Ten ľavý

Ten ľavý https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523384/bmid_ten-lavy-65146308de70a.jpg 4 30 10

Ona chce rozprestrieť krídla a lietať, hoci nepozná správny smer. On je vietor, ktorý prichádza nečakane, aby jej ukázal, kadiaľ letieť. Valentína túži nájsť toho pravého, pritom stále hľadá samu seba. Na jednej strane sa snaží nesklamať blízkych, na strane druhej túži lietať. Jej krídla – vlastné túžby – sú však zviazané pochybnosťami. Sled sklamaní ju zavedie do situácie, v ktorej sa ocitne prvýkrát. Ona predsa „taká nie je“, lenže čo ak v prudkom odbočení doľava má prsty samotný osud? A čo ak jej namiesto toho pravého do života príde ten ľavý? Po úspešných ženských románoch prináša slovenská autorka Baja Dolce tak trochu inú romancu. Ten ľavý je to pravé čítanie s humorným pohľadom na svet, ktorého scenáristom bol možno aj sám život.... celý text

Přidat komentář

PosPol
18.02.2024 3 z 5

Na knihu jsem se těšila jako na oddechovku a to jsem i dostala. Plus size Valentína je tak trochu jako hrom do police. Všude je slyšet, všude je vidět, ačkoliv ne vždy o to usiluje. Ehm, no tak trochu jsem se v tom trdle viděla. Skvěle charakterově zpracované postavy, bavil mě třeba Boris, ale moje srdéčko si získala tetka Milenka. Milenku do každé domácnosti! Jo a ještě Darius jako 1+1, chápeme se, ne?

Moc se mi líbilo pouto mezi Valentínou a její sestrou, byly jedna pro druhou oporou. Zároveň se neustále špičkovaly a prostředí kavárny bylo úžasné, úplně jsem cítila tu chuť oříškového latté a makronek! Kniha je plná vtipů a humoru, jenže psát humorně je nejobtížnější. Každý máme jiný vkus na humor. A zde to bylo na mě až příliš. Jedna vtipná historka za druhou, často na hranici uvěřitelnosti a tak trochu podobné stand-up comedy...

Zároveň mi chyběl nějaký zvrat. Ke konci sice jeden přijde, ale Valentína jej přejde jako by nic, takže nepůsobí příliš šokujícně. Na druhou stranu, spousta lidí právě to pohodové tempíčko ocení a odpočine si u této něžné romantiky.

Literarytwins
13.02.2024 5 z 5

Timing neboli načasování...Tento pojem, ač se nezdá, je dost důležitý při čtení knih. Můžete číst skvělou knihu ve špatném období a nesedne vám. Já jsem s tímto příběhem čekala a myslím si, že jsem si nemohla zvolit pro jeho čtení lepší čas. Pokud máte nějaké těžší období, nedaří se vám, nemáte náladu a nebo jste dočetli nějakou těžkou a drsnou knihu, Ten ľavý je jasnou další volbou.

Já po téhle fialové krásce s nádhernou ořízkou sáhla přesně v takový moment, po dočtení celkem brutální knihy. Díky bohu za to! Přesně to byla ta skvělá vzpruha pro mě. Skvělá nenáročná romantická komedie s lehkým nádechem telenovely.

Můj vnitřní Colombo se tady solidně vyřádil, avšak i on dostal jednu zleva i zprava a dostal dva šokující a překvapivé momenty, za ně dávám jednoznačně palec hore!

Miluju tento celkový koktejl lehkého humoru, nezapomenutelných hlášek a také skvělých postav. Zejména asi teta Milenka zůstane zapsána navždy. Co z hlavy už také asi nikdy nedostanu, budou Borisovy dudáše a dinofalus. :D Kniha vám též nabídne pár opravdu infarktových konců kapitol, kdy si říkáte: „No to snad nemyslí vážně!“

Co na mě působilo trochu rušivě byla četnost textů písniček a jejich délka, tady bych trochu ubrala, protože už mě to trochu jako čtenáře rušilo. Já bych se asi malinko i rozepsala víc v samotném závěru a rozuzlení. Na mě to bylo trochu uspěchané a klidně bych dala více prostoru Dariusovi a Valentině. Ti měli ovšem mezi sebou naprosto neskutečnou chemii a takovou tu krásnou čistou lásku, která mi úplně pohladila nervy. Navíc Valentina byla opravdu číslo v tom dobrém slova smyslu. Přesně taková ta osoba, se kterou se v životě určitě nenudíte.

Kdo máte rádi vtipné romantické oddechové příběhy, tak určitě neváhejte a po této knize také sáhněte.

4,5/5


Moniska2410
02.01.2024 4 z 5

S autorkou sem se seznámila díky knize Habibi. Tento příběh je ale úplně jiný, lehký, vtipný, krásný a smyslný.

Já sem se okamžitě zamilovala do hlavního hrdiny Dáriuse , on byl prostě úžasný, sen každé ženy.

Za to Valentína, nějak sem jí ze začátku nemohla přijít na chuť. Ale jen co si začala s Dáriusem , změnila se a já k ní pomalu nacházela cestu.

Chemie mezi hlavními hrdiny byla uvěřitelná, krásně popsaná a sexuální scény byly decentní

Mě sedli i ostatní postavy v knize, Boris s jeho malým bříškem a hlavně teta Milenka.

Odhalení sem tak nějak čekala

Kniha, která mi vykouzlila úsměv na tváři po čas celého čtení, ale na konci i nějaká ta slzička ukápla.

Líbilo se mi, že autorka myslela na nás co neumíme moc dobře anglicky a texty písní přeložila

Vknihách
28.12.2023 5 z 5

Baja Dolce je ten typ autorky, ktorá napíše čokoľvek a vy jej budete zobať z ruky (alebo aj nie, no mali by ste). Jej štýl je chytľavý, ba priam návykový, ako autorka románov je tvárna, skúša rôzne “podžánre romantických príbehov- viacgeneračné, temné, dramatické a po novom aj humorné. Ja si jej flexibilitu pochvaľujem, pretože aj keď si myslím, že viem, čo od Dolce čakať, opak je pravdou. Vždy prekvapí- mňa len pozitívne.

V tomto nádherne spracovanom dielku bolo kopec srandy. Skutočne, často som sa chichotala, občas aj schuti zasmiala. Hlášky, bizarné situácie a fantastická svojhlavá hrdinka Valentína, boli tak parádne naordinované, že som nemohla inak, len si príbeh zamilovať. Nemôžem povedať, že dej nebol predvídateľný (pretože pre mňa bol) rovnako, ako nemôžem tvrdiť, že to nezaváňalo občasným klišé(áno, bolo ho cítiť) Vadilo mi to? Pche! Ani náhodou! Neviem si predstaviť, že by autorka niečo z príbehu napísala inak!

Okrem postáv, ktoré boli charakterovo rôznorodé, no všetky do jedného perfektné, sa mi veľmi páčilo ako v bytovom komplexe žili. Symbióza, družnosť, prajnosť, podpora a ochota pomôcť mi pripadá ako z inej galaxie, no presne toto na knihách milujem. Ako je každá postava iná, svojská, napriek tomu si rozumejú a podajú pomocnú ruku navzájom. Vzišli z toho krásne, dokonca i dojemné situácie.

Ďakujem autorke, že myslela na neamericky hovoriacich ľudí a frázy, či texty piesní použitých v príbehu boli preložené. Síce pre niekoho zbytočnosť, pre mňa neoceniteľná pomoc.

Priateľské prostredie, skvelé hlavné aj vedľajšie postavy, vtipné hlášky, nádherné kulisy interiérov aj exteriérov, ne-čakané zvraty, láska, vášeň a bonusové epilógy to je len malý náhľad toho, čo na vás čaká v tejto, už na prvý kuk, nádhernej fialovej knihe. Neváhajte, Valentína s Dáriusom a ich priateľmi vám vyrozprávajú svoj príbeh lásky, kde nechýba humor či pekné myšlienky. Isto nikoho neprekvapím, ale ja knihu Ten ľavý vrelo odporúčam.

Cteme_s_Terkou
28.12.2023 3 z 5

Vítám vás u další recenze knihy, Ten ľavý od Baji Dolce, která vznikla ve spolupráci s vydavatelstvím Venupress, kterému tímto moc děkuji za poskytnutí knihy k recenzi.
Bajiny knihy jsou podle toho, co jsem zahlédla recenze na instagramu dost oblíbené a vychvalované. Není proto divu, že jsem i já neodolala a sáhla po jedné z jejích knih.
Překvapivě jsem si však vybrala tu, která nemá mít žádné pokračování.
Nejsem si ale jistá, jestli to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat.
Pojďme se ale už podívat na moje hodnocení.

Na tuhle knihu mám takový docela nerozhodný názor.
Moc autorku chválím za postavu Dáriuse, který byl prostě úžasný, stejně tak Boris a teta Milenka, jejíž úžasné načasování vtipné hlášky a životního moudra bylo prostě naprosto dokonalé..
Co ale musím podotknout je fakt, že mi v příběhu chyběl nějaký zvrat, který by pořádně zamíchal kartami. Jistě, při odhalení jisté věci jsem si říkala: „Jakože cože?“ Ale když nad tím zpětně přemýšlím, neovlivnilo to v podstatě hlavní pár, což mě docela mrzelo. Možná bych i ocenila, kdyby se s tím Valentína vypořádávala trochu déle, ale to už nikdo z nás nezmění.
Co musím ale opravdu pochválit je přesah, který autorka do příběhu vložila. Málokterá kniha je plná tolika poselství do reálného života a tím se pro mne stala něčím výjimečným, k čemu se ráda vrátím.
Chválím také za uvěřitelnou romantiku mezi hlavními postavami, i-když jsem občas chování našich dvou hlavních protagonistů nějak nechápala a říkala jsem si, „jak se můžeš chovat až takhle?, ale ani tak nemůžu příběh úplně zavrhnout, protože u mne má pořád své speciální místečko.
Děkuji tímto autorce za napsání této knihy a věřím, že pokud by někdy měla vydat něco podobného, opět si to přečtu.

Karin94
05.12.2023 5 z 5

„Nezabúdaj na to, aké silné musia byť tie kvety, ak dokážu rozkvitnúť aj v obkľúčení buriny. Nezáleží na tom, ako dlho skrášľujú svet, ale na tom, že sa o to pokúsili a o kúsok ho zmenili. Hoci len na chvíľu.

Mne Baja Dolce ako autorka veľmi sadla, čo znamená, že som okamžite a bezpodmienečne musela siahnuť po jej novinke.

Kniha sa čítala úplne sama. Bola to svieža, milá, vtipná, romantická oddychovka, pri ktorej sa veľa nasmejete, ale sem-tam čakajte aj menšie infarktové stavy.
Veľmi pozitívne ma prekvapili dve veci:
1. Určite sexuálne scénky, ktoré boli úplne decentné a nebolo nič silené, keďže je to pri mojom výbere kníh v poslednom čase čistá katastrofa (nie, nie som žiadna puritánka, ale naozaj by tí autori nemuseli dopodrobna opisovať každé hovienko).
2. Ako Baja pootvárala rôzne témy zo života. Pridalo to knihe úžasné napätie a ešte viac to poháňalo do čítania.

Pri postavách som bola nadmieru spokojná, nenašla som ani jednu negatívnu postavu, ktorej by som vyšklbala vlasy poprípade dala cez hubu. Všetci boli úžasní, hlavne Valentína a ten jej syndróm predbiehajúcej sa papule. No verte mi, smiala som sa nejedenkrát. S Dáriusom tvorili perfektný pár, ktorý sa skvelo dopĺňal. Aj tetu Milenku a to jej úžasné záhorácke nárečie som doslova žrala.

Aj keď sa dej odohráva z časti v letnom období, pomaly nám prichádza zima a poniektorí už majú za oknami aj sneh, knihu určite odporúčam kľudne aj v tomto období. Nie nadarmo som ju označila za sviežu.

PollyFrank
26.11.2023 5 z 5

Romantickej komédii dominuje ako hlavná postava uletená Valentína, no je tu aj jej staršia sestra Valéria, nezabudnuteľná tetka Milenka, zvedavé mamičky, okukujúci oteckovia, Boris s pivným bruškom a mnoho iných postáv a všetci spolu vytvárajú doslova „feelgood“ román, z ktorého cítite makové torty, hrejivé slniečko, lattéčka, klebety a voľnosť. Aj samotnú „makovú“ kaviareň beriem ako rovnocenného partnera k postavám, tiež by som v nej stále vysedávala. To, čo robí tento príbeh tak príťažlivým, je okrem deja aj fakt, že sa Baji podarilo dokonale opísať mikrovesmír malých starostí, radostí a drám, v ktorom obyvatelia jedinečných Makov žijú. Bezstarostnosť však končí v momente, keď sa objavia dva zásadné zvraty, z ktorých jeden by som teda neuhádla ani náhodou a pekne vo mne hrklo, keď sa objavil. Priznám ale, že aj keď prvý sa dal uhádnuť, ako to celé skončí, som sa už zasa ani neodvážila hádať. Aby som to však zhrnula - na tejto knihe mi nič nechýba, popri ostrej Baji mi veľmi sedí (možno aj viac) aj romantická Baja.

Anna195
17.11.2023 5 z 5

Opäť chválim obálku, ale musím povedať, že toto bolo úžasné čítanie a na konci som chcela jednoducho viac Dáriusa a viac Valentíny.

Na začiatku som vôbec nevedela, čo môžem od tohto príbehu čakať, no táto kniha bola jedno prekvapenie za druhým. Humor v knihe mi zahral na moju nôtu, takže som mala po celý čas úsmev na tvári. Ja osobne som si okrem hlavných postáv zamilovala aj tie vedľajšie a ich životné príbehy, ktoré skvelo dotvárali dej. Kľudne by som si prečítala aj knihy, kde by boli oni hlavné postavy. Takže môžem povedať, že som si zamilovala všetkých obyvateľov, každý z nich bol iný, ale pre mňa každý výnimočný. Hlavne tetka Milenka bola proste bohyňa.

A teraz k Dáriusovi a Valentíne boli tak odlišní, ale skvelo sa dopĺňali. Keďže protikladné postavy zbožňujem, tak ani tu tomu nebolo inak. Chémiu a lásku medzi nimi som cítila hneď od začiatku. Každá žena by si zaslúžila takého Dáriusa, za neho hovorili najmä činy, ale povedzme si pravdu Valentína mu dala zabrať, no zároveň mu ukázala obyčajný-neobyčajný život.

Niektoré veci som vedela odhaliť skôr, ale to mi nezabránilo vychutnať si príbeh naplno a čakať, ako to celé dopadne. Aj keď jeden zvrat som vôbec nečakala a zostala som v miernom šoku. Tu je krásne ukázané, ako vie byť život nevyspitatľený. Pri tejto knihe by mi nevadilo ani ďalších 100 strán navyše, pretože ma nesmierne bavila. Pevne verím, že Baja nám ešte napíše nejaký ten humorno-romantický príbeh, keďže toto bola radosť čítať.

evineckY
03.11.2023 5 z 5

Nesnáším loučení jsem dál a v hlavě mě máš,
mně na tom záleží, to zlý a hloupý smaž!
Ja už přišel na to, proč mám tě rád,
na to, že láska je největší z mých nálezů a ztrát.

Jedno špatné rozhodnutí někomu změní celý život,
většinou to nebývá dobré, jenže v tomto případě to
nemohlo dopadnout lépe...
Kniha, při které jsem se bavila a protože jsem ji poslouchala ve slovenštině,
to nářečí je super :-)
Děkuji autorce za dva skvělé epilogy.
„Též ste s Darkom popili?“
„Nie, vôbec,“ odpoviem suverénne a odrazu sa zarazím. „Čo?“
„Čo čočokáš? Veď som ťa oné... videla, jak od neho nad ránom utekáš. Prečo si myslíš, že ma sem brat umiestnil? Lebo som lepšá jak nejaký kamerový systém. NAKA by ke mne mala chodzit na doučuvání!“

„Veď aj ja teba ľúbim a spolu s mamou ste moje najobľúbenejšie ženy na planéte, ale... nepi, cica. Ráno budeš grcať ako bengálsky tiger, ktorému dali omylom tofu.“

„Ak ti stojí ako statív, tak si nasaď prezervatív!“
:-) :-) :-)

Kristína017
01.11.2023 5 z 5

„Navigácia môjho života je zrejme po záruke. Chcem ísť doprava, keď sa odrazu ozve príjemným hlasom: „Odbočte prudko doľava!
Pri mojom šťastí tam znova budú presklené dvere, na ktorých nechám odtlačok tváre aj zvyšok dôstojnosti. (Baja Dolce, Ten ľavý, str.12)

Úprimne, nemohla som sa dočkať, ako vám poviem o tejto knihe! Niečo, čo sa začína takto, nemôže byť zlé, no nie? A je to ešte lepšie, pretože je to výborné!

Baja vytvorila príbeh, ktorý vám učaruje keď budete potrebovať niečo nenáročné, svieže a vtipné. Učaruje vám v období, kedy budete potrebovať chvíľu pre seba, ale nebudete chcieť byť sami. Atmosféra, vyžarujúca z príbehu vám dodá potrebné endorfíny. Ocitnete sa na mieste, kde síce žijú ľudia, ktorí robia chyby a občas nemajú svoj deň, ale ponúknu vám priateľstvo a pomôžu vždy, keď to budete potrebovať. Nakoniec si uvedomíte, že rodinné puto sa nemusí zakladať na pokrvnosti

V tomto príbehu nájdete množstvo zaujímavých prvkov. Nárečie, veštbu, vtipné nápisy na tričkách (možno nie sú všetky originálne, ale v príbehu majú svoje čaro), sympatické postavy, ktoré si vďaka ich charakterovým črtám ľahko zapamätáte, a mnoho iného
Autorka nám dokonca pripravila zápletky, ktoré sú prekvapujúce a príbehu dodávajú nepredvídateľnosť a dokonca aj vážnosť.

Láska medzi hlavnými hrdinami je tou, pri ktorej si uvedomíte, že aj ten ľavý môže byť tým pravým. Iskry, doťahovačky a krásne chvíle medzi nimi si užijete!

Čítanie je veľmi príjemne, ale aj tak z neho vyžaruje určitá forma skutočného života, ktorá skvalitňuje celý príbeh. A ešte playlist na začiatku knihy, ktorý určite neprehliadnite!

Malá rada pre ženy na záver: zvážte čítanie v období precitlivenosti, pretože fakt, že príbeh už skončil vám môže spôsobiť smútok

Štítky knihy

láska touha osud

Autorovy další knížky

Baja Dolce
slovenská, 1989
2020  83%Habibi
2018  83%Placebo On
2022  87%Candy
2019  84%Placebo Ja
2019  86%Placebo My

Kniha Ten ľavý je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Knihotéce65x
Chystám se číst18x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x