Hlava plná lásky

Ali Hazelwood

Bee Königswasserová se v životě řídí jednoduchým pravidlem: Co by udělala Marie Curie? Kdyby jí NASA nabídla vedení neuroinženýrského projektu, Marie by jistě neváhala ani vteřinu. Matka moderní fyziky však nikdy nemusela spolupracovat s Levim Wardem. Samozřejmě, Levi je přitažlivý, vysoký a má ty svoje pronikavě zelené oči, ze kterých se její neurony můžou zbláznit – ale co si o Bee myslí, dal jasně najevo už na doktorátu. Když se však zničehonic Bee začne ztrácet vybavení, záhadně jí mizí důležité e-maily a podřízení ji ignorují, zdá se najednou Levi být jejím spojencem. Dá nakonec Bee Königwasserová všanc své srdce?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2023 , Ikar (CZ)
Originální název: Love on the Brain, 2022

Komentáře knihy Hlava plná lásky

žabařka
06.03.2026

Milý příběh, postavy typově stejné jako v ostatních knihách od Ali Hazelwood. Přesto jsem měla tentokrát problém si je oblíbit, ikdyž základní předpoklady, jako láska ke kočkám, byly splněny. Ne, že bych měla něco proti perfektním mužům, ale Levi už mi připadal daleko za hranicemi reálnosti. Čemu nerozumím v knihách od Ali jsou hrdinky, které roky neměly žádný vztah, žádný vztah nehledají, známosti na jednu noc nevyhledávají a specifické zdravotní problémy nemají, přesto všechny berou hormonální antikoncepci. Proboha proč? (Ano, vím, že mi do toho nic není.)

Zvrat na konci byl sice trochu bláznivý, ale mně se líbilo, že knihu oživil. Zároveň mám na knihách od Ali ráda, že prostě nejsou trapné, mají vtip a vždycky se něco nového dozvím, tentokrát o mozku a Marie Curie-Skłodowské.

Pokud chcete oddechovou romantickou knížku (takovou sázku na jistotu), určitě nebudete zklamaní.

katallinka
17.02.2026

Nevím proč, ale do autorčiných knih se mi prostě nedaří pořádně začíst. Ze začátku jsem měla trochu problém se stylem humoru, ale na ten jsem si postupně zvykla a ke konci už jsem se při čtení často smála.

Za mě je to spíš průměr, ale hodně mě baví vědecké prostředí a hlavní hrdinové jsou originální, takže nejspíš zkusím i další knihu. Hlava plná lásky pro mě byla rozhodně lepší než Hypotéza lásky.

Nelasp
12.02.2026

(SPOILER) Sice dost podobné schéma, jako u ostatních knih Ali, ale mě to nevadilo.... Pobavila jsem se, vypnula, mám ráda kočky... Bee i Levi byli fajn, konec mě trochu překvapil, i když ne moc.... Hrubou představu o tom, jak kniha bude vypadat jsem měla od strany 36 cca (kdo je schmac mi došlo hned)...zvažuji, jestli číst něco dalšího od Ali, nebo zase chvilku přejít na jiný žánr/jiného autora....

Ocásek
12.02.2026

Hlava plná lásky funguje podle dost podobného vzorce jako Hypotéza, což mě navádí k tomu tyhle dvě knížky prostě srovnávat a já nevím, za mě byla Hypotéza prostě mnohem lepší.
Dostala jsem opět originální vědecké prostředí. Líbilo se mi, že autorka zabrousila i do tématu jako je postavení žen ve vědě a celkově to jak byla do příběhu zakomponovaná Marie Curie. Líbila se mi celá ta dějová linka s kočkama. Dostala jsem opět výborný sarkastický humor. Sympatického hlavního hrdinu, který je učebnicovým příkladem ideálního bookboyfrienda.
Já jsem však měla problém s hlavní hrdinkou Bee. Vůbec jsem si ji nedokázala oblíbit, přišla mi hrozně naivní a hloupá (i když vlastně co se vědy týká byla hrozně chytrá, ale chápeme se). Druhý kámen úrazu byla ta detektivní zápletka a akční zvrat na konci, to se mi sem prostě nehodilo.
Nebylo to vůbec špatné. Mělo to skvělé momenty, ale prostě v porovnání s Hypotézou tomu něco chybělo.

Kimosabe
04.01.2026

Velmi oddechove čtení, příběh nesrsi originalitou, místy však zajiskri velmi originální humor a styl uvažování hlavní hrdinky. Celý příběh se odehrává jen mezi domovem a kanceláří, nic moc se neděje celou knihu. Naštěstí i tak se to dobře čte a já se pořád těšila, kdy už přijde nějaký zlom - nepřijde...

evelýny
20.12.2025

,,Je důležité nechat odejít to, co nemůžu ovládat - jiné lidi - a soustředit se na to, co ovládat můžu - svoje reakce."

Komediální příběh u kterého jsem občas svoje reakce neovládla (hlasitý smích, radost).
Splňuje všechny parametry romantiky.

- Chytrý humor, který často zabrousí do nadsázky a ironie.
,,Má svalové skupiny, o kterých jsem si myslela, že existují jenom v legendách."

- Universitní prostředí postgraduálního studia s trefně vylíčenou situací kolem grantových projektů

- Útržky ze života Marie Curie Sklodowské.

- Názvy jednotlivých kapitol vás obohatí o pojmy z anatomie mozku, když ke spolupráci přizvete Wikipedii
(Angularní gyrus, amygdala, Heschlovy závity, nucleus accumbens...)

Třešinkou na dortu jsou poetické, povznášející popisy sexu.

Já se opravdu bavila, takže jsem na konci knihy odpustila přímo gangsterské vygradování výzkumného záměru (zbytečné tlačení na pilu)

P.S.: Všechny laloky v mém mozku jsou aktivní

Audiokniha: Poklidně, situačně přizpůsobivě čte Zuzana Ščerbová

POZNÁMKA POD ČAROU:
Datum 26.7. se váže na sňatek Marie Curie-Skłodowské s Pierrem Curiem 26. července 1895. (myslela jsem si to)
Díky Wikipedii úkol splněn, paní Ali Hazelwood...:-)

PRO PŘÁTELE:
,,Ptákofest" a ,,čurákofest" jsou pro mě přirovnání k nezaplacení. Hned se budu cítit lépe na schůzích a seminářích...:-)))

PetraLin
11.12.2025

Hazelwood opět servíruje humor, trapné momenty a špičkování, které mě spolehlivě rozesmívá. Ano, podobnost s Hypotézou lásky je nepřehlédnutelná, hlavní hrdinka působí hodně podobně a i to jejich malé „neříkáme to nahlas, i když bychom měli“ připomíná starý známý recept, ale funguje to pořád skvěle. Levi si mě získal úplně a jeho rodinné pozadí mi krásně zacvaklo do celé skládačky.

makkuska
02.12.2025

Bee je neurovědkyně s velkou představivostí spolupracující na projektu NASA s nemluvným Levim, který se jí vyhýbá a mračí se tak, že je přesvědčená, že ji nemá rád.

Jak je u Ali zvykem, děj je plný vtipu, narážek, přirovnání a prostředí je velmi propracované, navíc vychází z reality, a tak čtenář dozví také zajímavosti o životě Marie Curie, které jsou do děje vtipně zasazené. Zároveň je velmi důležitou vedlejší postavou kočka, takže potěší všechny milovníky koček.

sisicat_book
28.11.2025

Keď mi @bola.raz.jedna.kniha vybrala túto knihu so slovami: „Toto je o tebe.“ – brala som to ako milé preháňanie. Ale po pár kapitolách som zistila, že s hlavnou hrdinkou mám až podozrivo veľa spoločného. Dobre, dobre… síce nepracujem v NASA, ale zato obe pozeráme Love Island ako vedeckú štúdiu ľudského správania, padáme na zem aj v situáciách, kedy by to fyzikálne nemalo byť možné, a naše náboženstvo uznáva jediného boha – mačku. A práve preto bolo čítanie Analýzy lásky pre mňa také príjemné.

Autorka dokázala pretaviť komplikované vedecké prostredie tak, že je to aj pre obyčajného smrteľníka, čo nerozozná neurón od skrutky. Výskumné prostredie NASA a každodenné problémy vedeckého tímu pôsobia živo, autenticky a zároveň dostatočne „ľahko“, aby vás to bavilo aj keď váš mozog funguje už len v úspornom režime.

Bee a Levi majú ten správny náboj enemies-to-lovers so všetkým, čo k tomu patrí. Nedorozumenia, dlhé pohľady, frustrácia, lietajúce iskry a samozrejme momenty, pri ktorých sa zbláznia nielen oni, ale aj vaše neuróny.

POZOR: Ak ste milovník mačiek, toto je vaša kniha!
Mačacia linka je tu tak rozkošná, že ju považujem za najlepší vedľajší príbeh, aký som kedy čítala. Kým sa Bee zaoberá neurónmi, ja som kričala od nadšenia pri každom mačacom chlpáčovi na stránke.

Príbeh sám o sebe nie je žiadny literárny unikát. Skôr je to príjemná jazda, pri ktorej máte nastavené GPS presne na cieľ. Viete, kam to všetko smeruje, a aj napriek tomu si užívate cestu. Pretože autorka ju plní humornými a iskrivými prestávkami, ktoré vás rozosmejú alebo rozbúria srdce.

Analýza lásky je typ knihy, ktorú prečítate rýchlo. Je to kombinácia ľahkej romantiky, sympatických postáv a inteligentného humoru. S bonusovým obsahom pre všetkých, čo by najradšej adoptovali každú mačku v okruhu 10 kilometrov.

Eiktirin
08.11.2025

(SPOILER) "Slyšels to Schrödingere? Tvůj tatínek sem láká slečny na tvoje nefunkční vyměšování."

Kniha není špatná, ale autorka se už dost opakuje. Možná by mi to ani nevadilo, ale za krátkou dobu jsem si od ní poslechl už 3 audioknihy. Pořád se mi moc líbí styl vyprávění i zasazení – tentokrát NASA, postavy, narážky na popkulturu nebo i dosti dobře popsané technické pasáže. Bee se mi líbila v tom, že byla oproti Oliv a Elsie více sebevědomá a odrzlá.

Děj příjemně odsýpal a byl jako u předchozích knih fajn. Ale už se mě začíná trochu omrzovat děj - holka mezi muži - muži zlí - jediný příjemný a hodný = největší magor (zdravím vás Tome a Doktore L.). Další věcí, co mi nedala spát, je to popsání, jak je nevěra špatná, ALE když to udělá Rocío, pohoda - příteli, je to stejně jedno. Nemějte mi to za zlé, Rocío a Kaylee (doslova Wednesday a Enid) se mi líbily. Jen mi prostě moc nesedlo, jak byl Tim hajzl (což rozhodně byl), ale Rocío v pohodě a Annie, které je vše taky odpuštěno, ikdyž udělala skoro stejnou, né-li stejnou sviňárnu jako Tim.

Audioknihu skvěle načetla Zuzana Ščerbová.

Nakonec bych chtěl jen napsat, že možná moje přílišná kritika pramení z toho, že jsem za krátký časový interval poslechl dost knih od autorky. Každopádně tento díl je zatím nejslabší ze všech. Avšak pořád je to dobré počteníčko.

ZeCtecihoKoutku
05.11.2025

Me proste jeji knihy bavi:) sice mi hned bylo jasné, jake dve veci se tam deji, ale vubec mi to nevadilo :)
Hrozne jsem se nasmala nad myslenkovymi pochody Bee. A Levi je bozi taky :))
Stranky ubihaji rychle, pribeh vas nepusti :)
A moc se mi libilo prostredi NASA a povyk kolem prijimacich zkousek na studium:)

Vjeerus
30.10.2025 audiokniha

Tahle kniha tak neskutečně čerpá energii a zábavnost z hlavní hrdinky. Ta je po vizuální stránce prostě jiná a absolutně nezapadá do škatulky inteligentní vědkyně. Co se týká sociálních schopností, tak je na tom také dobře, je svá a sebevědomá a tak se s ní člověk snadno ztotožní, i když se pohybuje mezi velkými mozky.
Hlavní hrdina pro mě byl trošku oříšek, ale cestu jsem si k němu také našla. A to hlavně díky odhalení jeho cesty k tomu, jaký je dnes a jak na sobě pracuje. A co fungovalo perfektně bylo jeho pošťuchování se s hlavní hrdinkou. Měli neskutečný náboj a dokázali spolu dobře komunikovat.
Jak je u autorky zvykem, prostředí NASA plné úspěšných mužů opět dostalo bídu ohledně nízkého počtu žen na pracovištích a lehce se i otřela o feminismus.
Knihu jsem poslouchala jako audio a opět mohu jen a jen doporučit. Zuzana Ščerbová perfektně vtáhne do děje a mě vůbec nevadilo, jak moc předvídatelná kniha je. Hlavně co se týká tajných twittrových účtů.

Aki_ta
07.10.2025

Skvělý výběr prostředí - STEM, mužský kolektiv, skleněný strop atd.
A pak bum - malá, drobná, v oboru sebevědomá, ve vztazích natvrdlá žena a vedle ní minimálně o hlavu vyšší, velmi maskulinní, úspěšný, bohatý, kolegy milovaný, citlivý, ochranitelský, od prvního setkání zamilovaný chlap. Zní to, že bez toho se žádný román pro ženy neobejde :(

anothergoodbook
02.10.2025

Ani nevím, proč jsem se téhle knize tak vyhýbala. A to je Ali Hazelwood jednou z mých nejoblíbenějších autorek.
Kniha je zase z vědeckého prostředí a má v sobě ukryté feministické poselství, ale jinak je to v jádru slaďoučká romantika, okořeněná nějakými těmi odbornými pojmy a v této knize i jednou kočkou.
Hlavní hrdinka Bee je, jako každá MFC od Ali, svá. Ale v tomto díle jsem neměla nejmenší problém se s ní sžít.
A oblíbila jsem si i hlavního hrdinu, ačkoli vedle Bee docela zapadl.
Děj je pak typická Hazelwood. Vědecké prostředí, domnělá i skutečná nenávist, přátelství, láska a tady se dokonce dočkáme i záporáka, který způsobil spoustu příkoří. Příběh plyne lehce, je čtivý a dokonce se dozvíte i pár zajímavých poznatků, které můžete zužitkovat na pubkvízu.
Suma sumárum, pokud máte rádi romantiky, které ale jsou i o něčem jiném, než jenom o lásce, knihy Ali Hazelwood jsou pro vás to pravé ořechové.

malutka888
23.09.2025

Tohle pro mě byla zatím nejlepší kniha od Ali Hazelwood.
Postavy mi byly od začátku moc sympatické a humor fungoval skvěle. Příběh byl napínavý, čtivý a celou dobu jsem měla pocit, že se opravdu bavím.

Nejvíc mě ale nadchlo prostředí – tohle vědecké zaměření mi sedlo ještě víc než u předchozích autorčiných knih. Hazelwood zkrátka ví, jak spojit romantiku, vtip a chytrou linku dohromady.

Za mě jednoznačně top z její tvorby.

DreamerX9
15.09.2025

Mne uz to připadá na jedno brdo. Jakoby autorka kopírovala sama od sebe a krom prostředí nebylo nic originálního. Pro mě byla nejlepsi prvotina a tak to nejspíš i zůstane

LuciPaci
03.09.2025

Tohle mě nadchlo víc, než Hypotéza! Bylo to vtipnější a Bee nebyla taková chudinka, jako Olive... Taky jsem se o hodně víc nasmála. Ačkoliv jsem odhadla příběh do detailu už na začátku, nevadilo mi to. Zhltla jsem to za dva dny (kdybych nechodila do práce, je to rychlejší :D). Trošku mě mrzelo jak bylo urychlené vykrystalizování milostné linky.

Ale skvělý. Zvedlo mi to náladu o 200 %, bylo to romantické, sexy, vtipné, šílené, hlavní hrdinka byla úžasná a nemám co dodat.

M.Black
02.09.2025

Ali píše skvele. Je to vtipné, sarkastické a niečo sa popri deji aj dozvieme o vede. Mňa životný príbeh Marie Curie bavil a prišlo mi to veľmi zaujímavé.
Hlavné postavy perfektné a spicy scény TOP!

Kikulka97
23.08.2025

Lepší než Hypotéza. Ke konci přišel "zvrat pro zvrat", což snížilo hodnocení celé knížky. Ale na pohodové letní čtení, proč ne. Hlodá a vtipných narážek tam bylo požehnaně.

Iva B.
15.08.2025

Ano!!!! Zbytečně jsem se bála, jestli to bude stejně dobré jako Hypotéza lásky!! Bylo.. ňuňu příběh, přečteno za dva dny.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Ali Hazelwood také napsal(a)

2023  85%Hypotéza lásky
2023  84%Hlava plná lásky