc, opravdu velmi dobře se četla a až na jednu věc se mi neskutečně líbilo i to prostředí.

Pojďme ale postupně, začnu tím, co se mi na knize nelíbilo. Přišla mi velmi zarážející celá ta situace kolem Darwina (resp. postoj jeho otce a rodiny). V tomto případě to bylo nedotažené a za mě špatně, vzhledem k prostředí. Zde však dávám do placu možnost, že tato skutečnost bude uvedena na míru v pokračování této série, pokud tam dojde na zodpovězení určitých souvislostí a postojů, pak to bude v naprostém pořádku. Stejně tak nahozená udička na záhadu spojenou s Tatianou, kde jsme také nedostali rozuzlení některých otázek. Co mi ale na této knize vadilo nejvíc, tak byla samotná hlavní hrdinka Vivian. Nerozporuji, že se ve světě mafie nenajde jediná čistá duše a nerozporuji ani to, že byla nešťastná z domluveného sňatku, to ani v nejmenším. Co mi ale vadilo, byla její až přemrštěná sebelítost a fňukání. Navíc na mě působila absolutně nepolíbená mafiánským prostředím. Divila jsem se, že ji nesežralo zaživa už dávno. Vzhledem k faktu, že vyrůstala pod stejným otcem, jako Darwin bych očekávala alespoň trochu ostřejší lokty, či nějaké mafiánské rysy. Takto na ve mně spíše budila ten dojem, že jde o ženu, kterou někdo unesl a do tohoto nehostinného prostředí nedávno vhodil. Slovně se totiž oháněla, jak nevěří a není naivní, činy už tomu tak bohužel tolik neodpovídaly. Osobně jsem velmi zvědavá na její přerod ve druhém díle.

Sice jsem si chvílemi i říkala, že to není ani tak dark romance...to se však naštěstí ve druhé polovině knihy vykompenzovalo a v tomto ohledu bylo vše v pořádku. Co bylo na tomto příběhu kromě skvostné obálky ještě naprosto skvělé byl samotný Kasian. Jeho zpracování dávám jedničku s hvězdičkou. Po dlouhé době mi někdo naservíroval chladnokrevného zmetka se vším všudy a dobrého morally grey bad boye. Za to patří autorce velké díky. Zároveň bylo až na jeden fakt opravdu super zpracované prostředí mafie.
Suma sumárum, kniha se mi opravdu líbila, jen by to chtělo některé věci ještě dotáhnout.

4/5 s odřenýma ušima

Tímto moc děkuji děkuji vydavatelství Venupress a autorce Leshiana Višňovská za poskytnutí knihy k recenzi v rámci spolupráce.

28.02.2024 4 z 5


Koruna strachu Koruna strachu Rozálie Pražáková

Nejednoho čtenáře zaujme hned svou úžasnou obálkou. A čí pozornost neupoutá vizuál knihy, ten by se měl rozhodně nechat nalákat samotnou anotací.
Velmi originální fantasy příběh, kdy se mladá Avery společně se svým bratrancem Twainem dostanou pomocí tajemného klíče do samotného jádra příběhu knihy a míst, o kterých se jim ani nesnilo. Kdo bychom takovou možnost nebrali? Nejeden z nás snil o tom, jaké by to bylo stát se pro jednou hlavní hrdinkou a zažít tak svou epickou cestu.

Pokud si myslíte, že jde jen o nevinné young adult romantasy, tak vás všechny vyvedu ihned z omylu. V určitých pasážích narazíte na opravdu drsná a nemilosrdná místa v knize, která Vás přinejmenším šokují. Já osobně danou krutost určitě nečekala až v takové míře a zůstala jsem celkem překvapená.

V průběhu čtení dostanete možnost nahlédnou do hlavy mnohým postavám, jejiž pohledy se v příběhu střídají. Některé postavy se možná zdají slabší, ovšem pro mě zatím zůstávají opředené závojem tajemství s velmi vysokým skrytým potenciálem. Co se hlavních hrdinů Avery a Sullivana týče, ty jsem si oblíbila na hned! A ano sedla mi i krutost a hajzlíkovství Sullivana, krásně to bylo v kontrastu s nevinností naší hlavní protagonistky.
V této knize jsou však velmi silné i některé vedlejší charaktery, já si třeba naprosto zamilovala Caymana. (nesuďte mě!)
Pohled Twaina pro mě, přiznám se, nebyl až tak úplně zajímavý a v závěru knihy mi solidně zvedl tlak svým rozhodnutím. Osobně bych zde uvítala asi více interakcí mezi Avery a Sullivanem. Nicméně jsem velmi zvědavá, kam nás nitky osudu zavedou dál v tomto vyprávění, protože už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu a věřím, že ten bude ještě mega pompéznější.

Knihu jsem si neskutečně užila. To, že autorka má v sobě nepopiratelný talent, je prostý fakt. Z čeho jsem si však ale sedla na zadek byla ta neuvěřitelná slovní zásoba a výrazy, které nám tato autorka naservírovala.

Celkově knihu hodnotím velmi pozitivně a až na pár drobností smekám imaginární klobouk.
4,5/5

27.02.2024 5 z 5


Ten ľavý Ten ľavý Baja Dolce

Timing neboli načasování...Tento pojem, ač se nezdá, je dost důležitý při čtení knih. Můžete číst skvělou knihu ve špatném období a nesedne vám. Já jsem s tímto příběhem čekala a myslím si, že jsem si nemohla zvolit pro jeho čtení lepší čas. Pokud máte nějaké těžší období, nedaří se vám, nemáte náladu a nebo jste dočetli nějakou těžkou a drsnou knihu, Ten ľavý je jasnou další volbou.

Já po téhle fialové krásce s nádhernou ořízkou sáhla přesně v takový moment, po dočtení celkem brutální knihy. Díky bohu za to! Přesně to byla ta skvělá vzpruha pro mě. Skvělá nenáročná romantická komedie s lehkým nádechem telenovely.

Můj vnitřní Colombo se tady solidně vyřádil, avšak i on dostal jednu zleva i zprava a dostal dva šokující a překvapivé momenty, za ně dávám jednoznačně palec hore!

Miluju tento celkový koktejl lehkého humoru, nezapomenutelných hlášek a také skvělých postav. Zejména asi teta Milenka zůstane zapsána navždy. Co z hlavy už také asi nikdy nedostanu, budou Borisovy dudáše a dinofalus. :D Kniha vám též nabídne pár opravdu infarktových konců kapitol, kdy si říkáte: „No to snad nemyslí vážně!“

Co na mě působilo trochu rušivě byla četnost textů písniček a jejich délka, tady bych trochu ubrala, protože už mě to trochu jako čtenáře rušilo. Já bych se asi malinko i rozepsala víc v samotném závěru a rozuzlení. Na mě to bylo trochu uspěchané a klidně bych dala více prostoru Dariusovi a Valentině. Ti měli ovšem mezi sebou naprosto neskutečnou chemii a takovou tu krásnou čistou lásku, která mi úplně pohladila nervy. Navíc Valentina byla opravdu číslo v tom dobrém slova smyslu. Přesně taková ta osoba, se kterou se v životě určitě nenudíte.

Kdo máte rádi vtipné romantické oddechové příběhy, tak určitě neváhejte a po této knize také sáhněte.

4,5/5

13.02.2024 5 z 5


Ano, pane Božský Ano, pane Božský Lucie Srňánková

Druhý román z pera české autorky nám tentokrát přináší zcela odlišnou story.

Tento příběh je srdcervoucí jízdou po horské dráze, kdy vaše emoce dostanou řádně na zadek. Sam a Eva Vás provedou velmi trnitou cestou. Pro Evu je to nejnáročnější etapa v jejím životě a ona tak čelí nejednomu těžkému rozhodnutí a životní překážce.

Chcete si poplakat? Splněno! Chcete někomu jednu fláknout? Minimálně dvakrát splněno, a to zejména díky tématu toxických vztahů, kterým se zde Lucka věnuje. Ano, pane Božský je však i příběhem plným ztrát, předsudků a druhých šancí.

A samotný hlavní hrdina Sam? Je to oproti Adamovi z Řídi spíš takový medvídek, ale dost sexy žhavý medvídek! A nutno podotknout, že po přečtení pana Božského si nejedna čtenářka šla společně s baterkou sama rozbít mrazák a doufala v podobného šikovného “opraváře! No, ruku na srdce holky, která z nás by se nechtěla nechat takhle hýčkat?

Co se týče některých dalších postav, tam se raději nebudu vyjadřovat, abych se vyhla vulgarismům, ještě teď bych na některé z nich nejraději použila nějakou hůl. Povězme si však, že postava, která umí vyvolat natolik silné emoce u čtenáře = dobře napsaná postava.

Kdybych měla porovnat knihy, tak Adama jsem si oblíbila o chlup více, ale to bylo dané mou slabostí pro bad boye :)) Na druhou stranu si stojím za tím, že se tyto dvě knihy porovnávat nedají, protože jsou každá z nich zcela odlišně vystavěna. Nicméně Sam nabízí neméně kvalitní příběh zaměřený spíše na závažnější a dnes tak velmi každodenní témata.

Vy, kdo jste ještě tuto knihu nečetli, tak to utíkejte rychle napravit!

07.02.2024 5 z 5


Útočiště Útočiště Karen Lynch

A pak, že údajně neexistuje elixír mládí... Sice po dětech přibylo pár šedin, kruhy pod očima a už to není, co to bývalo, ale TOHLE? To mě vrátilo minimálně o deset let zpátky. Přesně tuhle knihu jsem v tomhle období potřebovala.

Do Útočiště jsem se totálně zamilovala počínaje světem, který Karen vytvořila, pokračuje přes hlavní charaktery a to, co mezi sebou mají. Protože to je něco tak čistého, ta božího! Já to neskutečně prožívala, juchala jsem, trnula jsem hrůzou, nervovala se...

Tento díl nás vezme na základnu Mohirů, kde se Sara začne cvičit v boji a lépe poznávat samu sebe. Dostanete tu spousty odpovědí a nahlédnete dál do tohoto magického světa. Zároveň potkáme četné množství nových vedlejších postav, které jen podkreslují říz této série a ihned si získaly mé srdce, zejména Desmund a Jordan. A osobně teda žeru veškeré ty "mazlíčky", které si tam Sara stihla pořídit.

V průběhu můj vnitřní Colombo dostal šílenou teorii, která se posléze ukázala být pravdivou. Nicméně i tak jsem se já jako čtenářka dočkala svých "WTF momentů", které jsem absolutně nečekala a povím vám, že si to autorka uměla slušně rozehrát na velké finále. Protože už teď vím, že to bude solidní jízda, a to čekání do dubna pro mě bude neskutečně dlouhé. Potřebuju rozuzlení a už teď jsem napnutá jak guma u trenek na Valentýna!

Tohle číst prostě chcete!

05.02.2024 5 z 5


Nezdolná Nezdolná Karen Lynch

Nastal čas navrátit se zpátky do fantasy světa a okusit zase nový příběh, tentokrát z pera kanadské autorky Karen Lynch. Velmi neotřelé obálky zaujmou oko nejednoho čtenáře.

Neuvěřitelně vystavěný svět plný nespočtu druhů různých stvoření, nebojácná mladá hrdinka Sara, měšec plný tajemství...to vše vám tato série dá.

Nebudu lhát, opravdu mi trvalo několik kapitol, než jsem se pořádně začetla, protože popravdě...je to asi spíš pro mladší čtenáře. Chvílemi jsem měla takové deja vu...stejné pocity a náročnost příběhu jako naleznete například ve Vampýrské akademii. (Tu jsem milovala!)

Nicméně jakmile jsem se prokousala začátkem, chytla jsem tu správnou čtenářskou slinu a už to jelo. Sice na mě Sara působila často neuváženě a místy až naivně, budiž ji to odpuštěno, přece jen je jí 17. Jenže jakmile se na scéně objevuje Nikolas a jedno nebezpečí střídá druhé, už se jen vezete.

Sara sice tak trochu utíká před svou pravou podstatou a snaží se ji ignorovat, věřím, že tomuto tématu se více pověnujeme v nadcházejících dílech.

Body strhnu za ten hodně pomalý a košatý začátek. Za vše ostatní dávám palce nahoru! Hlavní hrdinové skvělí, velmi zajímavý hlavní dějová linka, zajímavý zvrat a spousta úžasných druhů stvoření. I když jsou některé věci okaté a předvídatelné, pevně věřím, že i vy zde naleznete stejně jako já také ten svůj moment překvapení. A já si po dlouhé době nesmírně užívám to slow-burn jiskření mezi Nikolasem a Sarou.

4,2/5

31.01.2024 4 z 5


Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Ali Hazelwood asi netřeba představovat. Kdo jste četl její bestseller Hypotézu lásky, tak víte přesně, co od její tvorby čekat. Ani v případě Hlavy plné lásky rozhodně nesáhnete vedle.

Tento příběh se mi oproti předchozí knize četl podstatně lépe. Ano, i zde zavítáme společně s hlavní hrdinkou doktorkou Bee Königswasserovou do vědeckého prostředí. Jenže tentokrát se nebudeme věnovat kádinkám, ale neurovědě. Bee je vášnivou fanynkou chemičky Marie Curie-Skłodowské, miluje kočky a je správně extravagantní a švihlá. Naproti tomu Levi Ward a.k.a. "Wardebil", vážený inženýr a vědec pracující pro NASA, je uzavřený, tichý a naší hrdinkou doslova opovrhuje. Nebo je to možná všechno úplně jinak? @CoByNaToMarie?

Nebudu lhát, ze začátku jsem měla chvilku problém se tím začátkem prokousat a začíst se. Doporučuji to ale vydržet, protože ten příběh stojí rozhodně za to. Hlava plná lásky má naprosto boží humor. Moc se mi líbí i to, že se autorka i nadále věnuje tématice misogynie. Krásné obálky, neotřelé prostředí, skvělí hlavní hrdinové, moment překvapení. To vše je pro mě Ali Hazelwood. A to jsem si fakt myslela, že prostě vím! A byť jsem se ve spoustě domněnkách trefila, stejně jsem skončila se sanicí na zemi od překvapení.

Dala bych bývala plný počet, jenže začátek byl na mě moc kostrbatý a konec zase v některých věcech až moc zrychlený. I tak ale za tuto knihu oroduji a vám všem určitě doporučuji si ji přečíst.

4,5/5

10.01.2024 5 z 5


Ricci Ricci Marcy Jell

Ze stáje české autorky vyjíždí třetí z Jezdců a přináší nám příběh Riccarda Delaneyho.

Honba za pomstou a nečekaný vývoj událostí v rodičovství svedou dohromady naši ústřední dvojici Ricciho a Nathalie. Ona nemá na výběr, buď přijde o život, nebo bude dlužit takové množství peněz, které nebude nikdy schopna splatit. Zároveň dostane nabídku, kterou nemůže odmítnout. A pro naši Nathalie to budou dvě mouchy jednou ranou, pomstí se tak člověku, který připravil o život její rodinu.

Ricci netuší, že si do hnízda nasadil volavku. Od přitažlivosti, přes chtíč až k lásce se to u našich hrdinů zvrtne poměrně rychle. Bohužel čas je neúprosný a Nathalie tak nemá na vybranou a s pomyslným nožem přiloženým ke krku musí jednat.

Ricci je příběh o zradě, lžích a složitých rodinných poměrech. Pro mě byl, co se složení dvojice a jejich příběhů týče, tento díl asi nejzajímavější. Kdybych si však měla vybrat, kdo z Jezdců si zatím mé srdce získal nejvíc, byl by to asi Lucas. Od Marcy jsme zvyklí na pohodové a svižnější čtení. Já bych se osobně nebála některé věci trochu více rozvést a jen tak kolem nich okrajově nenašlapovat. Zároveň mi moc nesedl postoj, který Ricci v závěru po "návštěvě u otce" zaujal. Nicméně autorka umí vždy v závěru odpálit solidní bombu a já vkládám velké naděje do nejzáhadnějšího z bratrů - Hectora. Navíc ty vzájemné interakce mezi bratry, já z nich vždy nemůžu. Miluju to jejich hašteření, a to, jak by nedali na sebe a svou rodinu za nic na světě dopustit. Zároveň je skvělá ta jejich rozmanitost. Každý jsou opravdu úplně jiný, spolu však vytváří nesprosto jedinečný celek.

A zároveň doufám, že největší šmejd této série dostane přesně to co si zaslouží a karma se na něm královsky vyřádí.

"Pamatuj, že když máš projít peklem, musíš jím projít, jako kdyby ti to tam patřilo!" - Marcy Jell (Ricci)

4.6/5

04.01.2024 5 z 5


Lucas Lucas Marcy Jell

V tomto díle si dámy společně osedláme druhého z Jezdců Apokalypsy. Zde konečně nakoukneme blíže pod pokličku průšvihu, kterým skončil první díl série. Kdyby jen chudák Lucas věděl, jak moc se to všechno může v tak relativně krátkém čase podělat...

Zejména, když ho nenapadne nic lepšího než do svých spárů polapit italskou mafiánskou princezničku Valentinu Vannini. A jestli něco Valentina umí naprosto perfektně, tak zahrávat si s ohněm. Nejen, že ji její prořízlá pusa málem stojí život, ale dovede našemu Jezdci připravit doslova peklo na zemi. Kdo po přečtení první cca třetiny knihy nebude mít sto chutí Valentine jedu střelit, tak nevím... Ale víte, co na to říkám já? Ano, byla totálně nesnesitelná, ale já tomu říkám sakra dobře napsaná postava, pokud ve čtenáři dovede rozpoutat tolik emoce. I já naší hlavní hrdince posléze přišla na chuť. Líbí se mi, jak svou zranitelnost maskuje za neprůstřelnou fasádu, kterou světu prezentuje.

A Lucas byl prostě boží, mně se líbil o něco víc než Marco a opravdu dost jsem se nasmála. Ještě dnes mi cukají koutky, když si vybavím na scénu ve sprše, či jeho edukační pasáže v závěrečné části knihy. Navíc jeho přerod ze sukničkáře a pařmena v dominantního nebezpečného mafiána se srdcem na tom pravém místě byl boží a za mě tam měl i ikonická prohlášení.

V Lucasovi jsem oproti předchozímu dílu dostala větší ochutnávku mafiánského prostředí, za to dávám velký palec nahoru, lepší zde byly i vzájemné interakce mezi hlavními hrdiny. Jediné, co bych mohla vytknout je, že bych i zde klidně dala trošku víc prostoru ději, aby na někoho nepůsobil "uspěchaně". Jinak tleskám a sérii prostě zbožňuju.

04.01.2024 5 z 5


Marco Marco Marcy Jell

Marco bylo mé první čtenářské randezvous s touto českou autorkou a bylo velmi, ale velmi milým překvapením. Začnu ale spíš negativy a pak už budu jen chválit. Pro mě byl samotný Marco nejslabší postavou z bratrů. Nebyl špatný, ale pro mě ani ničím výjimečný. Někdo nadával na povrchnost Brooke, já se jí však musím zastat. Já naopak její materiální zameření, vzhledem k jejímu dosavadnímu životu, celkem dost chápu a rozumím i Marcově nedůvěřivosti. Co bych ale v této knize ocenila a trochu víc na to přitlačila, byla samotná interakce mezi hlavními hrdiny. Jejich vývoj vztahu byl trošku jako na horské dráze a od chtíče jsme se dostali poměrně rychle k instalove, která sice byla popírána, ale my víme, že tam byla. Víc bych si užila jejich interakci a lépe pak pochopila, proč se do něj vlastně tak zamilovala. Za mě bych ocenila i malinko víc toho mafiánského prostředí.

Pojďme teď ale do té kladné části. A to bylo téměř vše ostatní. Miluju abuelu, miluju interakce mezi bratry a jejich pošťuchování, miluju styl autorky, která píše, jak nám zobák narostl a nepáře se s tím a je to tak neuvěřitelně osvěžující! Já, která chodím spát se slepicema, jsem tuhle knihu doslova vdechla za jeden večer a šla spát rozbitá až ve 2 ráno.

A na závěr tleskám i za nový styl psaní erotických scén, to bylo naprosto skvěle vyvážené, nebylo toho moc a do přílišných detailů (nepotřebujeme znát každý cm zásunu) a naopak ani málo. Prostě tak dostatečně pro to, co si děj vyžadoval. A teď už hurá na Lucase. A vy šup, koukejte si tuhle knihu také přečíst.

04.01.2024 4 z 5


Svadba na blind Svadba na blind Teagan Hunter

Ó můj bože! Tak tohle bylo opět super! Pokud máte rádi hokejové romance a nehledáte nějaké složitě propracované dějové linky či světové zvraty, Carolina Comets je série přesně pro vás.

Téma fake marriage a svatby ve Vegas jsme tu už sice několikrát měli, vůbec mi to ale nevadilo. Ba naopak, měla jsem problém knihu odložit. Teagan má tuto sérii opravdu poutavě napsanou. Jak jsem avizovala již výše. Ano, nečekejte nějaký závratný a překvapivě složitě vystavěný děj. Ale jako pohodové čtení na den či dva večery je to naprosto ideální.

Rhodes a Ryan jsou skvělá dvojika a jejich dynamika vztahu je prostě boží. Líbí se mi to, jak to mezi nimi od samotného počátku jiskří a zde platí víc než kdy jindy, že co se škádlívá, rádo se mívá. Nic si nedarují a vzájemně si láskyplně dávají, co proto. Mně osobně se neskutečně líbil Rhodes, jeho příběh a celkově vše s ním spojené. Jako další věc zde vyzdvihuju Ryaninu babču, která byla boží.

Zvrat je tu očividný a lehce odhalitelný, nicméně za mě celkem dost odfláknutý a mohla ho autorka víc propracovat a rozepsat. Když už odhalíme padoucha, tak mně osobně tam prostě chyběly nějaké větší důsledky pro "pachatele" a ne to jen tak zamést hala bala pod stůl. Sice jsem pak kroutila hlavou i nad Ryan a nad tím, jak se k tomu zpočátku postavila. Ale co musím u téhle série vypíchnout, jsou drobné detaily jako některé vedlejší postavy, drobnosti, kterými Teagan oba díly vyšperkovala a hlavně se mi zde u obou dílů líbilo to, jak poměrně originálním způsobem "vyžehlila" průšvih a usmířila hlavní protagonisty.

4,5/5

26.12.2023 5 z 5


Každý tvůj nádech Každý tvůj nádech Jennifer L. Armentrout

Tato série je pro mladší čtenáře, první dva díly mi to však ale vůbec nevadilo a příběh Layly se mi opravdu dost líbil až na pár drobností. Bohužel nevím, čím to je, ale už je to od autorky druhá série, u které jsem totálně ztroskotala u třetího dílu, který pro mě vždy byl zlomem k horšímu.

Bodík dávám za pěknou obálku knihy a celkově všech v sérii. Dalším bodem si cením toho, že zde konečně dostáváme alespoň nějaké odpovědi na otázky, jako například, co je ve skutečnosti Layla zač (i když se nadřete, než se tam dostanete), nebo například za to, že Jennifer konečně rozpletla milostný trojúhelník a hlavní hrdinka se konečně rozhodla, komu patří její srdce (já byla s výsledkem maximálně spokojená). A v neposlední řadě jsem ráda, že takový Roth zůstal alespoň trochu normální, což se bohužel nedalo říct o Layle. Jako dlouho mi už žádná hlavní hrdinka nelezla takovýmto způsobem na nervy. Chvílemi jsem se chtěla rozeběhnout hlavou proti zdi, protože proboha proč Laylo... Celou sérii mi také neskutečně vadilo to, jak jí Zayne oslovoval "Lalinko". Jenže teď zpětně si říkám, že je to sice příšerný, ale chápu to. Ona se tady opravdu místy chovala, jako kdyby nedávno teprve sundala pleny.

V závěru mi přišlo, že by šlo rozhodně ubrat na stránkách a osekat tak tu tunu zbytečně omáčky kolem, která příběh zbytečně uměle natahovala. Dost tam bylo navíc i sáhodlouhé Layliny úvahy, které se motaly stále dokola jako vítr v bedně. No a ten závěr tedy nic moc. Celkově mám některé postavy dost ráda, ale přiznám se, že jsem ráda, že jsem sérii uzavřela. Ya mám sem tam ráda, ale musí být dobře napsané a tato kniha pro mě moc nefungovala.

16.12.2023 3 z 5


Zrádná touha Zrádná touha Danielle Lori

Přináším vám recenzi na tuto mafiánskou dark romanci. Danielle Lori zaujme nejednoho čtenáře nejen neotřelými a krásnými obálkami, ale také svým stylem psaní a pohledem do světa mafie. A na tuto dvojici jsem se speciálně těšila.

Důvěřivá dcera Alexe Michailova, která se na svět dívá zásadně skrze růžové brýle, se jednoho dne rozhodne vzepřít svému nalajnovanému životu a přáním svého otce a odcestuje navzdory zákazu do Moskvy. Jenže místo setkání s otcem zjišťuje, že celý život žila ve lži a odhaluje nejedno nepříjemné tajemství. Navíc Moskva a její rodná zem vůči ní není zdaleka tak přívětivá. Dostala se totiž do spárů samotného ďábla.

Ronan své přezdívce dostává v plném rozsahu. Pokud máte rádi řádné bad boye, tak si zde zcela jistě přijdete na své, Mile totiž dává co proto, ale ani ona mu není nic dlužná a nebojí se mu jako jedna z mála vzepřít, aniž by u toho přišla o život, či končetinu. Užívala jsem si to, jak si nechtěl dlouho přiznat, do jaké míry mu na tom malém blonďatém postrachu záleželo.

Vzájemná chemie mezi hlavními protagonisty byla skvělá. Nicméně něco málo na hodnocení musím strhnout dolů. Zhruba kolem poloviny knihy na mě začal být děj celkem táhlý a nic extra se tam nedělo, myšlenky utíkaly od čtení jinam. Možná bych ubrala na počtu stránek a dodala tak ději na dynamice. Závěr byl naopak zase až moc uspěchaný. Z čista jasna se najednou vše vyřešilo, ukončilo a některé věci mohly být za mě více rozpracované a objasněné. Nicméně i tak si ode mě tato mafiánská lahůdka odnáší slušné hodnocení a věřím, že se najde nejeden čtenář, který si tento diametrálně rozdílný pár zamiluje. Ne nadarmo se říká, že protiklady se přitahují, že?

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji @Knihy Dobrovský

02.12.2023 4 z 5


Twisted Hate: Nenávist na ostří nože Twisted Hate: Nenávist na ostří nože Ana Huang

Můžete mi prosím vás někdo říct, proč se o téhle knize nemluví víc? Tohle mě totiž dobře vystřelilo z trenek. Twisted Hate je přesně jedna z těch knih s diskrétní obálkou, která skrývá neskutečnou nálož žhavosti. Já si zatím zamilovala každý jeden díl z této série, říká se však, že má tato řada vzestupnou tendenci. A já se pod toto tvrzení podepisuji!

Kdyby mi někdo před otevřením této knihy řekl, že Josh Chen bude z chlapů, které jsme v této sérii zatím blíže poznali, to největší zvíře, nevěřila bych mu. Nicméně od nějaké kapitoly 18 jsem jen sbírala bradu ze země a zbytek knihy dočítala usazená napůl v lednici.

Co se Jules týče, smekám celkově před touto dvojicí hlavních hrdinů klobouček. Nic si nedarovali a dali enemies to lovers romanci nový rozměr. Neskutečně jsem si jejich příběh užila a jejich slovní potyčky a pošťuchování byly skvělé. Dvě ztracené duše žijící schované za pečlivě vystavěnou zdí, dva lidé pocházející z dysfunkční rodiny, dva totální protipóly...přesto se však k sobě neskutečně hodí a vzájemně se doplňují. Miluju ten příběh, i když po tom, co se stalo po Julesině přiznání, jsem trpěla společně s ní. I tak bych této knize dala klidně 10/5.

Další věc, kdo mě dost bavil byl, Alex společně s Joshem zejména v poslední třetině knihy.

Twisted Hate je za mě zatím nejlepším dílem série a já jsem zvědavá, zda je Christian se Stellou trumfnou, protože tam já mám velká očekávání a na jejich příběh se moc těším. Doufám, že brzy dorazí i v překladu k nám.

16.11.2023 5 z 5


Láska na hraně Láska na hraně Penelope Douglas

Dlouho očekávaná a celosvětově hajpovaná harémová romance, která tu povězme si opravdu ještě nebyla! Hned v první řadě bych chtěla vyjádřit své znechucení zpracováním v "našem" podání. Obálka a samotný název se opravdu, ale opravdu nepovedly a je to tak spíš do knihoven našich babiček a rozhodně ne pro současnou literaturu. Co se cz překladu týče, nechci být sprostá, ale ta osoba, co to měla pod palcem by měla jít na hodinu, děs a hrůza, chyby, nesmysly, šílené názvy. Hlásek jako konipásek a volky-nevolky? Ne díky, babi.

U této recenze začnu netradičně hned hodnocením a pak se rozepíšu a určitě se nevejdu s textem, takže pokračování hledejte v komentářích.

Této touch of taboo harémové romanci nebudu asi udělovat hvězdičkové hodnocení, protože se to ve mně hodně pere ( kdybych však jo musela, dala bych kolem nějakých 3,5/5).

Naprosto jedinečná obálka, do které jsem se ihned zamilovala a naprosto jedinečný název z hlubším a pro mě skvělým významem. Dlouho jsem si knihu šetřila na krásné podzimní počasí a o to víc jsem si užila atmosféru příběhu. Credence je přesně tím druhem knihy, která své čtenáře rozděluje na dva tábory, buď ji zbožňujete, nebo vám nesedne. Já jsem přesně někde na pomezí. Miluju obálku, název, myšlenku, kterou autorka chtěla předat, miluju svým způsobem i příběh. Miluju tam to téma rodinného zklamání, zlomené duše a to kolem.

Zajímavé na této knize je, že každému i vadí něco jiného :D. Někomu vadí dlouhé popisy, někomu pomalejší rozjezd. Já třeba nemohla překousnout velkou část knihy samotnou hlavní hrdinku. Tiernan byla za mě tak max. 2/10 a rozhodně pro mě byla nejslabší ženskou hrdinkou, kterou jsem od autorky četla. Hrozně mě vytáčela svým spratkovským chováním a místy se chovala fakt, že bych jí frazila takovou, až by druhou chytla o futra. Ne, nesedla mi a vadilo mi její totálně místy hysterické a hodně nelogické uvažování. Opravdu jako kdyby měla bipolárku.

Kdo mě z hlavních hrdinů ještě trochu zklamal tak byl Jake. Sice super, co se snažil dělat pro Tiernan za to palec nahoru a chápu i jeho osamělou zlomenou duši, jenže jako rodič u mě tedy naprosto selhal. A to od momentu, kdy ho konfrontoval Noah a za to, jak se i po dané konfrontaci zachoval, jeho sobeckost mi tady opravdu vadila. Za mě jedno velké NE. Naštěstí se pak on i Tiernan ke konci srovnali a příběh vytáhli nahoru.

Já bych trochu zpomalila i konec, který byl celkem unáhlený a na poslední chvíli. Ale líbilo se mi, kterým směrem je všechny autorka nakonec posunula.

Na závěr si pojďme říct, že zde je opravdu důležité přečíst si, o čem kniha pojednává, než se do ní čtenář pustí, protože rozhodně není pro každého a určitě ne pro konzervativní čtenáře. Mně nevadilo téma, ani harém, bohužel pro mě ale nebyl úplně dobře zpracovaný, tam byly rezervy pro zlepšení a doladění chyb.

A koho bych si vybrala já? Já jsem rozhodně tým Kaleb. Mně jeho persona učarovala od samotného začátku a byť byl místy lehce psychopatický, já mu plně rozuměla a fakt se mi líbilo zpracování jeho postavy.

Takže abych to shrnula, Knihu svým způsobem miluju a z knihovny rozhodně originál nepůjde, určitě si ji někdy znovu i přečtu, ale také s rukou na srdci říkám, že jsem od ní čekala asi mnohem víc. Za mě si to rozhodně přečtěte, ale v originále (samozřejmě kdo můžete).

11.11.2023 3 z 5