Nezdolná přehled

Nezdolná
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514796/bmid_nezdolna-Zyp-514796.jpg 4 344 344

Nezdolná série

1. díl >

Saře se před deseti lety zhroutil svět, když byl její otec brutálně zavražděn. Teď je jí sedmnáct, ale vzpomínky na ten den ji stále pronásledují a touha pochopit, co přesně se stalo, ji pohání vpřed. Sama přitom žije život plný tajemství – Sařini přátelé a rodina nemají tušení o jejím spojení s nadpřirozeným světem, ani o Sařině mocném daru, který jí byl dán do vínku. Při hledání odpovědí na otázky o svém původu a otcově smrti se Sára dostává se do hledáčku upíra a vystavuje se tak smrtelnému nebezpečí. Zároveň potkává Nikolase, bojovníka, který Sáře obrátí svět vzhůru nohama a chce ji i navzdory jejím protestům ochraňovat. Může mu ale důvěřovat? A co když lidé kolem ní skrývají ve skříních mnohem horší kostlivce než ona sama? Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (CZ)

Relentless, 2013

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nezdolná. Přihlašte se a napište ho.

Cara.17
08.04.2025 4.5 z 5

Jak začít komentář k sérii, která mě pohltila nevídaným způsobem? Ano, je sice trochu brzy k takovému tvrzení, poněvadž nás čeká několik dalších dílů, avšak co se týče Sařina příběhu, ten máme de facto uzavřený, takže... UF! Byla to neskutečná jízda a abych náhodou nespoilerovala, budu v každém komentáři u jednotlivých dílů zmiňovat pouze to, co se v dané knize odehrává.

Jako první se chci pozastavit u postav. Autorka si s nimi úžasně vyhrála. Jejich charaktery byly ukázkově propracované, tudíž vytvořit si k nim "vztah" bylo neuvěřitelně snadné.
Sara, skvělá hrdinka, která si mě získala hned od začátku. Milá, laskavá, obětavá, citlivá, chytrá, milující, vynalézavá, statečná, silná, houževnatá, tajnůstkářská a NEPŘEDSTAVITELNĚ tvrdohlavá. Zkrátka plně koresponduje s názvem knihy. Karen Lynch si zaslouží velkou pochvalu za tak úžasnou a přirozeně krásnou hrdinku se srdcem na pravém místě.
Roland a Peter byli zlatí. Ano, jistým způsobem i trošku praštění a obdobně nezodpovědní jako Sara, ale na druhou stranu to byli středoškoláci a u těch se jistá míra lehkovážnosti předpokládá.
Chris - další sympaťák, kterého si nešlo neoblíbit. Těším se na jeho vlastní knihu. Agent Ďolíček je rozhodně zajímavá postava, která si zaslouží svůj vlastní příběh.
Nikolas... Nikolas Danšov. Tajemný, přitažlivý, ochranitelský, panovačný, nebojácný, děsivý a dle Sařina mínění - ztělesnění pojmu "osina v zadku". Já jen dodám, že bych se nedopočítala, kolikrát tu ten chlap málem zinfarktoval. Pokaždé, když se Sara zdekovala anebo se ocitla v průšvihu, jsem už předem hádala, na kolik mu vyletí tlak. A ano, lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem si (jistým podivným způsobem) neužívala, když mu bouchly saze a zároveň nebyla dojatá, jak moc mu na Saře záleželo.
I další postavy (Remy, Nate, David, členové vlkodlačí smečky, Sařino zvířectvo,...) tu příběh obohacovaly a o žádné z nich nemůžu říct, že by byla zbytečná, nudná anebo že by mě pasáže s ní nebavily, což jen znovu dokazuje, jak nadanou spisovatelkou Karen Lynch je.
Navíc jsem oceňovala, že jsme se především u hl. postav dozvěděli, co mají/nemají rády, jak vypadá jejich domov či pokoj, co v minulosti zažili, čeho se obávají atd. Já vím, zní to jako něco samozřejmého, nicméně autorka to dokázala popsat tak věrohodně a zajímavě, až jste měli dojem, že by to mohli být reální lidé. A za to klobouk dolů!

Co se týče prostředí příběhu - jedná se o urban fantasy, což samo o sobě říká hodně.
Osazenstvo tohoto světa je velice pestré - setkáte se tu s upíry, vlkodlaky, Mohiry, vílami, trolly, démony, čaroději a jinými nadpřirozenými bytostmi. Není jich však tolik, abyste se v nich ztráceli či se cítili zahlcení. Za sebe říkám, že jsem se tu ve všem velice dobře orientovala.

Samotný příběh bych označila jako velice akční. Díky tomu, že se přemisťujeme z místa na místo, nehrozí, že byste se během četby kousali nudou anebo lomili rukama se slovy: "Ať už se konečně začne něco dít!" Tady se totiž pořád něco dělo a vyžaduje velkou sílu vůle přinutit se knihu odložit (a týká se to i dalších dílů). Z tohoto důvodu doporučuji se do četby pustit tehdy, když máte před sebou dostatek volného času.

Také bylo super, že Karen Lynch měla na rozdíl od ostatních autorek rozum a dala si velice záležet na romantické lince. Takže ti z vás, kdo stejně jako já milujete pozvolnou romantiku a řádné budování vztahů, můžete jásat a naopak ti, kdo upřednostňují rychlý nástup erotiky/sexu, těm radím, aby se přesunuli k jiné sérii. Tohle totiž není nic pro vás.

Ovšem jak to tak bývá, i tady se našlo pár mínusových bodů, které mi kazily četbu.
Jako první mě dostalo autorčino vysvětlení, jak vznikli první Mohirové. Pro všechno na světě - to jako vážně? Vlastně z celé té "symbiózy" s démonem (morim) jsem byla akorát znechucená a rozpačitá, div jsem netloukla hlavou do zdi. Copak to nešlo vymyslet jinak?
Zadruhé mě trochu rozčilovalo, že se Sara neustále do něčeho pouštěla na vlastní pěst. A to i přesto, že se už několikrát "spálila". Vzhledem k její minulosti sice bylo pochopitelné, že byla vůči lidem nedůvěřivá, ale občas mi připadala až moc zbrklá a lehkovážná.
Zatřetí mi vadilo časté klení. Proč? Úplně zbytečné až rušivé.
A jako čtvrté mínus, které sice nesouvisí s příběhem, ale i přesto mě silně iritovalo, byly chyby v textu. Ať už překlepy, špatné oddělení přímé řeči či úsek v souvislém textu, který byl jiného fontu písma. Na toto bohužel narážím čím dál častěji a vážně mě to štve - tím spíš, když jsou knihy čím dál dražší. Smutné, jaká "kvalita" se čtenářům předkládá.

Pokud však pominu tato negativa, jedná se o velice zajímavou, čtivou a napínavou sérii se spoustou vtipných hlášek a milých hřejivých momentů. Určitě jsem ji nečetla naposledy a netrpělivě vyhlížím další díly.

Pettato
31.03.2025 5 z 5

Fantasy knihy jsou pro mě odpočinková četba a v příběhu o Sáře se to hemží všemi možnými fantasy postavami. Skvělé čtení na relax.
Příběh je napínavý a já se těším na další díl.

Zuzka#happy
29.03.2025 5 z 5

Moje první YA fantasy s upíry! Dlouho jsem se chystala ponořit do tohohle žánru, který je tolika lidmi tak oblíbený, a musím říct, že mě to docela bavilo. Svět plný upírů, vlkodlaků, démonů, víl a dalších mýtických bytostí mě vtáhl víc, než jsem čekala.

První tři díly série sledují hlavní hrdinku Saru, která mi místy lezla trošku na nervy… Ale! Má srdce na správném místě, a tak jsem jí to nakonec odpustila.

I když tohle čtení není úplně můj šálek kávy, jsem hodně zvědavá, jak se budou osudy postav dál vyvíjet, takže si určitě pořídím i další knihy v sérii. Navíc, je to skvělá oddychovka s rychlým dějem.

Nezdolná, Zlomené duše a další knižní novinky (27. týden)

02.07.2023

Kniha Nezdolná v seznamech

v Mé knihovně259x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)