Tvé překrásné já

Tvé překrásné já https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256955/bmid_tve-prekrasne-ja-p3r-256955.jpg 3 247 53

Penny Harriganová je obyčejná holka z amerického zapadákova, která sice může říct, že má flek v advokátní firmě na Manhattanu, nicméně hlavní náplní její práce je nosit kafe a rovnat židle. Nikdy by si ani ve snu nepředstavovala, že jednou večer bude sedět v superluxusní restauraci s multimiliardářem Linusem Maxwellem. Ale nejen to. Vzápětí se s ním ocitá v Paříži, kde ji zasvětí do tajných zákoutí ženské smyslnosti, předvede jí – za pomoci různých intimních pomůcek – sedmé nebe rozkoše… Žena však záhy pochopí, že se stala testovacím objektem finální fáze nových erotických pomůcek, které mají změnit „ženské chápání světa“. A že před ní to v různé míře absolvovaly stovky a tisíce jiných. Intimní pomůcky pro něžné pohlaví jsou tak dokonalé, že se ženy už brzy obejdou bez mužů… A tohle se Penny pokusí zastavit. Sama proti Maxwellovi, sama proti celému světu, sama proti nanobotům proudících v krvi, které jí dokážou bez její vůle působit neuvěřitelnou rozkoš i trýznivou bolest.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Beautiful You , 2014


více info...

CervenaVeronika
CervenaVeronika
18.12.2022 5 z 5

Klasický Chuck. Bizár, podivnost, všechno za hranou vhodnosti.

Lobakk
Lobakk
26.07.2021 3 z 5

Dosud pokaždé, když jsem přečetl něco od Palahniuka, nenacházel jsem slova. Tady musím říct, že mi během čtení několikrát vytanulo na mysli, že se jedná o jeho první špatnou knihu. Klišé nad klišé a repetitivnost se dá od autora očekávat. Do očí bijící nelogičnost a předvídatelnost jsou však jako rány do břicha. Možná dvě třetiny knihy jsem byl smířený s tím, že tohle bude prostě zklamání. A musím říct, že až s dočtením celé knihy na mě teprve dýchl ten správný pocit. Lépe řečeno tenhle příběh dokáže zapůsobit, až když ho vidíte vcelku. Nebudu říkat, že vás na konci čeká bůhvíjaký plot twist. To očekáváte. Palahniuk tady prostě zase zamířil na ta správná místa a pokud vám to nestačí, alespoň pochytíte něco z oblasti sexuální anatomie.


dachius
dachius
24.05.2021

Zhudebněná verze:
https://youtu.be/fm92iUI2w-g

Borboleta
Borboleta
20.03.2021 4 z 5

Bavila jsem se královsky! Dokonce tak moc, že jsem ochotná odpustit i některé nelogičnosti a kostrbatosti v ději. Zábava a kritika konzumní společnosti zabalené dohromady v jedné krásné růžové hračce na tužkové baterky.

NymphMaeve
NymphMaeve
11.02.2021 3 z 5

Zvláštní, originální, ale žádný velký hit. Prostředí moci, kde sex je v hlavní roli. Autora znám, sice je toto první kniha, kterou jsem úplně dočetla, avšak znám jeho styl i témata. Jeho zvrhlost a ujetost mi nevadí, naopak je to velmi specifické a když je chuť, sedne mi to. Proto mne moc nepřekvapilo, jakým směrem se děj knihy začal vyvíjet a o co tam vlastně šlo. Nemůžu říct, že by kniha byla vyloženě špatná, ale žádná pecka to taky není. Dá se v ní mnoho věcí připodobnit k aktuálním věcem, jde o moc, rovnost žen a další aspekty. Jeho zpracování není špatné, je tam mnoho dobrých postřehů ohledně technologií a jejich vývoje. Popisy jsou skutečně barvité a pomáhají lépe pochopit pozadí příběhu. Musím ocenit i překlad v oblasti popisů sexualit, protože tolik různých pojmenování pro intimní části těla, to chce hodně fantazie. Ale ani to není vše, protože místy to bylo hrbolaté a překlad "red velvet cake" jako "dort červený samet"? To jsem viděla poprvé. Jenže celkově mě příběh neoslnil, bylo to takové nemastné neslané, postavy taky nic moc. Pro mě v celku průměr a kniha asi poputuje dál, protože číst ji znovu určitě nebudu.

MilaSliacka
MilaSliacka
09.11.2020 2 z 5

(SPOILER) Jak už tady někdo ze čtenářů poznamenal, hranice mezi naprostým brakem a geniálním sci-fi nápadem je tenká. Tu hranici podle všeho určuje zpracování, kterému Chuck P. moc nedal. Jako kdyby na první dobrou manicky naházel na papír všechno, co ho napadlo, a tak to nechal. Věřím, že samotnému psaní knihy předcházely rozsáhlé rešerše a kdyby kniha prošla více editacemi, povedlo by se vychytat nelogické oslí můstky. Zmíním dva z mnoha nedotažených nápadů:
1) skrze sexuální hračky byznys magnát ovládá ženy, aby i do budoucna kupovaly jeho výrobky, během pár týdnů však ty samé zákaznice zešílí rozkoší a postupně umírají na podvýživu, zástavu srdce apod
2) jedna z hraček způsobuje neuskutečnitelnost pohlavního styku ženy s mužem, takže ve finále stejně všichni vymřou
Tato fakta nikdo neřeší a o marketingovém plánu se mluví jako o zdařilém až prakticky do konce.

Korunu tomu všemu nasadil překlad Richarda Podaného (…vlasy měla obratně zvýrazněné, i když visely ve splihlých šlahounech mezi troskami kdysi za drahé peníze nalíčeného obličeje…ta šílící osoba do ní kousla zoubky s korunkami, od koutků úst jí odlétávaly přepršky krve…).

Napadá mě, že kdyby téma bylo zpracované jako komiks, bylo by to stravitelnější. Ani by se třeba nezdálo tak absurdní, že se hlavní hrdinka vydává na Mount Everest v lodičkách a s kabelkou za domorodou dvěstě let starou a z poševního sekretu věštící sexuální guru, aby u ní potom strávila týdny v jeskyni nahá a povídaly si spolu mmj o přípravce na Harvardu.

Enforcer
Enforcer
04.10.2020 5 z 5

Po Rudém Zemanovi má druhá letošní kniha o k*ndě. Tato je ovšem o dost zábavnější a vcelku trefně popisuje současnou společnost. Přemýšlíte -li o tom, z podobností mezi Maxwellem a některými skutečnými mocichtivými byznysmeny, docela mrazí.

Iveta183
Iveta183
04.08.2020 4 z 5

Konec knihy je na začátku a pak navazuje příběh jak to vlastně začalo... Zvláštní, že to pak působí jako parodie na 50 odstínů, ale ve výsledku je to úplně jinak.. Šílené dílo, které mě častokrát pobavilo, sem tam i vyděsilo (v tom, co všechno je možné vymyslet a jestli by bylo možné to převést i do skutečnosti... raději snad ne)..
Ale čtení mě bavilo a chystám se na další knihy tohoto autora ;)

DuSiČíst
DuSiČíst
08.04.2020 4 z 5

Na Palahniuka mám už pár knih přípravu hotovou, takže extrémní výjevy jsem čekal. A bral to s nadhledem. Veskrze jde o mix (zparodovaného) erotického románu, sci-fi a pohádky (protože klasický boj dobra se zlem).

Ústřední myšlenka je ovšem opravdu originální a to se mi na tom líbilo nejvíc.

eva9749
eva9749
24.03.2020 1 z 5

Rozčarování, zklamání... Kdy se odehrála úvodní scéna knihy, která naráží na spoustu věcí, že jsou minulostí, přitom by se potom stát nemohly, vlastně se stát mohly jen před tím? (Zní to zmateně, nechci prozrazovat, oč jde.) Monique - tak kamarádka, nebo ne? Max ji nemiluje, nebo miluje? Popisy za hranou všeho, ale nevadí; detaily správně nechutné, co nejnechutnější. Závěr mě mimořádně zklamal.

Anette99
Anette99
15.01.2020 5 z 5

"Ve všem na světe jde o sex s výjimkou sexu. V sexu jde o moc."
Tenhle citát z doslovu de facto vystihuje celou knihu. Každopádně moje pátá kniha od Palahniuka, opět nezklamal. Ze začátku se člověk při čtení pomalu červenal, ale postupně děj gradoval až d
o naprosto nečekaného (aspoň pro mě) konce. A je tu vše, co ničí nejen dnešní společnost: sex, touha, zvířecí pudy, touha ovládnout svět, šílenost, závislost, manipulace, velké obchodní společnosti, skrytá diktatura, lži, sociální úpadek, rozvraty vztahů a celkově společnosti... Opět dokonalá zvrhlost.

Ziriath
Ziriath
22.09.2019

Zpětně si říkám, že mě obálka měla varovat, ale chtěla jsem Palahniuka přečtenýho komplet, a navíc se říká, nesuď knihu podle obalu a podobný hovadiny. Sice jde o jakoby erotický román, ale pravděpodobně jste něco méně sexy vy ani já už dlouho nečetli.
Je jasné, že jde o parodii, či spíše variaci na 50 odstínů, která je založená na palahniukovsky nemožné biologii, totiž že s pomocí různých tajných sexuálních technik je možno ovládat lidi, zde konkrétně ženy. To sice do určité míry a u určité méně intelektuálně zdatné části populace asi možné je, ale s lidským tělem jde manipulovat jen omezeně, zdravý jedinec neumře na něco jako superorgasmus, bohajeho. Takovéhle premisy už mám dost z jednoho z pokračování Duny, a to jsem ten škvár četla 10 let nazpět. A prosimvás, nanobotí vagina dentata poškozující pánům nádobíčko plazmovým paprskem, WTF?!

timelady
timelady
28.07.2019 4 z 5

Tohle bylo tak dokonalým způsobem nechutně zvrhlý. Prostě Palahniuk, jak má být!

hermína14
hermína14
08.03.2019 3 z 5

Prvních 50 stran jsem ho nepoznávala a potom jsem si několikrát posteskla, kam se poděla ta jeho "nezaměnitelná a čerstvá zvrácenost". Bylo to příliš gynekolologické a polopatické. Ano, manipulace je téma k rozčilení až k ZALKNUTÍ a Palahniuk přemýšlí, až nás to bolí, ale tentokrát bylo to stádo zneužitých žen asi spíš na povídku.

Alex_Jura
Alex_Jura
07.12.2018 odpad!

Geniální způsob, jak podprůměrným vyprávěním a chatrně slepeným příběhem dokonale zabít skvělou myšlenku. Od Ch.P. jsem četla fakt všechno, ale tohle - spolu se Snuff - považuju za nejslabší kousky. Jak mě Klub rváčů, Ukolébavka, Program pro přeživší... aj i Neviditelné nestvůry bavily, a zbytek toho, co napsal, minimálně nějak obohatilo, Tvé překrásné já považuju za projev autorského úpadku. Obálka fajn, ale ta s autorem nesouvisí, to vybavil Odeon. Mám ji doma, ale jenom jako součást kompletu. Jsem si jistá, že už ji nikdy neotevřu... ani kdyby se mezi stránkama líhly pětistovky.

anna0480
anna0480
22.11.2018 4 z 5

Já nevím, osobně mi Tvé překrásné já přišlo minimálně stejně tak dobré jako Snuff, který mě od Palahniuka fakt bavil. V knížce se setkáváme s dystopickou ženskou společností budoucnosti. Hlavní hrdinka Penny, průměrná žena pracující v advokátní kanceláři, se díky vlastnímu trapasu stane milenkou nejbohatšího a nejvlivnějšího muže světa (trochu jako 50 shades, nezdá se?) - aby posléze zjistila, že posloužila jen jako prostředek k testování erotických pomůcek, které mají být co nevidět uvedeny na trh a ovládnout celou ženskou společnost. Penny tuto práci odvede tak dobře, že ženy díky těmto "udělátkům" z řady Tvé překrásné já zapomenou na své životy a celé své bytí podřídí rozkoši. Svět se hroutí a jediná Penny ho může zachránit.

Je to ujetý, místy fakt dost nechutný (ale tak to je u Palahniuka už taková klasika ne?), vtipný a prostě... jedna velká šílenost. A to mě na tom právě tak baví.

skyline
skyline
09.09.2018 1 z 5

Strasne :-D

jaroiva
jaroiva
09.06.2018 1 z 5

Bravurní způsob jak popsat erotické scény tak, že to naprosto odrazuje od jakéhokoli sexuálního počínání. V kategorii anti-erotika bych dala 10 bodů z 10.
Hlášky typu: "Stačilo několik jemných pohlazení, aby lokalizovala puboprostatický vaz" jsou prostřídány product placementem a mezi tím semtam nějaké fragmenty děje... Zdálo se mi, že to nemá tolik stránek, abych to nedočetla, ale bylo to přesto hodně dlouhé a nudné čtení. Dávám hvězdu za nápad, jinak bych to označila za odpad.

Clea3112
Clea3112
18.04.2018 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale Palahniukova sexy-scifi vize ve mně zanechává smíšené pocity. Nápad a myšlenka tam jsou, ovšem koncept a zpracování nějak pokulhává. Obsah i jazykové prostředky se se sebou perou na každém kroku. A zatímco příběh běží, přemýšlíte, kdo je tady vlastně ta Chytrá Horákyně....autor sám, který se vysmívá všemu a všem rozehrávající parodii na požitky a závislosti dnešního konzumního a přetechnizovaného světa v trochu převrácené rovině, nebo vy sami, když přistoupíte na Palahniukovu hru a snažíte se vžít a sžít s některým z jeho hrdinů (ale s kterým, ehm, že?). Zdá se, že se "Tvoje překrásné já" nějak zakuklilo a záhy vyklubalo v "Palahniukův Překrásný Paradox". Kniha je na jednu stranu velmi čtivá a přitom docela nudná a předvídatelná, hrdinové zpočátku věryhodní a následně absurdně vyšinutí mimo všechny normy, vize obnoveného matriarchátu (kdy si ženy zcela vystačí se svými hračkami, muži jsou zavrženi a jen se zoufale plouží ulicemi, když hledají své drahé ztracené polovičky) následně popřena svrchovanou rolí Nadsamce Maxwela (který to přece jen vše řídí svými prsty na tlačítkách ovladače) … a z vršků Himalájů se tomu všemu směje svěží dvousetletá Babá Šedovousá, jejíž autoerotické hrátky a praktiky - ruku na srdce – asi nikoho moc nerozehřejí :) A přesto všechno … dávám tři *. Protože kniha, která ve vás zanechá nějaký dojem, byť rozporuplný a vy nad ní po dočtení ještě chvíli dumáte, je pořád lepší než neslaný-nemastný snack, na který si na druhý den již ani nevzpomenete.

Nomia
Nomia
25.02.2018 3 z 5

Královsky jsem se bavila. Chuck vsadil na jistotu. Kombinace jeho stylu psaní, žen a mrdání, rozhodně úspěch mít bude. Koneckonců většina jeho věrných fanoušků a čtenářů, si jednoduše řečeno libuje v podivnostech a nadsázce.

Ano, je to divné, střelené, absurdní, navíc notně prošpikované parodií, nadsázkou a sarkasmem. Líbí se mi, jak si umí dělat prdel, jak z vlastních řad mužů, tak i z žen, sexu, společnosti a i toho, co právě frčí. A kupodivu krom toho všeho, to obsahuje i kloudnou myšlenku.

Myslím si, že polovina běžných čtenářek by po přečtení prvních pár stránek, kde je Penny znásilněna, nejraději knihu zahodila, zakopala a Palahniuka i s jeho svéráznými knihami upálila někde na hranicích.

Nicméně, kdo je na autora zvyklý, tak nebude ani tentokrát zklamaný. Není to jeho nejlepší kniha, ale patří k těm zdařilejším.