Nezdolná
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514796/bmid_nezdolna-Zyp-514796.jpg 4.5 383 383

Nezdolná série

1. díl >

Saře se před deseti lety zhroutil svět, když byl její otec brutálně zavražděn. Teď je jí sedmnáct, ale vzpomínky na ten den ji stále pronásledují a touha pochopit, co přesně se stalo, ji pohání vpřed. Sama přitom žije život plný tajemství – Sařini přátelé a rodina nemají tušení o jejím spojení s nadpřirozeným světem, ani o Sařině mocném daru, který jí byl dán do vínku. Při hledání odpovědí na otázky o svém původu a otcově smrti se Sára dostává se do hledáčku upíra a vystavuje se tak smrtelnému nebezpečí. Zároveň potkává Nikolase, bojovníka, který Sáře obrátí svět vzhůru nohama a chce ji i navzdory jejím protestům ochraňovat. Může mu ale důvěřovat? A co když lidé kolem ní skrývají ve skříních mnohem horší kostlivce než ona sama? Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (CZ)

Relentless, 2013

Kudík
02.07.2025 5 z 5

(SPOILER) Ve zkratce se jedná o knihu, kde má hlavní hrdinka záviděníhodné schopnosti, dále je zde mnoho (převážně nadpřirozených) postav, kde část ani potkat nechcete (např. crocotty) a akce stíhá akci. Výsledkem je, že mám další oblíbenou autorku. :)

Máme zde sedmnáctiletou Saru Grey, která před deseti lety přišla o svého milovaného otce a snaží se zjistit kdo a proč jej brutálně zavraždil. Z příbuzných jí zůstal strýc, který se jí bez váhání ujal a ona od té doby žije s Natem a jejími zvířecími přáteli, kterými jsou vrána Harper, třínohá bíglice Daisy a nově kocour Oskar. Současně jim v domě řádí impové, kde jsem se dobře bavila a zjistila, že na ně jednoduše platí borůvkové muffiny. Dalšími kamarády jsou Roland a Peter, jejichž tajemství a původ mi byl předem jasný, troll Remy, dále nepřítomný, ale často vzpomínaný motorkář Greg McCoy a nově dva Moriové, a to Nikolas Danšov s Chrisem a v závěru sylfa Aine. To jsou asi nejvíce klíčové postavy, i když takový upír Eli má také svoji dějovou linku. Co na titulu oceňuji je, že nemá žádná hluchá místa a jakmile se Sara oklepe z jedné akce, tak se po hlavě vrhá do další, i když to často hraničí se sebevražednou misí. Pátrání a odhalení ohledně svého otce a jeho xté prababičky je zajímavé a já se vrhám na další díl.

gabcaskalakova
16.05.2025 3 z 5

Za mě příběhu chybí určitý drive, ale jinak se kniha čte dobře.

Zara22
15.05.2025 4 z 5

Celé to má docela grády, ale poslední třetina byla až únavně akční a Sara byla já bych neřekla Nezdolná, ale Neúprosná.
A ruku na srdce. Chtěly byste v sedmnácti někoho, komu je dvě stě let? Já teda rozhodně ne. A rozhodně bych nechtěla, aby se mi motal do života.

V žánru urban fantasy z ženských autorek u mě pořád vede Patricia Briggs.

Markéta861
11.05.2025 5 z 5

Celá série ( zatím mám 4 knížky) mě hrozně baví ,příběh , hlavní hrdinové ,velký plus za žádné "žhavé" postelové scény ( skoro to vypadá že když to tam autor nedá ,tak se ta knížka snad neprodá nebo co..) ,děj odsýpá a než se nadějete je konec a už saháte po dalším dílu!!!

Mušketyrpepa
07.05.2025 4.5 z 5

Tato kniha mě chytla hned od začátku dala se opravdu moc dobře číst i když místama mi připomínalo něco jiného nemohu si vzpomenout na název

Princezna22
04.05.2025 5 z 5

Čtivé, svižné a plné napětí – přesně ten typ knihy, u které zapomenu na čas. Hlavní hrdinka mi sedla, a i když byl občas děj předvídatelný, vůbec mi to nevadilo. Bavilo mě sledovat svět démonů a jejich pravidel. Skvělý rozjezd série, určitě sáhnu po dalším díle!

Vjeerus
28.04.2025 3 z 5

Jelikož jsem fanoušek lovců stínů a tahle kniha má být pro ně značka ideál, tak jsem s koupí ani moc neváhala. To, že mi ležela delší dobu v knihovně je věc jiná, ale oprašuji ležáky a došla na ní řada.
A já nevím, buď už jsem z YA fantasy vyrostla a nebo opravdu nedosahuje kvalit lovců stínů, i když těch podobností je tam opravdu hodně. A Nezdolná má rozhodně sympatičtější hlavní hrdinku.
Popravdě ani nejsem pořádně schopná říct, co mi přesně vadí. Hlavní hrdinové budou pravděpodobně přesně odpovídat tomu, co si představíte pod pojmem záhadný nabručený muž a holka, která je hodná, ale vlastně poruší každé pravidlo a její názor je ten nejlepší. Jo a má nejlepšího kámoše (nebo dva), kteří by se kvůli ní postavili třeba tanku. Takže na YA nic neobvyklého.
Fantasy tvorů a potvor má příběh opravdu dost a líbilo se mi, že autorka sáhla i po těch méně tradičních a vymyslela vcelku zajímavý „rodokmen“ lovců. Ten hlavní hrdinky je možná trošku překombinovaný, ale potřebovala nabušit schopnostmi, takže proč ne. A jak jsem zmínila výš, vlastně další bod, který v YA fantasy funguje.
Do třetice romantická linka. Ta se mi vlastně vcelku líbila. Přitažlivost jsem cítila, hrdinové si dávají dost na čas, ale aspoň po sobě neslintají moc okatě. Zatím na sebe spíš štěkají, takže (opět) klasická linka v tomto typu knih, kdy to všichni vidí, ale ta dvojice si to prostě odmítá přiznat.
Celkově tedy pro mě kniha, co mě neurazila, ale ani nenadchla. Buď jede až moc podle šablony YA fantasy knih nebo jsem už stará a nebo mám v tomto žánru moc načteno. Věřím ale, že být o polovinu mladší, knihu čtu už potřetí a hledám si různé fanfikce.

Cara.17
08.04.2025 4.5 z 5

Jak začít komentář k sérii, která mě pohltila nevídaným způsobem? Ano, je sice trochu brzy k takovému tvrzení, poněvadž nás čeká několik dalších dílů, avšak co se týče Sařina příběhu, ten máme de facto uzavřený, takže... UF! Byla to neskutečná jízda a abych náhodou nespoilerovala, budu v každém komentáři u jednotlivých dílů zmiňovat pouze to, co se v dané knize odehrává.

Hlavní hrdinkou příběhu kanadské spisovatelky Karen Lynch je Sara Greyová. Saře je sedmnáct a žije se svým strýcem Natem v New Hastings. Matka ji opustila, když byla ještě dítě a jejího otce před deseti lety brutálně zavraždili.
Sara se snaží žít normálním životem jako běžná teenagerka, avšak její neobvyklý původ a schopnosti a především touha zjistit, kdo jejího otce zabil, jí jednoho dne přivedou do cesty nebezpečného upíra Eliho. Saře se za pomoci svých přátel (Rolanda a Petera) a dvou Mohirů (Nikolase a Chrise), podaří Elimu uniknout. Jenže upír se tak snadno nevzdává, je odhodlaný Saru dostat stůj co stůj. A ta, ač se jí to vůbec nezamlouvá, je nucena přijmout ochranu Mohirských bojovníků, a aniž by to tušila, zamotává se do velké pavučiny problémů.

Jako první se chci pozastavit u postav. Autorka si s nimi úžasně vyhrála. Jejich charaktery byly ukázkově propracované, tudíž vytvořit si k nim "vztah" bylo neuvěřitelně snadné.
Sara, skvělá hrdinka, která si mě získala hned od začátku. Milá, laskavá, obětavá, citlivá, chytrá, milující, vynalézavá, statečná, silná, houževnatá, tajnůstkářská a NEPŘEDSTAVITELNĚ tvrdohlavá. Zkrátka plně koresponduje s názvem knihy. Karen Lynch si zaslouží velkou pochvalu za tak úžasnou a přirozeně krásnou hrdinku se srdcem na pravém místě.
Roland a Peter byli zlatí. Ano, jistým způsobem i trošku praštění a obdobně nezodpovědní jako Sara, ale na druhou stranu to byli středoškoláci a u těch se jistá míra lehkovážnosti předpokládá.
Chris - další sympaťák, kterého si nešlo neoblíbit. Těším se na jeho vlastní knihu. Agent Ďolíček je rozhodně zajímavá postava, která si zaslouží svůj vlastní příběh.
Nikolas... Nikolas Danšov. Tajemný, přitažlivý, ochranitelský, panovačný, nebojácný, děsivý a dle Sařina mínění - ztělesnění pojmu "osina v zadku". Já jen dodám, že bych se nedopočítala, kolikrát tu ten chlap málem zinfarktoval. Pokaždé, když se Sara zdekovala anebo se ocitla v průšvihu, jsem už předem hádala, na kolik mu vyletí tlak. A ano, lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem si (jistým podivným způsobem) neužívala, když mu bouchly saze a zároveň nebyla dojatá, jak moc mu na Saře záleželo.
I další postavy (Remy, Nate, David, členové vlkodlačí smečky, Sařino zvířectvo,...) tu příběh obohacovaly a o žádné z nich nemůžu říct, že by byla zbytečná, nudná anebo že by mě pasáže s ní nebavily, což jen znovu dokazuje, jak nadanou spisovatelkou Karen Lynch je.
Navíc jsem oceňovala, že jsme se především u hl. postav dozvěděli, co mají/nemají rády, jak vypadá jejich domov či pokoj, co v minulosti zažili, čeho se obávají atd. Já vím, zní to jako něco samozřejmého, nicméně autorka to dokázala popsat tak věrohodně a zajímavě, až jste měli dojem, že by to mohli být reální lidé. A za to klobouk dolů!

Co se týče prostředí příběhu - jedná se o urban fantasy, což samo o sobě říká hodně.
Osazenstvo tohoto světa je velice pestré - setkáte se tu s upíry, vlkodlaky, Mohiry, vílami, trolly, démony, čaroději a jinými nadpřirozenými bytostmi. Není jich však tolik, abyste se v nich ztráceli či se cítili zahlcení. Za sebe říkám, že jsem se tu ve všem velice dobře orientovala.

Samotný příběh bych označila jako velice akční. Díky tomu, že se přemisťujeme z místa na místo, nehrozí, že byste se během četby kousali nudou anebo lomili rukama se slovy: "Ať už se konečně začne něco dít!" Tady se totiž pořád něco dělo a vyžaduje velkou sílu vůle přinutit se knihu odložit (a týká se to i dalších dílů). Z tohoto důvodu doporučuji se do četby pustit tehdy, když máte před sebou dostatek volného času.

Také bylo super, že Karen Lynch měla na rozdíl od ostatních autorek rozum a dala si velice záležet na romantické lince. Takže ti z vás, kdo stejně jako já milujete pozvolnou romantiku a řádné budování vztahů, můžete jásat a naopak ti, kdo upřednostňují rychlý nástup erotiky/sexu, těm radím, aby se přesunuli k jiné sérii. Tohle totiž není nic pro vás.

Ovšem jak to tak bývá, i tady se našlo pár mínusových bodů, které mi kazily četbu.
Jako první mě dostalo autorčino vysvětlení, jak vznikli první Mohirové. Pro všechno na světě - to jako vážně? Vlastně z celé té symbiózy s démonem (morim) jsem byla akorát znechucená a rozpačitá, div jsem netloukla hlavou do zdi. Copak to nešlo vymyslet jinak?
Zadruhé mě trochu rozčilovalo, že se Sara neustále do něčeho pouštěla na vlastní pěst. A to i přesto, že se už několikrát "spálila". Vzhledem k její minulosti sice bylo pochopitelné, že byla vůči lidem nedůvěřivá, ale občas mi připadala až moc zbrklá a lehkovážná.
Zatřetí mi vadilo časté klení. Proč? Úplně zbytečné až rušivé.
A jako čtvrté mínus, které sice nesouvisí s příběhem, ale i přesto mě silně iritovalo, byly chyby v textu. Ať už překlepy, špatné oddělení přímé řeči či úsek v souvislém textu, který byl jiného fontu písma. Na toto bohužel narážím čím dál častěji a vážně mě to štve - tím spíš, když jsou knihy čím dál dražší. Smutné, jaká "kvalita" se čtenářům předkládá.

Pokud však pominu tato negativa, jedná se o velice zajímavou, čtivou a napínavou sérii se spoustou vtipných hlášek a milých hřejivých momentů. Určitě jsem ji nečetla naposledy a netrpělivě vyhlížím další díly.

Pettato
31.03.2025 5 z 5

Fantasy knihy jsou pro mě odpočinková četba a v příběhu o Sáře se to hemží všemi možnými fantasy postavami. Skvělé čtení na relax.
Příběh je napínavý a já se těším na další díl.

Zuzka#happy
29.03.2025 5 z 5

Moje první YA fantasy s upíry! Dlouho jsem se chystala ponořit do tohohle žánru, který je tolika lidmi tak oblíbený, a musím říct, že mě to docela bavilo. Svět plný upírů, vlkodlaků, démonů, víl a dalších mýtických bytostí mě vtáhl víc, než jsem čekala.

První tři díly série sledují hlavní hrdinku Saru, která mi místy lezla trošku na nervy… Ale! Má srdce na správném místě, a tak jsem jí to nakonec odpustila.

I když tohle čtení není úplně můj šálek kávy, jsem hodně zvědavá, jak se budou osudy postav dál vyvíjet, takže si určitě pořídím i další knihy v sérii. Navíc, je to skvělá oddychovka s rychlým dějem.

mignon
27.03.2025 5 z 5

Tak jo. Tímhle jsem si dokonale spravila chuť po poslední nevydařené knížce. Neotřelé téma, svizny dej a (pozor, spoiler) ani jedna pusa! Už se těším na další díl :-)

Lenka_S
22.03.2025 4 z 5

Tohle mě docela bavilo. I když se jedná o klasický fantasy svět plný upírů, vlkodlaků, démonů a ostatnich mýtických stvoření, povedlo se autorce (alespoň částečně) vystoupit ze šablony klasického děje. Je sice pravda, že mi Sara lezla chvílemi na nervy, ale její nedůvěru v okolí jsem chápala. Jsem zvědavá na pokračování.

Bookaholik
07.03.2025 3 z 5

Tohle mě bohužel moc nebavilo. Další díly jsou prý mnohem lepší, ale asi se k nim nedostanu, jednička mě odradila. 300 stránek okecávání děje a ustavičného přemítání nad tím, proč se Nicholas chová, jak se chová, když ji přece nemá rád, je za mě o ničem a nevyváží to ani občasná akce...

essene
04.03.2025 5 z 5

Líbilo se mi to-spousta akce a nutilo mě to číst dál a dál)

Nikidree
16.02.2025 4 z 5

Zajímavé YA, které kdybych měla možnost číst před několika lety, byla bych do něj zblázněná, až by to nebylo hezké. Teď ho vnímám spíš jako zajímavě zpracované a povedené dílo, které mě občas mile překvapilo.

Postavy jsem si oblíbila, byť k Saře jsem si chvilku hledala cestu. Tím, jak chtěla řešit vše sama, nikomu nic neříkala a skoro bezhlavě se do všeho vrhala, mě moc neoslovilo. Avšak fakt, že se z ní nevyloupla zázračná hrdinka, co hravě vše zvládne, mi udělalo radost. A taky mám moc ráda hrdinky s ostrým jazykem, bez ohledu na to, jak jsou silné/slabé. Prostě mě baví kousavé dialogy, a že jich tu s Mohirem měla až až.

Upřímně, těším se, až přečtu další díly. Je to zase něco krapet jiného a líbí se mi, jak děj plyne, styl vyprávění i ty události.

CarolineAn
08.02.2025 4 z 5

Tato kniha je takový mix několika jiných knížek, a je to z toho celkem poznat, ale to naštěstí knihu vůbec nekazí. Postavy jsou simpatické (i když mi Sara občas lezla na nervy s tím, že pořád chtěla zvládat vše sama a že neodejde s Mohirama, i přesto že tím ohrozila spoustu svých přátel a známých) a děj je zajímavý a pěkně plyne. Vlastně si ani nevzpomínám, že bych se při čtení nudila. Další díly si určitě přečtu.

Majkina
07.02.2025 4 z 5

Po přečtení prvních stránek jsem se trochu zarazila, jelikož mi to začalo připomínat Nástroje smrti a byla jsem z toho lehce zklamaná, ale zvědavost mi nedala a četla jsem dál. Kniha mě nakonec strhla, byla čtivá a plná akce.

Anastazie0810
31.01.2025 4 z 5

Tak tohle mě celkem překvapilo. Je to taková akčnější a zábavnější verze "Stmívání", podobností s tímhle fenoménem jsem totiž našla až moc. :D
Nemění to však nic na tom že je to napínavé a furt se tam něco děje. Je tu více druhů mytologických postav a je tu více zápletek než se na první pohled zdá, a jen co hlavní postavy vyřeší jeden problém hned se vyskytne další, což má za následek že to zhltnete jedním dechem.
Na chvíli mě to vrátilo do dob kdy jsem milovala "stmívání" a užívala jsem si každou stránku.
Mimochodem by z tohohle byl super seriál :D
Určitě si přečtu další díl!

Foxie89
03.01.2025 3 z 5

Ze začátku jsem se lekla, že čtu jinou verzi Stmívaní :D ale pak se to rozehrálo a nakonec jsem z toho příjemně překvapená. Je to jednoduše napsané a asi už pro mladší cílovku, ale je tu dobře rozehraná romantická linka, tak jsem zvědavá, jak to půjde dál. Hlavní hrdinka je na můj vkus trošku moc superhrdinka, ale tak jaké hlavní hrdinky nejsou :) Ještě mě pobavilo, že vlkodlak zas chudák spadnul do friendzone :D

Gi-Gi
24.12.2024 5 z 5

Po dlouhé době super fantasy se spoustou kladných postav a hrdinů, jednodušší děj, ale snadno sledovatelný, od začátku jasný...a haleluja žádný sex (nedivte se, některé knihy jsou fakt horší než 50 odstínů) má i rozvíjející se romantickou linku, prostě super....