Útočiště

Útočiště https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519548/bmid_utociste-8Xk-519548.jpg 5 105 24

Nezdolná série

< 2. díl >

Sara musela opustit všechno, co znala, aby své milované udržela v bezpečí. Brzy ale zjišťuje, že nový svět se tomu jejímu ani trochu nepodobá, a že si své místo mezi Mohiry bude muset těžce vydobýt. Týdny plynou a Sara se snaží dostat pod kontrolu svoje proměnlivé schopnosti a zároveň udržet v tajnosti svůj unikátní původ. Kdesi v pozadí se navíc stále vznáší stín upířího Pána, který udělá cokoli, aby ji našel. Sara se ocitá na cestě, která odkrývá její skutečné silné stránky a probouzí v ní také část, o jejíž existenci dosud neměla ponětí. Navazuje nová přátelství, poznává krásu i bolest první lásky a ztrátu tak hlubokou, že by ji mohla nakonec zlomit. A zjišťuje, že jediné místo, kde měla být v bezpečí, možná nakonec není útočištěm, za jaké jej považovala. Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Refuge , 2014


více info...

Přidat komentář

Eliska.ctenarka
22.04.2024 5 z 5

Výborné pokračování, kde je chemie mezi hlavními postavy hmatatelná na každé stránce. Po dlouhé době série, která si mě získala.

Duchoslp
21.04.2024 5 z 5

I když je to asi spíš čtení pro teenegery fakt jsem si to užila. Baví mě vztah mezi Sarou a Nicholasem a všechny ostatní postavy okolo, včetně zvířátek. Přečetla jsem jedním dechem a moc se těším na další díl


Lutzinka
19.04.2024 3 z 5

Pořád platí, že se to čte samo a za dva dny jste na konci.
Pořád jsou tady skvělé vedlejší postavy, nové i staré.
Pořád je to dobré fantasy s dobrým dějem.
A pořád mě neskutečným způsobem vytáčí romantická linka...tady je to ještě mnohem hořší, než v prvním díle. Jsem fakt jediná, komu to přijde úplně trapný?
Ti dva mi k sobě prostě vůbec nesedí a čím víc se to rozjíždí, tím mi to přijde horší a horší.
Je to asi můj jediný problém s celou knihou.

P.S. To dneska vážně neexistuje kniha, kde by nebyli druhové a družky?!

p. Rochesterová
27.03.2024 4 z 5

Skvělé pokračování..opět poutavé čtení..a více romantiky..moc se těším na třetí díl

Rea_Rea
19.03.2024 5 z 5

Parádní pokračování. Nové postavy a příběh se rychle posouvá dál.

Hawkiebookie
16.03.2024 4 z 5

Jako u prvního dílu je kniha prostě taková feelgood chuťovka, kterou si každý rád přečte. Děj mi ale přišel ještě poněkud klidnější a méně akční než v prvním díle, také byl celkem předvídatelný, což mě přivádí k mému hodnocení. Jednička mi zkrátka připadá o fous lepší. Nicméně mě nesmírně okouzlila ta věc se solmim a další prvky, které mě z pera autorky hladí po duši.

DreamerX9
15.03.2024 3 z 5

Druhý díl byl za mě lepší než první nicméně se mi zdálo že děj měl opravdu dlouhý rozjezd. Hlavní postava Sara skvělá líbí se mi ten její přidrzlý smysl pro humor ale chyběla mi tam návaznost na rozjezý děj v prvním díle. Tak uvidíme co bude dal tahle série bude dlouhá jízda

KajinaH722
07.03.2024 5 z 5

Většinou druhý díl bývá slabší, ale já to mám právě naopak. Kniha mě víc bavila,než díl Nezdolná. Tady se víc podíváme na Sáru, kde postupně poznává svého Moriho a vílí sílu (její schpnosti). V knížce také nechybí napětí, drama, akce, boj a taky se nám ukáže první láska. Nebezpečí se tu nevyhneme, to nám jde naproti. Jinak kniha je velmi ctiva a krásně napsaná, popis prostředí, posvat a magických stvoření ať už zvířat nebo osobností. Doporučuji a těším se na duben na další díl.

TaLu
05.03.2024 5 z 5

Sára se uchýlila do útočiště, kde by měla být v bezpečí. No, nepovedlo se. Příběh nabitý akcí, bez hluchých míst. Líbí se mi, jak autorka pracuje se sílící mocí Sáry, která musí poznat především sama sebe. Seznámení s novými lidmi a magickými zvířaty, bylo také fajn. Doporučuji, nudit se určitě nebudete.

AnnaNes
20.02.2024 5 z 5

Občas se stává, že druhé díly jsou spíše taková výplň před finálním vyvrcholením posledního dílu, ale tady tomu tak nebylo. Útočiště se mi líbilo víc, než Nezdolná a už se nemůžu dočkat Samotářky. Už je duben??

Literarytwins
05.02.2024 5 z 5

A pak, že údajně neexistuje elixír mládí... Sice po dětech přibylo pár šedin, kruhy pod očima a už to není, co to bývalo, ale TOHLE? To mě vrátilo minimálně o deset let zpátky. Přesně tuhle knihu jsem v tomhle období potřebovala.

Do Útočiště jsem se totálně zamilovala počínaje světem, který Karen vytvořila, pokračuje přes hlavní charaktery a to, co mezi sebou mají. Protože to je něco tak čistého, ta božího! Já to neskutečně prožívala, juchala jsem, trnula jsem hrůzou, nervovala se...

Tento díl nás vezme na základnu Mohirů, kde se Sara začne cvičit v boji a lépe poznávat samu sebe. Dostanete tu spousty odpovědí a nahlédnete dál do tohoto magického světa. Zároveň potkáme četné množství nových vedlejších postav, které jen podkreslují říz této série a ihned si získaly mé srdce, zejména Desmund a Jordan. A osobně teda žeru veškeré ty "mazlíčky", které si tam Sara stihla pořídit.

V průběhu můj vnitřní Colombo dostal šílenou teorii, která se posléze ukázala být pravdivou. Nicméně i tak jsem se já jako čtenářka dočkala svých "WTF momentů", které jsem absolutně nečekala a povím vám, že si to autorka uměla slušně rozehrát na velké finále. Protože už teď vím, že to bude solidní jízda, a to čekání do dubna pro mě bude neskutečně dlouhé. Potřebuju rozuzlení a už teď jsem napnutá jak guma u trenek na Valentýna!

Tohle číst prostě chcete!

LucyEcstasy
15.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Pokud jste nečetli předchozí díl Nezdolná, je možné, že se tady objeví menší spoilery.

Opět se tu setkáme se Sarou, která i nadále zkoumá, kým je. Odjela žít s Mohiry a prochází tu základním výcvikem. Díky tomu poznáme mohirskou základnu do detailů, včetně každodenního života hlavních i vedlejších postav. Nebo třeba výuku.

Sara je navíc jedno velké překvapení. Probouzí se v ní a sílí další schopnosti. Autorka si tu bravurně připravila možnost rozšíření svého fantasy světa a plně ji využila. Seznamujeme se tu s dalšími tvory a zvířaty jako například kelpie či pištíci. Taky se nám tu navrátí pekelní psíci, kteří jsou mí oblíbenci. Tohle je prvek, který oceňuji nejvíc, že to nejsou jen upíři a vlkodlaci, ale že vám tahle kniha dá i něco víc.

Útočíště je opět bichličkou (462 str.), kterou jsem přečetla jedním dechem. Není tu nouze o nečekané zvraty, sílu přátelství, rodinné patálie, dramata a pozor! Tady se již setkáme s roztomilostí první lásky.

Celkově jsem ráda, že jsem tuhle sérii poznala, protože ač to není žádná vysoká literatura, tak si užívám každou stránku, která se mi doposud dostala pod ruku. Pokud máte rádi fantasy a chcete si přečíst něco svěžího a nového, tak jděte právě do Nezdolné a Útočiště. Já tuhle sérii miluju.

Viky27
13.01.2024 5 z 5

Teda, vím že je to pořád to samé, ale tohle se opravdu čte samo a jsem zvědavá jak to skončí. Je to opravdu povedená sága , která má svižný děj a tak nějak se nemotá v kruhu.

Jana65
07.01.2024 5 z 5

Tak to bylo krásné čtení. Dokonce se mi druhý díl líbil víc než první a doufám, že brzy vyjde další kniha. Kdo má rád fantasy, vlkodlaky, upíry a jiné nadpřirozené postavy, tak se mu kniha bude určitě líbit. Mohu jen doporučit.

Matri
03.01.2024 5 z 5

(SPOILER) "Ti, kteří se tě snaží polapit, ti nakonec dají sílu stát se tou, z níž mají největší strach."

Druhý diel tejto YA fantasy série bol pre mňa lepší ako prvý, a zároveň tomu ešte krôčik chýba k dokonalosti. Ten silný YA vibe prvej časti už pre mňa nie je v Útočišti tak citeľný.
Obľúbila som si naozaj množstvo postáv, a čo je pre mňa najpodstatnejšie, mám rada Saru. Hoci je mladučká, jej charakter, konanie a premýšľanie (až na to záverečné rozhodnutie - zvládnem všetko sama) sa mi naozaj páčili!
Z nových postáv ma najviac oslovili Jordan (konečne nejaká kamoška popri samých chlapoch) a Desmund. Obaja ma veľmi bavili, najmä sarkastickými komentármi a svojou osobitosťou.
Sarin vzťah k zvieratám/tvorom, ktoré autorka zapojila do deja je pre mňa jeden z top momentov - pekelné psi, gryf, kelpie, wayvern... a tá záverečná bitka bola vďaka nim naozaj veľkolepá!
Romantická linka bola jasná už od prvej časti, opäť tu máme vzťah druhov ale nevadí mi to, nakoľko romantická linka je jemne na pozadí ostatných dejových zvratov. Skôr sa mi páči Sarin vzťah s jej ostatnými mužskými kamarátmi - Roland, Peter, už spomínaný Desmund, Chris či Tristan.
Kniha bola veľmi akčná, ale prvá polka knihy ma možno trošku menej bavila (okrem Desmunda), preto pol hviezdičky uberám - hodnotím 4,5 a vrelo odporúčam! :)

„Když kolem tebe panuje zmatek, není snadné všimnout si v životě všeho dobrého. Tak jen nezapomínej, že slunce svítí i za bouře. I pokud ho zrovna nevidíš, pořád tam někde nad mraky je a čeká, až tě bude moci zase zahřát."

jitka_dankova
30.12.2023 5 z 5

Druhý dál krásné dívčí urban fantasy trilogie. Hrdinka mění prostředí, navazuje nové vztahy a dost se pere s vlastními pocity a je roztomile ukřivděná a leccos špatně pochopí. Prostě tahle fantasy pro mladé dívky krásně popisuje různé strasti dospívání a navazování vztahů. Bylo to roztomilé, ale i napínavé a plné akce. A taky spousty "fantasy klišé", což mi vůbec nevadilo, ba právě naopak jsem si u knížky nádherně odpočinula a doslova hltala vše, co se tam objevilo. Postavy byly nádherně prokreslené, snadno jsem si je zamilovala. Ach a ty trapné rozhovory s rodinnými příslušníky, to bylo něco. Už se těším na poslední díl a tajně doufám, že vyjdou i ty čtyři doprovodné novely/příběhy z pohledu jiných postav a jejich vlastní dobrodružství.

ydnac
27.12.2023 5 z 5

NÁVYKOVÁ FANTASY :-)

Sara je napůl démon a napůl undina.
Pán upírů neví, zda žije, ale i tak jí Nikolas odvezl do pevnosti Mohirů, aby se naučila ovládat své schopnosti (víly a démona) a byla v bezpečí.
Což pochopitelně není...
Trable si ji vždycky najdou!
Nachází zde nové přátele, ztracenou rodinu a učí se ovládat svého Moriho.
Je tu také jeden tajemný a charismatický Mohir - Desmond, který nevychází ze svého patra v knihovně. Nikolas je také zpět a Sara si musí ujasnit, co vlastně od něj chce...
Její novou kamarádku jsem si také oblíbila :-)
Moc se mi líbilo chování Sary ke zvířatům, bylo to velmi krásné a dojemné :-).
To, jak Sara pomáhá ostatním lidem (třeba i tajně) je také úžasné, musela jsem se usmívat, protože to jsem zrovna vytušila :-).
Chybí mi sice Remy, ale pekelní psy a ostatní zvířata jsou taky super :-).
Pokoj plný Impů - malinký démoni, v sídle Mohirů, kteří loví démony a Sara je krmí borůvkovými muffiny :-). Palec nahoru :-).
Ke konci jsem už byla jak na trní, obzvlášť po jednom nečekaném setkání...
Říkala jsem si, že TO SNAD NE!
Perfektní fantasy !!!

Nemůžu se dočkat dalšího dílu :-)

Brambora_Šeby
11.12.2023 5 z 5

Knihu jsem četla jedním dechem. Nezdolná byla sice super, ale tento díl je ještě stokrát lepší. Bylo tam toho strašně moc. Nejdříve objevila svoji rodinu, potom se sžívala se svými schopnostmi a pak přišel Nikolas. Ta jejich dvojice je opravdu úžasná a pořád jsem doufala, že si to uvědomí i Sara. Příběh byl plný překvapení a já už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

nada3314
28.11.2023 5 z 5

Hohooo já mám husí kůži úplně všude. Tohle je tak skvělá série. Po Twilight jsem si ani nedovedla představit, že by mohl někdo napsat něco stejně dobrého. A je to tady! Tahle série je neskutečně návyková, po prvním díle už jsem byla poučená a vzala jsem si tento druhý díl na přečtení o víkendu, kdy jsem věděla, že budu mít více času. A udělala jsem dobře.

Boží, čtivý příběh, který navazuje přesně tam, kde první skončil. Ač mě hlavní hrdinka zlobí a dělá psíkusy, tak ji to vše odpouštím a budu netrpělivě čekat, co se jí povede příště. Není to žádná uplakaná princezna, ale je to neskutečný tvrďák, který jde do všeho po hlavě a tvrdě trénuje, aby byla ještě lepší než je a nic nepodceňuje. Strašně moc se mi líbí její mazlíčci, ti celému příběhu dodávají šmrnc a jsou takovým kořením, skoro každé akce. Impové – malí parchantíci, kteří milují borůvkové muffiny nebo pekelní psi, kteří se chovají jen za účelem zabíjení a mrzačení. Je Vám jasné jak to bude tady. A nesmím zapomenout na kocoura Oskara, který tentokrát zůstal doma, ale snad se v příštím díle objeví.

Jediné co mě na celé sérii znervózňuje je to, že upíři jsou tady ti zlí. Já jsem team Cullenovi, tak je to pro mě opravdu těžké. :))

lena.o.knihach
28.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Sara musí opustit domov, školu, přátele a odstěhovat se na území Mohirů. Konečně je mezi svými. Hlavní hrdinka ale vyniká i tam a místní jí nedají nic zadarmo.
Nejen, že každý den na tréninku dostává pořádné nakládačky, musí být ještě k tomu neustále pod dohledem, protože po ní upíří Pán nepřestal pátrat. Tady už by ale přece měla být v bezpečí, nebo ne?

Už dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha udržela vzhůru dlouho do noci a že bych ji celou přečetla na jeden zátah. Ale v Útočišti se stránky otáčely úplně samy a než jsem se nadála, byly tři hodiny v noci a já se dostala na konec.

A že to ale byla jízda! Ocitli jsme se na úplně jiném místě, poznali spoustu nových postav (třeba takový Desmund neměl chybu) a oproti prvnímu dílu se konečně rozjela romantická linka (kniha je stará deset let a vůbec mi nevadilo to klišé).
Sice jsme si na hlavního hrdinu museli počkat sto stran, ale když se konečně objevil na scéně, jiskry létaly do všech stran. Byla tam ta správná chemie a já se do těch dvou úplně zamilovala.

Útočiště si udrželo laťku a já si pokračování Nezdolné moc užila. U příběhu jsem se smála, dojala, byla napnutá, smutná.. stále na ty postavy a vše kolem musím myslet a až tohle jednoho dne skončí, dlouho se z toho budu vzpamatovávat.

#spoluprace @knizniklub @knihkupectvi_luxor @yoli.cz

Autorovy další knížky

Karen Lynch
kanadská
2023  88%Nezdolná
2023  94%Útočiště
2024  92%Samotářka

Kniha Útočiště je v

Právě čtených4x
Přečtených128x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených11x
Knihotéce135x
Chystám se číst92x
Chci si koupit44x
dalších seznamech5x