Lanley Lanley komentáře u knih

☰ menu

Erotické domácí video Erotické domácí video Anna Span

Taková hezká blbost, pro pobavení a srandu asi dobrý, kvality to ale absolutně žádné nemá. Nejlepší jsou na tom ty retro "umělecké" fotky.

25.03.2023 3 z 5


Black Metal. I, Evoluce kultu Black Metal. I, Evoluce kultu Dayal Patterson

No tak tohle byla jízda. Myslel jsem si, že si nechám odstup a hodnocení napíšu až se mi to rozleží, ale nemůžu tu knihu dostat z hlavy. Je to asi jedna z nejlepších knih o hudbě, kterou jsem kdy četl. Bude to nejspíše tím, že jsem velkým fandou metalu, obzvláště black metalu a jeho novějších odnoží. Tahle kniha je naprostá pecka, je to vlastně povinnost pro kohokoliv, kdo se o jakýkoliv extrémní metal zajímá. Možná mluvím v superlativech, ale tahle kniha si je zaslouží. Když porovnám informace v knize s dokumenty, které o počátcích druhé vlny black metalu vznikly, kniha Vás provede celou cestou tak jak se vše opravdu stalo, na rozdíl od umělecky či subjektivně zabarvených dokumentů. To je podle mě ta největší hodnota této knihy. Dostanete se bez ovlivňování k faktům a informacím, které jen tak nedostanete. Můžete si tak udělat obrázek na celé dění kolem tohoto parádního subžánru samy, aniž by Vám někdo diktoval, co si myslet. Detailní příběhy každé kapely, fotky a "inside" informace které dostane jsou nejucelenější, nejobsáhlejší ale pořád čtivě a poutavě napsané tak, že jsem knihu nemohl odložit, než sem jí dočetl. Na spoustu kapel jsem si upravil obrázek a začal je mnohem víc poslouchat, další se mi celkem zprotivily díky svým názorům. Také jsem dost často sahal po spotify/youtube a pouštěl si věci o kterých se psalo. Myslím, že přesně takový přínos by podobné knihy měly mít. Navíc je super formát i vazba. Kdykoliv když je čas, můžete vytáhnout knihu, přečíst si pár stran o kapele která Vás zajímá a pokračovat dál. Za mě prostě geniální čtení. Nevím, jak to líp popsat. Těším se na další díly a opravdu můžu doporučit!

25.03.2023 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Musím říct, že první díl (Netopýr) se mi líbil o něco víc a to i přes to, že mám citově větší vztah k Thajsku než k Austrálii. Děj se celou dobu tak trochu vleče. Politické pozadí a pletichy mě tolik nebaví.
Určitě se ale nejedná o špatnou či dokonce nečtivou knihu a z HH se pro mě stává oblíbený hrdina. V této knize se opět dovíme něco z Harryho minulosti i života a postupně se buduje jeho postava a charakter. Další velké plus byl pro mě úplný závěr knihy, který byl dle mého názoru mnohem lepší než u prvního dílu. Už mám pořízenou celou sérii a moc se těším na další díly. Dle hodnocení to bude jen a jen lepší a tím pádem mě nejspíš čeká velká jízda!

23.11.2020 4 z 5


Geraldova hra Geraldova hra Stephen King

Asi druhá, nebo třetí kniha od Kinga, kterou jsem kdy četl. Musím říct, že jsem z ní nebyl zas až tak moc nadšený. S odstupem času musím opravdu uznat, jak dokonale dokázal King popsat a vykreslit situaci z pohledu ženy. Ta stísněná atmosféra a pocit bezmoci jsou opravdu perfektně napsané. To je ale asi tak vše.
Začtení mi trvalo opravdu dlouho a pasáže s vnitřními rozhovory mě prostě nebavily. Určitě jsem od Kinga četl mnohem lepší knihy. Hlavní dějová linka je sice zajímavá, podle mě by však lépe fungovala jako povídka.

16.11.2020 3 z 5


Stín se šíří Stín se šíří Robert Jordan (p)

Další krásná kniha ze série Kola času. Bohužel poprvé u knih z této série jsem se místy trochu nudil. Hlavně pasáž z Rhuideanu mi připadala zdlouhavá a ne zas až tak moc čtivě napsaná. Dále postava Mata mi připadá zatím úplně zbytečná. Celou knihu nemá výraznější a zajímavější příběh, což mi připadá trochu škoda.
To je ale vše, co mohu vytknout, kniha je totiž jinak nádherně napsaná, celý svět mě začíná pohlcovat víc a víc a postupná gradace každého dílů až k monstróznímu finále je prostě perfektní. Totálně po tomhle díle zbožňuji Perrina, mám ho snad ještě radši než Randa...
Jak jsem psal již dříve, dívčí postavy mě neiritují, tak jako ostatní čtenáře. Je pravda, že Nyneiva je trošku paličatá horká hlava, ale k její osobnosti to tak nějak patří. Jinak všechny ostatní ženské postavy jsou podle mě perfektně propracované a já je mám opravdu rád.

Zatím každá kniha série má pro mě stejný postup: Rychle se začtu, pak mi připadá, že děj začne hodně zpomalovat a najednou posledních 200-300 stran se od knihy nemůžu odtrhnout ani na sekundu, dokud nemám dočteno. Moc se těším na další díly!

13.11.2020 4 z 5


Rituál Rituál Adam Nevill

Uff... Tak takovou ujeťárnu jsem ještě asi nikdy nečetl. Těšil jsem se na skandinávské lesy a přírodu, nadpřirozeno, prvky pohanství a magie....
A dostal jsem knihu, kde se autor vzdal jakékoliv logičnosti v postupu svých "hrdinů" a vysmívá se akorát blackmetalistům.
Věčné popisování aktuální velikosti plic je autorova asi největší vášeň (to se mu opravdu plíce pořád jen ve všech situacích smrkávají, zvětšují, nafukují, praskají, tlačí, bolí a já nevím co všechno ještě?). Jednání postav je naprosto nesmyslné už od začátku.
Jediné co jde snad brát pozitivně, je schopnost autora psát nějaký pomyslný příběh (pokud pomineme všechny nelogičnosti), jelikož se mi knihu podařilo přelouskat až do konce a nezbláznil jsem se z toho. Narozdíl od ostatních, mě táhla dopředu spíše druhá půlka knihy ale jednou opravdu stačilo, ani film mě neláká...

11.11.2020 2 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Tak tohle byla zcela určitě jedna z nejčtivějších knih, jaké jsem kdy držel v ruce! Příběh je naprosto perfektní, hlavní antagonista je prvotřídní magor, se kterým ale člověk musí chtě nechtě soucítit.
Náš známý team vyšetřovatelů: Mørck, Asad a Rose se (ehm) ještě rozroste o Yrsu, což oddělení Q hezky okoření. Já prostě tuto sérii zbožňuju, už jen kvůli tomuhle nesourodému teamu, kterému to ale nějakým způsobem vždy klapne. Jsem zvědavý na pokračování příběhu Asada.
Nadšený jsem také z pomyslného odkrývání tajenky (vzkazu), které člověka nepustí od knihy pryč, dokud není složena celá.
Stísněné pocity a napětí jako jsem měl při čtení této knihy, jsem opravdu dlouho nezažil. V knize je totiž snad úplně všechno... Humor, totální napětí, romance, sex, sekty, děti, lodě, bowling... S každou další knihou v sérii je vyšetřování lépe propracované a vystavěné. Nemohu si pomoct, ale pan autor je pro mě geniální spisovatel. Tahle série se u mě řadí mezi to nejlepší, co jsem kdy přečetl!

09.11.2020 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

První kniha o HH a zároveň moje první přečtená kniha od Jo Nesbø. Já jsem z knihy naprosto nadšený. Jak jsem psal již dříve, nedokážu číst série od prostředka, proto jsem to vzal hezky popořadě. Trochu jsem se bál, že bude první díl nezáživný, tak jak píše většina recenzentů, byl jsem však opravdu mile překvapen. Je pravda, že cca prvních 80 stran mi po knihách od Adlera-Olsena připadal hlavní hrdina takový nemastný neslaný... Což se ale postupně změnilo a Harry Hole(Holy) se mi, hlavně díky pohledům do minulosti, dostal pod kůži. Jediné co mě trochu zklamalo byl úplný závěr knihy, ale to bude spíše subjektivní pocit. Moc se těším na další díly, které mám již připravené doma.

04.11.2020 4 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Kniha mě uhranula! Na knize je sice vidět, že je z autorových začátků, proto se zde najdou lepší i horší povídky.
Určitě za nejslabší kousky považuji:
Vzpomínání na Dr. Samuela Johnsona, kde se Lovecraft snaží o humor či co a opravdu mu tento styl nesedí.
Mezi další dost nezáživné se pro mě řadí povídka Arthur Jermyn, u které pořádně ani nevím, o čem byla.

Naopak mezi ty úplně nejlepší Povídky bych zařadil:
Za stěnou spánku, která je opravdu magická.
Výpoveď Randolpha Cartera, u které bych rád věděl, jak to vše pokračovalo.
Dagon, kterou jsem si tak živě představoval, že se mi o ní i zdálo.
Obrázek v domě, která je extrémně děsivá.
Bílá loď, která mi připadala kouzelně magická, jak ze života, cítím z ní určitou metaforu na společnost.
Nyarlathotep, který je prostě dokonale napsaný a vtáhne Vás do sebe svojí temnou vizí.

Magie, mystika, temno, snovost a vize to jsou přesně slova, která autorovo dílo vystihují. Celé čtení jsem měl umocněné atmosférou Halloweenu. Z výše jmenovaných povídek jsem opravdu nadšený a jsem k nim jakýmsi magickým kouzlem přitahován. Opravdu se těším na další knihu!

02.11.2020 4 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Opravdu dlouho jsem oddaloval recenzi této knihy, jelikož se z ní stal fenomén a takové věci jsem vždy nerad hodnotil.
Knihu jsem četl ještě před tím, než se o nějakém seriálu vůbec začalo přemýšlet.
Je to naprosto perfektně napsaná kniha, která Vás uzamkne do svého světa a nikdy nepustí. Knihu jsem ihned po dočtení koupil jako dárek celé rodině a všichni z ní byli nadšeni.
Neuvěřitelně reálně vykreslené postavy, které nejsou ani černé ani bílé, naděje, napětí, příroda, fungování světa... to všechno mě naprosto uhranulo! Z knih je cítit, že si autor vzal to nejlepší od všech předchozích autorů fantasy. Od Tolkiena neskutečné krásný a propracovaný svět, od Jordana vyprávění z různých úhlů pohledu atd. Martin se u mě řadí mezi jedny z těch naprosto nejlepších spisovatelů dnešní doby.
Vlastně vůbec nechápu, jak celá kniha utekla! Ty macaté knihy, které se postupně v celé sérii ještě zvětšují, utečou jako nic.
Největším zklamáním pro mě tedy je, že série pořád není dokončena a že seriál prý předběhl i knižní předlohu. Ze seriálu jsem neviděl ani jednu minutu a ani to neplánuji, nechci si totiž nechat ovlivnit své krásné představy, které jsem si při čtení těchto knih tvořil.
Určitě celá Píseň ledu a ohně stojí za přečtení, smiřte se však s tím, že už asi nikdy nebude dokončena.
PS: Sex tu opravdu není tak explicitně vyjádřen, jak se všude tvrdí...

30.10.2020 5 z 5


Mlha Mlha Stephen King

Další povedená kniha od mistra spisovatele. Kniha obsahuje jak silnější tak slabší povídky, celek ale působí konzistentně a kniha je opravdu dobrá.
Povídka Mlha mě potěšila i určitým propojením se světem Rolanda, navíc "vývoj společnosti" v obchodě v horizontu několika dní, perfektně vykresluje jednotlivé charaktery, tak trochu jako ve Svědectví.
Na povídku Prám asi nikdy nezapomenu, tak je extra nechutná.
Zkratka paní Toddové mě zasáhla, ani vlastně nedokážu definovat proč.
Textový procesor bohů je geniální!
Každý si ve sbírce najde prostě to svoje...
Jednoduše tato povídková kniha Kingova čtenáře potěší a ostatní určitě neurazí. Knihu jsem četl na dovolené a myslím si že k tomu, vzhledem k vzletnosti a čtivosti, je naprosto ideální!

27.10.2020 4 z 5


Watchmen: Strážci Watchmen: Strážci Alan Moore

Pro mě velká srdcovka. Kniha obsahuje obrovské množství velice důležitých myšlenek a poslání. Nejsem úplně velký čtenář komiksů, tenhle jsem ale četl několikrát. Tohle jsou reální superhrdinové. Ne to, co nám teď chodí jak z výrobního pásu každý rok od Marvelu. Atmosféra knihy je úžasná. Pomyslní hrdinové jsou naprosto jedineční a konec knihy je prostě... no... je originální a pro mě byl nečekaný. Prostě opravdu geniální kniha, která ve mně po každém přečtení zanechá kus sebe. Já tuhle knihu prostě zbožňuju!
PS: V tomhle případě se dokonce povedl i film.

22.10.2020 5 z 5


Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Uff hodně drsný a nechutný. Vidim v tom určitou paralelu i s psychopaty, co vládnou aktuálně u nás. Vůbec bych nečekal, že mě může podobný příběh tak zasáhnout. Kniha mě chytla od prvních stran. Bezmoc hlavní hrdinky je šílená ale zároveň celkem zasloužená, což je pro mě tak nějak zvláštní. Nevěřil bych, že budu fandit v knize nějaké záporačce.
Chemie mezi Carlem, Asadem a nově i Rose je naprostot super, je to jeden z důvodů, proč prostě potřebuju číst další díly. Závěr knihy mi přišel až moc přitažený za vlasy a z ranku náhody, ale nijak to na kvalitě knihy neubralo.
Autor se prostě moc nezaobírá vysvětlováním, díky tomu celý příběh letí bez menších brzd dopředu. Úžasná kniha!

21.10.2020 5 z 5


Rozdělení Rozdělení Richard A. Knaak

Pro člověka, který hry nikdy nehrál je i poslední díl určitě čtivý a zajímavý. A pro hráče jsou knihy hezkým rozšířením lore Wacraftu. Popravdě určité pasáže se mi trošku hůře četly, hlavně pro svojí roztahanost a nezajímavost. Jinak je celá série ale nadprůměrná. Samozřejmě od toho nemůžeme čekat kvalitní high fantasy, ale jako celek to funguje hezky. Svět Warcraftu má navíc takové množství příběhů, že má pokaždé co nabídnout.

20.10.2020 4 z 5


Duše démona Duše démona Richard A. Knaak

Ještě hlubší vhled do celého dění kolem důležitých postav ze světa Warcraftu. Po prvním díle, kdy se čtenář s postavami teprve seznamuje, tady už ví co očekávat a děj se hezky posouvá dopředu. Druhá půlka knihy je znatelně lepší než ta první, která se mi zdála trochu pomalejší. Jak jsem psal u prvního dílu. Je to opravdu hezky propracovaná série a jako odpočinkové jednoduché čtení určitě nikoho neurazí.

20.10.2020


Studna věčnosti Studna věčnosti Richard A. Knaak

Uf to je hodně dlouho, co jsem tuhle knihu četl. Byl to pro mě jeden ze "vstupů" do světa Warcraftu. Pamatuju si, že se mi kniha líbila i přes to, že jsem z celého příběhu neměl žádné znalosti. Je to dobře napsaná kniha (respektive trilogie), která opravdu rychle uteče. Překvapením pro mě bylo, že má nějaká herní série tak dobře propracovaný svět a opravdu čtivé knihy, protože co si budeme povídat, tak většinou knihy podle herních světů nestojí zrovna za moc... Tady jsou ale postavy dobře popsané a příběh dává smysl. Určitě jako jedna z těch jednodušších knih na odpočinek stojí za to.
Pokud Vás svět chytne a budete se chtít dozvědět něco víc, můžu doporučit World of Warcraft kroniky, ty jsou také moc povedené a obsahují spoustu obrázků!

20.10.2020 4 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Nádherná kniha. Nedokážu si představit, že bych knihu četl tak, jak vycházela... Čekat na další pokračování by mě ničilo. Jsem rád, že jsem měl vydání, kde jsou všechny svazky vydány v jednom.
Kniha je napsána tak, jak to umí jen King. Od počátku vyprávění Vás king chytne za ruku a povede Vás po Zelené míli, a vy se ho nebudete chtít pustit, dokud s ním nedojdete až k poslední stránce.
Je to jedna z těch knih, která Vám zůstane v hlavě, a nejspíš i srdci, napořád. Kdo by také mohl zapomenou na odporného Percyho, rozkošného pana Jinglese, citlivého Paula, nebo na Johna, který dokázal poznat a cítit víc, než co my ostatní na tomto světě vůbec kdy zvládneme. Slzy jsou v tomto případě naprosto v pořádku u všech, bez ohledu na to, jestli jste dvoumetrový dřevorubec, nebo metr a půl křehká dívenka. Děkuji za takto úžasnou knihu.

Někdy, ach panebože, je Zelená míle tak dlouhá...

19.10.2020 5 z 5


Hobbit Hobbit J. R. R. Tolkien

To je tak nádherná pohádka! Přečetl jsem jí za jeden večer...
Nemohl jsem se od toho odtrhnout. Rozjezd je sice trochu pomalejší, než se člověk, neznalý Tolkienova světa s postavami seznámí. V dnešní době ale už nepředpokládám že je mnoho lidí, kteří o hobitech nikdy neslyšeli, tak jako já při prvním čtení...
Z knihy je cítit, že je psána pro dítě, jelikož je celá moc krásná, kouzelná a přetéká dobrem. Velice rád se k této knize vracím, když nemám zrovna veselý den. Ilustrace, které moje vydání obsahuje jsou roztomilé.
Kniha však i přes svojí dobrotu a krásu, nese spoustu úvah, které se musí dotknout každého čtenáře bez ohledu na věk.
Filmy jsem neviděl, takže bohužel nedokážu porovnat.

15.10.2020 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Tak tohle pro mě asi není... Nejspíš půjdu tentokrát proti proudu, ale prostě mi to připadalo až moc jednoduché. I když mám britský styl humoru rád (sám jsem nějakou dobu žil ve Skotsku a myslím si, že se mi jejich humor stal celkem vlastním), tady to pro mě prostě nefunguje. Pár nápadů je sice dobrých, spíš mi to ale celé připadalo, jako kdyby autor prostě vyhodil na papír vše, co ho v tu chvíli napadlo a to bez jakéhokoliv logického postupu.
Ať nejsem ale zase tolik negativní... Je to jednoduché čtení, které máte přečtené za hodinku ve vaně, čte se to snadno a rychle i přes zmatek který celou knihu provází. Kniha je v českém vydání hezky zpracována, občas člověku koutky i poskočí směrem nahoru a pár hlášek se stalo již klasikou...

14.10.2020 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Krásně se to četlo. Povídky jsou všechny perfektně napsané, nechybí v nich zápletka, magie, hrdinové, příšery, sex, bardi, meče... V knize si prostě člověk najde vše, co má fantasy obsahovat.
Za mě krásný vstup do světa Zaklínače, potažmo do žánru fantasy vůbec. Asi nikdy nezapomenu na dobu, kdy jsem jako puberťák tuto knihu hltal jak šílený a přečetl jí vlastně za pár hodin. Hry jsem nehrál a serial neviděl, nechci si totiž nechat pokřivit krásný obrázek, který v sobě od prvního přečtení nosím.

13.10.2020 5 z 5