kormoran78 kormoran78 komentáře u knih

☰ menu

Stínozem Stínozem Peter Straub

Opravdu jsem se těšil a první část knihy mě nadchla atmosférou školy a temného tajemství pod povrchem, vážně skvělé! Říkal jsem si, že jsem konečně objevil klasický horror á la 80ky. Bohužel pokračování příběhu už mě tolik nebavilo, určitě tam byla řada zajímavých obrazů a scén, ale přišlo mi to takové zdlouhavé, přeplácané a až moc halucinační. Několikrát jsem knihu odložil a bez nadšení se k ní vracel, ale bylo mi líto tak pěkně zahájený příběh nedočíst. Jinak musím pochválit skvělý obal...

12.04.2020 3 z 5


Talent na vraždu Talent na vraždu Andrew Wilson

Lákavá anotace, zajímavý nápad a zdá se, že dobře míněný pokus o doplnění chybějícího místa v Agathině životopise, ale nakonec jsem z toho tak nadšený nebyl...

24.02.2018 3 z 5


Dům za zdí Dům za zdí David Mitchell

Myslím, že mě první literární setkání s D. Mitchellem. Bavily mě jeho popisy a osudy jednotlivých "zdrojů", ale vlastně nešlo o nic originálního. Takový čtivý mix Neila Gaimana, paní Peregrinové, Zloděje duší od Barkera a podobných mezisvětových příběhů. V hospodě nad sklenkou tomatového džusu tomu trochu došel dech (a jak dlouho vydrží člověk bez kyslíku? ;-) ) Příjemná jednohubka.

23.11.2016 4 z 5


Královská krev Královská krev Una McCormack

Pro mě tematicky nezajímavé dobrodružství a zatím asi nejnudnější příběh z dosud u Joty vydaných. Škoda.

23.11.2016 3 z 5


Tvé překrásné já Tvé překrásné já Chuck Palahniuk

Poslední dvě knihy, tato a Zatracení, mi prostě nějak nesedly. Můj problém :-/ Nicméně věřím, že se brzy od pana Palahniuka zase nějakého dílka, co mi sedne, dočkám...

11.10.2015 3 z 5


Prvních patnáct životů Harryho Augusta Prvních patnáct životů Harryho Augusta Claire North (p)

Příjemně odvyprávěný originální nápad. Z pohledu lineára trochu smutné :-)

05.10.2015 4 z 5


Literární spolek Laury Sněžné Literární spolek Laury Sněžné Pasi Ilmari Jääskeläinen

Taková magická procházka...

26.08.2015 4 z 5


Revival Revival Stephen King

Nečekal jsem to, ale četlo se to moc dobře, na základě několika prvních stránek jsem čekal trochu jiný příběh, ale rozhodně nejsem zklamaný. Každopádně moc pěkně zpracovaná variace na téma "Co s námi bude, až zemřeme?". Příjemná oddychovka pro deštivá odpoledne.

23.07.2015 4 z 5


Moriarty Moriarty Anthony Horowitz

Těšil jsem se na něco jako Dům hedvábí, ale bohužel jsem se nedočkal. Konec mě navíc celkem nepříjemně překvapil a trochu zklamal. Nechci nic prozrazovat, ale do světa Sherlocka Holmese tohle dílo dle mého názoru tak nějak nepatří...

20.07.2015 3 z 5


Vidění Vidění Vilma Kadlečková

Čtvrtá část mě překvapila tím, jak se dynamicky rozběhla. Děj má větší spád, různé linky se začínají propojovat a finále knihy je prostě strhující. Netrpělivě vyhlížím závěrečný díl.

04.06.2015 5 z 5


Trojice Trojice Sarah Lotz

Začalo to velmi slibně, metoda vyprávění byla zajímavá, ale nakonec to spíš uškodilo dramatičnosti. Prakticky k nikomu jsem si nevybudoval žádný vztah. Po zajímavém startu jsem očekával, co se stane, kam se příběh trojice/čtveřice rozvine, jakou katastrofou to skončí. Ve chvíli, kdy už to vypadalo na nějaký zlom, tak přišel, ale trochu jiný. Není to špatná kniha, ale má apokalyptická očekávání nenaplnila.

26.01.2015 3 z 5


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Výborně napsané, výborně vymyšlené, čtivé, zábavné. Lahůdka pro milovníky napětí. Jsem docela zvědavý na chystané filmové zpracování.

07.01.2015 5 z 5


Retro ČS Retro ČS Michal Petrov

Krásně graficky zpracovaná vzpomínka na doby minulé. Vzpomínka na hračky, potraviny a design z doby, ve které jsem vyrůstal. Zajímavý text je doprovázen bohatým obrazovým archivním materiálem. Takové nostalgické ohlédnutí, za tím, s čím v čem a na čem jsme vyrůstali (lízání Vitacitu, sbírání kytiček z mléka v pytlíku, šumáky dvou příchutí,...). Publikace mi prostě přinesla příjemné vzpomínky. Samozřejmě bez chuti vrátit se zpět k plánovanému hospodářství a shánění džín v Tuzexu :-)

05.01.2015 4 z 5


Chraň nás od zlého Chraň nás od zlého Lisa Collier Cool

Předně musím říct, že jsem čekal nějaké zajímavé příběhy plné napětí a aspoň nějaké akce. Buď jsem z anotace neodhadl správně, o co vlastně půjde nebo jsem se nechal až nadmíru ovlivnit démonickou obálkou. Buď jak buď, jde vesměs o vyprávění policisty, který pracuje ve skupině zabývající se nadpřirozenými jevy. Samo o sobě to zní lákavě, bohužel se musím přiznat, že vyprávění o případech, které řešil, bylo dost, abych tak řekl "na jedno brdo" :-) Moc napětí to nepřineslo, ale musím se přiznat, že párkrát jsem se zaposlouchal do ruchů v domě, zda se neprojevují příznaky posedlosti démonem. Jestli jsem se třeba tím,že knihu čtu nestal cílem zlých duchů s cílem posednout mě. Ve vyprávění je totiž vloženo i něco "teorie", takže se dozvíte něco o démonech, o fázích posednutí, o historii vymítání atp. Na konci jsou dokonce uvedeny modlitby, které je možno používat. Zajímavé čtení, ale očekával jsem trochu víc.

05.01.2015 3 z 5


Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Ač se v příběhu nevyskytne ani jediný duch, upír, zákeřný mimozemšťan či démon, přesto je to kniha, která po Vás chňapne jak Pennywise a nepustí, dokud ji nedočtete. Jak už se ukázalo dříve, King je prostě univerzální spisovatel a opět se vrací do formy. Už se těším na další pokračování příběhu Billa Hodgese. Vrátí se pan Mercedes nebo se objeví nějaký nový záporný psychouš? :-D

05.01.2015 5 z 5


Básník Básník Michael Connelly

Moje první setkání s tímto autorem. Dle recenzí jsem očekával něco víc napínavého a dramatického, ale nakonec to bylo spíš průměrně napínavé. Pořád jsem očekával nějakou gradaci, která dorazila vlastně až v závěru, kdy se všechno dvakrát přetočilo. Nemůžu říct, že to byla nuda a ztráta času, ale žádné překvapení se nekonalo a brzo na tuto knihu zapomenu.

21.11.2014 3 z 5


Zatracení Zatracení Chuck Palahniuk

Pro mě zatím největší zklamání od tohoto autora, nebudu zastírat, že jsem se nudil a těšil se na konec, který, jak se zdá, ještě stejně není definitivní.

03.11.2014 3 z 5


Tělo a krev Tělo a krev Michael Cunningham

Čtivé, zajímavé, cunninghamovské.

13.10.2014 4 z 5


Led pod kůží Led pod kůží Vilma Kadlečková

Já jsem z toho světa, který vytvořila Vilma Kadlečková, nadšený a opravdu se těším na to, kam vlastně celá sága směřuje. Trochu si odpočinu a vrhnu se na třetí díl :-)

13.10.2014 5 z 5


Vraždy s monogramem Vraždy s monogramem Sophie Hannah

Hercule Poirot se vrací a svými výkonnými šedými buňkami se tentokrát vytahuje nad kolegou Catchpoolem. Úvodní záhada tří mrtvol v jednom hotelu se zdá být s přibývajícími stránkami nevyřešitelná, podezřelých je postupně víc než dost, různých stop a falešných vodítek také. Poirot mi přišel ještě víc samolibý a povýšenecký, než obvykle. Autorka vytvořila možná až příliš komplikovanou variaci na osvědčené schéma příběhu s Poirotem. Za novou Agathu Christie bych ji ale nepovažoval, přeci jen z originálních příběhů mám pocit větší lehkosti (ale nečetl jsem všechny). Ale i tak šlo o příjemné setkání s nafoukaným Belgičanem :-).

03.10.2014 3 z 5