Nezdolná

Nezdolná https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514796/bmid_nezdolna-Zyp-514796.jpg 4 159 32

Nezdolná série

1. díl >

Saře se před deseti lety zhroutil svět, když byl její otec brutálně zavražděn. Teď je jí sedmnáct, ale vzpomínky na ten den ji stále pronásledují a touha pochopit, co přesně se stalo, ji pohání vpřed. Sama přitom žije život plný tajemství – Sařini přátelé a rodina nemají tušení o jejím spojení s nadpřirozeným světem, ani o Sařině mocném daru, který jí byl dán do vínku. Při hledání odpovědí na otázky o svém původu a otcově smrti se Sára dostává se do hledáčku upíra a vystavuje se tak smrtelnému nebezpečí. Zároveň potkává Nikolase, bojovníka, který Sáře obrátí svět vzhůru nohama a chce ji i navzdory jejím protestům ochraňovat. Může mu ale důvěřovat? A co když lidé kolem ní skrývají ve skříních mnohem horší kostlivce než ona sama? Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Relentless , 2013


více info...

Přidat komentář

Lutzinka
17.04.2024 4 z 5

Dobře rozjetá série.
Přestože je tady naplácené snad úplně všechno. Víly, upíři, impové, trolové, lovci příšer, démoni, vlkodlaci, čarodějové, a dalších milion potvor.
Je tady typicky nesnesitelně ochranitelský a nejvíc krutý hrdina, kterého hrdinka samozřejmě nemůže vystát, ale hrozně ji přitahuje.
Je tady kombinace všech možných schopností, dovedností, magie a síly.
Paradoxně mě bavili mnohem víc všechny vedlejší postavy, než ty dvě hlavní, ale dohromady to celé nějak prostě fungovalo.
Shrnula bych to asi jako "nenápadně dobré"

Terie
05.04.2024 2 z 5

Celkově moc nevím, jak to shrnout. Prakticky nikdo mě zrovna dvakrát nezaujal, aspoň prostředí bylo fajn a děj docela odsýpal.

Nevím, který z těch arogantních rádobyochranitelských blbečků mě vytáčel víc. (I když Nicolas měl dobře našlápnuto k vítězství.)

Nejvíc jsem si asi oblíbila Remyho, tohohle trolla bych za kamaráda chtěla taky.

Druhou půlku knihy jsem spíš prolistovala, sem tam nějakou část přečetla. Knihu posílám dál a další díly mě minou.


p. Rochesterová
27.03.2024 4 z 5

Nejsem fanoušek fantasy..Stmíváním jsem začala i skončila..Nezdolnou jsem si koupila a vlastně nevím proč..ale pak jsem si musela říct "dobře ty".. poutavě napsané,akční a přitom něžné..

Rea_Rea
19.03.2024 5 z 5

Po dlouhé době kniha, která mě úplně pohltila. Připomnělo mi to doby, kdy jsem byla v pubertě a četla jsem Stmívání :D

KajinaH722
04.03.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala obálkou, kladnými recenzemi a že se svět odehrává mezi upíry(ty já miluju). Chvili trvalo než jsem se pořádně začetla, ale jakmile se Sara dozveděla,ze je Mohirka a objevil se Nicolas,tak to začalo být napínavé, akční a bojovné. Trošku jsem měla strach,že je to v kategorii věk 13+,ale naopak mě to milé překvapilo sice žádná romantika tu extra nebyla,ale napínavé to bylo. Jdu na druhý díl.

Hawkiebookie
17.02.2024 4 z 5

Musím říct, že i přes znepokojivé zvraty a drama, které hlavní hrdinka zažívá, ve mně čtení této knihy vyvolávalo strašně vřelé pocity. Taková feel good knížka, tenhle pocit bude asi individuální záležitost.. nebo taky ne, to by mě dost zajímalo.
Způsob, jakým Karen Lynch píše mě uklidňoval, možná to je důvod, proč jsem měla pocit, jakoby byl rozjezd trochu pomalejší, ale nemyslím si, že je to špatná věc. Vůbec ne, i přes to jsem měla chuť číst dál a dál, což podle mě jen nasvědčuje tomu, jak dobrá je autorka spisovatelka. Pak se to ale rozjelo, zvrat za zvratem. Bylo vidět, že autorka má svět parádně promyšlený a příběh byl nepředvídatelný. V poslední době jsem se neustále setkávala s tím, že potenciál nápadu knihy by vydal sotva na 200 stran, ale tady bylo vidět, že Karen Lynch přesně ví, co dělá a nepotřebuje nic zdržovat a natahovat. Byl to prostě strhující zážitek a já se těším, až se vrhnu na druhý díl.

TaLu
08.02.2024 5 z 5

Bez jediného zaváhání nejvyšší hodnocení! Příběh nadupaný akcí, uvěřitelný fantazy prvek, přátelství, příšerky i příšery, prostě pro milovníky žánru úžasné čtení. Sára vždy věděla, že je jiná, střežila si svá tajemství, ale najednou zjišťuje, že podobná tajemství střeží i její blízcí. Hrdinům stále někdo ukládá o život, upíři jsou v tomto příběhu opravdu hnusné bestie, a na romantiku není čas. Jsem moc ráda, že se mohu těšit na další díl. A zároveň se obávám, aby v dalším příběhu hrdinové přežili a kvalita nešla dolů. To je ta potíž i radost se sériemi. Výborné čtení, měla jsem to štěstí, že byl prostor číst a číst. 420 stran uteklo jako nic.

Literarytwins
31.01.2024 4 z 5

Nastal čas navrátit se zpátky do fantasy světa a okusit zase nový příběh, tentokrát z pera kanadské autorky Karen Lynch. Velmi neotřelé obálky zaujmou oko nejednoho čtenáře.

Neuvěřitelně vystavěný svět plný nespočtu druhů různých stvoření, nebojácná mladá hrdinka Sara, měšec plný tajemství...to vše vám tato série dá.

Nebudu lhát, opravdu mi trvalo několik kapitol, než jsem se pořádně začetla, protože popravdě...je to asi spíš pro mladší čtenáře. Chvílemi jsem měla takové deja vu...stejné pocity a náročnost příběhu jako naleznete například ve Vampýrské akademii. (Tu jsem milovala!)

Nicméně jakmile jsem se prokousala začátkem, chytla jsem tu správnou čtenářskou slinu a už to jelo. Sice na mě Sara působila často neuváženě a místy až naivně, budiž ji to odpuštěno, přece jen je jí 17. Jenže jakmile se na scéně objevuje Nikolas a jedno nebezpečí střídá druhé, už se jen vezete.

Sara sice tak trochu utíká před svou pravou podstatou a snaží se ji ignorovat, věřím, že tomuto tématu se více pověnujeme v nadcházejících dílech.

Body strhnu za ten hodně pomalý a košatý začátek. Za vše ostatní dávám palce nahoru! Hlavní hrdinové skvělí, velmi zajímavý hlavní dějová linka, zajímavý zvrat a spousta úžasných druhů stvoření. I když jsou některé věci okaté a předvídatelné, pevně věřím, že i vy zde naleznete stejně jako já také ten svůj moment překvapení. A já si po dlouhé době nesmírně užívám to slow-burn jiskření mezi Nikolasem a Sarou.

4,2/5

Carolxc
26.01.2024 4 z 5

Po všech těch kladných recenzích na Nezdolnou jsem byla sama zvědavá, zda mě kniha dostane stejně jako ostatní.Nezdolná mě na jednu stranu pohltila, na druhou stranu jsem měla pocit, že tohle jsem už někde viděla nebo četla.

Svět, kterého jsem byla součástí společně se Sarou se mi líbil. Bytosti, potvory, to já můžu a už jen z tohoto důvodu mi Nezdolná sedla a těším se na další bytosti v dalším díle.

Sara mi začátku jako hlavní postava nevadila, byla sympatická, ovšem ke konci příběhu mi začala lézt trochu na nervy svou tvrdohlavostí a umíněností. Asi chápu, že si musela ke konci dojít k jistému prozření, ale ta cesta na mě byla trochu moc dlouhá.
Měla štěstí, že měla po boku své kamarády Petera a Rolanda, které jsem si oblíbila a doufám, že i v dalším díle se objeví.
Nikolas, jakožto lovec potvor byl něco pro mě. Chladný, tvrdý a nepřístupný, přesto je uvnitř úplně jiný - ano, už to tu bylo, ale bavil mě. Mrzelo mě, že neměl moc prostoru stejně jako jeho Mori a místo toho akorát naháněl Saru. Doufám, že v dalším díle bude mít více prostoru.

Čtení jsem si užila. I přesto, že z knihy bylo cítit trochu YA a Sara mě v jistou dobu štvala, svět a příběh mě pohltil. Nemusela jsem se nutit číst dál a na pokračování se vrhnu velmi ráda.

Per-quiee
20.01.2024 4 z 5

Musím ubrat jednu hvězdičku, protože je prostě taková škoda, že kniha nemá víc stran! Tolik epických scén, které byli vměstnané na pár stránek, až se člověku chtělo z toho promrhaného potenciálu plakat. Určitě si přečtu další díly, jinak je kniha velmi originální a povedená.

jitka_dankova
30.12.2023 5 z 5

První díl krásné dívčí urban fantasy trilogie. Velmi rychle jsem se nechala vtáhnout do tohoto světa různých kouzelných bytostí, od upírů, vlkodlaků, přes draky a kelpie až po víly a trolly. Fantasy z moderního světa je určena mladým náctiletým dívkám a ač obsahuje rozličná "fantasy klišé", která jsou pro tyhle knížky typická (nechci spoilerovat), vůbec mi to nevadilo a určitá předvídatelnost děje mne spíš uklidňovala. Bylo tak příjemné a vlastně pohodové začíst se do mladické nerozhodnosti a zbrklosti, řešení prvních vztahů na pozadí boje o život a získávání nových přátelství. Naprosto oceňuji, že postavy, se kterými jsem se seznámila a oblíbila jsem si je, zatím (přeloženy jsou dvě knihy ze tří) přežily a očekávám, že i přežijí (s ohledem na půvabné doprovodné novely, které tuto sérii doplňují a rozvíjejí příběh vedlejších postav). Půvabně byl zpracován i vztah hlavní hrdinky ke zvířatům, její postupné objevování vlastní síly i těžkosti prvních vztahů a zamilovanosti. Jo, hlavní hrdinka je puberťačka skrz naskrz, já jsem už dávno mimo cílovou skupinu, ale bylo to krásné čtení, které mne oslovilo a už nepustilo. Doporučuju.

PosPol
13.12.2023 4 z 5

Tak co, jste tým Edward, nebo Jacob? Ja knižní Edward, ale na toho filmového Ementála se nedá dívat, takže filmový vede Jacob. No, máme tu Nezdolnou, v níž budete jasný tým Nicolas... Upíři jsou zde totiž ti špatní. Ale možná by Sara radši bojovala s upírem, než jít na rande s klukem....

Saře je 18. Je to sice 10 let, co jí brutálně zavraždili otce a ona našla jeho tělo, ale noční můry jí nenechají tento okamžik zapomenout, či zmírnit bolest nad jeho ztrátou. Sara je jiná. Lže ostatním, aby uchránila sebe a své netradiční přátele. Ať už jde o trolly, bažiňáky, sylfy, či otravné zlodějíčky impy (jo, už vím, kdo mi schovává ponožky a klíče!). Když se ocitne tváří v tvář upíra, co se nad ní olizuje jak Azor nad masitou kostí, není daleko od svých posledních nádechů. Ale objeví se úchvatný, nepřemožitelný a neodolatelný Nicolas a na poslední chvíli ji zachrání. A pak už ji ochraňuje pořád. Tak trochu proti její vůli...

Pokud cítíte trochu sarkasmu, tak to mi jen ukáplo! Ve skutečnosti se stydím přiznat, jak moc jsem příběh žrala a hltala každou dávku jak feťák poslední krystalky... Ano, je to trochu klišé, ale já se vrátila o 15 let zpět, kdy jsme chvátali ze školy domů na Buffy, Čarodějky, milovala jsem Stmívání apod.

Není zde úplně romantická linka, ale očekávám ji v dalším díle, protože tady to enemies to lovers tak skvěle funguje! Sara se mi líbila - bystrá, empatická, skvěle improvizující, i když občas se sklonem k sebevraždě vzhledem k některým rozhodnutím jít nebezpečí v ústrety. Je přesně tím prototypem hrdinky, co jsem si vždy přála být - všem leze na nervy, ale zároveň jí nikdo neodolá a každý touží získat alespoň špetičku její přízně. Já skončila vždy jen u té první část - všem leze na nervy.

Vadily mi dvě věci, docela zásadní - první je opovrhování Sary ostatními dívkami. Až nenávistný postoj ke stejnému pohlaví a povyšování se ve stylu "já jsem něco víc", bylo zcela zbytečné a směšné. Větší problém mám ale s tím, jak v moderním světě plném technologií a kamer na každém rohu lze skrýt magický svět? Pokud tam není maškarní každý den, asi by někomu mohlo být divné vidět ležet lidi v tratolišti krve, nad nimi se sklánějící upíry a k nim dobíhající obrovské, děsivé vlkodlaky a týpky, co mají rychlejší pohyby než Jackie Chan. Kvůli tomu dávám 4/5. Tuším, že druhý díl se mi brzy zcela záhadně objeví v nákupním košíku.

Mamka_cte
23.11.2023 5 z 5

Další povedené fantasy od kterého jsem se nemohla odtrhnout a přečetla ho skoro najednou.

U tohoto prvního dílu mi přišlo, že je spíše seznamující. Dozvídáme se o Sáře, jejich schopnostech, minulosti a hlavně o tom, co je zač. Ukazují se nám fantasy bytosti jako upíři, vlkodlaci, trollové a další a další. A že nás autorka teda nešetří.

Kniha se odehrává v “naší době, což přidává na čtivosti. Nechybí příjemný humor, smutná minulost a plno přitažlivých chlapců.

Líbila se mi dějová linka, která hezky plynula. Nejvíc jsem hltala tu část, kdy umíral Sářin kamarád. Krásné a dojemné.

Jediné minus bylo to, že chyběla nějaká ta romantická linka. Podle vývoje knihy ale můžeme očekávat, že se objeví v dalším díle. A na ten se moc těším!

Hlavní postava Sára je typ hrdinky, která si vše dělá sama a podle sebe. Líbila se mi její schopnost léčit a to jak každému pomáhala. Ale zároveň byla největší otazník a dost mě překvapilo, co je vůbec zač.
A Lovec Nikolas? Ach Mária panno další fiktivní láska. Brzo budu mít ten seznam chlapů delší jak seznam tbr knih.

Takže knihu a začátek povedené série moc doporučuji.

michaelakoc
06.11.2023 3 z 5

Hodnotím jako fantasy průměr, čekala jsem více.

Sedmnáctiletá Sára o sobě mluví jako o člověku, obyčejné dívce, ale vlastně hned na začátku se dozvíme, že má silnou léčitelskou moc, kterou ale nemůže léčit lidi, ale nadpřirozené bytosti. A kamarádí se s trollem Remym.

To je ale pouze slabý odvar. Příběh se začne zamotávat, když ji a její kamarády napadne upír Eli a pomůže jim lovec upírů Nikolas.

Co 50 stránek se na scéně objeví nějaká nová příšera a také se vždy dozvíme něco nového o Sáře a tak pořád dokola.

Jádrem příběhu je, že se dozvíme, co vlastně Sára je, a od koho jí hrozí nebezpečí. A jak s tím naloží. Vlastně je to takový úvod do série, předpokládám.

Mně tam rozhodně chyběla romantická linka, které se, doufám, dočkáme v dalších dílech. Ty si já, asi, někdy přečtu, ale teď hned pokračovat nebudu.

Kniha je za mě trochu přeceňovaná.

Dolikcek
04.11.2023 5 z 5

Velice povedené fantasy, nemohla jsem se odtrhnout.
Těším se na další díly :)

Jenny46
28.10.2023 4 z 5

Fantasy knihy není těžké čtení, jednoduchá taková odpočinková četba, u které nemusíte přemýšlet...
Příběhy u kterých na starosti můžete zapomenout, díky vnučce, která je zbožňuje jsem si je zařadila do svého seznamu. Všehochut, tady najdete všechny nadpřirozené bytosti a originální děj, kdo má rád svět fantasy bude se kniha líbit.

Duchoslp
12.10.2023 5 z 5

Fakt skvěle čtení. Vůbec jsem se nemohla odtrhnout. Upíři vlkodlaci trollové elementálové a navíc léčitelské schopnosti. Koktejl kterého vás dostane. Moc se těším na další dil

Ív688
07.10.2023 5 z 5

Tahle kniha mne bavila, přečetla jsem za dva dny, nemá žádné hluché místo a příběh se odvíjí podle logického přadena, bez toho, že bych se v něm ztrácela, další díl si moc ráda přečtu...

ydnac
05.10.2023 5 z 5

UMÍ LÉČIT ZVÍŘATA.
V SOBĚ MÁ TAKÉ ZVÍŘE...
CO JE VLASTNĚ ZAČ?

Sara ví o Opravdovém světě, o nadpřirozeném světě. Ví, že existují upíři.
Její nejlepší kamarád je troll Remy :-), toho jsem si moc oblíbila :-).
Co se týče Sářiny rodiny, matka je opustila a otec byl zavražděn a sára potřebuje vědět PROČ, protože ví kdo ho zabil, přesněji co!
Všechno rozpoutá setkání s padouchem, ale i setkání s bojovníkem Nikolasem.
Ochránců se nakonec vyrojí jěště víc :-).
Vzájemně si odhalí svá tajemství.
Největší má však Sara, ale ještě o něm neví...

Moc se mi to líbilo :-)
Těším se na další díl :-)

Betty96
02.10.2023 5 z 5

Po hodně dlouhé době krásné fantasy. Rozhodně doporučuji fanouškům série Nástroje smrti. Děj je hodně ppodobný, ale to mi vůbec nevadilo. Kniha se četla prostě sama.

Autorovy další knížky

Karen Lynch
kanadská
2023  88%Nezdolná
2023  94%Útočiště
2024  92%Samotářka

Kniha Nezdolná je v

Právě čtených10x
Přečtených195x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených14x
Knihotéce181x
Chystám se číst347x
Chci si koupit111x
dalších seznamech9x